Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΑΑΔΕ: Προς παράταση οι αιτήσεις για έκπτωση φόρου 50% στους αγρότες

ΑΑΔΕ: Προς παράταση οι αιτήσεις για έκπτωση φόρου 50% στους αγρότες

|

∆εδοµένη µπορεί να θεωρείται µια παράταση στην προθεσµία υποβολής των σχετικών εγγράφων στην πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε για την εξασφάλιση έκπτωσης φόρου 50% σε αγρότες που παραδίδουν τις παραγωγές τους µέσω συµβολαιακής ή σε συλλογικά σχήµατα.

Η προθεσµία εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο όπως προεξοφλεί ο φοροτεχνικός και συνεργάτης της Agrenda, Γιώργος Παπαδηµητρίου, θα δοθεί παράταση αφού σύµφωνα µε τον ίδιο, σηµαντικός αριθµός δικαιούχων δεν έχει καταφέρει να τακτοποιήσει τις υποθέσεις του. Σηµειώνεται ότι η ευεργετική ρύθµιση θα φανεί στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το επόµενο διάστηµα οι παραγωγοί, µε την έκπτωση του φόρου να αφορά τις παραγωγές που διέθεσαν µέσα στο οικονοµικό έτος 2022.

Ένας αγρότης ο οποίος έχει 20.000 ευρώ, αντί για 2.483 ευρώ θα καταβάλλει 1.241,50 ευρώ, ενώ µε 30.000 ευρώ καθαρά κέρδη αντί για 9.283 ευρώ θα καταβάλλει 4.641,50 ευρώ.

«Η καταληκτική ηµεροµηνία της 28ης Φεβρουαρίου δεν αρκεί ούτε για ζήτω. Θα πρέπει να το δουν στην Καραγιώργη Σερβίας και να αφήσουν την ηµεροµηνία ανοιχτή, µέχρι την ηµεροµηνία λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, γιατί εκδίδονται πολλά τιµολόγια του µήνες Μάρτη, Απρίλη, Μάη κλπ., τα οποία αφορούν συµπληρωµατικές τιµές προϊόντων προηγούµενης του 2022. Κι αυτά θα πρέπει να φορολογηθούν στο 2022. Αν η πλατφόρµα κλείσει 28 Φεβρουαρίου, πώς θα πάρουν παραγωγοί την έκπτωση του φόρου;» αναφέρει ο ίδιος.

Μάλιστα, επειδή είναι η πρώτη χρονιά λειτουργίας της εν λόγω πλατφόρµας, το όλο εγχείρηµα γίνεται πιο σύνθετο απ’ ό,τι προέβλεψε ο αρχικός προγραµµατισµός.

Αρκετοί αγρότες της συµβολαιακής, δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν εκ των υστέρων τις απαιτούµενες βεβαιώσεις από τους συνεργάτες τους, ενώ σχετική προετοιµασία χρειάζεται και για αρκετούς βαµβακοπαραγωγούς οι οποίοι άργησαν να φιξάρουν την τιµή και µόλις τις τελευταίες ηµέρες τρέχουν τη διαδικασία µε τα συνεργαζόµενα εκκοκκιστήρια προκειµένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 50%.

Ζητήµατα ωστόσο παρατηρούνται και σε περιπτώσεις συνεταιρισµένων αγροτών

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, τα καταστατικά των συνεταιρισµών περιλαµβάνουν µητρώο µελών, το οποίο διαµορφώνεται από παραγωγούς που µεταξύ άλλων παραδίδουν τουλάχιστον το 75% της παραγωγής τους στον σχήµα. Από αυτό και µόνο, η όλη υπόθεση θα έπρεπε να είναι πιο εύκολη για τους συνεταιρισµένους αγρότες. Ωστόσο, επειδή η διαδικασία περιπλέκεται ως προς τη διαχείρισή της από τις συνεταιριστικές οργανώσεις, αρκετές αιτήσεις έχουν παγώσει.

Βασική διεκδίκηση των συνεταιρισµών σε αυτήν τη φάση, είναι να γίνουν αναπροσαρµογές στην πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε, ώστε δηλώνοντας τον Αριθµό Μητρώου του συνεταιρισµού, τα µέλη τους να µπορούν να ολοκληρώνουν την από τη µεριά τους τη διαδικασία και στη συνέχεια να επικυρώνουν βάσει του καταστατικού τους οι Συνεταιρισµοί την αναφορά.

Απαιτούνται συµβόλαια για το σύνολο της παραγωγής στα σιτηρά

Επειδή το σύστηµα αντιλαµβάνεται για παράδειγµα το καλαµπόκι και το σιτάρι ως παρεµφερή προϊόντα, αφού υπάγονται στην κατηγορία των σιτηρών, σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η παρουσία σύµβασης για το σύνολο της παραγωγής ενός αγρότη που δραστηριοποιείται στις εκτατικές καλλιέργειες και ειδικά των σιτηρών.

Αν δηλαδή µέσα στο 2022 ένας αγρότης έχει τιµολόγια για 8 τόνους καλαµπόκι και 2 τόνους σκληρό σιτάρι, θα χρειαστεί να εξασφαλίσει σύµβαση συµβολαιακής και για τα δύο προϊόντα. Πιο συγκεκριµένα, το καλαµπόκι υπερβαίνει το 75% της συνολικής του παραγωγής. Αν όµως κάνει σύµβαση µόνο για το καλαµπόκι και δεν κάνει και για το σιτάρι. Τότε δεν θα τύχει καµίας απαλλαγής για κανένα ποσό από τις διατεθείσες ποσότητες.

Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι για οτιδήποτε έχει πουλήσει κανείς µέσα στο 2022, θα πρέπει να έχει στα χέρια του υπογεγραµµένη σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας µε τον έµπορο που αγόρασε την παραγωγή.

Αν την ίδια παραγωγή την έχει διαθέσει κάποιος σε πάνω από έναν εµπόρους, θα πρέπει να έχει σύµβαση µε όλους και όχι µόνο µε έναν. Ή τουλάχιστον µε όσους έχουν παραλάβει το 75% τουλάχιστον της παραγωγής του.

Με πληρφορίες από τη σελίδα agronews.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.