Τον περυσινό Μάιο η Δήλος έγινε ξανά –έστω και για λίγες ώρες– το κέντρο ολόκληρης της οικουμένης. Εκεί όπου κάποτε ήταν το αρχαίο σκλαβοπάζαρο του νησιού πραγματοποιήθηκε μια καταπληκτική συναυλία της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης –που προβλήθηκε σε εκατομμύρια τηλεθεατές– με σολίστ την Ουκρανή βιολονίστα Ντιάνα Τισένκο και τον Ελληνα δεξιοτέχνη της λύρας Σωκράτη Σινόπουλο. Ερμήνευσαν τις «Τέσσερις (αβέβαιες) Εποχές» του Βιβάλντι. Επρόκειτο για μια ιδέα του World Human Forum με τίτλο «Alpha Mission – Δelos», που είχε παγκόσμια ακτινοβολία.
Η ιδέα ήταν απλή: η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει αρχίσει να εξαφανίζει τις ακτές του νησιού, το ιερό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Δεν υπήρχε, λοιπόν, πιο ιδανικός τόπος για να εκπέμψει ένα σήμα SOS για τη σωτηρία της Γης και να γίνει έκκληση, ώστε να «συναντηθεί» η σοφία των προγόνων με την τεχνολογία που έχουν αναπτύξει σήμερα οι άνθρωποι. Η πρωτοβουλία ονομάστηκε «Alpha» για τον Απόλλωνα και την Αρτεμη που γεννήθηκαν στη Δήλο, αλλά και για την αποστολή «Apollo» που πήγε τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι καθώς και την αποστολή «Artemis», που το 2025 θα πάει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα.
Alpha είναι, επίσης, η γενιά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει πιο πιεστικά από ποτέ την κλιματική αλλαγή. Για το δύσκολο εγχείρημα ένωσαν τις δυνάμεις τους με το World Human Forum το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ΑRTE, η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Οργανώσεων Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και, βέβαια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Πριν από μερικές ημέρες, σε μια κατάμεστη αίθουσα στην έδρα της UNESCO, στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκε η προβολή της συναυλίας Alpha Mission – Δelos και ακολούθησε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με την κλιματική κρίση, τον πολιτισμό και το μέλλον της ανθρωπότητας. Ακούστηκε ξανά το μήνυμα για την άμεση συνεργασία όλων των χωρών. Την εκδήλωση χαιρέτισε η πρέσβειρα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην UNESCO, Μαρία Διαμαντοπούλου, ενώ το «παρών» έδωσαν μέλη αντιπροσωπειών στην UNESCO από τουλάχιστον 21 χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς και εκπρόσωποι από τους χώρους του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της επιστήμης.
Η πρόεδρος και συνιδρύτρια του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, η αστροφυσικός, πλανητολόγος και διευθύντρια έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Ερευνας (CNRS) στο Παρίσι, Αθηνά Κουστένη, ο φιλόσοφος Πατρίκ Βιβερέ και η διευθύντρια της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Βερονίκ Σανκοβσκί, συμμετείχαν στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα τη συλλογική αναζήτηση του νοήματος για ένα μέλλον άξιο των επόμενων γενιών.
H βραδιά έκλεισε μουσικά με την εμφάνιση-έκπληξη της Νταϊάνα Τισένκο με έργα Μπαχ.
Τι μάθαμε από αυτήν την εκδήλωση; Πως η Ελλάδα, κάθε φορά που συνδυάζει τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της με πανανθρώπινα ζητούμενα, ασκεί την πιο σπουδαία διπλωματία.
Με πληροφορίες από τη Kathimerini.gr – Μαργαρίτα Πουρνάρα