Οι αρχαιολόγοι λένε ότι ανακάλυψαν μούμια καλυμμένη με φύλλα χρυσού σφραγισμένη σε σαρκοφάγο που δεν είχε ανοιχτεί για 4.300 χρόνια.
Η μούμια, τα λείψανα ενός άνδρα που ονομάζεται Hekashepes, πιστεύεται ότι είναι ένα από τις παλαιότερες και πληρέστερες μη βασιλικές σοροί που έχουν βρεθεί ποτέ στην Αίγυπτο.
Ανακαλύφθηκε κάτω από ένα φρεάτιο 15 μέτρων σε νεκρόπολη νότια του Καΐρου, στη Σακάρα, όπου βρέθηκαν άλλοι τρεις τάφοι. Ο ένας τάφος ανήκε σε «μυστικό φύλακα».
Η μεγαλύτερη από τις μούμιες που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία νεκρόπολη λέγεται ότι ανήκει σε έναν άνδρα που ονομάζεται Khnumdjedef – ένας ιερέας, επιθεωρητής και επόπτης των ευγενών.
Ένας άλλος ανήκε σε έναν άνδρα που ονομαζόταν Meri, ο οποίος ήταν ανώτερος αξιωματούχος του παλατιού με τον τίτλο του «φύλακα των μυστικών», που του επέτρεπε να εκτελεί ειδικές θρησκευτικές τελετουργίες.
Ένας δικαστής και συγγραφέας ονόματι Fetek πιστεύεται ότι κείται στον άλλο τάφο, όπου ανακαλύφθηκε μια συλλογή από αυτά που πιστεύεται ότι είναι τα μεγαλύτερα αγάλματα που έχουν βρεθεί ποτέ στην περιοχή.
Μεταξύ των τάφων έχουν επίσης βρεθεί αρκετά άλλα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κεραμικά.
Ο αρχαιολόγος Zahi Hawass, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε ότι όλες οι ανακαλύψεις χρονολογούνται από τον 25ο έως τον 22ο αιώνα π.Χ.
«Αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συνδέει τους βασιλιάδες με τους ανθρώπους που ζουν γύρω τους», δήλωσε ο Ali Abu Deshish, αρχαιολόγος που συμμετείχε στην ανασκαφή.
Η Σακάρα ήταν ενεργός ταφικός χώρος για περισσότερα από 3.000 χρόνια και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Βρίσκεται στην αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα Μέμφιδα και φιλοξενεί περισσότερες από 12 πυραμίδες.
Η ανακάλυψη της Πέμπτης έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου οι ειδικοί στην πόλη Λούξορ της νότιας Αιγύπτου δήλωσαν ότι ανακάλυψαν μια πλήρη οικιστική πόλη από τη ρωμαϊκή εποχή, που χρονολογείται από τον δεύτερο και τον τρίτο αιώνα μ.Χ.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν κτίρια κατοικιών, πύργους και αυτό που έχουν αποκαλέσει «εργαστήρια μετάλλων», που περιείχαν αγγεία, εργαλεία και ρωμαϊκά νομίσματα.
Η Αίγυπτος έχει αποκαλύψει πολλά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας της.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο πρόκειται να ανοίξει φέτος έπειτα από καθυστερήσεις, θα προσελκύει 30 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως μέχρι το 2028.
Ωστόσο, οι επικριτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Αιγύπτου ότι δίνει προτεραιότητα στα ευρήματα που εντυπωσιάζουν τα ΜΜΕ αντί στη σοβαρή ακαδημαϊκή έρευνα, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερο τουρισμό.
Πηγή: BBC