Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕυρώπη - Υπόθεση Καλή - Εως την Τετάρτη θα κριθεί εάν...

Ευρώπη – Υπόθεση Καλή – Εως την Τετάρτη θα κριθεί εάν θα προφυλακιστεί ή όχι

|

Έως την Τετάρτη η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για την προφυλάκιση του Εύας Καϊλή – Συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Τα προσεχή 24ωρα, πιθανώς έως την Τετάρτη, θα αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, ο οποία, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ κρατείται προς το παρόν στις φυλακές του Σεν Ζιλ, στις Βρυξέλλες, για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας που έχει ξεσπάσει από την περασμένη Παρασκευή στο Ευρωκοινοβούλίο.

Υπενθυμίζεται ότι στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλο ποσό σε μετρητά μέσα σε σακούλες και σε μια βαλίτσα, στοιχείο που δικαιολόγησε την αυτόματη άρση της ασυλίας καθώς θεωρήθηκε ως τέλεση αδικήματος επ’ αυτοφόρω.

Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για πιθανή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά

Εκτός από την Εύα Καϊλή οι άλλοι τρεις είναι:

Ο πρώην ευρωβουλευτής των ευρωσοσιαλιστών Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται κομβικό πρόσωπο και ο ιθύνων νους του σκανδάλου χρηματισμού. Να σημειωθεί ότι σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία βρίσκονται και η σύζυγος και η κόρη του οι οποίες φέρονται να γνώριζαν τα πάντα για τις παράνομες δοσοληψίες του και να απολάμβαναν μια ζωή γεμάτη χλιδή. Όπως αποκαλύπτει μάλιστα η La Stampa η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

Συνελήφθη επίσης ο σύντροφός της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και στενός συνεργάτης του Παντσέρι όπως και  ο Φ., ένας λομπίστας των Βρυξελλών που είχε προσαχθεί την Παρασκευή, και ο οποίος παραμένει επίσης στη φυλακή.

Έρευνα έγινε και στο σπίτι και δεύτερου βουλευτή το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου στο σπίτι του Βέλγου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή ιταλικής καταγωγής Μαρκ Ταραμπέλα. Ο Ταραμπέλα, ο οποίος δεν είναι υπό κράτηση, ήταν παρών στην έρευνα. Όλες οι έρευνες σε βάρος μελών του ευρωκοινοβουλίου έγιναν υπό την επίβλεψη της προέδρου του σώματος, Ρομπερτα Μετσολα.

Επίσης, εκτός από την έρευνα στο σπίτι του Ταραμπέλα, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι έγινε έρευνα και στο σπίτι της επίσης Βελγίδας ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά,

Τα πράγματα φαίνεται ότι είναι αρκετά δύσκολα για την Ευα Καϊλή και τους άλλους 3 συλληφθέντες. Οι λεπτομέρειες, οι πτυχές και οι διαστάσεις του σκανδάλου παραμένουν ακόμα στην αφάνεια προς χάριν της έρευνας ωστόσο οι δονήσεις που έχουν προκαλέσει εντός και εκτός βελγικών συνόρων είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς.

Η ανακοίνωση των βελγικών αρχών

«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ως μέρος μιας μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι άτομα σε πολιτικές και/ή στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 8 χθες το βράδυ.

Προς το συμφέρον της έρευνας δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».

Στη φυλακή η Καϊλή και ο σύντροφός της – Βαρύ το κατηγορητήριο-2

Η αντίδραση του ευρωκοινοβουλίου

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Καϊλή τέθηκε υπό κράτηση από το βράδυ της Παρασκευής.

Το Σάββατο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανακοίνωσε την αναστολή όλων των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή που απορρέουν από την θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, έστειλε επιστολή στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή με την οποία ανακοινώνει ότι την παύει από τα καθήκοντα της στον απόηχο των ερευνών. «Υπό το πρίσμα της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας, αποφάσισα να αναστείλω με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις εργασίες που σας έχω αναθέσει υπό την ιδιότητά σας ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Την καθαίρεση της κ. Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Τwitter, οι Σοσιαλδημοκρατές θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από τη θέση η κ. Καϊλή.

Επίσης, η κ. Πέρεζ τονίζει ότι όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.

Είχε προηγηθεί η διαγραφή της κ. Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ και από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Συνεδριάζει η Ολομέλεια του ΕΚ

Στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στο Στρασβούργο σήμερα ξεκινά η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους ευρωβουλευτές να είναι οργισμένοι και να ζητούν άμεσες κινήσεις.

Νωρίτερα, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στην Εύα Καϊλή.

Όσον αφορά στο τι θα γίνει με τις θέσεις τις οποίες κατέχει η κ. Καιλή, σήμερα Δευτέρα στις 16.00 ώρα Ελλάδας στη Διάσκεψη των Προέδρων η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα ζητήσει την αντικατάστασή της από τη θέση της αντιπροέδρου. Εάν το 60% πει «ναι», χάνει το αξίωμα. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν να μπει μπλόκο στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Κατάρ για απελευθέρωση της ταξιδιωτικής βίζας.

Με πληροφορίες από την Ertnews.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κόρινθος – Φωτιά: Δύο νεκροί, μάχη για τον έλεγχό της

Φωτιά στην Κορινθία: Δύο νεκροί – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Χοιρινή σπάλα με γάλα, πατάτες και ζυμαρικό

Από την Ιταλία πέρασε μάλλον στην Κέρκυρα αυτή η ξεχωριστή συνταγή για χοιρινό στον φούρνο με ζυμαρικά που βράζουν στον ζώμο του

Μ. Γραφάκος: “Εντός του 2025 θα ξεκινήσει η κατασκευή της ΜΕΑ στη Νάξο”

Μ. Γραφάκος: Μέχρι το 2028 τα νησιά μας θα διαχειρίζονται τα απόβλητά τους με υποδειγματικό τρόπο

Ενδοκυκλαδικά: Εως 31 Οκτωβρίου το “Αρτεμις” κρατάει το δρομολόγιο (πίνακας)

Δρομολόγια έως 31 Οκτωβρίου για το "Αρτεμις" στα ενδοκυκλαδικά (πίνακας)

Βία Ανηλίκων: Αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά

Αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά βίας ανηλίκων στην Ελλάδα

Γυάρος: Αδεια για εγκατάσταση αιολικών πάρκων

Αδεια για αιολικά πάρκα στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου - Η αρνητική γνωμοδότηση και η τροποποίηση της απόφασης

Golden Star Ferries: Το “Andros King” ετοιμάζεται για Ελλάδα, που θα δρομολογηθεί;

Ετοιμάζεται το Andros King για τον ερχομό του στην Ελλάδα

Κρουαζιέρα: Το 2026 να τεθεί σε εφαρμογή το “τέλος” ανά επιβάτη

Τι λένε οι άνθρωποι της Κρουαζιέρας για το τέλος ...

Σαντορίνη: Βραδιά με καντάδες στο οινοποιείο «Canava Roussos»

Πότε και που θα ακούσουν οι κάτοικοι και επισκέπτες της Σαντορίνης, καντάδες

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Νάξος – Σαγκρί: Έρχεται επένδυση σε συγκρότημα κατοικιών με πισίνες

Άδεια για επένδυση συγκροτήματος κατοικιών με πισίνες στο Σαγκρί της Νάξου

Golden Star Ferries: Το “Andros King” ετοιμάζεται για Ελλάδα, που θα δρομολογηθεί;

Ετοιμάζεται το Andros King για τον ερχομό του στην Ελλάδα

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

Νάξος – Λιμεναρχείο: Η παρουσία του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά για εξηγήσεις και η επόμενη ημέρα

Η επίσημη ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα σχετικά με τον πνιγμό της 73χρονης στον Αγιο Γεώργιο Νάξου και η παρουσία ενώπιον του Εισαγγελέα, του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά

Κτηματολόγιο: Από σήμερα είναι στον … αέρα για τις Κυκλάδες

Το χρονοδιάγραμμα για το Κτηματολόγιο στις Κυκλάδες