Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το 2023 είναι η χρονιά που θα γίνει το μεγαλύτερο βήμα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα…
Με ποιο καθεστώς; Πως; Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο υπό τον τίτλο «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής με το Ηνωμένο Βασίλειο» ανάβει φωτιά αναφέροντας ότι «Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα είναι κοντά σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την εν καιρώ επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ως μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής»
Επικαλούμενοι πηγές που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι συντάκτες του Bloomberg υποστηρίζουν ότι με βάση την υπό διαμόρφωση συμφωνία που όμως ακόμη δεν έχει υπογραφεί, κάποια από τα Μάρμαρα θα μπορούσαν να αποστέλλονται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής.
Σε αντάλλαγμα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα μπορούσε να δανείζει άλλα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Σύμφωνα πάντως με το ίδιο δημοσίευμα, οι συζητήσεις είναι «περίπλοκες» και «η συμφωνία ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί», ενώ ιδιαιτέρως περίπλοκα ως διαδικασία είναι και τα logistics της μετακίνησης των Γλυπτών από τη μια χώρα στην άλλη.
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη που έχει συναφθεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για τη σταδιακή επιστροφή στην Ελλάδα της ιδιωτικής συλλογής 161 αρχαιοτήτων του Αμερικανού ιδιώτη Λέοναρντ Στερν. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εν λόγω συμφωνία, το σύνολο της συγκεκριμένης συλλογής με τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες θα εκτίθεται στο ΜΕΤ, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, έως το 2033 και εν συνεχεία, από την 1η Ιανουαρίου του 2034 και ανά πενταετία θα επιστρέφονται στην Ελλάδα 15 κάθε φορά αρχαιότητες που θα τις βλέπουμε στα ελληνικά μουσεία.
Οι συντάκτες του Bloomberg υπογραμμίζουν, ωστόσο, στο άρθρο τους και το «προηγούμενο» της πρόσφατης ελληνο-ιταλικής συμφωνίας που οδήγησε στην επιστροφή του «θραύσματος Fagan» από το Μουσείο A. Salinas του Παλέρμο στο Μουσείο της Ακρόπολης.
ΥΠΠΟΑ: Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg
Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία θα προβλέπει ένα μέρος των Γλυπτών να αποστέλλεται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής σταδιακά. Σε αντάλλαγμα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα μπορούσε να δανείζει άλλα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Πηγή: Bloomberg