Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΜπαίνει το σκάκι στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Μπαίνει το σκάκι στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση

|

«Αν δεν μου βρεις άλλο δάσκαλο σκακιστή, δεν σε αφήνω να φύγεις!». Αυτό είχε πει παλαιότερα, μεταξύ αστείου και σοβαρού, μια διευθύντρια δημοτικού στον κ. Χρήστο Πιλάλη, εκπαιδευτικό και σκακιστή, μέλος σήμερα του Δ.Σ. της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας. «Οταν ανακοινώνεις σε μια τάξη ότι θα διδάξεις σκάκι, μπορεί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μόνο τα μισά παιδιά, μετά, όμως, “κολλάνε” όλα», λέει στην «Καθημερινή».

Οι Ελληνες φίλοι του σκακιού, που δεν είναι και λίγοι δεδομένου ότι οι παίκτες με δελτίο είναι 65.000, έχουν έναν επιπλέον λόγο να χαίρονται. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ενέκρινε την πρόταση που είχε καταθέσει από τέλη Μαΐου η ΕΣΟ με δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στις αντιληπτικές ικανότητες των παιδιών του δημοτικού: το «Σκάκι και φαντασία» (Νηπιαγωγείο, Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού) και «Σκάκι, ένα παιχνίδι στρατηγικής και μαθηματικών, ένα παιχνίδι για όλους» (Δ΄, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού). Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να τα επιλέξουν για την τάξη τους.

«Μέχρι πρότινος το σκάκι αναφερόταν στην εγκύκλιο του υπουργείου ως μία επιλογή και ορισμένοι εκπαιδευτικοί, σκακιστές ως επί το πλείστον, μπορούσαν να το διδάξουν είτε στην ευέλικτη ζώνη είτε στους ομίλους πρότυπων σχολείων», εξηγεί ο κ. Πιλάλης. «Τώρα όμως ο κάθε εκπαιδευτικός έχει στη διάθεσή του πλούσιο υλικό, 25 με 30 σελίδες, προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ηλικίας, που του “λύνει” τα χέρια, ακόμα και αν ο ίδιος δεν είναι γνώστης», διευκρινίζει ο ίδιος, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Σχολικού Σκακιού της ΕΣΟ. Η διδασκαλία του θα γίνει στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων, στην πρωινή ζώνη.

 

Ιδανική ηλικία

Η ηλικία των πέντε ετών θεωρείται ιδανική για την έναρξη της ενασχόλησης με το σκάκι, που μόνο να προσφέρει έχει στους μαθητές. «Ενισχύεται σημαντικά η αυτοπειθαρχία του παιδιού και χαλιναγωγείται με έναν παιγνιώδη τρόπο η παρορμητικότητά του· μαθαίνει ότι άπαξ και ακουμπήσεις ένα πιόνι, οφείλεις να το κινήσεις», αναφέρει ενδεικτικά τον τρόπο που επιδρά το πνευματικό παιχνίδι στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Μπορεί πολλοί να το αντιμετωπίζουν ως ένα «μοναχικό και ανταγωνιστικό άθλημα», ο κ. Πιλάλης ωστόσο διαφωνεί.

«Το σκάκι καλλιεργεί το ευ αγωνίζεσθαι, γιατί είναι το μοναδικό άθλημα που μετά το τέλος κάθε παιχνιδιού, οι δύο αντίπαλοι κάθονται μαζί και κάνουν από κοινού ανάλυση των κινήσεών τους και της στρατηγικής τους». Το ενδιαφέρον των παιδιών, που μυούνται, παραμένει ζωηρό μέχρι την εποχή που ξεκινάει η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές. «90% των σκακιστών έχει καλές επιδόσεις στο σχολείο και επιτυχίες στις Πανελλαδικές, ειδικά στις θετικές επιστήμες, καθ’ ότι καλλιεργεί τη μαθηματική σκέψη», σημειώνει.

Νέο κοινό

Η απόφαση του ΙΕΠ μοιάζει να έρχεται την κατάλληλη στιγμή, καθώς το σκάκι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά και του εγκλεισμού λόγω κορωνοϊού κέρδισε ακόμα μεγαλύτερο κοινό. «Από χθες τα τηλέφωνα της Ομοσπονδίας χτυπούν και μας ρωτούν πότε θα ετοιμαστεί κάτι ανάλογο και για τα παιδιά του γυμνασίου», καταλήγει ο κ. Πιλάλης, που μαζί με τα άλλα δώδεκα μέλη της επιτροπής έχει ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία διδακτικού υλικού για εφήβους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

"Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν" – Η απεργία ως κραυγή αγωνίας για τη νομιμοποίηση των παραλιακών χώρων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα διοίκηση – Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μαστρογιαννόπουλος

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη δημόσια υγεία στα νησιά»

‘’ Μια κυβέρνηση που διαλύει τη δημόσια υγεία στα νησιά και προκαλεί τους πολίτες - Η αλήθεια για το νοσοκομείο της Ρόδου.’’

Από το παρελθόν στο μέλλον: Το Ιστορικό Αρχείο Θήρας & Θηρασιάς στη διάθεση του κοινού

Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία εγκαινιάζεται στις 9 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων – Έκθεση τεκμηρίων και παρουσίαση ηλεκτρονικού καταλόγου

Φίλιππος Φόρτωμας: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη τα παιδιά της»

Σημαντική κοινή συνεδρίαση για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων και προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Η Ηρακλειά αποκτά το δικό της «ψηφιακό σπίτι»

Ο Φάνης Γαβαλάς παρουσιάζει την επίσημη πλατφόρμα προβολής του νησιού – Ένα εγχείρημα για τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της Ηρακλειάς

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας