Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΙταλία - Γ. Πολυκράτης: Ο «Βοσκός της Νάξου» στο καλλιτεχνικό σύμπαν

Ιταλία – Γ. Πολυκράτης: Ο «Βοσκός της Νάξου» στο καλλιτεχνικό σύμπαν

|

Ο Δημήτρης Νανούρης γράφει για τον Γιωργίτη Πολυκράτη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή…  

Συμμαθητές του στο θρυλικό Β΄ Γυμνάσιο Αθηνών, στην ευρύτερη περιοχή της Βικτώριας, υπήρξαν ο φιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς, ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο εικαστικός Αλέκος Φασιανός και ο ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς.

Του Δημήτρη Νανούρη (*)

Αναφέρω ενδεικτικά τους πιο ήσυχους, που τρόχιζαν, ωστόσο, στο αγρίλι των μπροστινών θρανίων το ανήσυχο πνεύμα τους. Καίτοι μικρός το δέμας, ο Γιωργίτης –διότι περί του Γιωργίτη πρόκειται ασφαλώς– προτιμούσε τη γαλαρία. Καθόταν πλάι στον ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο οποίος ανέλαβε να διεκτραγωδήσει αργότερα με τους στίχους του τα κατορθώματα της παρέας.

Μιλάμε για τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50, όταν η χώρα πάσχιζε να γλυκάνει τις πληγές της Κατοχής και του Εμφυλίου. Το τσέρκι αυλάκωνε το κατάστρωμα της οδού Φυλής, η Αριστοτέλους φωτιζόταν με ασετυλίνη και οι απάνω ρούγες φλογίζονταν από τις φωτιές τ’ Αϊ-Γιάννη. Τις αυλές των χαμηλών σπιτιών μοιράζονταν πολυπληθείς οικογένειες, οι νοικοκυρές κατάβρεχαν τους χωμάτινους δρόμους για να μη σηκώνεται σκόνη το καλοκαίρι κι ο Γιωργίτης άρπαζε την πέτρα χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, τίναζε το χέρι και κατέβαζε την αντικρινή τζαμαρία μόνο και μόνο για να σκάσουν χαμόγελο τα πικρά χειλάκια μιας κάποιας Μαρίας.

Ιδιαζόντως χειροδύναμος και νευρώδης, έριχνε τέσσερα χρόνια την υπόλοιπη τάξη. Ηταν αφοπλιστικά παρορμητικός και το μέχρι αποκοτιάς εκρηκτικό του ταμπεραμέντο τον καθιστούσε επίκεντρο ολόκληρης της γειτονιάς. Ο κατά κόσμον Γιώργος Πολυκράτης γεννήθηκε στ’ Απεράθου της Νάξου το 1931. Ορφάνεψε πολύ νωρίς από πατέρα κι η Μαρία Γλέζου, η μάνα του, ξενιτεύτηκε στην Αθήνα μπας και χορτάσει τα στόματα των τεσσάρων παιδιών της.

_polikratisrd3.jpgΕκείνος ανδρώθηκε στα κακοτράχαλα γκρίφια του χωριού, ασχολούμενος ακούραστα με τη βοσκοσύνη και πάσης φύσεως αγροτικές εργασίες. Κατέφθασε στην πρωτεύουσα περί το ’50. Μαθημένος στην απλοχωριά του νησιού, τον στένευαν αφόρητα τα πετροντούβαρα της σχολικής αίθουσας. Εν ώρα μαθήματος σκάλιζε πάνω σε ακανόνιστα κομμάτια ξύλου τις μορφές συμμαθητών και καθηγητών του. Οι οξυδερκέστεροι απ’ τους τελευταίους τον ώθησαν να γραφτεί στην Καλών Τεχνών.

Λανθάνουσα καλλιτεχνική φλέβα παλλόταν κάτω απ’ το ακατέργαστο ηλιοκαμένο του δέρμα. Τη φέρνει στην επιφάνεια με τη συνδρομή του καθηγητή Μιχάλη Τόμπρου, δίπλα στον οποίο σπουδάζει γλυπτική στην Αθήνα. Το 1962 φεύγει με υποτροφία στη Φλωρεντία, όπου μαζί με τα γλύφανα εντρυφά στη ζωγραφική και τη νωπογραφία. Καθιερώνεται στο εικαστικό σύμπαν της πόλης του Μιχαήλ Αγγελου απ’ την πρώτη του έκθεση το 1964.

Κορυφαίοι Ιταλοί τεχνοκριτικοί βλέπουν στον «Βοσκό της Νάξου», όπως τον αποκαλούν, «ορμή, αυθόρμητη δροσιά και εναργές σφρίγος, συνυφασμένα με τον πιο έντονο μοντερνισμό και βαθείς ήχους από υποφώσκοντα στρώματα πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού».

Η μόνιμη εγκατάστασή του στη Φλωρεντία φαντάζει μονόδρομος. Ακολουθεί λαμπρή καριέρα δεκαετιών με συνεχείς εκθέσεις σε ιταλικές, ελληνικές και λοιπές ευρωπαϊκές πόλεις. Εργα του κοσμούν σιδηροδρομικούς σταθμούς και πλατείες της Ιταλίας και σημαντικά μουσεία ανά την υφήλιο. Είχα την ευλογία να ’ναι ξάδερφος της μάνας μου και να σμίξει αργότερα με πρώτη μου εξαδέλφη από την πλευρά του πατέρα μου. Τον θυμάμαι από μικρό παιδί να συνεπαίρνει τους συνομιλητές του με την ολύμπια σαγήνη και το αχαλίνωτο πάθος του.

Ο Giorgio Polykratis, ο Γιωργίτης για μας τους Απεραθίτες, αναχώρησε για τις επουράνιες παλέτες στα 91 του και κηδεύτηκε στη λατρεμένη του πατρώα γη. Αγγέλοι να θυμιάζουν την ψυχή και την καλλιτεχνική «τρέλα» του. 

(*) Ο Δημήτρης Νανούρης, αρθρογράφος στην “Εφημερίδα των Συντακτών” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πορτάρα Νάξου: Η «περίφραξη» της ψυχής του νησιού και η τοποθέτηση του Δημάρχου Λιανού (video)

Ανησυχία, αγανάκτηση και δημόσια παρέμβαση για το συρματόπλεγμα στο εμβληματικό μνημείο της Πορτάρας

Σίφνος: Επίτιμος Δημότης ο Εμίρ Κουστουρίτσα (video)

Σίφνος: Επίτιμος Δημότης ο Εμίρ Κουστουρίτσα – Μια «Άσπρη Γάτα» στη φωτεινή αυλή του Αιγαίου (video)

«Δεν βάζεις Σύρμα στην Ψυχή ενός Τόπου» – Συγκινητική Παρέμβαση του Γιώργου Βάλλη για την Πορτάρα της Νάξου

Έντονη αντίδραση για την περίφραξη με συρματόπλεγμα – «Η Πορτάρα δεν είναι εργοτάξιο, είναι η ψυχή της Νάξου»

Παρέμβαση Φόρτωμα για την άδικη φορολογική μεταχείριση των νησιωτών – Στο επίκεντρο η Φολέγανδρος

Αναφορά του Βουλευτή Κυκλάδων στον Υπ. Οικονομικών με αιχμές για ανισότητα στην παροχή υποδομών και υπηρεσιών στα μικρά νησιά

Η Ελλάδα υψώνει φωνή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη – Μαζικές δράσεις και στις Κυκλάδες στις 10 Αυγούστου

Από τη Νάξο ως τη Μήλο και από τα Δωδεκάνησα έως την Ήπειρο, σε δεκάδες πλατείες και λιμάνια στήνονται δράσεις αλληλεγγύης με το μήνυμα: «Not in our name»

Τραγωδία στην Κερατέα – Νεκρός ηλικιωμένος, σπίτια στις φλόγες, εκκενώσεις και χαοτική κατάσταση

Μπαράζ εκκενώσεων από το 112 – Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, εκρηκτική η συμπεριφορά της λόγω ανέμων – Τεράστια κινητοποίηση Πυροσβεστικής

Συναγερμός για Πυρκαγιές στις Κυκλάδες, σε Κατάσταση Επιφυλακής η Νάξος και η Ανδρος

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο 9 Αυγούστου – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA και δασικά οικοσυστήματα από 14:00 έως 06:00

Συμμετοχή του Δήμου Θήρας στην τιμητική εκδήλωση για την Εύη Νομικού

Ο Δήμος Θήρας θα δώσει το «παρών» στην τιμητική εκδήλωση αναγνώρισης της προσφοράς της κυρίας Εύης Νομικού.

Αναστασία Δεουδέ: “Η Παναγία η Απεραθίτισσα, φως ενότητας και Παναξιακότητας” (video)

Αναστασία Δεουδέ: Μια βαθιά ανθρώπινη ματιά στην εκπαίδευση, τη γεωπονία και την Παναξιακή ενότητα – Συνέντευξη στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.