Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΝάξος - Σύλλογος Μηχανικών Νάξου: Ζητούμενο ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών Νάξου: Ζητούμενο ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης

|

Γνωμοδότηση Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και η θέση του Συλλόγου Μηχανικών Νάξου – Τι αναφέρει για την τουριστική ανάπτυξη 

“…. όμως η Νάξος ήρθε αντιμέτωπη με τα όριά της καθώς ο αριθμός των επισκεπτών άγγιξε τα όρια της φέρουσας ικανότητας του νησιού. Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα. Είναι βιώσιμο αυτό το μοντέλο ανάπτυξης? Η απάντηση είναι όχι. Και αν δεν υπάρξει ένας σχεδιασμός για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, η Νάξος σύντομα θα πέσει θύμα της επιτυχίας της….” 

 Ποιος το λέει αυτό και γιατί; Μα πολύ απλά οι πλέον αρμόδιοι… Κοινώς, ο Σύλλογος Μηχανικών Νάξου που εξέδωσε ανακοίνωση. Ο λόγος; Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης (μέσω τηλεδιάσκεψης στις 7 το απόγευμα) με δύο θέματα: “Γνωμοδότηση Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, έτους 2023” και “Διατύπωση γνώμης επί του προσχεδίου προϋπολογισμού Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, έτους 2023”. 

Και οι Μηχανικοί μέσα απο το συλλογικό τους όργανο, καταθέτουν (υπογράφουν οι Κυπριτζής Χρήστος και Σιόντα Εμμανουέλα) τις προτάσεις τους και  καταλήγουν ” Συνεχώς τονίζουμε την ανάγκη μιας συζήτησης της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την  ανάπτυξη του νησιού. Φέτος υπάρχουν δύο αφορμές για να γίνει.

Η πρώτη αφορά  τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Περιμένουμε από τις υποψήφιες παρατάξεις  να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με το μέλλον του τόπου, το μοντέλο  ανάπτυξης που πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθηθεί και τον τρόπο με το οποίο  θα το πετύχουν.

Ο δεύτερος αφορά την επερχόμενη ανάθεση μελέτης του Τοπικού  Πολεοδομικού Σχεδίου. Ως τοπική κοινωνία θα πρέπει να έχουμε διαμορφώσει την  άποψή μας για το μέλλον το νησιού και να την στηρίξουμε, βάζοντας το εμείς πάνω  από το εγώ. Στη συζήτηση αυτή ο Σύλλογός μας θα είναι πάντα παρών”.

Αναλυτικά η τοποθέτησή τους (σε μορφή pdf στο τέλος του άρθρου) 

“Η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, γίνεται στον απόηχο μιας τουριστικής σεζόν η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σημειώνοντας ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων. Παράλληλα όμως η Νάξος ήρθε αντιμέτωπη με τα όριά της καθώς ο αριθμός των επισκεπτών άγγιξε τα όρια της φέρουσας ικανότητας του νησιού.

Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα. Είναι βιώσιμο αυτό το μοντέλο ανάπτυξης?

Η απάντηση είναι όχι. Και αν δεν υπάρξει ένας σχεδιασμός για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, η Νάξος σύντομα θα πέσει θύμα της επιτυχίας της. Το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές υποβαθμίζεται, το τοπίο αλλοιώνεται, ενώ οι υφιστάμενες υποδομές, όντας ανεπαρκείς για έναν τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών, προκαλούν προβλήματα που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες. Ο ενθουσιασμός των επισκεπτών της Νάξου χρόνο με το χρόνο μειώνεται και το μήνυμα που μεταφέρουν από τις διακοπές τους στο νησί μας περιλαμβάνει και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν.

Τι προτείνουμε:

Κύριο χαρακτηριστικό του τουρισμού στη Νάξο είναι η γεωγραφικά ανισόρροπη ανάπτυξή του. Το 95% του τουρισμού συγκεντρώνεται στη Δ.Ε. Νάξου, και μόλις το 5% στη Δ.Ε. Δρυμαλίας.   Το αποτέλεσμα είναι να υποβαθμίζεται λόγω υπερτουρισμού η Χώρα και η μοναδική δυτική ακτογραμμή, ενώ η ορεινή Νάξος εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της και παρακμάζει. Επομένως η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να έχει δύο άξονες.

# Στη Δ.Ε. Νάξου ο τουρισμός θα πρέπει να εγκαταλείψει το μοντέλο του μαζικού τουρισμού και να στοχεύσει σε έναν ποιοτικότερο τουρισμό καθώς και σε μια διευρυμένη χρονικά τουριστική σεζόν. Αναβαθμίζοντας τις υφιστάμενες υποδομές και τις υπηρεσίες θα μπορούν οι τουριστικές μονάδες να εισπράττουν περισσότερα χρήματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνοντας τα ετήσια έσοδά τους, χωρίς να επιβαρύνουν με περισσότερους τουρίστες το νησί.

# Στη Δ.Ε. Δρυμαλίας θα πρέπει να δοθούν κίνητρα τουριστικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας όλα τα ερειπωμένα και εγκαταλελειμμένα παραδοσιακά κτίσματα. Αποκαθιστώντας και σώζοντας δηλαδή τα υφιστάμενα κτιριακά κελύφη που αυτή τη στιγμή είναι καταστρέφονται, η ορεινή Νάξος θα μπορέσει να δεχτεί έναν σημαντικό αριθμό τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και με τον τρόπο αυτό θα ξεφύγει από τον μαρασμό.

Για να πετύχει το νησί αυτούς τους στόχους θα πρέπει και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου να είναι μακρόπνοο και να στοχεύει σε αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα:

# Προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος σημαίνει χωροταξικό σχέδιο.

# Ποιοτικός τουρισμός σημαίνει αισθητική αναβάθμιση, καλύτερες υπηρεσίες, καλύτερες υποδομές.

# Διεύρυνση τουριστικής σεζόν σημαίνει κατάλληλο λιμάνι και ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

# Ανάπτυξη της ορεινής Νάξου σημαίνει καλύτερο οδικό δίκτυο και αξιοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης για την αξιοποίηση των παραδοσιακών κτισμάτων.

Συνεχώς τονίζουμε την ανάγκη μιας συζήτησης της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την ανάπτυξη του νησιού. Φέτος υπάρχουν δύο αφορμές για να γίνει.

Η πρώτη αφορά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Περιμένουμε από τις υποψήφιες παρατάξεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με το μέλλον του τόπου, το μοντέλο ανάπτυξης που πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθηθεί και τον τρόπο με το οποίο θα το πετύχουν.

Ο δεύτερος αφορά την επερχόμενη ανάθεση μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Ως τοπική κοινωνία θα πρέπει να έχουμε διαμορφώσει την άποψή μας για το μέλλον το νησιού και να την στηρίξουμε, βάζοντας το εμείς πάνω από το εγώ. Στη συζήτηση αυτή ο Σύλλογός μας θα είναι πάντα παρών. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κλιματική κρίση: Οι έξι πληγές του Αιγαίου, μπορούν να επουλωθούν;

Ποιες είναι οι έξι πληγές του Αιγαίου; Πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Νάξος – Κωμιακή (Σύλλογος Γυναικών): Η διαδρομή του Επιταφίου φωτισμένη με αυτοσχέδια φαναράκια

Μεγάλη Παρασκευή και ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής θα φωτίσει τη διαδρομή με αυτοσχέδια φαναράκια για την περιφορά του Επιτάφιου

Κυκλάδες: Μηχανική βλάβη για το “Power Jet”, τι συνέβη;

Μηχανική βλάβη στο Power Jet – Συνεχίζει με μειωμένη ταχύτητα για τα νησιά των Κυκλάδων

Πένυ Ρόγκα: Ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο και σημειώνει “Η μάχη μόλις ξεκίνησε”

Η λίμπερο του Παναθηναϊκού, Πέννυ Ρόγκα, γνωστοποίησε ότι έχει καρκίνο και έχει ξεκινήσει χημειοθεραπεία

Πάσχα χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές στη νησιωτική χώρα

Παρά τα όποια κίνητρα που ανακοινώνονται τα νησιά στην Ελλάδα δεν έχουν επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό - Τι φταίει;

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

Πάσχα – Ταξίδι: Στη Νάξο η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%

Που θα τα ταξιδέψουν για το Πάσχα οι Ελληνες; Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση - Τα νησιά και πάλι κέρδισαν τις υπηρωτικές περιοχές

Νάξος: Πρωτομαγιά στη Δημοτική Επιτροπή η …μάχη για την αύξηση των δημοτικών τελών

Συνεδρίαση την Πρωτομαγιά της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Βασικό θέμα; Η αύξηση στα δημοτικά τέλη