Πέμπτη, 29 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΘεσσαλονίκη (Σίνδος): Ετοιμος ο πρώτος αγρότης - ρομπότ

Θεσσαλονίκη (Σίνδος): Ετοιμος ο πρώτος αγρότης – ρομπότ

|

Στο μηχανουργείο όπου εργάζονται οι μηχανικοί της νεοφυούς επιχείρησης «Agroverse», στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, ένα καινοτόμο ρομπότ έχει αρχίσει τις τελευταίες ημέρες να λαμβάνει μορφή.

Προς το παρόν είναι ατελές και αδρανές, ανάμεσα σε τόρνους, δράπανα και μηχανήματα κατεργασίας CNC, αλλά στόχος είναι σύντομα το ρομπότ να διανύει στρέμματα γης με αμπέλια, ελιές, μηλιές, ροδακινιές και κηπευτικά, παρέχοντας στους αγρότες μια πρωτοποριακή υπηρεσία, που θα επιτρέπει τη φροντίδα των καλλιεργειών τους, χωρίς οι ίδιοι να χρειάζεται να αγοράσουν το ρομπότ ή να είναι παρόντες την ώρα της εργασίας του.

Με πολύ απλά λόγια, όπως κάποιος συνδέεται σε μια εφαρμογή τύπου «Uber» και «παραγγέλνει» ένα αυτοκίνητο, για να τον πάει στον προορισμό του, χωρίς να χρειάζεται να έχει ο ίδιος ΙΧ, οι αγρότες θα μπορούν να καλούν όχι έναν οδηγό, αλλά ένα ηλεκτρικό ρομπότ ιδιοκτησίας της Agroverse, που θα μεταβαίνει αυτόνομα στο χωράφι, θα αναλαμβάνει τον ψεκασμό και τη λίπανση, θα ελέγχει τη συγκομιδή, θα τραβά φωτογραφίες και θα συλλέγει περιβαλλοντικά δεδομένα, ενόσω οι ίδιοι ξεκουράζονται.

Ενα ρομπότ που παρέχει υπηρεσίες

Η ιδέα της παροχής ρομπότ ως υπηρεσία στον πρωτογενή τομέα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, «γεννήθηκε» από τον ιδρυτή και CEO της «Agroverse», ηλεκτρολόγο μηχανικό Δημήτρη Κούτρα, μη επαγγελματία αγρότη, με εμπειρία στη ρομποτική, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Drones, ενώ στην ομάδα προσχώρησαν γρήγορα άλλοι δύο νεαροί επιστήμονες: ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Γιώργος Μπόντζιος, υπεύθυνος για την εμπορευματοποίηση του «Αgroverse Robot» και ο Νίκος Δαγκαλάκης, επικεφαλής μηχανολόγος μηχανικός. Ως σύμβουλός τους σε θέματα γεωργίας μετέχει στην ομάδα ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Ζουκίδης, αναπληρωτής καθηγητής στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή- Perrotis College.

Πιάνει δουλεια μέσα στον Μάρτιο το ρομπότ

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μπόντζιος, εντός του Μαρτίου, το πρώτο ρομπότ, που ο μεταλλικός σκελετός του σχεδιάστηκε και συναρμολογείται στη Σίνδο και λειτουργεί με λογισμικό και το οποίο δημιουργήθηκε 100% από τους μηχανικούς της Agroverse, θα ξεκινήσει πιλοτικά το «ταξίδι» του στις καλλιέργειες δύο παραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία. Στόχος είναι όμως να φτάσει πολύ μακρύτερα και συγκεκριμένα «σε κάθε χωριό όπου υπάρχει καφενείο», όπως χαρακτηριστικά λέει, σημειώνοντας ότι για την επόμενη διετία σχεδιάζεται η κάλυψη καλλιεργειών σε Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία- Θράκη και Θεσσαλία και κατόπιν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε ξένες αγορές.

Ο αγρότης και ο/η γεωπόνος δεν χρειάζεται να βρίσκονται στο χωράφι, όταν το ρομπότ καταφθάνει. Η πλατφόρμα της Agroverse, λαμβάνοντας υπόψη το πλάνο φυτοπροστασίας που θα έχει καταχωρήσει ο/η παραγωγός ή ο/η γεωπόνος και αξιολογώντας παράλληλα με Τεχνητή Νοημοσύνη τα διαθέσιμα δεδομένα (πχ, υγρασία εδάφους ή ενδεχόμενη προσβολή από παράσιτα), θα δίνει τη σχετική εντολή κι ο μηχανικός «εργάτης» θα μεταβαίνει αυτόματα στην καλλιέργεια.

Μέχρι να ληφθεί η εντολή, το ρομπότ θα παραμένει σε έναν σταθμό φόρτισης, από όπου θα μπορεί να εξυπηρετεί καλλιέργειες σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον Γιώργο Μπόντζιο. Πώς θα μεταβαίνει το ρομπότ στην καλλιέργεια; «Αρχικά θα υπάρχει συνοδός “safety pilot” (πιλότος ασφαλείας), που θα το μεταφέρει στην καλλιέργεια και θα παρακολουθεί μέσω monitor τη δουλειά του, αλλά στόχος είναι η πλήρης αυτονομία του ρομπότ, να πηγαίνει μόνο του στην καλλιέργεια από αγροτικούς δρόμους» εξηγεί ο Γιώργος και προσθέτει ότι η υπηρεσία θα χρεώνεται με βάση το στρέμμα και όχι «με την ώρα», απαλλάσσοντας τον παραγωγό από το άγχος του πόσο θα στοιχίσει η εργασία του ρομπότ, εάν αυτή «τραβήξει» σε χρόνο. Μάλιστα, όταν ολοκληρώνεται, π.χ. ο ψεκασμός, ο/η παραγωγός/γεωπόνος θα λαμβάνει αναλυτική έκθεση με φωτογραφίες και δεδομένα, ενώ το ρομπότ θα έχει ήδη επιστρέψει αυτόνομα στον σταθμό επαναφόρτισης.

Θα πειστούν όμως οι παραγωγοί να το χρησιμοποιήσουν; Με την ευκαιρία της διεθνούς αγροτικής έκθεσης «Agrotica», η ομάδα της Agroverse συνομίλησε με παραγωγούς και γεωπόνους και το ενδιαφέρον για το ρομπότ ήταν -σύμφωνα με τον Γιώργο- μεγάλο. Κι αυτό διότι οι παραγωγοί θέλουν να βρουν τρόπο να μειώσουν την καταπόνηση από τη σκληρή δουλειά στο χωράφι, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν επιπλέον σημαντικό πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών. Παράλληλα, οι καταναλωτές ζητούν πλέον πιο ποιοτικά, υγιεινά και βιώσιμα αγροτικά προϊόντα, κάτι που η χρήση έξυπνων ρομπότ στο χωράφι μπορεί να τους προσφέρει ευκολότερα. Σε μια εποχή που ο αγροτικός τομέας υπολογίζεται πως καταναλώνει το 50% του νερού στην Ευρώπη, μελέτες έχουν δείξει, σύμφωνα με τον Γιώργο, ότι η αξιοποίηση των ρομπότ θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση του έως και κατά 90% στις εργασίες ψεκασμού.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το ρομπότ

Η ιδέα δημιουργίας της Agroverse γεννήθηκε στο μυαλό του Δημήτρη Κούτρα πολύ νωρίς. Ως μέλος αγροτικής οικογένειας, διαπίστωσε από παιδί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της γης. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κάρυανη Καβάλας, όπου τόσο η οικογένειά μου όσο και άλλες οικογένειες ασχολούνται με βρώσιμες καλλιέργειες, ελιές και αμπέλια. Έζησα από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του αγρότη και συχνά ένιωθα ότι επενδύεται πάρα πολλή ενέργεια σε καθαρά μηχανικές εργασίες. Στη συνέχεια σπούδασα ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Ξάνθη και μετά εργάστηκα στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) πάνω σε λογισμικό για αυτόνομα αυτοκίνητα. Αναρωτήθηκα ξανά -γιατί αναρωτιόμουν από μικρός- για ποιον λόγο δεν υπάρχουν περισσότερα ρομπότ στα χωράφια. Παρατήρησα επίσης πως όσα υπήρχαν, συχνά δεν κάλυπταν όλες τις ανάγκες, γιατί είχαν σε μεγάλο βαθμό σχεδιαστεί από ανθρώπους χωρίς επαφή με την καλλιέργεια της γης. Έτσι έλαβε πιο πρακτική υπόσταση η ιδέα για τη δημιουργία της Agroverse» διηγείται.

150 κομμάτια

Στην ομάδα μπήκε πέρυσι ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Γεώργιος Μπόντζιος, που έχει και το «μικρόβιο» του επιχειρηματία. Μεταξύ άλλων, ήταν συνιδρυτής της εταιρείας «Fieldscale» στον χώρο των εφαρμογών προσομοίωσης, που «σήκωσε» κεφάλαια συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ από τα Openfund, PJ Tech Catalyst, NBG Business Seeds και ιδιώτες επενδυτές, ενώ το 2015 ξεκίνησε συνεργασία με την Altair, παγκόσμιο προμηθευτή στον χώρο του engineering software. Επίσης, πέρυσι, μέλος της ομάδας έγινε και ο «μάγος του μηχανουργείου», ο φοιτητής Νίκος Δαγκαλάκης, που είχε εργαστεί πάνω σε φοιτητικά πρότζεκτ τύπου «Formula» του ΑΠΘ, με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση. «Η οικογένειά μου έχει ελιές και αμπέλια, οπότε έχω μια μικρή επαφή με το αντικείμενο της καλλιέργειας. Μου άρεσε λοιπόν πολύ η ιδέα, θεωρώ ότι θα προσφέρει κάτι διαφορετικό στον αγροτικό τομέα», σημειώνει ο Νίκος Μπόντζιος, που συναρμολογεί τα περίπου 150 κομμάτια του ρομπότ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Νάξος – Μικρή Βίγλα (Παναγία Παρθένος): Ένα πανηγύρι πίστης, παράδοσης και μνήμης (φωτογραφίες)

Μια ιερή τελετουργία στη βραχονησίδα της Παρθένου γεμάτη συγκίνηση, ιστορία και προσφορά – Στη μνήμη του Αντώνη Σαλτερή (προεστού)

Νάξος – Περιβάλλον: “Δρω και Δημιουργώ!”, παιδική δράση με φαντασία και οικολογική συνείδηση

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου προσκαλεί μικρούς φίλους το Σάββατο 31 Μαΐου σε μια γιορτή για τη Γη, με παιχνίδια, φυτέματα και ιστορίες.

Η φωνή της κοινωνίας δεν είναι αντίπαλος. Είναι σύμμαχος

Η διαβούλευση, η δημόσια ενημέρωση και οι ανοιχτές συζητήσεις δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για κοινωνική συναίνεση

Νάξος: Αδιαθεσία 79χρονης επιβάτιδας σε ταχύπλοο, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο

Άμεση κινητοποίηση των αρχών και του ΕΚΑΒ μετά από λιποθυμικό επεισόδιο επιβάτιδας εν πλω – Η 79χρονη αλλοδαπή βγήκε αυθημερόν από το Νοσοκομείο

Αίγυπτος: Κλείνει το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά;

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Κλείνει και δημεύεται η περιουσία της με απόφαση δικαστηρίου

Με τον Πρωθυπουργό θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας

Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τις Περιφέρειες

Νάξος – Φιλώτι: Εγκρίθηκε η αντικατάσταση περίφραξης με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ

Μετά τον ηλεκτροφωτισμό LED, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενισχύει ξανά τον αθλητισμό στην ορεινή Νάξο, εγκρίνοντας νέα παρέμβαση στο γήπεδο Φιλωτίου – Έπεται και το νέο Κλειστό Γυμναστήριο

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 30 Μαΐου

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι στην Οία (περιοχή Μύλοι)

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Νάξος – Πλάκα: Καταστροφή στο όνομα της “καθαριότητας”, καταγγελίες για παράνομες παρεμβάσεις

Μαζική απομάκρυνση φυκιών Ποσειδωνίας με τσουγκράνες, εγκαταστάσεις εν μέσω ωοτοκίας και περιβαλλοντική αδιαφορία σε προστατευόμενη ζώνη Natura.

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Τραγωδία στο λιμάνι της Νάξου: 70χρονος τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή εν πλω

Πολωνός επιβάτης τουριστικού σκάφους υπέστη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – Κατέληξε στο Νοσοκομείο Νάξου παρά τις άμεσες προσπάθειες διάσωσης

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.