Ξεκίνησε από τη Νάξο η γεωμορφολογική χαρτογράφηση της Ελλάδας – Ποιος ο στόχος
Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του έργου «Συμβολή στην εκπόνηση γεωμορφολογικού χάρτη της Ελλάδας σε κλίμακα 1:1.000.000 και στην πιλοτική γεωμορφολογική χαρτογράφηση μεγάλης κλίμακας του φύλλου Νάξος».
Στόχος του έργου είναι η συστηματική μελέτη των ιδιαίτερων γεωμορφών του ελλαδικού χώρου και τον καθορισμό προτύπων συστηματικής γεωμορφολογικής χαρτογράφησης σε κλίμακα 1:50.000 έχοντας ως πιλοτική περιοχή το νησί της Νάξου. Επιστημονικοί υπεύθυνοι αυτής της προσπάθειας είναι από τη πλευρά της ΕΑΓΜΕ οι Δρ. Ειρήνη Ζανανίρι και MSc Αλεξάνδρα Ζερβάκου και από την πλευρά του ΕΚΠΑ η Καθηγήτρια Δρ. Δρ. MSc Νίκη Ευελπίδου.
Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με τη σύσταση των πρώτων Ελληνικών επίσημων γεωμορφολογικών χαρτών, κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ και του ΕΚΠΑ πραγματοποίησαν εντατική γεωμορφολογική χαρτογράφηση της Νάξου. Το κλιμάκιο πραγματοποίησε καταγραφή των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών του νησιού αποκαλύπτοντας την ύπαρξη πλήθους σημαντικών επιφανειακών γεωμορφών.
Καταγράφοντας τη γεωμορφολογία της Νάξου σε κλίμακα 1:50.000 και της Ελλάδας σε κλίμακα 1:1.000.000, δημιουργείται ένα προκαταρκτικό εργαλείο για την διαχείριση της γης, αλλά και για την διαχείριση γεωμορφολογικών – γεωλογικών κινδύνων (π.χ. κατολισθήσεις, πλημμύρες, διάβρωση, κ.ά.), παρέχοντας επίσης βασικά στοιχεία και για άλλους επιστημονικούς τομείς της περιβαλλοντικής έρευνας.
Η πληροφορία αυτή είναι χρήσιμη σε πολλά επίπεδα όπως (α) σε Περιφέρεις και Δήμους για την χάραξη στρατηγικών αποφάσεων, (β) στην ανάπτυξη του γεωτουρισμού, (γ) στην πρόληψη επικείμενων φυσικών γεωμορφικών κινδύνων (π.χ. κατολισθήσεις, πλημμύρες, χερσαία και παράκτια διάβρωση, κ.ά.), (δ) στην ανάπτυξη των γεωεπιστημονικών ερευνών, κ.ά.
Οι πρώτοι επίσημοι Ελληνικοί γεωμορφολογικοί χάρτες θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς και ένα σύγχρονο εργαλείο πάσης χρήσεως, καθώς τα δεδομένα θα βρίσκονται σε μορφή GIS, με πλούσιες βάσεις δεδομένων και μεταδεδομένων.
Η Γεωμορφολογία είναι η επιστήμη που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της μορφής της γήινης επιφάνειας.
Ένα βασικό ερώτημα στη γεωμορφολογία είναι η εξέλιξη του αναγλύφου (περιλαμβάνει το εχθές, το σήμερα και το αύριο) και οι διεργασίες που καθορίζουν την εξέλιξη αυτή.
H επιστήμη της Γεωμορφολογίας συνεισφέρει στην κατανόηση του ανάγλυφου και των γεωμορφών, στην πρόβλεψη και μετρίαση κινδύνων (κατολισθήσεις, πλημμύρες, διάβρωση, κ.ά.) και στην αναγνώριση και εκμετάλλευση πόρων (νερό, ορυκτά, κ.ά.).