Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΑιγαίο - Εκλογές: Χάνουν μία έδρα οι Κυκλάδες; Πηγαίνει στα Δωδεκάνησα;

Αιγαίο – Εκλογές: Χάνουν μία έδρα οι Κυκλάδες; Πηγαίνει στα Δωδεκάνησα;

|

Η ανακοίνωση σχετικά με τον “μόνιμο” πληθυσμό θα καθορίσει τις έδρες που θα έχουν Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ενόψει των εκλογών του 2023. Τα σενάρια για το πότε θα διεξαχθούν.. 

Αγωνία επικρατεί στα κομματικά επιτελεία για την οριστικοποίηση των αλλαγών στις εκλογικές έδρες που φέρνει η τελευταία απογραφή του πληθυσμού.

Κι αυτό γιατί η προετοιμασία μοιάζει με… παρτίδα σκάκι και ζητούμενο είναι τα πρωτοκλασάτα στελέχη να εξασφαλίσουν μια θέση στη σκακιέρα που να δημιουργεί συνθήκες σίγουρης εκλογής.

Εφόσον οι εκλογές δρομολογηθούν μετά την 1η Μαρτίου, τότε οι υποψήφιοι βουλευτές θα κληθούν να δώσουν τη μάχη υπό τα νέα δεδομένα, καθώς άλλες περιφέρειες θα χάσουν έδρες και άλλες θα κερδίσουν…

Πότε θα γίνουν οι εκλογές;  Τα τελευταία σενάρια θέλουν τις πρώτες κάλπες να στήνονται κοντά στο Πάσχα.. για την μείωση των μετακινήσεων όσον αφορά τους ετεροδημότες και η πρώτη ημερομηνία είναι αυτή της 9ης Απριλίου, την Κυριακή των Βαιων. Οι επαναληπτικές δε εκλογές υπολογίζονται περί τα τέλη Ιουνίου, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις στα σχολεία. Εναλλακτική; Να διεξαχθούν οι εκλογές πριν την έναρξη των σχολικών εξετάσεων, δηλαδή στις 21 Μαίου. Σε αυτή την περίπτωση οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 2 ή 9 Ιουλίου, δηλαδή ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019.

Πάμε όμως στις έδρες που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Τα τελικά αποτελέσματα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, όμως το γεγονός ότι ο πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί κατά 400.000 αλλά και η κατανομή του πληθυσμού σήμερα, αναμένεται να οδηγήσουν σε αλλαγή του εκλογικού χάρτη με αύξηση των μονοεδρικών και μεταφορά εδρών σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Και το Νότιο Αιγαίο είναι στα … κάγκελα. Αιτία; Η ελάχιστη δυνατή μείωση πληθυσμού που προκάλεσε η απογραφή στις Κυκλάδες (κατά  – 4%) και η αύξηση στα Δωδεκάνησα (+6%). Είναι αρκετό όμως αυτό να αλλάξει τα δεδομένα; Εάν οι Κυκλάδες χάσουν έδρα, θα πάμε στις 3 από τις 4 και στα Δωδεκάνησα από 5 στις 6 έδρες…  Ομως, όλα θα εξαρτηθούν από την επίσημη ανακοίνωση του “Νόμιμου” πληθυσμού που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Δεκεμβρίου. 

Με βάση τα νέα δεδομένα:

– Οι μονοεδρικές αναμένεται να αυξηθούν από 7 σε 10.

– Από δύο έδρες φέρεται να χάνουν Αιτωλοακαρνανία και στις Σέρρες. Από μία έδρα η Αρκαδία, η Άρτα, η Αχαΐα, η Δράμα, η Ηλεία, η Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Καστοριά, το Κιλκίς, η Κοζάνη, οι Κυκλάδες, η Λακωνία, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Μεσσηνία, η Πέλλα – Πιερία, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα, η Φλώρινα και η Χίος.

– Στον αντίποδα “κερδισμένοι” αναμένεται να είναι η Α’ Αθηνών με επιπλέον 3 έδρες (17), ο Βόρειος Τομέας με +4 έδρες (19), ο Δυτικός Τομέας με +2 έδρες (13), ο Νότιος Τομέας με +4 έδρες (22), η Β’ Πειραιώς με μία επιπλέον έδρα (9), η Ανατολική Αττική με +4 έδρες (14), η Δυτική Αττική με 1 ακόμη έδρα (5), η Α’ Θεσσαλονίκης με +4 έδρες (20) και μία ακόμη έδρα φαίνεται να κερδίζουν και τα Δωδεκάνησα.

– Αντίθετα η νέα απογραφή δεν φέρεται να επιφέρει αλλαγές όσον αφορά στον αριθμό των εδρών σε: Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Έβρο, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθο, Ημαθία, Ηράκλειο, Β’ Θεσσαλονίκης, Καβάλα, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Κορινθία, Λασίθι, Λέσβο, Λευκάδα, Ξάνθη, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Σάμο, Φωκίδα, Χαλκιδική και Χανιά.

«Κλειδί» ο νόμιμος πληθυσμός
Ασφαλής εκτίμηση θα υπάρξει όταν ληφθούν τα επίσημα στοιχεία της απογραφής, η οποία και θα καθορίσει και τον αριθμό των υποψηφίων κάθε κόμματος σε μία εκλογική περιφέρεια αλλά και τον αριθμό των σταυρών προτίμησης στα ψηφοδέλτια.

Τα στοιχεία αναμένεται να οριστικοποιηθούν ως το τέλος του έτους και σημείο – κλειδί είναι η καταγραφή του λεγόμενου “νόμιμου” πληθυσμού, δηλαδή των πολιτών με βάση το που ψηφίζουν και όχι που διαμένουν μόνιμα.

Αν και εφόσον ο Πρωθυπουργός αποφασίσει οι κάλπες να στηθούν πριν από την 1η Μαρτίου τότε οι εκλογές θα διεξαχθούν βάση της προηγούμενης απογραφής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις κάλπες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά και οι απόδημοι Έλληνες από τον τόπο όπου ζουν και εργάζονται. Προϋπόθεση να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: “Ἀναστάσεως ἡμέρα λαμπρυνθῶμεν λαοί….”

Ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ. Καλλίνικου και η Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τη εορτή του Πάσχα 2025

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Απολαύστε μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Κατερίνα Μονογυιού: Συνεχείς οι παρεμβάσεις για την επιστροφή του Σκοπελίτη στις Μικρές Κυκλάδες

Το “Express Σκοπελίτης” είναι ο σύνδεσμος ζωής, πολιτισμού, υγείας και επικοινωνίας των μικρών νησιών.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.