Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΝότιο Αιγαίο: Sustainability Hub του ευρωπαϊκού τουρισμού

Νότιο Αιγαίο: Sustainability Hub του ευρωπαϊκού τουρισμού

|

Sustainability Hub του ευρωπαϊκού τουρισμού, η πρώτη τουριστική Περιφέρεια της Ελλάδας, το Νότιο Αιγαίο – Τι είπε ο Χατζημάρκος για τα project Χάλκης και Νάξου 

Το Νότιο Αιγαίο δεν είναι μόνο ο πρωταθλητής του ελληνικού τουρισμού. Είναι η Περιφέρεια που φέρνει την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης όσον αφορά στον βιώσιμο τουρισμό και ανάλογη της συνεισφοράς της ήταν και η υποδοχή που έτυχε στην Διεθνή Έκθεση – ορόσημο – World Travel Market (WTM) του Λονδίνου, που μετά από δύο χρόνια, άνοιξε και πάλι τις πύλες της, την Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο προσέλευσης.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσωπήθηκε από τον περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο και τον εντεταλμένο Τουρισμού, Κώστα Χρυσοχοΐδη.

H WTM, μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις του κόσμου, επανερχόμενη μετά την πανδημία, φέτος δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα των τουριστικών προορισμών.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει όχι μόνο με τον «αέρα» ενός ακόμη ιστορικού ρεκόρ το 2022, των 6.100.000 επισκεπτών και των 34.500 πτήσεων (αύξηση 15% σε σχέση με το 2019, μέχρι τις 31.10.22), αλλά και με μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων αειφορίας και βιωσιμότητας, που ήδη έχουν προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και έχουν καταστήσει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου, κόμβο αειφορίας – sustainability hub – του ευρωπαϊκού τουρισμού.

Πρόκειται για τις δράσεις “Rhodes Co-Lab” στη Ρόδο, “ASTYBUS” στην Αστυπάλαια, “Just Go Zero” στην Τήλο, “Gr-eco Islands” στη Χάλκη, “Aegean Neorion Innovation Center” στη Σύρο, και “Naxos Smart Island” στη Νάξο, στις οποίες, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας έκανε επανειλημμένως αναφορές, λέγοντας ότι οι δράσεις αυτές φέρνουν την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης για τον βιώσιμο τουρισμό.

Ενδεικτικό της, καθοριστικής σημασίας, επίδρασης που έχουν οι δράσεις αυτές στο τουριστικό προϊόν της χώρας, είναι το γεγονός ότι τον υπουργό Τουρισμού στην καθιερωμένη συνέντευξή Τύπου έναρξης της WTM που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, συνόδευσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο CEO της TUI, Sebastian Ebel, η CEO της Common Seas, Jo Royle και η Director της ABTA, Susan Deer, σε ένα panel όπου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις τάσεις και μέλλον στον Τουρισμό.


 

Αναφερόμενος στα project της Ρόδου, της Αστυπάλαιας, της Τήλου, της Χάλκης, της Σύρου και της Νάξου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε από το Λονδίνο:

«Οι πρωτοβουλίες αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα να πούμε σε όλο τον κόσμο ότι η δύναμη της θέλησης, της δημιουργίας και της συνεργασίας, μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο. Όχι, δεν βρίσκονται τυχαία στο Νότιο Αιγαίο όλες αυτές οι πρωτοβουλίες. Είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού και σκληρής δουλειάς και είμαστε περήφανοι στην Περιφέρειά μας για το φιλόξενο κλίμα στην αλλαγή, στην καινοτομία, στην ανάληψη ευθύνης.

Στηρίζουμε διοικητικά, επιχειρησιακά ή οικονομικά, ή και με τους τρείς τρόπους ταυτόχρονα, όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που μετέτρεψαν το Νότιο Αιγαίο σε Sustainability Hub του ευρωπαϊκού τουρισμού και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην απόφασή μας να φανούμε αντάξιοι της προσδοκίας των γενιών που ακολουθούν. Αφήνουμε πίσω ό,τι μας τραυμάτισε, κοιτάμε ψηλά, κινούμαστε μπροστά και γυρνάμε τις σελίδες της προόδου.

Μία-μία, με πάθος και αγάπη για την πατρίδα μας. Χωρίς να κοιτάμε πίσω, χωρίς να αφήνουμε την μικροψυχία και την μικροπολιτική να μας αποσπάσουν την προσοχή από τον στόχο. Βάζοντας τα νησιά μας στην θέση του οδηγού».

Όσον αφορά στην πορεία και τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου, αποτελούν την μεγάλη επιβράβευση της επιτυχημένης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στις δύο πιο δύσκολες χρονιές στην ιστορία του παγκόσμιου τουρισμού, μέσα από τη μεγάλη συνένωση των υγιών παραγωγικών δυνάμεων του Νοτίου Αιγαίου, Περιφέρειας, πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, τουριστικών φορέων, εργαζομένων και εν γένει των ανθρώπων του τουρισμού.

Η διαχείριση της κρίσης ανέδειξε το Νότιο Αιγαίο σε έναν ώριμο και σοβαρό προορισμό – αξιόπιστο συνομιλητή και συνεργάτη, που σήμερα πλέον εισπράττει την αναγνώριση, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη αεροπορικών εταιρειών, tour operators και travel agents, όπως έδειξαν και οι επαφές στην διάρκεια της WTM.

Απόρροια αυτής της εμπιστοσύνης είναι το Νότιο Αιγαίο να διατηρεί αμείωτη την ανοδική τάση της δυναμικής του, παρότι η τουριστική πίτα τείνει να μειωθεί ακόμη περαιτέρω, λόγω της αύξηση του κόστους μεταφορών και του κόστους ζωής που απειλεί το διαθέσιμο για ταξίδια εισόδημα.

Την ίδια ώρα, το μερίδιο του Νοτίου Αιγαίου αυξάνεται, όπως προκύπτει από την αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων προς τα νησιά για το 2023 αλλά και το άνοιγμα των αεροπορικών εταιρειών σε νέους προορισμούς των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, με το τουριστικό τους προϊόν να δείχνει αξιοζήλευτη, αλλά όχι τυχαία ή συμπτωματική, ανθεκτικότητα

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος είναι και το γεγονός ότι και το 2023, η τουριστική σαιζόν θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο, όπως συνέβη και το 2022, το οποίο αποτελεί πλέον το νέο ορόσημο του τουρισμού του Νοτίου Αιγαίου.

Σημειωτέον ότι, όπως αναφέρθηκε στην WTM, o παγκόσμιος τουρισμός επέστρεψε σχεδόν στο 60% των προ-πανδημικών επιπέδων το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του 2022, όταν το Νότιο Αιγαίο ήδη από τον περασμένο Μάιο είχε σπάσει το ρεκόρ του 2019, για να κλείσει τελικά με συνολική αύξηση 15%, υπερβαίνοντας και αυτές ακόμη τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Εκεί που η ψυχή ξέρει τον δρόμο

Ένα νησί που δεν φωνάζει για να το προσέξεις – απλώς υπάρχει, αυθεντικό και δυνατό

Αγωνία για το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο όταν το υπάρχον καταρρέει»

Η Ένωση Γονέων Πάρου καλεί σε άμεση δράση για τις άθλιες συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου – Προειδοποιεί για ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια αν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νάξος: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στην κορυφή του κόσμου!

Με κορυφαία βαθμολογία από το Taste Atlas και παγκόσμιες διακρίσεις, η ναξιώτικη γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταρά επιβεβαιώνει τη φήμη της ως πρεσβευτής γεύσης και ποιότητας της Νάξου.

Νάξος: Ψήφισμα από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου για τον εκλιπόντα καθηγητή Στέλιο Ζαφειρόπουλο

Ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και συμπαράσταση στην οικογένεια του διαπρεπούς εκπαιδευτικού και τιμά τη μνήμη του με σειρά αποφάσεων.

ΥΠΑ: Ιστορική άνοδος στην επιβατική κίνηση, “εκτοξεύτηκε” η Νάξος με αύξηση 36,9%, η Σύρος στο +112% (!!!)

Με άνοδο 7,5% στα αεροδρόμια της ΥΠΑ και συνολικά 32,3 εκατ. επιβάτες πανελλαδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2025, η Ελλάδα σπάει κάθε ρεκόρ – Σημαντική δυναμική για το αεροδρόμιο Νάξου

Santo Wines: Τα κρασιά της Σαντορίνης που σήκωσαν ξανά την Ελλάδα ψηλά στον κόσμο

Με 8 βραβεία στα Decanter World Wine Awards 2025 και πλατινένιο μετάλλιο για το Grande Reserve 2022, ο συνεταιρισμός της Σαντορίνης αποδεικνύει πως η παράδοση μπορεί να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Τραγωδία στην Κύθνο: 87χρονος Ελβετός τουρίστας πέθανε πάνω σε σκάφος στον Μέριχα

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από το πλήρωμα και ιατρούς του νησιού, ο ηλικιωμένος τουρίστας κατέληξε – Προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Κύθνου

Φολέγανδρος: Ανθρώπινες ιστορίες και αυθεντική ομορφιά στην εκπομπή “Όπου Υπάρχει Ελλάδα” (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής συνεχίζουν το ταξίδι τους στη Φολέγανδρο, σήμερα Τρίτη 15 Ιουλίου στις 14:45 στον ΣΚΑΪ, μέσα από μοναδικά πορτρέτα κατοίκων, παραδόσεων και φυσικής γοητείας.

Δωδεκάνησα: Ξεκινά το μεγάλο έργο ανακύκλωσης σε Κω και Κάλυμνο μέσω ΣΔΙΤ

Η 23η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την πρώτη φάση του διαγωνισμού για την υλοποίηση δύο υπερσύγχρονων μονάδων ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων – Πρωτοβουλία-ορόσημο για το περιβάλλον στα Δωδεκάνησα

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.