Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒιβλίοΝάξος: Κάστρα και πύργοι μέσα από μία ιδιαίτερη διαδρομή

Νάξος: Κάστρα και πύργοι μέσα από μία ιδιαίτερη διαδρομή

|

Ενα ιδιαίτερο βιβλίο με σημείο αναφοράς τα κάστρα και τους πύργους της Νάξου… Ποιοι το υπογράφουν

Κι ενώ είχαν τελειώσει οι καλοκαιρινές διακοπές, που πήραν και παράταση από το Φθινόπωρο, και διανύεις την εποχή που ο αισώπειος μέρμηγκας ψάχνεται ακόμη για τις προμήθειες του χειμώνα, καθώς ο λαλίστατος τζίτζικας έχει χαθεί από προσώπου γης, παίρνεις στα χέρια σου ένα βιβλίο που φέρνει στα μάτια σου μεγαλειώδεις εικόνες του νησιού μας!  Ε, αυτό κι αν είναι ευλογία!

Της Σοφίας Αν. Σουλή (*)

«ΚΑΣΤΡΑ και ΠΥΡΓΟΙ της Νάξου»!  Και να μην μπορώ να βρω γραμματοσειρά να σας γράψω αυτό το «και» του τίτλου στο εξώφυλλο, που δε θέλω να ευτελίσω με το γνωστό σύμβολο.

«ΚΑΣΤΡΑ και ΠΥΡΓΟΙ της Νάξου», του Θανάση Κωτσάκη και του Μανόλη Λυκουρόπουλου, δύο γνωστών στη ναξιακή μας κοινότητα, πολλά υποσχόμενων νέων και σε ηλικία ωριμότητας ανθρώπων, που θεωρούνται πολλά ακόμα υποσχόμενοι στο χώρο που κινούνται.

Ο κύριος Θανάσης Κωτσάκης, καθηγητής Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Πολιτισμού, είναι γνώριμός μου από προηγούμενες μελέτες, βιβλία και κείμενά του και γιος κόρης του συγγενή μας αείμνηστου κι αγιασμένου Παπά Στυλλιανού.  Ο κύριος Μανόλης Λυκουρόπουλος, πέρα από την επαγγελματική του δραστηριότητα ως οδοντοτεχνίτης, επιδίδεται σε έναν τομέα, που έγινε αφορμή να τον γνωρίσω: ένα καλό «μάτι» που προικίζει τον φωτογραφικό φακό, με δυνατότητες μαγικής εικόνας  η οποία αποτυπώνεται για να γίνει χάρμα οφθαλμών!  Κανένας τους δεν ανήκει στον στενό κύκλο γνωριμιών μου, αλλά οι επιδόσεις τους δεν περνούν απαρατήρητες!

Εκείνο που αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης, στην πρώτη επαφή με το βιβλίο, είναι το καλαίσθητο τύπωμα με το σκληρό εξώφυλλο, το ποιοτικό φιλικό χαρτί κι επιπροσθέτως, εμείς οι άλλοι που έχουμε σχέση με τις εκδόσεις, εκτιμάμε την εκτύπωση και την παραγωγή της φίρμας Caϊτήc (αν μπόρεσα να την αποδώσω σωστά, με την καλλιτεχνική γραμματοσειρά της…).  Αλλά, το όλο βιβλίο, ως περιεχόμενο, ξεπερνά κάθε προσδοκία!  Κάστρα και Πύργοι της Νάξου, σε όψεις, απόψεις, κατόψεις, περιγραφές!… Κι απάνω που άρχισα να ντρέπομαι για όσα δεν γνώριζα για το νησί μου, βρέθηκα να χαίρομαι και να καμαρώνω για όλα τούτα που ανακάλυψα στο βιβλίο και για όλο αυτό  τον πλούτο που διαθέτει!

Ξεφυλλίζοντας και μελετώντας το, ζεις σε αλλοτινούς καιρούς κι ανασαίνεις τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα με όλες τις αποχρώσεις της Φραγκοκρατίας πάνω στη στιβαρή παράδοση και την κληρονομιά των ανθρώπων μας στα μακρινά εκείνα χρόνια.  Ακουμπάς στο στέρεο Ελληνορθόδοξο φρόνημα απέναντι στον εκλατινισμό της Ελληνίδας Ανατολής και την ώσμωση των πολιτισμών τους!

Η γραφή του Κωτσάκη, μας εξηγεί με επιστημονικότητα και μας οδηγεί στις γνώσεις που απαιτούνται για να περιηγηθούμε την κληρονομιά μας που μαρτυρά ένα παρελθόν σημαντικό το οποίο συνέτεινε στον παρόν και οπωσδήποτε υποδηλώνει το μέλλον.  Η εικονογράφηση που μας δίνει την οπτική γνώση, χάρη στο αισθητική ματιά του Λυκουρόπουλου, με πολλές καλές λήψεις φωτογραφιών, μας εισάγει στο μυστήριο των οικοδομημάτων, που παραμένουν απεικονισμένα στο χαρτί για λεπτομερή παρατήρηση.  Το καλογραμμένο κατατοπιστικό κείμενο ντύνει την εικόνα κι η εικόνα το αξιοποιεί και το επαληθεύει!

Τα σύγχρονα μέσα τίθενται στην υπηρεσία της περιήγησης.  Το drone κατευθύνει τον φακό σε μια θέα από ψηλά, έτσι που όχι μόνο τα έως τώρα άγνωστα, αλλά και τα γνωστά κτίσματα του παρελθόντος, να μας αποκαλύπτουν αθέατα σημεία.  Ο Πύργος του Barozzi στο Φιλώτι, του Μπαρδάνη στην Απείρανθο, του Della Rocca στο Κουρουνοχώρι, η Μονή Φωτοδότη στο Δανακό και της Υψηλοτέρας στις Εγγαρές όπως και δεκάδες άλλα οικοδομήματα αξιολογούνται στα μάτια μας από τον Θανάση και τον Μανόλη με τρόπο μοναδικό! 

Το έργο συμπληρώνει ο κατάλογος με τα φέουδα της Νάξου του 17ου αιώνα με τα ονόματα κτηματιών που ήταν εισοδηματίες της παραγωγής των περιοχών.  Η αναλυτική βιβλιογραφία που εμπεριέχεται, ενισχύει το σύνολο της εξαίρετης εργασίας και υποδηλώνει όχι μόνο επιστημονική έρευνα, αλλά και υπευθυνότητα.

Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα και κλείνοντας το βιβλίο, σε διακατέχει η αίσθηση ότι ένα πνεύμα σαν αυτό των παραμυθιών, σε πήρε στα «φτερά» του και σπάζοντας το φράγμα της ύλης και τους κανόνες της φύσης πέταξες, κυκλοφόρησες, χώρεσες παντού, ώστε «ΚΑΣΤΡΑ και ΠΥΡΓΟΙ της Νάξου» να έχουν γίνει κτήμα της γνώσης και των αισθήσεών σου!

Κι επειδή, Θανάση Κωτσάκη και Μανώλη Λυκουρόπουλε, το βιβλίο σας είναι ένα πολύτιμο απόκτημα, σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ πολύ, που με την εξαιρετική σας γνώση και φροντίδα μας  προσφέρατε! 

Σχετικά με το βιβλίο 

Η νήσος Νάξος μάς είναι γνωστή, πέρα από τις φυσικές της ομορφιές, για τον πλούτο των μνημείων της. Τα αρχαιότερα λείψανα της ανθρώπινης κατοίκησης στο νησί ανάγονται στην περίοδο όπου ήκμασε ο πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός, την 3η χιλιετία π.Χ., εάν όχι από πολύ παλαιότερα, από την εποχή του ανθρώπου του Νεάντερταλ. Τα υλικά κατάλοιπα των ιστορικών χρόνων είναι επίσης πολύ σημαντικά. Τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία της αρχαϊκής και κλασσικής περιόδου θεωρούνται ο ναός του Απόλλωνα επάνω στη νησίδα του Βάκχου στη Χώρα, η γνωστή σε όλους μας “Πορτάρα”, ο ναός του Διονύσου στα Ύρια, ο ναός της Δήμητρας στο Σαγκρί, αλλά και το υδραγωγείο του Λύγδαμη στην περιοχή των Μελάνων. Πέρα όμως από τα αρχαία της μνημεία, η Νάξος βρίθει ενός τεράστιου αριθμού κτισμάτων που ανάγονται στη βυζαντινή περίοδο (4ος – 12ος αι.). […] (Από τον πρόλογο της έκδοσης) 

Περιεχόμενα 

Πρόλογος συγγραφέα
Πρόλογος φωτογράφου
Εισαγωγή – Ιστορικό περίγραμμα
Τα μεσαιωνικά κάστρα της Νάξου
Πυργοειδείς επαύλεις – οχυρές εξοχικές κατοικίες
Πυργομονάστηρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Οχυρά κτίσματα της Δυτικής Εκκλησίας
Εν κατακλείδι
Γενικά χαρακτηριστικά των πύργων της Νάξου
Συμπεράσματα σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας των πύργων της Νάξου
Οι πύργοι της Νάξου σήμερα
Κατάλογος “φεούδων” της Νάξου
Βιβλιογραφία
Βιογραφικά

(*) Αρθρο με την υπογραφή της δημοσιογράφου και συγγραφέα Σοφίας Αναστ. Σουλή για το βιβλίο  «ΚΑΣΤΡΑ και ΠΥΡΓΟΙ της ΝΑΞΟΥ» των Θανάση Κωτσάκη και Μανόλη Λυκουρόπουλου  

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νότιο Αιγαίο – Αστυνομία: Καλό Πάσχα μέσα από ένα υπέροχο video

"Καλό Πάσχα" μας εύχεται η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου με ένα ιδιαίτερο video

Νάξος – “Στο Λαδόχαρτο”: Πασχαλινός διαγωνισμός με κέρδος το Αρνί του Πάσχα (photo)

Ενας ξεχωριστός διαγωνισμός από το βραβευμένο κρεατοφαγείο "Στο Λαδόχαρτο" - Ποια είναι η διαδικασία

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Το “ευχαριστώ” στον Βασίλη Ορφανό για ένα υπέροχο τριήμερο σεμινάριο (photos)

Μέσω ανακοίνωσης η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) ευχαριστεί τον πρωταθλητή Βασίλη Ορφανό για το τριήμερο σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης

Naxos Medical: Πρωτομαγιά με επίσκεψη από τον Πνευμονολόγο Νίκο Κουφό

Την Πρώτη Μαϊου θα βρίσκεται στη Νάξο, ο πνευμονολόγος Νίκος Κουφός και θα δεχτεί επισκέψεις στο Naxos Medical

Ελλάδα, η χώρα της αμφισβήτησης, άνευ ουδεμίας αντίρρησης. Αλλά σε λάθος κατεύθυνση

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από τις συνεντεύξεις στη τηλεόραση έως τις εκθέσεις που δείχνουν την αλήθεια για την σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα Και καταλήγει με νόημα "Αν θες να μάθεις για το νερό, μη ρωτάς τα ψάρια"

Νάξος: Πασχαλινό τραπέζι με βάση την παράδοση στον «Φάρο» Αλυκού (video – photos)

Πάσχα στο «Φάρο» Αλυκού σημαίνει πάνω απ’ όλα απόλαυση … Προστάσεις που αιχμαλωτίζουν τον ουρανίσκο .... (photos)

Νάξος: Τι κάνει στο νησί μας η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Marie Claire Greece;

Με πρωτοβουλία της Μαρίας Πολυκρέτη και του Γιάννη Μαργαρίτη η δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικύ Marie Claire Greece είναι στη Νάξο. Ποιος ο λόγος;

Σύλλογος Μονιατών Νάξου “Η Τέχνη”: Πρόσκληση να “ασβεστώσουμε τους δρόμους όπως παλιά”

Ομορφή δράση σήμερα Σάββατο του Λαζάρου από το Σύλλογο Μονιατών Νάξου "Η Τέχνη"

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιαννακά και Σέργης στην Μύκονο για συναντήσεις

Στην Μύκονο βρίσκονται σήμερα η Κατερίνα Γιαννακά και ο Αντώνης Σέργης για συναντήσεις ενόψει ευρωεκλογών

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο