Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΑιγαίο: Νέες ακτοπλοϊκές γραμμές ενώνουν Κυκλάδες με τη Κρήτη

Αιγαίο: Νέες ακτοπλοϊκές γραμμές ενώνουν Κυκλάδες με τη Κρήτη

|

Εξελίξεις με νέα πλοία από Ρέθυμνο – Ηράκλειο στις γραμμές Κρήτη – Κυκλάδες – Πειραιάς

Νέα πλοία ετοιμάζονται για να δρομολογηθούν την επόμενη θερινή σεζόν στο Αιγαίο, ενώ άλλα αλλάζουν προορισμούς και ανοίγουν νέες αγορές, εντείνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Με τον όμιλο Attica Group μετά και την εξαγορά της ΑΝΕΚ υπόθεση που εξετάζεται όπως απαιτεί το τυπικό στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, να έχει καλύψει τις βασικές διαδρομές σε όλο το Αιγαίο, από Πειραιά, εξασφαλίζοντας την ομαλή και αξιόπιστη εξυπηρέτηση των νησιών, το ενδιαφέρον στρέφεται στην καρδιά της θερινής σεζόν και στο πώς θα κινηθούν κυρίως τα ταχύπλοα, τα οποία δρομολογούνται 3-5 μήνες τον χρόνο με στόχο να πάρουν «τον αφρό» της κίνησης.

Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) τα δρομολόγια από Πειραιά και Κρήτη για ανατολικές και δυτικές Κυκλάδες αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης των εκπροσώπων ακτοπλοϊκών εταιρειών καθώς κάθε πρόταση για δρομολόγηση συγκέντρωνε την αντιπρόταση των άλλων, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον για τις γραμμές που συνδέουν Πειραιά, Κυκλάδες και Κρήτη εντείνεται, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ τού Λάμπρου Καραγεώργου στο ot.gr.

Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι σταδιακά έχει αρχίσει να δημιουργείται μια νέα αγορά με πιο μόνιμα και όχι μόνο εποχιακά χαρακτηριστικά σύνδεσης της Κρήτης με τις Κυκλάδες και με τον Πειραιά. Το αίτημα άλλωστε των κατοίκων της Μήλου να πληθύνουν τα δρομολόγια που συνδέουν το νησί με τον Πειραιά και την Κρήτη και τη χειμερινή περίοδο είναι ενδεικτικό της νέας αυτής τάσης.

Έτσι, το Ηράκλειο και Ρέθυμνο φαίνεται να ενισχύουν την επόμενη σεζόν την παρουσία τους ως λιμάνια αναχώρησης ταχύπλοων για Κυκλάδες και Πειραιά.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες SeaJets του Μάριου Ηλιόπουλου, η Fast Ferries του Θεολόγου Παναγιωτάκη, οι Μινωικές Γραμμές του Ομίλου Grimaldi και η Horizon Sea Lines Panellenic Lines, στην οποία συμμετέχουν ο Όμιλος Καράτζη, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαριτίδης και το ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου, θα ανταγωνιστούν έντονα σε αυτές τις γραμμές.

Ειδικότερα η Fast Ferries αποφάσισε να δρομολογήσει το 2023 το ταχύπλοο Thunder στη γραμμή Ηράκλειο – Θήρα – Ίος – Πάρος – Μύκονος – Σύρος – Πειραιάς και Πειραιάς – Σύρος – Μύκονος – Πάρος – Ίος – Θήρα – Ηράκλειο, αντί της γραμμής Πειραιάς – Σύρος – Μύκονος – Νάξος – Μύκονος – Σύρος – Πειραιάς.

Το πλοίο θα λειτουργεί «συμπληρωματικά» με το Santorini Palace των Μινωικών Γραμμών, το οποίο όπως και τα προηγούμενα χρόνια δρομολογείται στη γραμμή Πειραιάς – Σύρος – Μύκονος – Πάρος – Νάξος – Θήρα – Ηράκλειο – Θήρα – Νάξος – Πάρος – Μύκονος – Σύρος – Πειραιάς.

Την ημέρα που το Santorini Palace θα «ανεβαίνει» από Ηράκλειο προς Κυκλάδες και Πειραιά το Thunder θα «κατεβαίνει» από Πειραιά προς Ηράκλειο και το αντίστροφο.

Η SeaJets, που είναι και αυτή παρούσα στη εν λόγω γραμμή, ρίχνει στη μάχη το Power Jet, στη γραμμή Ηράκλειο – Θήρα – Ίος – Νάξος – Μύκονος – Πάρος – Νάξος – Ίος – Θήρα – Ηράκλειο και το Naxos Jet στην ίδια γραμμή, προσθέτοντας εναλλακτικά και το Ρέθυμνο. Επίσης, δρομολογεί και το Rapidlink Jet στη γραμμή Ρέθυμνο – Θήρα – Ρέθυμνο, αντί Πειραιάς – Μήλος – Φολέγανδρος – Ίος – Θήρα – Ίος – Φολέγανδρος – Μήλος – Σίφνος – Πειραιάς.

Επίσης στη γραμμή Ηράκλειο – Σαντορίνη δρομολογείται το ταχύπλοο Santa Irini από τη Horizon Sea Lines Shipping Panellenic Lines.

Τα νέα πλοία

Το Santa Irini είναι ένα από τα τρία νέα πλοία που αγοράσθηκαν φέτος και θα είναι, πλέον, στην επόμενη θερινή σεζόν στα νερά του Αιγαίου. Το πλοίο, που αγοράσθηκε στα μέσα Μαΐου, ναυπηγήθηκε το 1997 και αφού υπέστη τις αναγκαίες μετασκευές ύψωσε πρόσφατα την ελληνική σημαία. Μπορεί να μεταφέρει 750 επιβάτες και 180 αυτοκίνητα. Έκανε κάποια δρομολόγια από τις αρχές Αυγούστου φέτος ως εκδρομικό ενώ το ουσιαστικό ξεκίνημα στην ακτοπλοΐα θα είναι από του χρόνου.

Πιο νέο ακόμη πλοίο για το Αιγαίο είναι το επιβατηγό – οχηματαγωγό Color Vicking, που απέκτησε τις τελευταίες ημέρες η SeaJets. Το MS Color Viking είναι συμβατικό πλοίο που εκτελούσε δρομολόγια μεταξύ Sandefjord και Strömstad στη Νορβηγία. Κατασκευάστηκε το 1985 και η SeaJets σχεδιάζει να το  δρομολογήσει στις Δυτικές Κυκλάδες, για να καλύψει κενά που υφίστανται. Το πλοίο έχει μήκος 134 μέτρα, πλάτος 24,6 μέτρα, βύθισμα 5,65 μέτρα  και μπορεί να ταξιδεύει με ταχύτητα 19,5 κόμβων. Φιλοξενεί 1.720 επιβάτες και μπορεί να μεταφέρει 170 ΙΧ.

Τέλος, νέα δεδομένα στην ακτοπλοΐα, κυρίως στη γραμμή της Ραφήνας με Κυκλάδες, αναμένεται να δημιουργήσει το Andros Queen, το τελευταίο απόκτημα της Golden Star Ferries, το οποίο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, θα ενταχθεί στην ελληνική ακτοπλοΐα τον Απρίλιο του 2023.

Το πλοίο αγοράστηκε από την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2022 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη ζώνη επισκευής Περάματος, υπό μεγάλης κλίμακας μετατροπή σε πολυτελές ημερήσιο πλοίο. Όταν είναι έτοιμο, το Andros Queen θα έχει χωρητικότητα 1.400 επιβατών (106 κλίνες) και 380 αυτοκίνητα ή 70 φορτηγά. Ταχύτητα 21,5 κόμβοι. Το πλοίο θα υψώσει ελληνική σημαία τον Ιανουάριο του 2023. Θα παρουσιαστεί στα απογευματινά δρομολόγια Ραφήνα – Άνδρο – Τήνο – Μύκονο, τον Απρίλιο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Όχι στον διχασμό, ναι στην παράδοση – Σαφές μήνυμα ενότητας από τον Δήμο

Καθαρό μήνυμα από τον Δήμο Αμοργού μετά την ένταση στο πανηγύρι της Ψημένης: "Δεν έχουν θέση διχαστικά φαινόμενα στον πολιτισμό μας"

Τραγωδία στη Μύκονο: 34χρονος βρέθηκε νεκρός στην παραλία “Βίδα”

Άμεση κινητοποίηση του Λιμεναρχείου – Διακομιδή στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου – Διερευνώνται τα αίτια του θανάτου

Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στη Νάξο, έξι μοναδικές παραστάσεις με το Θέατρο Σκιών του Πάνου Χατζηαναγνώστου

Έξι μοναδικές παραστάσεις σε ισάριθμα χωριά της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, με ελεύθερη είσοδο για μικρούς και μεγάλους λάτρεις της ελληνικής παράδοσης.

Ελλάδα – Ραφαήλ Παγώνης: Πρωταθλητής Ευρώπης U14

Ο 13χρονος Έλληνας τενίστας έδειξε πάθος, ωριμότητα και ψυχραιμία, νικώντας τον Ολλανδό Λόρενς Ντράιβερ στον τελικό του European Junior U14 στην Τσεχία

Τρίποδες: Μια αυθεντική βραδιά παράδοσης, ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Νέων

Με κέφι, μουσική και συγκίνηση γέμισε το χωριό, σε μια γιορτή που τίμησε την παράδοση, τη συλλογικότητα και την ελπίδα

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Κίμωλος: Όταν η Παράδοση Γίνεται Βίωμα, έκθεση για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στο «Espera Suites»

Μια ζωντανή εμπειρία ιστορίας και μνήμης, φτιαγμένη από ανθρώπους, μνήμες και ψίχουλα παράδοσης που φωτίζουν το μέλλον του νησιού

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με ευλάβεια και κατάνυξη ο Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι Νάξου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι, μεταφέροντας μήνυμα πίστης, ελπίδας και ενότητας στους πιστούς της Νάξου.

Σοκ στη Σέριφο: 27 πρόβατα νεκρά σε αποθήκη, βανδαλισμοί σε εκκλησία και καταγγελίες για φρικαλεότητες

Η Γερόντισσα Ανθοδόχη καταγγέλλει εγκληματική ενέργεια με νεκρά ζώα σε φρικτές συνθήκες, καταστροφές στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας και βεβήλωση του κελιού της Μακαριστής Ανθούσας.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.