Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΝότιο Αιγαίο: Πρόταση για ανακατασκευή του Σχολείου στην Ψέριμο

Νότιο Αιγαίο: Πρόταση για ανακατασκευή του Σχολείου στην Ψέριμο

|

Η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου στην Ψέριμο αποτελεί πραγματικά μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση.  Η νήσος Ψέριμος αποτελεί ένα ακόμα μικρό παράδεισο του απέραντου γαλάζιου στο Αιγαίο πέλαγος, μέσα σε μια συνολική επιφάνεια 14,6 τετ. χλμ., νοτιοανατολικά της Καλύμνου και βόρεια της Κω – συνδέεται και με τα δύο νησιά ακτοπλοϊκά.

Εκφράζει απόλυτα τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη «Ένα δειλινό στο Αιγαίο, περιλαμβάνει τη χαρά και τη λύπη σε τόσες ίσες δόσεις που δε μένει στο τέλος παρά η αλήθεια».

Στην απογραφή του 2011 το νησί είχε πληθυσμό 80 κατοίκων – σήμερα έχουν απομείνει λιγότεροι από τους μισούς. Αναγνωρίστηκε σαν οικισμός από το 1948, με την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Την εποχή βέβαια εκείνη είχε εκατοντάδες κατοίκους με αποτέλεσμα το 1950 να αρχίσει την λειτουργία του το Δημοτικό Σχολείο Ψερίμου με 120 παιδιά.

Ήταν Τρίτη 16 Ιουνίου 2009 ,πριν 13 χρόνια, που χτυπούσε το τελευταίο κουδούνι στο δημοτικό Σχολείο της ακριτικής Ψερίμου, όταν η μοναδική μαθήτρια, η 12χρονη τότε Άννα Μαύρου έπαιρνε το απολυτήριο της και η δασκάλα Χαρά Αγγελάτου ,ολοκλήρωνε το εκπαιδευτικό της έργο στο ακριτικό νησί ,αφού στη νέα σχολική χρονιά οι οικογένειες που παρέμεναν για τη χειμερινή περίοδο δεν είχαν  μικρά παιδιά, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. 

Το κτίριο βρίσκεται στο βάθος μιας έκτασης περίπου 1.000 τμ, μπροστά από το Σχολείο υπήρχε κήπος με λουλούδια και θάμνους, ενώ σε όλο τον ελεύθερο χώρο του οικόπεδο υπάρχουν κυπαρίσσια,πεύκα και ελαιόδενδρα.  Αργότερα στήθηκε και μια μικρή παιδική χαρά για την ψυχαγωγία των μικρών μαθητών. Το σχολικό κτίριο, διαθέτει 3 αίθουσες, γραφείο αλλά και κοιτώνα για τη διαμονή του δασκάλου.

Προσπάθεια επαναλειτουργίας 

Το 2021 ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών (ΙΗΑ- International Hellenic Association) με έδρα το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο οποίος συγκεντρώνει κυρίως ακαδημαϊκούς σαν εθελοντές-μέλη από την Ελληνική Διασπορά σε ολόκληρο τον κόσμο (και φυσικά την Ελλάδα), αποφάσισε να αναλάβει μια πρωτοβουλία συντονισμού όλων των αναγκαίων ενεργειών προκειμένου να γίνει ανακαίνιση και επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου.

Ο πρώτος στόχος ήταν ο γεννημένος στις 3/1/2020 στην Ψέριμο μικρός Πανορμίτης, να μην εγκαταλείψει και αυτός τον τόπο του, όπως τόσα άλλα παιδιά οι οικογένειες των οποίων υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν στην Κάλυμνο ή αλλού, για να μην αφήσουν αγράμματα τα παιδιά τους. Ο δεύτερος στόχος ήταν να ενθαρρυνθεί η επιστροφή όλων όσων εγκατέλειψαν το νησί από την έλλειψη παροχής εκπαίδευσης στα παιδιά τους.

Η πρώτη ενέργεια ήταν η επικοινωνία με τον Δήμαρχο Καλυμνίων και η παράκληση δημιουργίας μιας ειδικής μελέτης επισκευής και συντήρησης του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου. Ο Πρόεδρος και ιδρυτής του ΙΗΑ Ευάγγελος Ρήγος, συνοδευόμενος από ένα ακόμα εθελοντή-ιδρυτικό μέλος του ΙΗΑ (Δρ. Αθανάσιο Σαραντόπουλο), επισκέφτηκαν το νησί για την επί τόπου ρύθμιση των λεπτομερειών συντονισμού του συνολικού έργου. Είχε προηγηθεί η αντιπρόεδρος του ΙΗΑ Νίνα Γκατζούλη με ομάδα Αμερικανών και άλλων φιλελλήνων, η οποία επισκέφτηκε το νησί και την Κάλυμνο, για την επιτόπου διερεύνηση του ίδιου θέματος.

2022: Πώς είναι σήμερα το δημοτικό σχολείο Ψερίμου.

Ο Δήμος Καλυμνίων ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στην πρόταση του ΙΗΑ, ο αρμόδιος τοπογράφος μηχανικός του Δήμου Καλυμνίων ετοίμασε σε σύντομο χρονικό διάστημα μια πλήρη μελέτη για την επισκευή/συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου η οποία παραδόθηκε στο ΙΗΑ στις 19 Σεπτεμβρίου 2022. Λίγες εβδομάδες αργότερα ακολούθησε και δεύτερη μελέτη για την περίφραση του χώρου του Δημοτικού Σχολείου.
Το ΙΗΑ κινητοποιήθηκε αμέσως διαθέτοντας τα πρώτα 10.000 Ευρώ από τις εθελοντικές συνδρομές των μελών του και ακολούθησαν πολλές δωρεές διαφόρων μελών του ΙΗΑ, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν οι δωρεές των Μπίλ & Νίνας Γκατζούλη (10.000 $), του Haris Vittas (4.200$), Παναγιώτη Μπαλτατζή (Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, 3.300 $) κ.π.α.

Από τους δωρητές μη-μέλη του ΙΗΑ, ξεχώρισαν οι δωρεές των Διαμαντή και Μαρίας Διαμαντίδη, Γεωργίου Οικονόμου και Ανώνυμης Εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (Ο.ΣΥ. Α.Ε.) με την δραστήρια υποστήριξη του Προέδρου ΔΣ Βασίλη Ξυπολυτά.

Τέλος από τις δωρεές σε είδος ξεχώρισαν η γενναιόδωρη προσφορά των τσιμέντων της Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ (Όμιλος Holcim) καθώς και οι προσφορές άμμου ΚΑRABOKYROS, οι υπηρεσίες Γεωργίου Ανατολίτη κ.α.

Το βάρος της αξιολόγησης των προσφορών για την εκτέλεση του συνολικού έργου καθώς και την συνεχή παρακολούθηση και εποπτεία μέχρι την ολοκλήρωση του, ανέλαβε σαν τεχνικός σύμβουλος, ο εθελοντής-μέλος του ΙΗΑ πολιτικός μηχανικός Νίκος Δικέφαλος.

Μετά την αξιολόγηση των προσφορών και με την αμέριστο συμπαράσταση & συνεργασία του Συνδέσμου Πολιτών Ψερίμου ολοκληρώθηκαν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες για την επισκευή – ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου και στις 18 Νοεμβρίου 2022 ο αρχιτέκτονας μηχανικός Καλύμνου Νικήτας Τσαγκάρης ανέλαβε να ολοκληρώσει το έργο μέχρι τέλους Φεβρουαρίου 2023 σε διάφορες φάσεις που θα ελέγχονται και θα εγκρίνονται μία-μία από τον αρμόδιο τοπογράφο μηχανικό του Δήμου Καλυμνίων.

2023: Πώς θα γίνει το δημοτικό σχολείο Ψερίμου

Η Διεύθυνση Περιφερειακών Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου ενημερώθηκε για την προσπάθεια επισκευής και συντήρησης του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου και ήδη, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλυμνίων, προγραμματίζεται η κίνηση των πολύπλοκων διαδικασιών προκειμένου να στελεχωθεί το σχολείο όταν επισκευαστεί.

Απομένει ακόμα να καλυφθούν από διάφορους δωρητές οι ανάγκες δημιουργίας παιδικής χαράς, γηπέδου μπάσκετ , Starlink και άλλων έργων εν όψει του επόμενου καλοκαιριού, δεδομένου ότι στην Ψέριμο λειτουργεί δημοτική κατασκήνωση πέντε στρεμμάτων, η οποία φιλοξενεί ομάδες Προσκόπων από ολόκληρη την Ελλάδα. Ήδη σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Προσκοπικού Κέντρου Ψερίμου γίνονται συζητήσεις για την πιθανή φιλοξενία ομάδων με ίσο αριθμό προσκόπων από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με μαθητές του Odyssey School το οποίο από το 1993 προσφέρει ένα συγκλονιστικό έργο δημιουργώντας κάθε χρόνο ξένους μαθητές σαν πρεσβευτές της Ελλάδος και του Ελληνισμού, καθώς και από το Σώμα Προσκόπων Αμερικής.

Υποψήφιοι δωρητές μπορούν να καλύψουν απευθείας οι ίδιοι συγκεκριμένες, επί μέρους ανάγκες, με προμηθευτές δικής τους επιλογής, όπως π.χ. την παιδική χαρά ή το γήπεδο μπάσκετ ή την τριετή συνδρομή στο Starlink ή τον εσωτερικό εξοπλισμό του σχολείου κ.α.

Η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου στην Ψέριμο αποτελεί πραγματικά μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση. Μια χούφτα εθελοντές και δωρητές του Ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδος, αποφάσισαν να εργαστούν χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή οικονομικό κόστος, προκειμένου να ανθίσει και πάλι ένας μικρός παράδεισος, ακριβώς απέναντι από τις αλησμόνητες πατρίδες. Όποιος θα μπορούσε και θα ήθελε να προσφέρει την συμπαράσταση ή την βοήθεια του, μπορεί να επισκεφτεί την ενότητα ΨΕΡΙΜΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ-ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2022 | (professors-phds.com). Αξίζει τον κόπο!

Λεωνίδας Κουμάκης, Αρθρογράφος
Νομικός, Συγγραφέας. Μέλος του International Hellenic Association (IHA)

Πηγή huffingtonpost.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κραουνάκης για Αννα Παναγιωτοπούλου: “Εφυγε από τη ζωή η Αννα”

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Οι ρόλοι της σε σειρές που άφησαν εποχή.

Πολίτικη μαγειρίτσα με γιαουρτάλευρο αντί για αυγολέμονο (συνταγή)

Εξοχη μαγειρίτσα, με ένα απίθανο κόλπο που μας γλιτώνει πολύ χρόνο (ποια είναι η συνταγή)

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο - Τι έγινε με την 49χρονη γυναίκα

Ανάσταση Κυρίου: Χρέος μας να αγωνιστούμε για τη δημιουργία μιας κοινωνίας με επίκεντρο τον άνθρωπο

Ο Αλέκος Αρβανιτάς μας αναλύει την εβδομάδα που φεύγει και στέλνει το δικό του μήνυμα ενόψει της Ανάστασης του Κυρίου

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: «Σεισμός» στην Πρώτη Ανάσταση (video)

"Σεισμός" στην.... Πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Μητρόπολη Παροναξίας (video)

Σίφνος: Η “ζωή εν Τάφω”, ο Επιτάφιος στο “Super Jet” (video)

Μεγάλη Αγία Παρασκευή και στο Super Jet που βρίσκεται στις Καμάρες της Σίφνου, ο Επιτάφιος κάνει την εμφάνισή του

Le Monde: Μιλάει για εγκατάλειψη της Αμοργού, ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση (!!!)

Le Monde για την εγκατάλειψη του νησιού της Αμοργού "Οι κάτοικοι της Αμοργού νιώθουν ότι το νησί βρίσκεται «πολύ μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων» της Αθήνας ή των Βρυξελλών.

Ιατρική Ερευνα – Κεφάλα (Νάξος): Στο Νότιο Αιγαίο το 2021 υπήρχαν 37,8 ιατροί ανά 10.000 κατοίκους (2%)

Ερευνα από την Επιμελήτρια γιατρό Αννα - Μαρία Κεφαλά (εργάζεται στη Νάξο) παρουσιάζει τη ζωή και τις ανάγκες των γιατρών στην ... άγονη γραμμή

Κλιματική κρίση: Οι έξι πληγές του Αιγαίου, μπορούν να επουλωθούν;

Ποιες είναι οι έξι πληγές του Αιγαίου; Πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Τέλη κυκλοφορίας: Με το μήνα, 10 ευρώ και φύγατε για … Πάσχα

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Πληρώστε 10 ευρώ και φύγετε για Πάσχα

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

Πάσχα – Ταξίδι: Στη Νάξο η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%

Που θα τα ταξιδέψουν για το Πάσχα οι Ελληνες; Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση - Τα νησιά και πάλι κέρδισαν τις υπηρωτικές περιοχές