Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΤο 2022 άλλαξε την εικόνα του περιπατητικού τουρισμού στην ΠΕ Νάξου

Το 2022 άλλαξε την εικόνα του περιπατητικού τουρισμού στην ΠΕ Νάξου

|

Το 2022 κλείνει με μία σημαντική παρατήρηση σχετικά με την εναλλακτική μορφή τουρισμού και δη τον περιπατητικό… Ολο και περισσότεροι περιηγητές φτάνουν στο νησί και περπατούν το δίκτυο μονοπατιών που έχει δημιουργήσει και αναβαθμίσει η Περιφερειακή Ενότητα Νάξου…  

Η χαμηλή τουριστική περίοδος στο νησί αποκτά οντότητα και ενδιαφέρον…. Ποια όμως η είναι εικόνα των δράσεων μέσα από τις διαδρομές Πολιτιστικού ενδιαφέροντος; Η άποψη των εκπροσώπων του Επαρχείου και δη του τμήματος που καλύπτει αυτό το χώρο με πρώτο και καλύτερο τον Τάσο Αναστασίου είναι αφοπλιστική…

Μέσα από τη σελίδα του Naxospress.gr έχουμε μία εικόνα για το τι έγινε το 2022….

Στην Περιφερειακή μας Ενότητα συνεχίστηκαν κατά το 2022 πολύπλευρες δράσεις για την ανάδειξη των δικτύων πεζοπορικών – περιηγητικών Διαδρομών της Νάξου, πάντοτε με γνώμονα την επίτευξη της ετοιμότητάς τους για ένταξη στο Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (Υπ. Απόφαση «για τον καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών πεζοπορικών μονοπατιών»).

Σημειώνουμε εδώ ότι στη φετινή χρονιά παρατηρήθηκε στη Νάξο εντυπωσιακή έξαρση στην προσέλευση και προσέλκυση πεζοπόρων περιηγητών που περπάτησαν στο δίκτυο μονοπατιών καθ’ όλη την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου 2022. Στο γεγονός έχει αυτονόητα συντελέσει η ύπαρξη ενός οργανωμένου από πλευράς συνδεσιμότητας και σήμανσης δικτύου, σε ποσοστό 85% του συνολικού του μήκους.

Στο τρέχον έτος, η σημαντικότερη ενέργεια που προέκυψε είναι η επικαιροποίηση -με τα νέα δεδομένα για το δίκτυο Διαδρομών της Νάξου- του ειδικού τεύχους της ΠΝΑΙ / Περιφερειακής Ενότητας Νάξου με τίτλο “Εκθεση Καταγραφής-Αξιολόγησης Δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος ν. Νάξου”. Η Έκθεση αυτή στοιχειοθετεί τη σημερινή εικόνα του δικτύου από πλευράς συνδεσιμότητας και σήμανσης.

Στο πεδίο, διενεργήθηκε βελτίωση και ανανέωση της σήμανσης σε συγκεκριμένα τμήματα του δικτύου που περιλάμβανε:

@ Συμπλήρωση – ανανέωση – συντήρηση – τοποθέτηση εκατόν δέκα (110) πινακιδίων    προσανατολισμού-κατεύθυνσης & δέκα (10) νέων πινακίδων προορισμού-κατεύθυνσης, σε αντίστοιχες πεζοπορικές Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος του δικτύου.

@ Παραγωγή μακέτας για τις προβλεπόμενες Πινακίδες Υποδοχής με πλήρη στοιχεία ανά Διαδρομή.

@ Κατασκευή και τοποθέτηση δύο (2) Πινακίδων Υποδοχής σε αντίστοιχες Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος του δικτύου.

@ Στη μεγάλη σειριακή διαδρομή 50 χιλιομέτρων Naxos Strada τοποθετήθηκαν ενενήντα (90) πινακίδια ειδικής σήμανσης, στα κομβικά σημεία της διαδρομής.

 Επίσης:

@ Στο πλαίσιο της καταγραφής και αποτύπωσης των σημείων ιστορικού, λαογραφικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος για τους οικισμούς της ενδοχώρας, σε πρώτη φάση στοιχειοθετήθηκαν και τοποθετήθηκαν τρεις (3) ενημερωτικοί πίνακες-χάρτες στους οικισμούς Απεράθου και Φιλώτι, με τη συνεργασία και στήριξη των Τοπικών Συμβουλίων και τοπικών πολιτιστικών φορέων.

Στον τομέα της ευρύτερης προβολής του πεζοπορικού δικτύου:

@ Βελτιώθηκε και εμπλουτίζεται συνεχώς ο σύνδεσμος “Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος” στην ιστοσελίδα της Π.Ε. Νάξου. [https://www.penaxou.gov.gr/?page_id=944].

@ Συνεχίστηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η δράση ταξινόμησης των στοιχείων καταγραφής του δικτύου μονοπατιών μέσω της υλοποίησης αντίστοιχης μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας φοιτητών του Τμήματος Γεωγραφίας.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται κατόπιν ειδικών οδηγιών της υπηρεσίας, με την αξιοποίηση εργαλείων γεωπληροφορικής – αρχής γενομένης από τη συγκρότηση για τη Νάξο αρχείου με τη γεωμετρία κάθε Διαδρομής.

@Συμμετοχή του εκπροσώπου της Π.Ε. Νάξου με δύο ειδικές παρουσιάσεις-εισηγήσεις στην 5η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ – Καισαριανή 2-4 Δεκεμβρίου 2022.

@ Μετά από προσκλήσεις τοπικών φορέων και μέσων μαζικής επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης των Κυκλάδων προβλήθηκε επανειλημμένα το έργο της ΠΝΑΙ για τις Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος με αντίστοιχες παρουσιάσεις και συνεντεύξεις.

Σημείωση σχετικά με την βατότητα του δικτύου:

Στον τομέα της συντήρησης και αποκατάστασης της βατότητας του δικτύου – ο οποίος αποτελεί αποκλειστικά μέλημα της δημοτικής αρχής του νησιού – οι ελλείψεις που διαπιστώθηκαν σε συγκεκριμένα τμήματα των διαδρομών της ορεινής ενδοχώρας θα μπορούν να εκλείπουν στο μέλλον με τη συνεργασία και συμμετοχή της περιφερειακής υπηρεσίας ως προς τον σχεδιασμό και την τεχνογνωσία των προγραμματιζόμενων ενεργειών.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

NaxosPress: Συμμετέχει στην στην 24ωρη (05/06) απεργία της ΠΟΕΣΥ, ποιοι οι λόγοι

Το NaxosPress συμμετέχει στην απεργία της ΠΟΕΣΥ – 24ωρη σιγή για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων και αξιοπρεπών μισθών

Με ευλογία Θεού και… ψαλμωδίες ο 3ος τελικός στο ΟΑΚΑ

Γιαννακόπουλος και Αγγελόπουλοι οδηγούνται σε πνευματική μετάνοια πριν τους τελικούς – Χειροκροτήματα αντί για ύβρεις στο γήπεδο με ψαλμωδίες και… παιδικά τραγούδια.

Attica Group: Ενισχύει τις θαλάσσιες συνδέσεις με ταχύπλοα και εκπτώσεις έως 30% για τις Κυκλάδες

Με νέα δρομολόγια από Πειραιά και Ηράκλειο, ο Όμιλος Attica (Hellenic Seaways, Blue Star Ferries κ.ά.) προσφέρει εκπτώσεις σε οικογένειες και παρέες, διευρύνοντας την τουριστική και συγκοινωνιακή κάλυψη στα νησιά του Αιγαίου.

Ν. Λεβογιάννης: «Όχι» στη μεταφορά των Κούρων, έκκληση για σεβασμό στην πολιτιστική ταυτότητα της ενδοχώρας

Ο Νίκος Λεβογιάννης καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση του ΚΑΣ για τη μεταφορά των Κούρων στο Κάστρο της Χώρας, κάνοντας λόγο για σκοταδιστική πολιτική που απειλεί την πολιτιστική κληρονομιά των χωριών της Νάξου.

Η φιλία: Ένας ανεκτίμητος θησαυρός

Η Στέλλα Νικολάκη μας λέει.. Στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής, ένας αληθινός φίλος είναι το φως που μας οδηγεί — και το χέρι που μας στηρίζει.

Γ. Βρούτσης: «Περάσαμε τον κάβο, το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί σε κλίμα ασφάλειας και αθλητικού σεβασμού»

Συμφωνία των ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, με τον Υπουργό Αθλητισμού, για την ομαλή ολοκλήρωση των τελικών του πρωταθλήματος μπάσκετ

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

"Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν" – Η απεργία ως κραυγή αγωνίας για τη νομιμοποίηση των παραλιακών χώρων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab