Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΝ. Κορέα: Πέντε Ρώσοι ζουν στο αεροδρόμιο της Σεούλ για να μην...

Ν. Κορέα: Πέντε Ρώσοι ζουν στο αεροδρόμιο της Σεούλ για να μην πολεμήσουν στην Ουκρανία

|

Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι έχουν φύγει από τη χώρα τους τους τελευταίους μήνες για να αποφύγουν την επιστράτευση που επέβαλε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, και πέντε από αυτούς βρίσκονται κολλημένοι εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες στο αεροδρόμιο της Σεούλ, με τη Νότια Κορέα να τους αρνείται άσυλο και τους ίδιους να αρνούνται να επιστρέψουν στη Ρωσία.

Το CNN βρήκε έναν από τους πέντε Ρώσους πολίτες που είναι από τον περασμένο Οκτώβριο στο κεντρικό αεροδρόμιο της Ν. Κορέας, καθώς ο ίδιος (με το όνομα Ντμίτρι που δεν είναι το πραγματικό του) και άλλος ένας πήραν προσωρινή άδεια να διαμείνουν πλέον σε κέντρο υποδοχής προσφύγων, υπό αυστηρούς όρους.

Σε αντίθεση με τον ρόλο που ενσάρκωσε ο Τομ Χανκς στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «The Terminal», οι πέντε Ρώσοι έχουν και πατρίδα και ισχύοντα διαβατήρια. Ωστόσο φοβούνται ότι τυχόν επιστροφή τους θα σημάνει την άμεση αποστολή τους στο μέτωπο, όπως λέει ο Ντμίτρι.

«Εχω παρελθόν αντικαθεστωτικής δράσης, συμμετείχα σε πορείες κατά του πολέμου, άρα είναι πολύ πιθανόν να με στείλουν απευθείας στην πρώτη γραμμή», δηλώνει στο CNN. Εξι φίλοι του έχουν ήδη βρει τον θάνατο στον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτει.

Το αρχικό σχέδιο του πατέρα ενός αγοριού επτά ετών ήταν να πάει στο Καζακστάν, αλλά άλλαξε γνώμη όταν έμαθε ότι η χώρα αυτή έστελνε πίσω τους Ρώσους.

Η Νότια Κορέα ήταν η μόνη δημοκρατική χώρα στην οποία μπορούσε να πετάξει εκείνη την εποχή, είπε, αν και γνωρίζει ότι η ασιατική χώρα δεν βλέπει με καλό μάτι όσους προσπαθούν να αποφύγουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις – δεδομένου ότι έχει τη δική της υποχρεωτική στρατιωτική θητεία διαρκεί τουλάχιστον 18 μήνες και πρέπει να την υπηρετήσουν οι περισσότεροι άνδρες μέχρι την ηλικία των 28 ετών.

Πέντε Ρώσοι μένουν επί μήνες στο αεροδρόμιο της Σεούλ για να αποφύγουν την επιστράτευση-1
Φωτ.: Twitter/Korea Pro

 

«Δεν είμαι αρνητής στράτευσης, είμαι κατά του πολέμου», είπε, ένα μήνυμα που θέλει να ακούσουν οι αξιωματούχοι στη Σεούλ. «Βασικά δεν θέλω να πάω και να σκοτώσω ανθρώπους, αλλά δεν είμαι αρνητής της θητείας», λέει.

Μέχρι πριν λίγες μέρες, η ζωή του στο αεροδρόμιο Ιντσεον συνίστατο σε μεγάλο βαθμό σε μια ρουτίνα με ένα ζεστό κουλούρι και χυμό για μεσημεριανό και κοτόπουλο με ρύζι για δείπνο που παρέχονται από την υπηρεσίας μετανάστευσης, χωρίς τίποτα να γεμίσει τις ενδιάμεσες ώρες παρά να περπατά στο αεροδρόμιο.

Επλενε τα ρούχα του σε έναν δημόσιο νιπτήρα στις τουαλέτες και λέει ότι δεν υπήρχε ζεστό νερό για ντους τον περασμένο μήνα, μια καταγγελία την οποία αμφισβητεί το τμήμα μετανάστευσης.

«Δεν υπάρχει ζεστό νερό εδώ και ένα μήνα. Ανοίγω το ζεστό νερό, αλλά δεν βγαίνει τίποτα», λέει σε ένα βίντεο που κατέγραψε για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του. Είπε ότι στο αεροδρόμιο κοιμόταν στο πάτωμα σε ένα μικρό δωμάτιο με άλλους 15 αιτούντες άσυλο.

Στο κέντρο υποδοχής τα πράγματα είναι αισθητά καλύτερα. «Οι συνθήκες εδώ είναι πολύ καλές, όλοι τρέφονται πολύ καλά, υπάρχει πλυντήριο ρούχων, υπάρχει σίδερο, υπάρχει ζεστό νερό, παντού είναι καθαρά και όλα σου φέρονται πολύ καλά», είπε.

Θα πρέπει όμως να περιμένει άλλους πέντε μήνες για να μάθει εάν έχει τελικά δικαίωμα αιτήματος ασύλου, και τότε δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η αίτησή του θα γίνει δεκτή, δεδομένου του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού έγκρισης από τις αρχές της Νότιας Κορέας, κάτω από 1%.

Εάν η αίτηση απορριφθεί, ο Ντμίτρι μπορεί να εξακολουθεί να μπορεί να μείνει στη χώρα με ανθρωπιστική άδεια παραμονής – αν και αυτό θα είχε τα δικά του μειονεκτήματα. Και πάλι όμως θα είναι καλύτερο από την εναλλακτική. «Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσα να επιστρέψω σπίτι μου στη Ρωσία», είπε ο Ντμίτρι. «Αυτό θα σήμαινε ότι όλα όσα συμβαίνουν θα είχαν τελειώσει, οπότε όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο».

Πηγή: CNN


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική