Σάββατο, 29 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΟυκρανία: Ενας χρόνος από την ρωσική εισβολή, 300.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί

Ουκρανία: Ενας χρόνος από την ρωσική εισβολή, 300.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί

|

Οι Ουκρανοί αγωνιούν για τη σημερινή πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στη χώρα τους, αλλά προσπαθούν να διασκεδάσουν τον φόβο τους για κλιμάκωση των επιθέσεων ποστάροντας στα σόσιαλ μίντια τις τελευταίες φωτογραφίες κανονικότητας της ζωής τους πριν από την έναρξη του πολέμου.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν γιόρτασε τη χθεσινή εθνική εορτή στη Ρωσία με απειλές για την ανάπτυξη μέσα στο 2023 του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, που φέρει το παρατσούκλι «Σατανάς 2», καθώς και υπερηχητικών πυραύλων και νέων πυρηνικών υποβρυχίων.

Σε διάγγελμά του για τη γιορτή του «Υπερασπιστή της Πατρίδας», ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας. Η εξαγγελία ήρθε λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της Μόσχας στη συνθήκη New Start, την τελευταία εναπομείνασα για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων από κοινού με τις ΗΠΑ.

Η Μόσχα διατείνεται ότι έχει πραγματοποιήσει δοκιμαστική εκτόξευση του Sarmat πέρυσι το φθινόπωρο, ενώ οι Αμερικανοί εκτιμούν πως η δοκιμή διενεργήθηκε λίγο πριν από την επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο και απέτυχε.

Κινεζικό σχέδιο 

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι φόβοι της Ουάσιγκτον ότι η Κίνα προτίθεται να βοηθήσει στρατιωτικά τη Ρωσία. Μετά τις προειδοποιήσεις του ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, και του ίδιου του Μπάιντεν, χθες τη σκυτάλη πήρε η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, η οποία κάλεσε το Πεκίνο να αποφύγει την παροχή υλικής βοήθειας στη Μόσχα γιατί αλλιώς θα υποστεί «σοβαρές συνέπειες». Πάντως, το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο δεν είναι προς το παρόν σαφές τι ακριβώς προβλέπει, δεν απορρίπτεται για την ώρα από το Κίεβο, αφού τόσο ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, εμφανίστηκαν ανοιχτοί σε μια τέτοια προοπτική. «Θα θέλαμε να συναντηθούμε με την Κίνα», είπε ο Ζελένσκι στη διάρκεια συνομιλιών του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες στο Κίεβο. Η Δύση όμως αμφισβητεί κατά πόσον ο Πούτιν σκοπεύει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Δεν νομίζω ότι θα σταματήσει», εκτίμησε ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας, και προέβλεψε ότι ο πόλεμος ενδέχεται να κρατήσει άλλον ένα χρόνο. Παράλληλα, επέμεινε ότι δεν πρόκειται για μια σύρραξη Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

Οι απώλειες 

Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Επέτειος εν μέσω φόβου και απειλών-1

δεν τα βρήκαν 

H E.E. δεν κατάφερε μέχρι αργά χθες το βράδυ να συμφωνήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, αλλά αξιωματούχοι της ήλπιζαν ότι το πακέτο θα ήταν έτοιμο έως σήμερα, ανήμερα την επέτειο εισβολής. Το προτεινόμενο πακέτο περιλαμβάνει περιορισμούς στο εμπόριο αξίας 11 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων και την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού καουτσούκ. Παράλληλα, η Κομισιόν θέλει να μπορέσουν οι 27 χώρες να ελέγξουν αποτελεσματικότερα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στα εδάφη τους, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ωστόσο κάποιες χώρες αντιδρούν στην πρόταση για επιβολή προστίμων, σε περίπτωση που δεν αναφέρουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Η Μολδαβία 

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η Μολδαβία αποκήρυξε χθες την καταγγελία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας πως η Ουκρανία σχεδιάζει να εισβάλει στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας με πρόσχημα υποτιθέμενη επιχείρηση των Ρώσων, ζητώντας ψυχραιμία από τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος της χώρας, Μάια Σαντού, κατηγόρησε στις αρχές του μήνα τη Μόσχα ότι απεργάζεται πραξικόπημα για να ανατρέψει την κυβέρνηση και να σύρει την Υπερδνειστερία στον πόλεμο. Η ρωσόφωνη περιοχή αποσχίστηκε από την τότε σοβιετική Μολδαβία το 1990 και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, φιλορώσοι αυτονομιστές συγκρούστηκαν σε έναν αιματηρό εμφύλιο με τις κυβερνητικές δυνάμεις του Kισινάου.

Η Wagner πήρε τα όπλα της

Μετά τις καταγγελίες εις βάρος του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας ότι αφήνει τους άνδρες του έκθετους, χωρίς πυρομαχικά, ο ιδρυτής της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε χθες ότι οι πιέσεις του απέδωσαν καρπούς και πως έλαβε διαβεβαίωση ότι απεστάλη ο απαραίτητος στρατιωτικός οπλισμός.

Είχε προηγηθεί ένας δημόσιος εμφύλιος στη Ρωσία, με την ομάδα Wagner και τον ιδρυτή της να κατηγορούν τις ένοπλες δυνάμεις και τον αρχηγό τους, Βαλερί Γερασίμοφ, για προδοσία.

Ο Πριγκόζιν είχε μάλιστα αναρτήσει βίντεο με νεαρούς μισθοφόρους, οι οποίοι –κατά τα λεγόμενά του–σκοτώθηκαν όλοι, επειδή έπασχαν από «λιμό οπλισμού».

Νέες αποκαλύψεις

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Financial Times συνέχισε χθες τις αποκαλύψεις για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων από τον Πριγκόζιν. Επειτα από το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας ότι ο ιδρυτής της ομάδας Wagner κατάφερε να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, παρά τις κυρώσεις εις βάρος του, χθες ξαναχτύπησε με νέα αποκάλυψη ότι ο Πριγκόζιν κατάφερε να «ξεπλύνει» βρετανικά χρήματα, εγγράφοντάς τα ως κοινόχρηστα στο όνομα της ηλικιωμένης μητέρας του.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΛΣΤΑΤ – Δόμηση: Λευκάδα η πρωταθλήτρια, 3η η Πάρος και σε πτώση η Μύκονος (!!!)

Πρωτιά για τη Λευκάδα, μεγάλη πτώση στη Μύκονο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: “Μην λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο”

ΠΟΞ: «Μην λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο» - Εξαγωγική ατμομηχανή της χώρας το Ελληνικό ξενοδοχείο

E-Kouros: Διατίθενται 21,63 εκατ. σε ερασιτεχνικά σωματεία, με κριτήριο και την αυξημένη νησιωτικότητα (πίνακας)

Η αναλυτική κατανομή των 31,724 εκατ. ευρώ στον ερασιτεχνικό αθλητισμό για το 2025, που ήδη καταβάλλονται από τον μόνιμο ετήσιο μηχανισμό χρηματοδότησής του, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων

Γιάννης Ζίγδης: Ο άνθρωπος που γύρισε του ρολογιού τους δείκτες!

Η θερινή ώρα αλλάζει την Κυριακή 30 Μαρτίου και θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025

Νάξος – Φιλώτι: Η παλιά εμπορική γειτονιά του “Φασολά”

Ανεξερεύνητοι Τόποι: Η παλιά εμπορική γειτονιά του «Φασολά» στο Φιλότι Νάξου - Μια συνοικία που μοιάζει με ένα ταξίδι στον χρόνο γεμάτο πολιτιστικούς θησαυρούς.

Νάξος – ΑΠΑΣ Νάξου: Θέλει το … τρίποντο στη μάχη παραμονής με το Παγκράτι

ΑΠΑΣ Νάξου και το απόγευμα του Σαββάτου (29/03, 18:00) θα διεκδικήσει τη παραμονή του στη κατηγορία με νίκη κόντρα στο ιστορικό Παγκράτι

Απείρανθος: Τζώρτζια και Μανώλης στη σκιά ενός τράφου, η ιστορία μας φωτογραφίας

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γράφει για την υπέροχη φωτογραφία του Μανώλη Μπαρδάνη που αποθανατίζει σε στιγμή ηρεμίας Μανώλη Γλέζο και Τζώρτζια Αργυροπούλου

Πρόταση Ημέρας: Κέικ μόκα καρότο διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Σάββατο και ημέρα γιορτής... Οπότε με την αρωγή της Μαριέττας Γαλάνη έχουμε "κέικ μόκα - καρότο" και είναι νηστήσιμο

Σαντορίνη – Δήμος: Η συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού .. φέρνει DMMO

Σημαντική συνεργασία Δήμου Θήρας και Υπουργείου Τουρισμού για την Ίδρυση Οργανισμού Προώθησης Προορισμού

Ελλάδα – Playouts: Προβάδισμα νίκης για Καλλιθέα στο 2.27

Στοίχημα - Μένουμε Ελλάδα και 1η αγωνιστική των play outs με τη μάχη Καλλιθέας - Βόλου και προβάδισμα της οικοδέσποινας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

“HighSpeed 3”: θα ενώνει καθημερινά τον Πειραιά με την Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Τα δρομολόγια του HIGHSPEED 3 στην γραμμή Ηράκλειο-Κυκλάδες-Πειραιά (πίνακας)

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Νάξος – Σπ. Παπαδόπουλος: “Πολλοί λένε πως το τρέξιμο είναι προπόνηση, για μένα είναι ψυχανάλυση”

Κυριακάτικη ψυχοθεραπεία - Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μοιράζεται τις σκέψεις του για το τρέξιμο στην επαρχεία και δη στη Νάξο

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά