Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΥπουργείο Πολιτισμού: Λογοτεχνικό Έτος "Άλκης Ζέη" το 2023

Υπουργείο Πολιτισμού: Λογοτεχνικό Έτος “Άλκης Ζέη” το 2023

|

Το “Ετος Καμπανέλλη” έφυγε.. Το “Ετος Αλκης Ζέη” έρχεται

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, ανακηρύσσει το 2023, ως «Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή της διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη:

«Συγγραφέας ιδιαίτερα αγαπητή, πολυγραφότατη, πολυμεταφρασμένη και πολυβραβευμένη, με σημαντική παρουσία στο χώρο των ελληνικών γραμμάτων, της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Άλκη Ζέη παρέμεινε ενεργή έως το τέλος της ζωής της, συνομιλώντας τακτικά με τους αναγνώστες της και συμμετέχοντας στα κοινά. Το συγγραφικό της έργο έχει άμεση σχέση με την ιστορία. Ξεκινώντας από προσωπικές της εμπειρίες, υφαίνει την υπόθεση των έργων της παράλληλα με ιστορικά γεγονότα.

Ο καθαρός τρόπος γραφής της, η γλωσσική αρτιότητα, η κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, το χιούμορ και η διεισδυτική ματιά στα γεγονότα, είναι τα χαρακτηριστικά των έργων τη: «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» και «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου», συμπεριλαμβάνονται στα διαχρονικά ευπώλητα βιβλία της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, παραμένοντας δημοφιλή σε εφήβους και ενήλικες αναγνώστες».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Φαινόμενο Άλκη Ζέη θα πει παιδική και εφηβική λογοτεχνία που διαβάζεται με πάθος και από ενήλικες, θα πει λογοτεχνικοί χαρακτήρες που επιδρούν σε γενιές και γενιές αναγνωστών, θα πει απόδοση της ιστορίας με υψηλή λογοτεχνική αξία, θα πει αναρίθμητες διακρίσεις και μεταφράσεις σε δεκάδες γλώσσες, θα πει βιβλία που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι. Αυτό το φαινόμενο θα γιορτάσουμε και θα τιμήσουμε το 2023».

Η ίδια η Άλκη Ζέη για τη σχέση του συγγραφικού έργου της με την Ιστορία είχε γράψει:

«Από τα μικρά μου χρόνια ως σήμερα, ας μην πω με ακρίβεια πόσα είναι γιατί θα τρομάξω κι εγώ η ίδια, έζησα έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές. Δεν τα έζησα σαν απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά κι έτσι και να ήθελα δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα αυτά που συγκλόνισαν τον τόπο μας. Άθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου, λοιπόν, έργο, θέλω δεν θέλω, είναι γεμάτο ιστορία… Αν πέτυχα να κάνω τα παιδιά να την ακούσουν τουλάχιστον, το μέλλον θα δείξει», είχε αναφέρει

Η Αλκη Ζέη ασχολήθηκε με το γράψιμο από πολύ νεαρή ηλικία. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε στη συνέχεια ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης». Πρώτο της μυθιστόρημα είναι «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» (1963), έργο σχεδόν αυτοβιογραφικό, εμπνευσμένο από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους, «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα». Το 2013 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό της έργο «Με Μολύβι Φάμπερ Νούμερο Δύο», και το 2017 το «Πόσο θα Ζήσεις ακόμα, Γιαγιά». Το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ένα Παιδί από το Πουθενά», κυκλοφόρησε λίγους μήνες πριν τον θάνατό της.

Το «Καπλάνι της Βιτρίνας», το πρώτο της μυθιστόρημα, υπήρξε έργο -σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία και θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό. Η Άλκη Ζέη υπήρξε πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, καθώς το σύνολο του έργου της είναι μεταφρασμένο και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Η ίδια έχει επίσης μεταφράσει από τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ρωσικά αρκετά βιβλία.

Τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της κι αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ σε Πανεπιστήμια Ελλάδας και Κύπρου. Έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, και τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Ομάδα 

Για την οργάνωση του «Λογοτεχνικού Έτους Αλκης Ζέη» συγκροτήθηκε αμισθί ομάδα εργασίας για τον συντονισμό, την υποστήριξη, τον σχεδιασμό δράσεων, καθώς και για την αξιολόγηση προτάσεων και αιτημάτων αιγίδας διαφόρων φορέων για δράσεις τους στο πλαίσιο του εορτασμού του Έτους.

Η ομάδα απαρτίζεται από τους:

Ελένη Δουνδουλάκη, Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού
Φίλιππο Τσιμπόγλου, Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας
Πέτρο Σεβαστίκογλου, Σκηνοθέτη- καθηγητή κινηματογραφίας
Χριστίνα Ντουνιά, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ
Μελπoμένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ
Αθανάσιο Αγάθο, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ
Βασιλική Νίκα, Εκπαιδευτικό, Μέλος Ε.ΔΙ.Π ΕΚΠΑ, Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος του IBBY
Πλάτωνα Μαυρομούστακο, Καθηγητή Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ
Σίσσυ Παπαθανασίου, Ιστορικό Πολιτισμού, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ

Μεταξύ των κεντρικών δράσεων στο πλαίσιο του εορτασμού του Λογοτεχνικού Έτους, το ΥΠΠΟΑ προγραμματίζει την κυκλοφορία αφιερωματικού τόμου, μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο Πειραιώς 138) στο τέλος Φεβρουαρίου, καθώς και σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Άλκη Ζέη θα τιμηθεί, επίσης, στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (6-9 Μαρτίου 2023), όπου η Ελλάδα θα συμμετέχει ως «τιμώμενη αγορά».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δραματική προειδοποίηση Γ. Γκούφα: «Η Τραγαία διψά – Η Νάξος ερημοποιείται»

Ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπεράντληση των υδάτινων αποθεμάτων και την απουσία σχεδιασμού, προειδοποιώντας για την ερημοποίηση της καρδιάς της Νάξου.

Νότια Ελλάδα: Σε κατάσταση έντονης ξηρασίας, στο «κόκκινο» γεωργικές περιοχές Κρήτης και Πελοποννήσου

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, η εδαφική υγρασία έχει μειωθεί επικίνδυνα σε κρίσιμες αγροτικές ζώνες, προμηνύοντας σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή.

Σαντορίνη: Η Μαρία Γενιτσαρίδη επιστρέφει (για 3η φορά) στον Α.Ο. Θήρας

Η έμπειρη διεθνής ακραία επιστρέφει στη Σαντορίνη για τρίτη φορά, ενισχύοντας σημαντικά το ρόστερ της ομάδας στη φετινή Volley League Γυναικών.

Μύκονος: Εξάρθρωση κυκλώματος ναρκωτικών, τρεις συλλήψεις και πλούσια ευρήματα

Σημαντικό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ. με τη διάλυση συμμορίας που διακινούσε κοκαΐνη, κάνναβη και ναρκωτικά χάπια στο νησί των ανέμων – Επεισοδιακή σύλληψη ενός εκ των δραστών.

«Σαντορίνη – Το παρόν και το μέλλον»: Δημόσια συζήτηση για το νέο πολεοδομικό σχέδιο Θήρας

Ανοιχτή εκδήλωση για τις κρίσιμες επιπτώσεις του ΕΠΣ στο περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την ανάπτυξη του νησιού

6ο Περιφερειακό Συνέδριο ΠΟΞ στη Σαντορίνη: Ο τουρισμός σε σταυροδρόμι προκλήσεων και στρατηγικών

Μηνύματα βιώσιμης ανάπτυξης, υποδομών και συνεργειών από κορυφαίους φορείς του τουρισμού – Σημαντική η σύσταση του Οργανισμού Προώθησης Προορισμού για τη Σαντορίνη

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Εντυπωσιακή έναρξη με την έκθεση αγιογραφίας της Ελένης Αντωνακάκη (video)

Η Αμοργός άνοιξε πολιτιστικά τις πύλες της για το φετινό φεστιβάλ με μια συγκινητική και υψηλής αισθητικής έκθεση αγιογραφίας, αφιερωμένη στην Παναγία και τη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών στην Κίναρο.

«Ίχνη Θηραϊκής Λαογραφίας»: Μια Ζωντανή Διαδρομή στην Παράδοση της Σαντορίνης

Περιοδική έκθεση στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» – Αυθεντικά τεκμήρια, βιώματα και αφηγήσεις από την καθημερινή ζωή της Θήρας

Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνου: Στηρίζει τη προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου για τους Κούρους του Φλεριού

Με δημόσια τοποθέτησή του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνου εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας», τονίζοντας τη σημασία διατήρησης των μνημείων στον φυσικό τους χώρο.

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: «Όχι» στην απομάκρυνση των Κούρων των Μελάνων

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση του ΚΑΣ για τη μεταφορά των Κούρων από το Φλεριό και καλεί σε κοινό μέτωπο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον φυσικό της χώρο.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!