Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΘέμα χρόνου η λειτουργία της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμία

Θέμα χρόνου η λειτουργία της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμία

|

Τον δρόμο για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας ανοίγει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που καθορίζει τους όρους και τη διαδικασία εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο γεωθερμικό πεδίο βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου, Κιμώλου και Πολυαίγου, για το οποίο έχει λάβει άδεια εκμετάλλευσης η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπως και για το πεδίο Νισύρου και Μεθάνων.

Το γεωθερμικό πεδίο ΜήλουΚιμώλου – Πολυαίγου, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), θα μπορούσε να καλύψει περίπου το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών των Κυκλάδων. Για την αξιοποίηση των εν λόγω γεωθερμικών πεδίων η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει δημιουργήσει κοινή εταιρεία με την Ηλέκτωρ.

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες με απόφαση της ΡΑΕ η άδεια παραγωγού που είχε εξασφαλίσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για γεωθερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 8 MW στη Στύψη Λέσβου, πέρασε στην κοινή εταιρεία των ΔΕΗΑΝ και Ηλέκτωρ, δηλαδή στη «Γεωθερμικός Στόχος 2» (51% Ελλάκτωρ, 49% ΔΕΗΑΝ).

Η εταιρεία ειδικού σκοπού «Γεωθερμικός Στόχος ΙΙ» θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη διαχείριση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε κάθε μία από τις υπόλοιπες περιοχές, οι οποίες θα τροφοδοτούνται με γεωθερμικό ρευστό από τις γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το 2025 θα έχει κατασκευαστεί και λειτουργήσει η πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και θα ακολουθήσουν οι επόμενες, σε συνεννόηση πάντα με τις τοπικές κοινωνίες. Ο προϋπολογισμός των ερευνών για τις τέσσερις περιοχές ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ και το κόστος εγκατάστασης των μονάδων παραγωγής σε 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση Σκρέκα, η εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού θα πραγματοποιείται από τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάθε περιοχής, εντός των ορίων της οποίας βρίσκεται το πεδίο έπειτα από διαγωνισμό. Η απόφαση δίνει επίσης τη δυνατότητα εκμίσθωσης με τη διαδικασία δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατόπιν αίτησης ενδιαφερόμενου.

Στο διαγωνισμό θα γίνονται δεκτά φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και ενώσεις ή κοινοπραξίες αυτών. Κριτήριο για την επιλογή επενδυτή θα είναι το ύψος των δαπανών για τη διενέργεια ερευνών για τις οποίες δεσμεύεται ότι κατ’ ελάχιστον θα πραγματοποιήσει, το είδος των ερευνών, η σταδιακή εξέλιξή τους σε συνάρτηση με τον χρόνο εκτέλεσής τους, καθώς επίσης και η ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης, η τεχνική εμπειρία και η οικονομική δυνατότητα του διαγωνιζομένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.

Εάν μετά τη λήξη της ερευνητικής περιόδου πιστοποιηθεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας γεωθερμικό πεδίο με βεβαιωμένα χαρακτηριστικά και ο μισθωτής υποβάλει εντός τριμήνου οικονομοτεχνική μελέτη για την εκμετάλλευσή του, εκμισθώνεται σε αυτόν και το δικαίωμα εκμετάλλευσης, εκτός εάν η μελέτη κριθεί ως ανακριβής, ανεπαρκής ή μη συμφέρουσα. Ο μισθωτής θα καταβάλει σχετικό μίσθωμα και του δίνεται δυνατότατα παράτασης της σύμβασης κατά ένα έτος πέραν του μέγιστου προβλεπόμενου χρόνου σε αυτή.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Μανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

Απόγονος Κρητικών επαναστατών, μεγαλοβοσκός στη Νάξο και θρύλος για τα κατορθώματά του

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρετά τον πρόεδρο της Κεραμωτής, Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικό μήνυμα του Δημήτρη Καπούνη για την απώλεια ενός αγωνιστή της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου

Γ. Βρούτσης: «Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά έως 1.500 κατοίκους – Μεγάλη ανάσα για τις Κυκλάδες»

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς αποτελεί «δικαίωση της πολιτικής μας», τονίζει ο Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου – Η Ευθαλία Σπανού αντικαθιστά τον Νικόλαο Μοστράτο

Η παραίτηση του Νικολάου Μοστράτου και η ορκωμοσία της πρώτης επιλαχούσας του συνδυασμού «Πάρος, με Ευθύνη και Ενότητα»

Νάξος – Θεαματική μανούβρα του Hellenic Highspeed στο λιμάνι (video)

Το ταχύπλοο προσεγγίζει από Πάρο και Πειραιά και δένει σε μόλις 3 λεπτά με εντυπωσιακή ακρίβεια

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Τουρκία – Ισπανία, το ντέρμπι κορυφής και ποντάρουμε στα .. γκολ

Δύσκολη αποστολή για τη «Φούρια Ρόχα» στην Κωνσταντινούπολη – Στοίχημα με αξία το 2 & G/G

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.