Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΕλλάδα: Σχέδιο δράσης για τον περιορισμό των τοκετών με καισαρική

Ελλάδα: Σχέδιο δράσης για τον περιορισμό των τοκετών με καισαρική

|

Παρέμβαση για την προώθηση του φυσικού τοκετού στη χώρα μας, όπου 6 στις 10 γέννες – πολύ υψηλό ποσοστό – γίνονται με καισαρική τομή, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας.

Παρέμβαση για την προώθηση του φυσικού τοκετού στη χώρα μας, όπου 6 στις 10 γέννες –πολύ υψηλό ποσοστό– γίνονται με καισαρική τομή, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας. Το σχέδιο νόμου «Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις», που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνει ρύθμιση για τη δημιουργία πιστοποιημένων κέντρων φυσικού τοκετού σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές για γυναίκες με χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνη που επιθυμούν να γεννήσουν φυσιολογικά.

Οπως αναφέρεται στη διάταξη του σχεδίου νόμου, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το «Παπαγεωργίου», τα νοσοκομεία που εποπτεύονται από τα υπουργεία Παιδείας και Εθνικής Αμυνας, καθώς και οι ιδιωτικές κλινικές δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες φυσικού τοκετού. Γι’ αυτόν τον σκοπό δύνανται να αναπτύσσουν, οργανώνουν και λειτουργούν κέντρα φυσικού τοκετού, τα οποία υπάγονται οργανικά και λειτουργικά στο μαιευτικό-γυναικολογικό τμήμα τους.

Η συγκεκριμένη διάταξη χαρακτηρίζεται ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση από μαίες – μαιευτές και γυναικολόγους. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας Δημήτρης Λουτράδης, «είμαστε υπέρ της δημιουργίας κέντρων φυσικού τοκετού, όπου οι γυναίκες θα μπορούν να γεννήσουν κολπικά σε ελεγχόμενο χώρο των νοσοκομείων και από πιστοποιημένες μαίες, χωρίς φαρμακευτική αγωγή και παρεμβάσεις για επίσπευση του τοκετού».

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι σημαντικό να γίνονται οι φυσικοί τοκετοί σε ελεγχόμενο χώρο, καθώς έχουν καταγραφεί και στη χώρα μας αρκετές περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι, όπου υπήρξαν επιπλοκές και καθυστέρησε σημαντικά η διακομιδή της γυναίκας σε νοσοκομείο.

«Θεωρούμε ότι η ρύθμιση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως υπάρχουν κάποια σημεία καθοριστικής σημασίας που θα πρέπει να ρυθμιστούν», επισημαίνει στην «Καθημερινή» η Βικτωρία Βιβιλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με την ίδια, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι αυτά τα κέντρα πρέπει να στελεχώνονται από μαίες και να προΐστανται σε αυτά μαίες. «Και σε περίπτωση επιπλοκής είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχει διασύνδεση του κέντρου με τη μαιευτική-γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου».

Η κυρία Βιβιλάκη σημειώνει ότι είναι σημαντικό τα κέντρα να λειτουργήσουν με βάση τις σύγχρονες γνώσεις και τις διεθνείς προδιαγραφές σε θέματα ολοκληρωμένης περιγεννητικής φροντίδας, προετοιμασίας για τη γονεϊκότητα, φυσικού τοκετού και κατ’ οίκον μαιευτικής φροντίδας. Τονίζει, δε, ότι θα πρέπει ανεξάρτητη επιτροπή μαιών να συμμετέχει στη σύνταξη των προδιαγραφών λειτουργίας αυτών των κέντρων.

Στην Ελλάδα το 2021 έγιναν 33.619 φυσιολογικοί τοκετοί (ποσοστό 39,4%), έναντι 51.594 τοκετών με καισαρική τομή (60,45%).

Οπως τονίζει η κυρία Βιβιλάκη, «έχει φανεί από τη διεθνή εμπειρία ότι τα κέντρα φυσικού τοκετού εκτός από το ότι βελτιώνουν τη γενικότερη περιγεννητική εμπειρία για τις γυναίκες, αυξάνουν τα ποσοστά μητρικού θηλασμού και φυσικά συμβάλλουν στη μείωση των καισαρικών τομών».

Με τη γλώσσα των αριθμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στη χώρα μας το 2021 έγιναν 33.619 φυσιολογικοί τοκετοί (ποσοστό 39,4%), έναντι 51.594 τοκετών με καισαρική τομή (60,45%). Σε 133 περιπτώσεις δεν δηλώθηκε ο τρόπος γέννησης του παιδιού.

Το πολύ υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: από τη μεγαλύτερη πλέον ηλικία τεκνοποίησης των γυναικών και τις αρκετές εγκυμοσύνες με ιατρικώς υποβοηθούμενες μεθόδους, από λόγους ευκολίας γυναικών και γιατρών, αφού ένας κολπικός τοκετός χωρίς παρεμβάσεις μπορεί να διαρκέσει ώρες, έως ακόμα και λόγους «αμυντικής ιατρικής», υπό τον φόβο να βρεθούν σε δικαστήρια οι γιατροί γιατί δεν έκαναν κατευθείαν καισαρική σε περίπτωση επιπλοκών.

Διεθνώς, η συχνότητα των καισαρικών τομών αυξάνεται: από 7% που ήταν κατά μέσον όρο το 1990 σε 21% το 2021, ενώ εκτιμάται ότι εάν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση το ποσοστό θα φθάσει στο 29% το 2030. Ηδη σε χώρες όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, η Βραζιλία, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Τουρκία –και η Ελλάδα– οι καισαρικές τομές υπερτερούν των κολπικών τοκετών.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βέφα Αλεξιάδου: Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα της τηλεόρασης

Η αγαπημένη μαγείρισσα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Netflix: Από την 1η Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα “Ο Ανθρωπος του Θεού”

Η ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού» στο Netflix από την 1η Δεκεμβρίου

Sir Colin Renfrew: Εφυγε από τη ζωή ο αρχαιολόγος που λάτρεψε την Κέρο

Αθανασούλης: Ο λόρδος Colin Renfrew, ο ανανεωτής της αρχαιολογικής επιστήμης και ο μεγαλύτερος μελετητης του κυκλαδικού πολιτισμού, δεν είναι πια μαζί μας.

Νότιο Αιγαίο: Πόσα χρόνια ζουν οι κάτοικοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;

Το Νότιο Αιγαίο παρουσιάζει το 2ο θετικότερο φυσικό ισοζύγιο μεταξύ των ελληνικών περιφερειών

Εκτακτο: Εφυγε από την ζωή ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης

Σε ηλικία 71 ετών έφυγε από τη ζωή ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης

Μητσοτάκης: “Δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών”

12 αυξήσεις μισθών και 12 μειώσεις φόρων στον νέο προϋπολογισμό - Τι αναφέρει ο πρωθυπουργός

Cosmote: Οπτικές ίνες ενώνουν Σίφνο – Φολέγανδρο, Αμοργό και Κω

Υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων στο Αιγαίο με τη συμβολή της COSMOTE - Ποια νησιά περιλαμβάνει

“Πράσινες” Επενδύσεις: Τι φέρνουν στην Νησιωτική Ελλάδα

Τι θα κερδίσουν τα ελληνικά νησιά από το νέο «πράσινο» κύμα επενδύσεων

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Αγνωστες ιστορίες αποκαλύπτονται με γυναίκες των ελληνικών νησιών

Οι Κυκλαδίτισσες από τη Βαυβώ στη Μαυρογένους - Μικρές ιστορίες που βλέπουμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Κων. Χριστοφορίδου: Η “Λιλίκα Καλλίτση” επιστρέφει μέσα από το “Tik Tok” με μπόλικη αισιοδοξία (video)

Η Κωνσταντία Χριστοφορίδου μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για την τηλεόραση, τη προσωπική της πορεία και εκφράζει την ανασφάλειά της για τη ζωή στην Ελλάδα (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Νάξος: Το “Blue Star Delos” δεν μπόρεσε να παραμείνει στο λιμάνι, έφυγε νωρίτερα για Πάρο

Το Blue Star Delos το απόγευμα του Σαββάτου δεν μπόρεσε να παραμείνει με ασφάλεια στο λιμάνι της Νάξου

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Blue Star Ferries: Δίωρη καθυστέρηση στην αναχώρηση του “Paros”

Στις 7.30 το απόγευμα θα αναχωρήσει σήμερα (21/11) το Blue Star Paros από τον Πειραιά για το ταξίδι στις Κυκλάδες

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα