Παρασκευή, 1 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΤο "Ελ Νίνιο" επιστρέφει δυναμικά το 2023

Το “Ελ Νίνιο” επιστρέφει δυναμικά το 2023

|

Η επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο αργότερα αυτό το έτος θα προκαλέσει την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών και πρωτοφανή κύματα καύσωνα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν ότι το Ελ Νίνιο θα επιστρέψει αργότερα το 2023, επιδεινώνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο και καθιστώντας «πολύ πιθανό» να αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η φετινή χρονιά προβλέπεται ήδη να είναι θερμότερη από το 2022, το οποίο παγκόσμια σύνολα δεδομένων κατατάσσουν ως το πέμπτο ή έκτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.

Αλλά το Ελ Νίνιο εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου και η θερμαντική του επίδραση χρειάζεται μήνες για να γίνει αισθητή, πράγμα που σημαίνει ότι το 2024 είναι πολύ πιο πιθανό να σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας.

Τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αυξήσει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά περίπου 1,2 C μέχρι σήμερα. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε καταστροφικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, από τους καύσωνες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έως τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν και τη Νιγηρία.

«Είναι πολύ πιθανό ότι το επόμενο μεγάλο Ελ Νίνιο να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου», δήλωσε ο καθηγητής Άνταμ Σκάιφ, επικεφαλής των μακροπρόθεσμων προβλέψεων στο βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

«Γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις των φαινομένων Ελ Νίνιο θα γίνουν ισχυρότερες και πρέπει να το προσθέσουμε αυτό στις επιπτώσεις της ίδιας της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς», είπε. «Αν βάλεις αυτά τα δύο πράγματα μαζί, είναι πιθανό να δούμε πρωτοφανείς καύσωνες κατά τη διάρκεια του επόμενου Ελ Νίνιο».

Οι επιπτώσεις του κύκλου Ελ Νίνιο-Λα Νίνια θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σε πολλές περιοχές του κόσμου, δήλωσε ο Σκάιφ. «Η επιστήμη μπορεί πλέον να μας πει πότε αυτά τα πράγματα έρχονται μήνες πριν. Επομένως, πρέπει πραγματικά να το χρησιμοποιήσουμε και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, από την ετοιμότητα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μέχρι το ποιες καλλιέργειες θα φυτέψουμε».

Ο καθηγητής Τζέιμς Χάνσεν, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, και οι συνεργάτες του τόνισαν πρόσφατα: «Πιστεύουμε ότι το 2024 είναι πιθανό να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Είναι απίθανο η τρέχουσα Λα Νίνα να συνεχιστεί για τέταρτο έτος. Ακόμη και μια μικρή καθυστέρηση του Ελ Νίνιο θα πρέπει να είναι αρκετή για ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας».

Επιπτώσεις

Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κίνα, η οποία εμποδίζει τον ήλιο, αυξάνει επίσης τη υπερθέρμανση, είπε.

Ενώ το Ελ Νίνιο θα μπορούσε να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα, ο βαθμός της έξαρσης ήταν υπό συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων.

Ο καθηγητής Μπιλ Μαγκουάιρ, από το University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Όταν το Ελ Νίνιο φτάσει, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον πλανήτη μας το 2021 και το 2022 θα είναι μηδενικής σημασίας μπροστά του».

Ενώ ο καθηγητής Τιμ Πάλμερ, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η συσχέτιση μεταξύ των ακραίων καιρικών φαινομένων και της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας δεν είναι τόσο ισχυρή αλλά οι θερμοδυναμικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα δημιουργήσουν τις ανωμαλίες που έχουμε από ένα έτος Ελ Νίνιο μόλις τόσο πιο ακραίο».

Τα αποτελέσματα της κλιματικής μοντελοποίησης που εκδόθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου από το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας έδειξαν ότι η χώρα θα μπορούσε να μεταβεί από τρία χρόνια βροχοπτώσεων πάνω από το μέσο όρο, σε μια από τις θερμότερες και ξηρότερες περιόδους που έχουν καταγραφεί ποτέ, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καύσωνων, ξηρασίας και πυρκαγιών.

Τον Δεκέμβριο, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ αξιολόγησε τις πιθανότητες σχηματισμού ενός Ελ Νίνιο μέχρι τον Αύγουστο-Οκτώβριο σε 66%.

Η κλίμακα του πιθανού Ελ Νίνιο είναι ακόμα ασαφής.

Ο καθηγητής Άντι Τέρνερ, από το Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Πολλά μοντέλα εποχικών προβλέψεων υποδηλώνουν την άφιξη μέτριων συνθηκών Ελ Νίνιο από το καλοκαίρι του 2023».

Η εικόνα θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο-Λα Νίνια είναι η μεγαλύτερη αιτία των ετήσιων διαφορών στον καιρό σε πολλές περιοχές.

Στα έτη της Λα Νίνα, οι άνεμοι από ανατολικά προς δυτικά στον Ειρηνικό είναι ισχυρότεροι, ωθώντας τα θερμά επιφανειακά ύδατα προς τα δυτικά και αντλώντας βαθύτερα, πιο δροσερά νερά στα ανατολικά.

Τα φαινόμενα του Ελ Νίνιο συμβαίνουν όταν οι άνεμοι εξασθενούν, επιτρέποντας στα θερμά νερά να εξαπλωθούν προς τα ανατολικά, καταπνίγοντας τα ψυχρότερα νερά και οδηγώντας σε άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Τα έθνη που συνορεύουν με τον δυτικό Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας και της Αυστραλίας, αντιμετωπίζουν θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρέμβαση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου, τι αναφέρει ο Δημήτρης Λιανός

Εικόνες ντροπής με επισκέπτες να περιφέρονται ημίγυμνοι και να τρώνε πάνω στις αρχαιότητες προκαλούν αντιδράσεις. Ζητάμε οργανωμένη φύλαξη και ανάδειξη, δηλώνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός.

ΠΝΑΙ – Λεονταρίτης: Έργο 1 εκατομμυρίου ευρώ για την αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου Πάρου

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποιεί τη γ’ φάση ασφαλτοστρώσεων στην Πάρο – Άμεση εκκίνηση μετά τη δημοπράτηση του έργου

Η Σαντορίνη των ηφαιστείων τιμά τη δική της φωνή της επιστήμης. Τιμά τη Βοθωνιάτισσα Εύη Νομικού!

Η Σαντορίνη τιμά την καθηγήτρια Εύη Νομικού για την προσφορά της στην επιστήμη και τον τόπο που δεν ξέχασε ποτέ

Η Νάξος «απογειώνεται»: Ανάμεσα στους Top 5 παγκόσμιους προορισμούς για Αμερικανούς ταξιδιώτες

Με αύξηση +327% στις αναζητήσεις από τις ΗΠΑ, η Νάξος καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο στον διεθνή τουριστικό χάρτη, δίπλα στην Κρήτη και κορυφαίους ισπανικούς προορισμούς.

Γκιντίκι live στη Μονή Νάξου, ένα πανηγύρι γεμάτο ρυθμό και ελευθερία! (αφίσα)

Το αγαπημένο σχήμα της σύγχρονης παραδοσιακής σκηνής «Γκιντίκι» έρχεται την Πέμπτη 7 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο Μονής, για μια αξέχαστη βραδιά μουσικού αυτοσχεδιασμού και αυθεντικής γιορτής.

Αντ. Σέργης: “Πορτάρα χωρίς φύλαξη, Κούροι υπό μετακίνηση, ποιος φυλάει την πολιτιστική κληρονομιά της Νάξου;”

Όταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σιωπά μπροστά στη βεβήλωση της Πορτάρας και επιμένει στη μεταφορά των Κούρων από τον φυσικό τους τόπο, γεννώνται κρίσιμα ερωτήματα για τον ρόλο και τις προτεραιότητές της.

Μάρκος Καφούρος για την Πορτάρα Νάξου: “Ανεπίτρεπτες εικόνες βεβήλωσης, απαιτείται άμεση προστασία”

Ο βουλευτής Κυκλάδων ζητά από την Υπουργό Πολιτισμού την άμεση ενίσχυση της φύλαξης στον αρχαιολογικό χώρο, μετά από καταγγελίες πολιτών και δημοσιεύματα για βανδαλισμούς και ανευθυνότητα επισκεπτών.

Ελ. Ψυχογιού: ” Λευτεριά στην Παλαιστίνη και Λευτεριά στην Αμοργό γιατί χουντιάσαμε!”

Σε μια εκτενή και άκρως αιχμηρή τοποθέτηση, η δημοτική σύμβουλος Αμοργού Ελευθερία Ψυχογιού τοποθετείται δημόσια σχετικά με τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν στο πανηγύρι της Ψημένης Ρακής στο νησί

Νάξος (Δαμαριώνας): ΗΧΟ-ΤΟΠΙΑ 2025 στη βρύση Αδησαρού, ένα μουσικό και ιστορικό ταξίδι

Μια βραδιά γεμάτη πολιτισμό, ξενάγηση και jazz ήχους σε έναν μοναδικό τόπο της Νάξου

Ακυβερνησία σκάφους με επτά αλλοδαπούς στο στενό Πάρου – Αντίπαρου

Άμεση παρέμβαση των αρχών – Προσάραξε με ασφάλεια το σκάφος στο λιμάνι Αντίπαρου χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν