Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠόρτα από την Μ. Βρετανία για τα "Γλυπτά του Παρθενώνα" γιατί είναι...

Πόρτα από την Μ. Βρετανία για τα “Γλυπτά του Παρθενώνα” γιατί είναι “δικά τους”

|

Πόρτα; Πάγος; Σφαλιάρα; Βέβαια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατεβάσει τους τόνους λέγοντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ΄ότι πάμε … αργά.

Και έρχεται η Βρετανία να ξεκαθαρίσει τα πράγματα…

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν, τοποθετούμενη σε σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων σε ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης για μια πιθανή συμφωνία για την επιστροφή τους.

Ορισμένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν βρίσκεται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

Η υπουργός ωστόσο τόνισε στην εκπομπή The Media Show του BBC Radio 4 ότι η οριστική επιστροφή των Γλυπτών «δεν είναι η πρόθεση του Όσμπορν ».

Στη συνέντευξή της – όπου τοποθετήθηκε σε σειρά άλλων θεμάτων – η Ντόνελαν τόνισε ότι η αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα θα «ανοίξει το “Κουτί της Πανδώρας» και θα ήταν ένας «επικίνδυνος δρόμος να πορευτούμε».

Θα «άνοιγε την πόρτα σε αυτό το θέμα του συνόλου του περιεχομένου των μουσείων μας», είπε.

Το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύει βάσει νόμου την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Υπήρξαν όμως εικασίες ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλάμβανε τα Γλυπτά να επιστραφούν στην Αθήνα με έναν δανεισμό εκ περιτροπής, σε αντάλλαγμα με κλασικά αντικείμενα που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα.

Το BBC επισήμανε ότι ο ισχυρισμός της κυρίας Ντόνελαν, ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο, ο οποίος κινείται «στη σωστή κατεύθυνση», θα συναντήσει την «οργή της Αθήνας και όχι μόνο».

Η υπουργός ανέφερε ότι είχε «πολλές συνομιλίες» με τον Τζορτζ Όσμπορν. «Νομίζω ότι η άποψή του για αυτό παρερμηνεύτηκε και σίγουρα απεικονίστηκε λανθασμένα», είπε.

«Δεν πρόκειται να τα στείλει πίσω, βασικά. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει επιθυμία να το κάνει αυτό. Έχει επίσης κυκλοφορήσει αυτή η ιδέα περί ενός δανείου 100 ετών, που οπωσδήποτε επίσης δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου ότι δε θα έπρεπε να τα στείλουμε πίσω και ότι, για την ακρίβεια, όντως ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα έχουμε φροντίσει για πολύ καιρό, όπου έχουμε επιτρέψει πρόσβαση σε αυτά».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, Κόνορ Γουάτσον, στον απόηχο της τοποθέτησης της Βρετανίδας υπουργού Πολιτισμού, σε δήλωσή του στην «Καθημερινή», σχολίασε ότι «εξετάζουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες».

«Όπως είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος των Επιτρόπων, λειτουργούμε εντός του νόμου και δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη συλλογή του Μουσείου καθώς αφηγείται την ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο, εξετάζουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες, οι οποίες θα επέτρεπαν σε ορισμένα από τα σημαντικότερα εκθέματα μας να γίνουν κοινή εμπειρία στον κόσμο. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια συνεργασία για τον Παρθενώνα είναι σε εξέλιξη και είναι εποικοδομητικές».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΜΑΣ

Οι δηλώσεις της κυρίας Ντόνελαν στο BBC «ήρθαν» λίγη ώρα μετά τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα, αλλά έχουν γίνει συστηματικές κινήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών.
Advertisement

«Εφόσον ο λαός θα μας εμπιστευτεί ξανά, πιστεύω ότι αυτόν τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε με απόλυτο σεβασμό στις προφανείς ‘κόκκινες’ γραμμές που έχουν θέσει όλες οι κυβερνήσεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να πετύχουμε αυτό που όλοι επιδιώκουμε, που δεν μπορεί να είναι άλλο, όχι μόνο εμείς οι Έλληνες αλλά και οι επισκέπτες, να βλέπουμε και να απολαμβάνουμε αυτό το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς στο φυσικό του χώρο, το Μουσείο της Ακρόπολης στη σκιά του ιερού βράχου».

«Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα, αλλά πιστεύω ότι ήδη έχουμε κάνει πολύ συστηματικές κινήσεις και, εφόσον ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευτεί και πάλι μετά τις εκλογές, πιστεύω ότι τελικά αυτόν τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε, με απόλυτο σεβασμό στις προφανείς κόκκινες γραμμές που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν θέσει, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα την ανάγκη να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε, που δεν μπορεί να είναι άλλο από το να βλέπουμε και να απολαμβάνουμε, όχι εμείς οι Έλληνες μόνο, αλλά όλοι, και οι επισκέπτες, αυτό το παγκόσμιο, το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς στην ολότητά του στον φυσικό χώρο, που δεν είναι άλλος από το Μουσείο της Ακρόπολης, στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης», πρόσθεσε.

Η κα Σακελλαροπούλου σχολίασε ότι «για τα Γλυπτά, είναι πάρα πολύ θετική η εξέλιξη ότι η διεθνής κοινή γνώμη, πλέον, έχει συμμεριστεί το δίκαιο αίτημα της χώρας μας και εύχομαι να βρεθεί μια λύση που θα εξασφαλίσει ακριβώς την επιστροφή τους στο τόπο που ανήκουν, στην Ελλάδα, και την επανένωση, όπως σωστά αναφέρατε».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τουρκία – Unesco: Διάβημα από την Αθήνα για την Μονή της Χώρας

Η Ελλάδα υποστηρίζει στην πράξη την προσπάθεια προσέγγισης, δίχως να αφήνει αναπάντητες προβληματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας

Κυκλάδες – Final 4 (U-14): Κυρίαρχος ο Πανναξιακός ΑΟΚ

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στο Final 4 (P-14)... Η ανάρτηση του Πανναξιακού ΑΟΚ και ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά

Αντιπυρική περίοδος: Τα εννέα …sos για την δασοπυρόσβεση

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προετοιμάζονται πυρετωδώς ίσως για το πιο δύσκολο καλοκαίρι μέχρι… το επόμενο

Μύκονος: Δεκαπέντε (15) προσαγωγές για τη φονική συμπλοκή

Ψάχνουν τον δράστη, έλεγχοι σε λιμάνι και αεροδρόμιο

Ομάδα Αιγαίου: 30ος Επετειακός Διάπλους, γιορτή με κύματα αγάπης

30ος Επετειακός Διάπλους του Αιγαίου Πελάγους – Φούρνοι, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Λειψοί, Πάτμος, Κίναρος, Σίκινος, Κουφονήσι 16 – 26 Μαΐου 2024

Θυμώστε ελεύθερα. Κάνει καλό στην υγεία όλων

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει με το δικό του τρόπο τα γεγονότα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο την εβδομάδα που μας πέρασε... Κεντρικό πρόσωπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νάξος – Final 4 (U14): Σήμερα ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στον Πανναξιακό ΑΟΚ και τον ΑΟ Ανδρου

Πως έφτασαν έως τον τελικό του u14 οι ΑΟ Ανδρου και Πανναξιακός ΑΟΚ...

ΔΥΠΑ: Μέχρι την Κυριακή οι αιτήσεις για 70.000 voucher παιδικών κατασκηνώσεων

Μέχρι την Κυριακή (12/05) οι αιτήσεις για 70.000 voucher παιδικών κατασκηνώσεων της ΔΥΠΑ

Μύκονος: Βγήκαν μαχαίρια έξω από μπαρ, ένας νεκρός κι ένας βαριά τραυματίας

Άγρια συμπλοκή 25 Πακιστανών σε μπαρ στην Μύκονο - Τι συνέβη

Νάξος – Δημαρχείο: Συνάντηση που “έλιωσε” τον πάγο στις εσωκομματικές σχέσεις;

Η συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο Νάξου παρουσία και των τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Νάξος – Δημαρχείο: Συνάντηση που “έλιωσε” τον πάγο στις εσωκομματικές σχέσεις;

Η συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο Νάξου παρουσία και των τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Ξεκινούν οι εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Το χρονοδιάγραμμα και τα δικαιολογητικά για την εγγραφή μαθητών στους δύο δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στη Χώρα Νάξου

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

Νάξος – Ενωση Συνταξιούχων: Παράσταση διαμαρτυρίας (09/05) έξω από το Δημαρχείο

Ποιος είναι ο λόγος που ώθησε την Ενωση Συνταξιούχων Νάξου για παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο

Νάξος: Η μεγάλη …. επιστροφή στην Αθήνα

Εικόνα από το λιμάνι της Νάξου σήμερα...

Νάξος: Κλειστό το κεντρικό πάρκινγκ του δημαρχείου, ποιος ο λόγος (photos)

Νάξος.... Εδώ και 48 ώρες το μεγαλύτερο μέρος του πάρκινγκ στο Δημαρχείο είναι κλειστό ... Ποιος ο λόγος;

Κυκλάδες – Αστυνομία: Συλλήψεις σε Νάξο και Κέα

Αστυνομικό δελτίο: Συλλήψεις σε Νάξο και Κέα

Νάξος – Final 4 (U14): Σήμερα ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στον Πανναξιακό ΑΟΚ και τον ΑΟ Ανδρου

Πως έφτασαν έως τον τελικό του u14 οι ΑΟ Ανδρου και Πανναξιακός ΑΟΚ...

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση αύριο (09/05) με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

Η ώρα της κρίσης για την αύξηση των δημοτικών τελών στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων