Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝότιο Αιγαίο: Πρόταση για ανακατασκευή του Σχολείου στην Ψέριμο

Νότιο Αιγαίο: Πρόταση για ανακατασκευή του Σχολείου στην Ψέριμο

|

Η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου στην Ψέριμο αποτελεί πραγματικά μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση.  Η νήσος Ψέριμος αποτελεί ένα ακόμα μικρό παράδεισο του απέραντου γαλάζιου στο Αιγαίο πέλαγος, μέσα σε μια συνολική επιφάνεια 14,6 τετ. χλμ., νοτιοανατολικά της Καλύμνου και βόρεια της Κω – συνδέεται και με τα δύο νησιά ακτοπλοϊκά.

Εκφράζει απόλυτα τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη «Ένα δειλινό στο Αιγαίο, περιλαμβάνει τη χαρά και τη λύπη σε τόσες ίσες δόσεις που δε μένει στο τέλος παρά η αλήθεια».

Στην απογραφή του 2011 το νησί είχε πληθυσμό 80 κατοίκων – σήμερα έχουν απομείνει λιγότεροι από τους μισούς. Αναγνωρίστηκε σαν οικισμός από το 1948, με την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Την εποχή βέβαια εκείνη είχε εκατοντάδες κατοίκους με αποτέλεσμα το 1950 να αρχίσει την λειτουργία του το Δημοτικό Σχολείο Ψερίμου με 120 παιδιά.

Ήταν Τρίτη 16 Ιουνίου 2009 ,πριν 13 χρόνια, που χτυπούσε το τελευταίο κουδούνι στο δημοτικό Σχολείο της ακριτικής Ψερίμου, όταν η μοναδική μαθήτρια, η 12χρονη τότε Άννα Μαύρου έπαιρνε το απολυτήριο της και η δασκάλα Χαρά Αγγελάτου ,ολοκλήρωνε το εκπαιδευτικό της έργο στο ακριτικό νησί ,αφού στη νέα σχολική χρονιά οι οικογένειες που παρέμεναν για τη χειμερινή περίοδο δεν είχαν  μικρά παιδιά, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. 

Το κτίριο βρίσκεται στο βάθος μιας έκτασης περίπου 1.000 τμ, μπροστά από το Σχολείο υπήρχε κήπος με λουλούδια και θάμνους, ενώ σε όλο τον ελεύθερο χώρο του οικόπεδο υπάρχουν κυπαρίσσια,πεύκα και ελαιόδενδρα.  Αργότερα στήθηκε και μια μικρή παιδική χαρά για την ψυχαγωγία των μικρών μαθητών. Το σχολικό κτίριο, διαθέτει 3 αίθουσες, γραφείο αλλά και κοιτώνα για τη διαμονή του δασκάλου.

Προσπάθεια επαναλειτουργίας 

Το 2021 ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών (ΙΗΑ- International Hellenic Association) με έδρα το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο οποίος συγκεντρώνει κυρίως ακαδημαϊκούς σαν εθελοντές-μέλη από την Ελληνική Διασπορά σε ολόκληρο τον κόσμο (και φυσικά την Ελλάδα), αποφάσισε να αναλάβει μια πρωτοβουλία συντονισμού όλων των αναγκαίων ενεργειών προκειμένου να γίνει ανακαίνιση και επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου.

Ο πρώτος στόχος ήταν ο γεννημένος στις 3/1/2020 στην Ψέριμο μικρός Πανορμίτης, να μην εγκαταλείψει και αυτός τον τόπο του, όπως τόσα άλλα παιδιά οι οικογένειες των οποίων υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν στην Κάλυμνο ή αλλού, για να μην αφήσουν αγράμματα τα παιδιά τους. Ο δεύτερος στόχος ήταν να ενθαρρυνθεί η επιστροφή όλων όσων εγκατέλειψαν το νησί από την έλλειψη παροχής εκπαίδευσης στα παιδιά τους.

Η πρώτη ενέργεια ήταν η επικοινωνία με τον Δήμαρχο Καλυμνίων και η παράκληση δημιουργίας μιας ειδικής μελέτης επισκευής και συντήρησης του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου. Ο Πρόεδρος και ιδρυτής του ΙΗΑ Ευάγγελος Ρήγος, συνοδευόμενος από ένα ακόμα εθελοντή-ιδρυτικό μέλος του ΙΗΑ (Δρ. Αθανάσιο Σαραντόπουλο), επισκέφτηκαν το νησί για την επί τόπου ρύθμιση των λεπτομερειών συντονισμού του συνολικού έργου. Είχε προηγηθεί η αντιπρόεδρος του ΙΗΑ Νίνα Γκατζούλη με ομάδα Αμερικανών και άλλων φιλελλήνων, η οποία επισκέφτηκε το νησί και την Κάλυμνο, για την επιτόπου διερεύνηση του ίδιου θέματος.

2022: Πώς είναι σήμερα το δημοτικό σχολείο Ψερίμου.

Ο Δήμος Καλυμνίων ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στην πρόταση του ΙΗΑ, ο αρμόδιος τοπογράφος μηχανικός του Δήμου Καλυμνίων ετοίμασε σε σύντομο χρονικό διάστημα μια πλήρη μελέτη για την επισκευή/συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου η οποία παραδόθηκε στο ΙΗΑ στις 19 Σεπτεμβρίου 2022. Λίγες εβδομάδες αργότερα ακολούθησε και δεύτερη μελέτη για την περίφραση του χώρου του Δημοτικού Σχολείου.
Το ΙΗΑ κινητοποιήθηκε αμέσως διαθέτοντας τα πρώτα 10.000 Ευρώ από τις εθελοντικές συνδρομές των μελών του και ακολούθησαν πολλές δωρεές διαφόρων μελών του ΙΗΑ, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν οι δωρεές των Μπίλ & Νίνας Γκατζούλη (10.000 $), του Haris Vittas (4.200$), Παναγιώτη Μπαλτατζή (Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, 3.300 $) κ.π.α.

Από τους δωρητές μη-μέλη του ΙΗΑ, ξεχώρισαν οι δωρεές των Διαμαντή και Μαρίας Διαμαντίδη, Γεωργίου Οικονόμου και Ανώνυμης Εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (Ο.ΣΥ. Α.Ε.) με την δραστήρια υποστήριξη του Προέδρου ΔΣ Βασίλη Ξυπολυτά.

Τέλος από τις δωρεές σε είδος ξεχώρισαν η γενναιόδωρη προσφορά των τσιμέντων της Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ (Όμιλος Holcim) καθώς και οι προσφορές άμμου ΚΑRABOKYROS, οι υπηρεσίες Γεωργίου Ανατολίτη κ.α.

Το βάρος της αξιολόγησης των προσφορών για την εκτέλεση του συνολικού έργου καθώς και την συνεχή παρακολούθηση και εποπτεία μέχρι την ολοκλήρωση του, ανέλαβε σαν τεχνικός σύμβουλος, ο εθελοντής-μέλος του ΙΗΑ πολιτικός μηχανικός Νίκος Δικέφαλος.

Μετά την αξιολόγηση των προσφορών και με την αμέριστο συμπαράσταση & συνεργασία του Συνδέσμου Πολιτών Ψερίμου ολοκληρώθηκαν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες για την επισκευή – ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου και στις 18 Νοεμβρίου 2022 ο αρχιτέκτονας μηχανικός Καλύμνου Νικήτας Τσαγκάρης ανέλαβε να ολοκληρώσει το έργο μέχρι τέλους Φεβρουαρίου 2023 σε διάφορες φάσεις που θα ελέγχονται και θα εγκρίνονται μία-μία από τον αρμόδιο τοπογράφο μηχανικό του Δήμου Καλυμνίων.

2023: Πώς θα γίνει το δημοτικό σχολείο Ψερίμου

Η Διεύθυνση Περιφερειακών Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου ενημερώθηκε για την προσπάθεια επισκευής και συντήρησης του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου και ήδη, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλυμνίων, προγραμματίζεται η κίνηση των πολύπλοκων διαδικασιών προκειμένου να στελεχωθεί το σχολείο όταν επισκευαστεί.

Απομένει ακόμα να καλυφθούν από διάφορους δωρητές οι ανάγκες δημιουργίας παιδικής χαράς, γηπέδου μπάσκετ , Starlink και άλλων έργων εν όψει του επόμενου καλοκαιριού, δεδομένου ότι στην Ψέριμο λειτουργεί δημοτική κατασκήνωση πέντε στρεμμάτων, η οποία φιλοξενεί ομάδες Προσκόπων από ολόκληρη την Ελλάδα. Ήδη σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Προσκοπικού Κέντρου Ψερίμου γίνονται συζητήσεις για την πιθανή φιλοξενία ομάδων με ίσο αριθμό προσκόπων από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με μαθητές του Odyssey School το οποίο από το 1993 προσφέρει ένα συγκλονιστικό έργο δημιουργώντας κάθε χρόνο ξένους μαθητές σαν πρεσβευτές της Ελλάδος και του Ελληνισμού, καθώς και από το Σώμα Προσκόπων Αμερικής.

Υποψήφιοι δωρητές μπορούν να καλύψουν απευθείας οι ίδιοι συγκεκριμένες, επί μέρους ανάγκες, με προμηθευτές δικής τους επιλογής, όπως π.χ. την παιδική χαρά ή το γήπεδο μπάσκετ ή την τριετή συνδρομή στο Starlink ή τον εσωτερικό εξοπλισμό του σχολείου κ.α.

Η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου στην Ψέριμο αποτελεί πραγματικά μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση. Μια χούφτα εθελοντές και δωρητές του Ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδος, αποφάσισαν να εργαστούν χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή οικονομικό κόστος, προκειμένου να ανθίσει και πάλι ένας μικρός παράδεισος, ακριβώς απέναντι από τις αλησμόνητες πατρίδες. Όποιος θα μπορούσε και θα ήθελε να προσφέρει την συμπαράσταση ή την βοήθεια του, μπορεί να επισκεφτεί την ενότητα ΨΕΡΙΜΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ-ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2022 | (professors-phds.com). Αξίζει τον κόπο!

Λεωνίδας Κουμάκης, Αρθρογράφος
Νομικός, Συγγραφέας. Μέλος του International Hellenic Association (IHA)

Πηγή huffingtonpost.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στη Νάξο – Συναντήσεις με φορείς και αυτοψία σε δικαστικές εγκαταστάσεις (video)

Σε διαδοχικές συναντήσεις ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την πρόοδο έργων και τις ανάγκες της Νάξου στον τομέα της Δικαιοσύνης

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Μια Τήνος για όλους: Νέες θέσεις (14) στάθμευσης ΑμεΑ σε κοινότητες του νησιού

Ο Δήμος Τήνου κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες σε 11 χωριά του νησιού

Στη Νάξο (και φέτος) το ελικόπτερο αεροπυρόσβεσης, ασπίδα προστασίας για το καλοκαίρι

Το ελικόπτερο Kamov Ka-32 σταθμεύει ξανά στο αεροδρόμιο της Νάξου, έτοιμο να επέμβει άμεσα σε κάθε πυρκαγιά στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Γ. Πολυχρονάκος: «Για τις Κυκλάδες όπως τις αγαπήσαμε, όπως πρέπει να τις παραδώσουμε» (video)

Δήλωση του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις Κυκλάδες, το νερό και το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης

Νάξος: Ξεκίνησε η ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επαναφέρει την οργανωμένη ναυαγοσωστική προστασία για το 2025, με έμφαση στην πρόληψη, την ασφάλεια και τον σεβασμό στον άνθρωπο

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.