Σάββατο, 9 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη - Α. Ηλιόπουλος: "Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ρισκάρει τους κόπους ενός...

Σαντορίνη – Α. Ηλιόπουλος: “Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ρισκάρει τους κόπους ενός ολοκλήρου νησιού”

|

Αξιότιμο κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα

Αξιότιμο κ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο

Αξιότιμο κ. Δήμαρχο Θήρας Αντώνη Σιγάλα

Κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για τη απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση και το μέλλον της χωματερής (ΧΑΔΑ) Σαντορίνης.

Οι επισυναπτόμενες εικόνες, αντί να διαφημίζουν την θέα στην Καλντέρα με το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, είναι αν μη τι άλλο προσβλητικές, αποκρουστικές και δυσφημιστικές.

Η αγωνία μας είναι μεγάλη, καθώς με την εικόνα που παρουσιάζει η χωματερή τον τελευταίο καιρό μας προβληματίζει ανησυχητικά, πρωτίστως για την υγεία όλων των  κατοίκων και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, αλλά και τον κίνδυνο εξάπλωσης κάθε μορφής ασθένειας που εγκυμονεί μια χωματερή σε αυτή την κατάσταση .

Είμαστε προ των πυλών για την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2023, μια σεζόν που όλοι οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου ευελπιστούν να είναι η χρονιά της κανονικότητας, αλλά όλοι έχουμε κυριευθεί από την αγωνία και τον φόβο για το τι μπορεί να συμβεί με την χωματερή σε αυτήν την κατάσταση.

Με αυτή την εικόνα πως θα υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας; Πως σε ένα νησί όπως η πολυδιαφημισμένη και πολυβραβευμένη Σαντορίνη, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Ελληνικού τουρισμού, λίγα μόλις μέτρα από την πρωτεύουσα της και σε περιοχή Natura όπως είναι η Καλντέρα, πετάμε τα σκουπίδια τα οποία πλέον ούτε που τα θάβουμε; Γιατί να υποβαθμίζουμε τόσο πολύ το τουριστικό προϊόν μας;

Ας αναλογιστούμε τι θα συμβεί σε περίπτωση αυτοανάφλεξης, με τα τοξικά αέρια και την ατμοσφαιρική ρύπανση που θα προκληθεί. Το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας βρίσκεται μόλις 400 μέτρα μακριά.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για το άμεσο μέλλον, η θα ευαισθητοποιηθούμε όταν τα ξένα ΜΜΕ θα μας έχουν πρώτο θέμα, όχι όμως πλέον για την ομορφιά του τόπου μας και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, αλλά για ένα τόσο αρνητικό γεγονός; Θα ρισκάρουμε να τιναχθούν όλα στον αέρα και να καταστρέψουμε την οικονομία του νησιού μας και κατ’ επέκταση την φήμη όλης της Ελλάδας;

Ζητούμε την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων, του Δήμου Θήρας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ρισκάρει τους κόπους ενός ολοκλήρου νησιού, αλλά πρωτίστως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με την υγεία την δική μας και των επισκεπτών μας.

Ζητάμε να εγγυηθείτε την ασφάλεια, την βιωσιμότητα, την δημόσια υγεία, την ομαλή λειτουργία του νησιού μας και το δικαίωμα μας να ζούμε και να δραστηριοποιούμαστε σε αυτό.

Είμαστε δίπλα σε όποιον μας χρειαστεί και διατεθειμένοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, υλικό η/και οικονομικό. Στα μεγάλα προβλήματα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι.

Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και στην προστασία του νησιού μας, αυτό το διαμάντι της Ελλάδος, που πρεσβεύει τη χώρα μας σε όλο το τουριστικό παγκόσμιο στερέωμα!

Ας αγαπήσουμε  τον τόπο μας περισσότερο, ας κάνουμε αυτό που πρέπει, ας προστατέψουμε την υγεία και το περιβάλλον μας.

Θέλουμε να έχουμε έναν πρότυπο διεθνή τουριστικό προορισμό, αξιοπρεπή και βιώσιμο και να αισθανόμαστε περήφανοι για το νησί μας.

Για την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης

Αντώνης Ηλιόπουλος – Πρόεδρος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χατζηανδρέου: «Πολιτικό το πρόβλημα με την Πορτάρα – Όχι στη σύγκρουση με την Αρχαιολογία»

Κάλεσμα για κοινή επίσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού και αποφυγή δικαστικής αντιπαράθεσης – «Η Πορτάρα ανήκει σε όλους τους Ναξιώτες, όχι μόνο στη δημοτική αρχή»

Κρήτη – Ζωνιανά: Η μεγαλύτερη γραβιέρα του κόσμου είναι 1.300 κιλά, το “χρυσάφι” του Μυλοποτάμου!

Με 9 τόνους γάλα και το μεράκι των ντόπιων, το κεφάλι-γίγας γραβιέρας θα παρουσιαστεί στη Γιορτή Βοσκού & Τυριού, στις 10 Αυγούστου. Πολιτισμός, γεύσεις και Κρητικό γλέντι στα Ζωνιανά.

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Βίβλο: Τα μικρο-τοπωνύμια ζωντανεύουν την ιστορία των Τριπόδων

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Βίβλο: Τα μικρο-τοπωνύμια ζωντανεύουν την ιστορία των Τριπόδων

Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: “Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” (video)

“Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” – Συγκινητική αναφορά στον ήρωα των Μικρών Κυκλάδων από τον Πέτρο Αξαόπουλο (video)

Επιχείρηση «Θέρος»: Μαζικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ, πρόστιμα και λουκέτα σε Μύκονο, Πάρο, Μήλο

Αδιάκοποι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ και τον Αύγουστο – Καμπάνες σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού και ενοικιάσεων οχημάτων στο Αιγαίο

Πορτάρα Νάξου: Η «περίφραξη» της ψυχής του νησιού και η τοποθέτηση του Δημάρχου Λιανού (video)

Ανησυχία, αγανάκτηση και δημόσια παρέμβαση για το συρματόπλεγμα στο εμβληματικό μνημείο της Πορτάρας

Σίφνος: Επίτιμος Δημότης ο Εμίρ Κουστουρίτσα (video)

Σίφνος: Επίτιμος Δημότης ο Εμίρ Κουστουρίτσα – Μια «Άσπρη Γάτα» στη φωτεινή αυλή του Αιγαίου (video)

«Δεν βάζεις Σύρμα στην Ψυχή ενός Τόπου» – Συγκινητική Παρέμβαση του Γιώργου Βάλλη για την Πορτάρα της Νάξου

Έντονη αντίδραση για την περίφραξη με συρματόπλεγμα – «Η Πορτάρα δεν είναι εργοτάξιο, είναι η ψυχή της Νάξου»

Παρέμβαση Φόρτωμα για την άδικη φορολογική μεταχείριση των νησιωτών – Στο επίκεντρο η Φολέγανδρος

Αναφορά του Βουλευτή Κυκλάδων στον Υπ. Οικονομικών με αιχμές για ανισότητα στην παροχή υποδομών και υπηρεσιών στα μικρά νησιά

Η Ελλάδα υψώνει φωνή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη – Μαζικές δράσεις και στις Κυκλάδες στις 10 Αυγούστου

Από τη Νάξο ως τη Μήλο και από τα Δωδεκάνησα έως την Ήπειρο, σε δεκάδες πλατείες και λιμάνια στήνονται δράσεις αλληλεγγύης με το μήνυμα: «Not in our name»

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.