Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΝάξος - Smart Island: Ζητούμενο η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων και...

Νάξος – Smart Island: Ζητούμενο η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών

|

Παρουσίαση Χάλκης, Αστυπάλαιας & Νάξου ως Smart & Green Νησιών στην WTM 2022 που έγινε στο Λονδίνο  – Η δήλωση του Αντιδημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλη Κατσαρά 

Στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης World Travel Market στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου η εκδήλωση παρουσίασης των τριών «έξυπνων» και «πράσινων» νησιών, της Χάλκης, της Αστυπάλαιας και της Νάξου. Στόχος της παρουσίασης των τριών Δήμων σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ήταν η προβολή της Ελλάδας ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο εθνικό περίπτερο στο συνεδριακό κέντρο «ExCel» παρουσία κοινού, δημοσιογράφων και influencers που ασχολούνται με τη βιωσιμότητα και το βιώσιμο τουρισμό, ενώ παρόντες ήταν ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης και η Διευθύντρια του ΕΟΤ Λονδίνου κ. Ελένη Σκαρβέλη.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με τη Χάλκη, όπου ο COO της Citroën κ. Δημήτρης Καββούρης, παρουσίασε το project της ηλεκτροκίνησης και τόνισε πως η εταιρία  είναι περήφανη που επενδύει στο ελληνικό νησί της Χάλκης και συμμετέχει στο πρωτοποριακό έργο για τη μετατροπή του νησιού σε μια περιοχή βιώσιμης, μηδενικών εκπομπών ενέργειας κινητικότητας. Η Χάλκη, όπως επεσήμανε ο κ. Καββούρης,  έχει γίνει ένα εργαστήριο στην Ευρώπη, όπου υλοποιείται η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με διάφορους εταίρους, οι οποίοι είναι όλοι ηγέτες στους τομείς της εξειδίκευσής τους, όπως ο Όμιλος Συγγελίδη, η Vinci και η Akuo Greece. Αυτό συνάδει με την πεποίθηση της Citroën ότι η κινητικότητα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και αναδεικνύει την καινοτόμο και πρωτοποριακή προσέγγιση της Citroën. Η Citroën και ο Όμιλος Συγγελίδη που βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, αναλαμβάνουν όλα τα μέτρα για να μετατρέψουν τη Χάλκη σε ένα ηλεκτρικό νησί που χρησιμοποιεί “πράσινη” ενέργεια. Στόχος είναι η πρόοδος αυτή να είναι διαθέσιμη σε όλους τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του νησιού.

Ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Ευάγγελος Φραγκάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στις προτεραιότητές μας είναι η συμμετοχή της Χάλκης σε σημαντικές εκθέσεις διεθνούς κύρους όπως η συγκεκριμένη, στο πλαίσιο του στόχου μας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού μας. Στόχος μας να διεκδικήσουμε για το νησί της Χάλκης την ταυτότητα τού ελκυστικού Βιώσιμου Τουριστικού Προορισμού, δώδεκα μήνες το χρόνο. Επίσης, θέλουμε να ενημερώσουμε την Παγκόσμια Τουριστική Αγορά αλλά και την ειδική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου (που αποτελεί παραδοσιακά μία από τις κύριες αγορές – στόχους για την Χαλκή) για το ότι το νησί μας αποτελεί έναν ασφαλή και ελκυστικό πολυδιάστατο βιώσιμο τουριστικό προορισμό για αξέχαστες διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το νησί της Χάλκης μέσω της πρωτοβουλίας GR Eco Island, της ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί το φάρο καινοτομίας με στόχο να καταστεί διεθνές πρότυπο πράσινης οικονομίας και ενεργειακής αυτονομίας».

naxos-xalki1.jpg

Αστυπάλαια 

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της Kosmocar (VW Group) κ. Θανάσης Κονιστής, Διευθυντής After Sales & Ανάπτυξης Νέων Δραστηριοτήτων, παρουσίασε το πρόγραμμα “Αστυπάλαια: Έξυπνο και αειφόρο νησί”, που βρίσκεται πλέον στο δεύτερο έτος υλοποίησής του, και έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων μέσω του μετασχηματισμού της Αστυπάλαιας σε υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας και κυκλικής οικονομίας, στις μετακινήσεις και στο σκέλος της παραγωγής ενέργειας.

Είναι ένα έργο που υλοποιούν από κοινού, η Ελληνική Δημοκρατία, o όμιλος Volkswagen, ο Δήμος Αστυπάλαιας και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το οποίο γίνεται ήδη πραγματικότητα. Πλέον, ο μετασχηματισμός της Αστυπάλαιας σε “έξυπνο και αειφόρο” νησί γίνεται πράξη με τις υπηρεσίες “έξυπνης” μετακίνησης να μπαίνουν σε εφαρμογή. Η πλήρης ανάπτυξη της εφαρμογής για την “έξυπνη” κινητικότητα astyMOVE και των υπηρεσιών ASTYBUS (αστική συγκοινωνία με ηλεκτρικά βανάκια ) και astyGO (car sharing), που αποβλέπουν στην καθιέρωση των εύκολων, ευέλικτων και “πράσινων” μετακινήσεων για κατοίκους και επισκέπτες, είναι πλέον γεγονός. Ταυτόχρονα, οι πρώτοι ιδιώτες στο όμορφο νησί του Αιγαίου ήδη έχουν παραλάβει τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα Volkswagen ID, μέσα από μεγάλες επιδοτήσεις από το Ελληνικό Κράτος και την Kosmocar, ενώ τόσο ο Δήμος Αστυπάλαιας όσο και οι κρατικές υπηρεσίες,  όπως η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, το Κέντρο Υγείας (ηλεκτρικό ασθενοφόρο) και η Πολιτική Αεροπορία ήδη έχουν γίνει αποδέκτες δωρεάς ηλεκτρικών οχημάτων Volkswagen.

Κατά την παρουσίαση του project της Αστυπάλαιας, ο Δήμαρχος του νησιού κ. Νικόλαος Κομηνέας τόνισε ότι η εγκατάσταση από τον Δήμο Αστυπάλαιας δικτύου φορτιστών σε δημοτικά parking και φωτοβολταϊκων που το τροφοδοτούν, έχουν μετατρέψει το νησί σε πρότυπο βιώσιμης κινητικότητα, ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία για την έναρξη κατασκευής υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εναλλακτικές μορφές που θα καταστήσουν το νησί ενεργειακά ανεξάρτητο και εξαλείφοντας την παραγωγή ρύπων. Ανέφερε επίσης ότι η Αστυπάλαια συστήνεται στο διεθνές προσκήνιο με πρωτοποριακές εφαρμογές πράσινης καινοτομίας στον τομέα της κινητικότητας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά σε μια εποχή όπου αυτές είναι το ζητούμενο. Με τον τρόπο αυτό η Αστυπάλαιας εξελίσσεται σε έναν προορισμό αυθεντικότητας, ποιότητας και αειφορίας. Είναι ευτυχές που τα διεθνή ΜΜΕ αναδεικνύουν τις προσπάθειες μας για “πάντρεμα” των νέων τεχνολογιών με το παραδοσιακό και παρθένο χαρακτήρα της Αστυπάλαιας και νιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια που το νησί μας συμμετείχε σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση.

naxos-xalki1.jpg

Νάξος 

Έπειτα παρουσιάστηκε το project της Νάξου με την ονομασία “Smart Island” που έχει αναλάβει η Amazon Web Services σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου και αφορά στην ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών του νησιού, αλλά και τη χρήση drone για τη μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού.

Η εκπρόσωπος της Amazon, Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη, Public Policy Manager Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επισήμανε ότι: «Η Amazon Web Services (AWS) συμμετέχει στην έκθεση WTM London 2022, και μαζί με τους εκπροσώπους του Δήμου Νάξου παρουσίασε στους συμμετέχοντες το πιλοτικό πρόγραμμα Smart Island, που υλοποιείται για πρώτη φορά στη Νάξο από την AWS, σε συνεργασία με πάνω από 20 εταιρείες και οργανισμούς, και με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του AWS Cloud, η AWS και οι συνεργάτες της δημιουργούν “έξυπνες” υποδομές και λύσεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την εμπειρία των επισκεπτών του νησιού.

Ενδεικτικά αναφέρονται η ψηφιακή καταγραφή αφίξεων-αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων, η μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drone, καθώς και η αναβάθμιση των υποδομών του νησιού, όπως η μαρίνα, το δίκτυο ενέργειας και τα συστήματα διαχείρισης υδάτων, μέσω λύσεων Internet of Things (IoT) και συστημάτων διαχείρισης έξυπνων υποδομών. Με αφετηρία τη Νάξο, το Smart Island φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο εφαρμογής λύσεων υψηλής τεχνολογίας για την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων νησιών και άλλων απομακρυσμένων περιοχών σε όλο τον κόσμο.»

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Βαγγέλης Κατσαράς συμπλήρωσε πως η παρουσία της Νάξου στη διεθνή έκθεση Τουρισμού ήταν πολύ σημαντική, όπως επίσης και η εκκίνηση του πιλοτικού προγράμματος της Amazon  από το νησί μας. Το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού για τον τόπο μας και τις δυνατότητές του στο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης ήταν πολύ μεγάλο, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία και ικανοποίηση διότι η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, παίρνει σάρκα και οστά και βοηθά τη Νάξο & τις Μικρές Κυκλάδες να κάνουν ουσιαστικά βήματα ανάπτυξης.

H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοπικά κεράσματα από τα τρία νησιά, τα οποία επιμελήθηκε ο Έλληνας σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου που έλκει την καταγωγή του από την Αστυπάλαια.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου