Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΕλλάδα - ΕΣΥ: Ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία

Ελλάδα – ΕΣΥ: Ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία

|

Από το ΑΧΕΠΑ τον Ιανουάριο τα απογευματινά χειρουργεία – Πώς θωρακίζεται η διαδικασία – Οι πολίτες θα γνωρίζουν εξαρχής το πλαίσιο και τη δαπάνη

Τη χρόνια πληγή των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, την οποία έχει επιδεινώσει η πανδημία κορωνοϊού, με τις λίστες αναμονής και την ταλαιπωρία των ασθενών, επιχειρεί να θεραπεύσει με όσα μέσα διαθέτει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τα απογευματινά χειρουργεία εντός του ΕΣΥ ξεκλειδώνουν για πρώτη φορά για τους πολίτες, με νομοσχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, στοχεύοντας στην αποσυμφόρηση των χιλιάδων περιστατικών που καλείται να διαχειριστεί το σύστημα δημόσιας υγείας, αλλά και ανοίγοντας μια σημαντική εναλλακτική για τους πολίτες: μπορούν να επιλέγουν αν θα παραμείνουν εντός του ΕΣΥ ή όχι, γνωρίζοντας εξαρχής το πλαίσιο και τη δαπάνη.

Τα νοσήλια στα απογευματινά χειρουργεία θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ, όπως γίνεται και στα πρωινά χειρουργεία. Οι πολίτες θα πληρώνουν τον γιατρό με αμοιβή που θα καθορίσει το υπουργείο Υγείας. Κατά πληροφορίες, συζητείται αμοιβή της τάξεως 100-200 ευρώ για αναισθησιολόγους και 250-450 ευρώ για χειρουργούς. Το λοιπό υγειονομικό προσωπικό θα αμείβεται για την απογευματινή εργασία του από το νοσοκομείο.

Παράλληλα, εντάσσονται συνεχώς νοσοκομεία σε ψηφιακό περιβάλλον. Μετά τα νοσοκομεία της Κρήτης, στο ενιαίο ψηφιακό ΕΣΥ μπαίνουν τον επόμενο μήνα άλλα 21 νοσοκομεία, της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Αττικής. Οι παθογένειες που εντοπίζονται, όπως στον κομβικό και επιβαρυμένο χώρο των χειρουργείων, ανοίγουν τον δρόμο για στοχευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις με τη βοήθεια των ψηφιακών μέσων.

Ειδικότερα και όπως προβλέπει το νομοσχέδιο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα, οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν εφεξής να κινούνται σε πιο ευέλικτο πλαίσιο εργασίας, με ωφελούμενους τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς.

Ετσι, θα μπορούν να έχουν παράλληλη απασχόληση, π.χ. σε ιδιωτικό ιατρείο ή ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, εκτός των ημερών εφημερίας. Ανάλογα με την ειδικότητα, θα πρέπει να κάνουν απογευματινά ιατρεία ή χειρουργεία. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι το ΕΣΥ παραμένει σε πλήρη λειτουργία και δεν αποκλείει κανέναν ασθενή, δίνοντας επαγγελματικές επιλογές στο δυναμικό του.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, περιλαμβάνει πιλοτικό μοντέλο ολοήμερης λειτουργίας των χειρουργείων, κατά τον τρόπο που λειτουργούν επί σειρά ετών τα απογευματινά ιατρεία και τα απεικονιστικά εργαστήρια. Αυτό χρονικά τοποθετείται τον ερχόμενο Ιανουάριο και νοσοκομείο-πιλότος θα είναι το ΑΧΕΠΑ, το οποίο σταδιακά θα πλαισιώνεται και από άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Περιφέρειας και της Αττικής.

Με δεδομένο ότι οι λίστες με τα προγραμματισμένα πρωινά χειρουργεία στα περισσότερα νοσοκομεία συμπεριλαμβάνουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες άτομα (αναδείχθηκε πρόσφατα το πρόβλημα με τα 3.000 παιδιά της λίστας στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»), οι απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις στο ΕΣΥ θεωρείται ότι θα μειώσουν τον χρόνο αναμονής αποσυμπιέζοντας το σύστημα υγείας και κρατώντας τον ασθενή εντός του ΕΣΥ.

Στην εύλογη απορία -και αγωνία- των υγειονομικών και των ασθενών για το πώς δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία των πρωινών χειρουργείων, το υπουργείο Υγείας απαντά με τη στεγανοποίηση πρωινών και απογευματινών χειρουργείων μέσα από τις ψηφιακές λίστες που θα τηρούνται. Η ψηφιακή πεπατημένη που άνοιξε λόγω COVID και εμβολίων θα οδηγεί και πάλι τους αρμόδιους. Κάθε εγγραφή στη λίστα χειρουργείου θα γίνεται με τέσσερις κωδικούς: κλινικής, χειρουργού, αναισθησιολόγου και ασθενούς. Διπλοεγγραφές ασθενών θα απορρίπτονται αμέσως από το ηλεκτρονικό σύστημα και θα ακυρώνονται ομοίως οι εγγραφές γιατρών στα απογευματινά χειρουργεία αν ματαιώνουν αδικαιολόγητα πρωινό χειρουργείο.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα Protothema.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σε πύρινο κλοιό ο Ωρωπός: Εκκενώθηκε το Ασπροχώρι – Σε ετοιμότητα η Μαλακάσα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Ωρωπό – Εκκενώθηκαν σπίτια, απειλείται η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα – Ενεργοποιήθηκε το 112, πάνω από 140 πυροσβέστες στο πεδίο

«Στη Σκιά του Ζα»: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου

Συναυλίες, αφιερώματα, εκδηλώσεις παράδοσης και ιστορίας στο Φιλώτι – Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη και συγκίνηση στην καρδιά της Νάξου

Πάρος: Το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2025, διεθνής θρίαμβος για τις Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure ανέδειξε την Πάρο στην 1η θέση παγκοσμίως – Σημαντικές διακρίσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς

Στοπ σε κρίσιμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αβεβαιότητα η νησιωτική ανάπτυξη

Μεγάλες περικοπές στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αφήνουν εκτός δεκάδες υποδομές σε υγεία, ενέργεια και παιδική μέριμνα – Πλήγμα για νησιά και τοπικές κοινωνίες

“Εξοικονομώ” με νέα μορφή από το 2026: Με συμμάχους τους παρόχους ρεύματος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται ριζικές αλλαγές στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης – Πάνω από 300.000 ωφελούμενα νοικοκυριά, ESCO μοντέλο και Κάρτα Δικαιούχου φέρνουν νέα εποχή στο «Εξοικονομώ».

Ανδρος – «Όταν ξεκίνησα, η θάλασσα ήταν ακόμα ζωντανή»: Ο ψαράς Δημήτρης Ζάννες αφηγείται τη ζωή του

Ο Ανδριώτης ψαράς Δημήτρης Ζάννες μιλά για την αγάπη του για τη θάλασσα, την κρίση στην αλιεία και τον ρόλο του αλιευτικού τουρισμού σε ένα επάγγελμα που σβήνει σιωπηλά.

Ο Ζαν Τάμπακ στα εγκαίνια του Rizes Gastro Taverna στη Σαντορίνη

Ο πρωταθλητής του NBA και προπονητής παγκόσμιου κύρους τίμησε με την παρουσία του μια ξεχωριστή γαστρονομική βραδιά

ΑΠΑΣ Νάξου στον 1ο Όμιλο της “National League 1”, ποιοι είναι οι αντίπαλοί (πίνακας)

Ανακοινώθηκαν οι όμιλοι της National League 1 για τη σεζόν 2025-2026 – Δυνατές ομάδες και υψηλό επίπεδο στον γεωγραφικό όμιλο της Νάξου

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Κυριακής στη Μέση

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής

ΚΟΚ – Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους: 3.959 παραβάσεις σε μία εβδομάδα

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. και αυστηροποίηση των ποινών με τον νέο ΚΟΚ – Στο Νότιο Αιγαίο 374 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά