Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΓαλλία - Unesco: Στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά η μπαγκέτα

Γαλλία – Unesco: Στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά η μπαγκέτα

|

Η παρασκευή και το σχήμα της ιδιόμορφης φραντζόλας (μπαγκέτα)  – με μόνα συστατικά της το νερό, το αλεύρι και τη μαγιά– κατοχυρώθηκε νομοθετικά στη Γαλλία το 1920

Θέση στον κατάλογο της άυλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO απέκτησε η γαλλική μπαγκέτα, ο τρόπος παρασκευής της και ο τρόπος ζωής που τη συνοδεύει.

Περισσότερες από 6 δισεκατομμύρια φραντζόλες του παραδοσιακού αυτού γαλλικού ψωμιού ψήνονται κάθε μέρα στη Γαλλία, σύμφωνα με την Εθνική Ενωση Αρτοποιών της χώρας. Η τιμητική διάκριση της UNESCO απονέμεται, όμως, σε ιδιαίτερα δυσχερή συγκυρία για τον επαγγελματικό κλάδο.

Στη Γαλλία 400 ανεξάρτητοι μικροί φούρνοι κλείνουν τις πόρτες τους κάθε χρόνο από το 1970, όταν 55.000 αρτοποιεία λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα (ένα ανά 790 κατοίκους). Σήμερα στη Γαλλία δραστηριοποιούνται 35.000 φούρνοι (ένας ανά 2.000 κατοίκους). Η μείωσή τους οφείλεται στην εξάπλωση των βιομηχανικών αρτοποιείων και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε όλη τη γαλλική επαρχία. Την ίδια ώρα, στις αστικές ζώνες η μπαγκέτα έχει χάσει την αίγλη της για να αντικατασταθεί σε πολλά νοικοκυριά από πολύσπορο ψωμί και άλλες χαμηλές σε άμυλο ποικιλίες.

Η σύγχρονη γαλλική μπαγκέτα πήρε επισήμως το όνομά της το 1920, ως αποτέλεσμα υγειονομικού νομοθετήματος, που όριζε το κατώτατο βάρος της στα 80 γραμμάρια, με το μήκος της να μην ξεπερνά τα 40 εκατοστά. «Η μπαγκέτα θεωρείτο αρχικά είδος πολυτελείας. Η εργατική τάξη επέλεγε πολύσπορα ζυμωτά ψωμιά, που διατηρούνταν καλύτερα. Η κατανάλωσή της εξαπλώθηκε, όμως, ενώ η επαρχία την ερωτεύθηκε τις δεκαετίες του 1960 και ’70», λέει ο Λοΐκ Μπενασίς του Ινστιτούτου Ιστορίας των Τροφίμων, που βοήθησε στην έκθεση της UNESCO.

Θεωρίες προέλευσης

Πριν από τη δεκαετία του 1920 η προέλευσή της αποτελεί αντικείμενο διαφορετικών θεωριών. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι επιμήκη ψωμιά ήταν ήδη δημοφιλή τον 18ο αιώνα, ενώ άλλοι διαφωνούν υποστηρίζοντας ότι το ψήσιμό της κατέστη δυνατό μόνο μετά την εφεύρεση του φούρνου ατμού από τον Αυστριακό αρτοποιό Αουγκουστ Τσανγκ τη δεκαετία του 1830.

Αγαπημένη –αν και αμφίβολης αξιοπιστίας– ιστορία της μπαγκέτας τη θέλει να αποτελεί ιδέα του Ναπολέοντα για τύπο ψωμιού για τον στρατό, που θα μεταφερόταν εύκολα χάρη στο σχήμα του.

Αλλοι ιστορικοί συνδέουν την επινόηση της μπαγκέτας με την κατασκευή του μετρό του Παρισιού στα τέλη του 19ου αιώνα, με τους εργάτες να προτιμούν ένα μαλακό ψωμί που μπορούσαν εύκολα να μοιραστούν, σκίζοντάς το σε ισομερή κομμάτια. Το ψωμί μπορούσε έτσι να μοιραστεί χωρίς τη χρήση μαχαιριών, η παρουσία των οποίων σε χέρια εργατών κατά τη διάρκεια διαλειμμάτων ανησυχούσε τους επιστάτες στα χρόνια μετά την Κομμούνα του Παρισιού. 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αιγαίο: Τριάντα “πράσινα” έργα (ανάμεσά τους και το Τσικαλαριό) στα ελληνικά νησιά

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις άνω των 2,5 δισ. για να βγουν τα νησιά από την απομόνωση. Ταμιευτήρες και φράγματα πολλαπλού σκοπού σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα.

Χατζημάρκος από Νάξο: Ερχονται επενδύσεις 5 δις στην νησιωτική Ελλάδα

Γιώργος Χατζημάρκος: Το Ταμείο Απαναθρακοποίησης Νησιών φέρνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στη νησιωτική Ελλάδα

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Μία άλλη προσέγγιση στο φαγητό εκεί όπου η Ιταλία συναντά την Ελλάδα

Silver Alert: Χάθηκε η λεπτομύτα

Η λεπτομύτα δεν θα ξαναπετάξει: Και επισήμως εξαφανισμένο το αποδημητικό πουλί

ΣΥΡΙΖΑ – Κυκλάδες: Παραιτήσεις μελών από Τήνο και Σύρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ποια η σχέση του με τα μέλη… Νέες παραιτήσεις

Κίνα: Ρομπότ με AI «έπεισε» άλλα ρομπότ να… στασιάσουν (!!!)

Ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κίνα «έπεισε» άλλα ρομπότ να... στασιάσουν και να το ακολουθήσουν (video)

Νάξος: Γιατί ο Δημήτρης Λιανός μιλάει για “ιδιαίτερη τιμή”;

Η ανάρτηση που έγινε από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με αφορμή την εκδήλωση χθες Πέμπτη (21/11) στη Νάξο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Μητσοτάκης σε Λιανό “Είναι δέσμευσή μου το φράγμα αυτό επιτέλους να ολοκληρωθεί “

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και δη στη Νάξο - Φθηνό ρεύμα και καλό, ποιοτικό, καθαρό νερό για τα νησιά μας

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Πανναξιακός ΑΟ: Με “τριπλό” Μανωλά το …τρίποντο κόντρα στον Πανθηραϊκό

Με χατ τρικ του Μανωλά ο Πανναξιακός 5-2 τον Πανθηραϊκό - Η αφιέρωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου (video)