Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΕλλάδα - Υπόθεση Κολωνός: O επαναλαμβανόμενος δημόσιος «βιασμός» της 12χρονης

Ελλάδα – Υπόθεση Κολωνός: O επαναλαμβανόμενος δημόσιος «βιασμός» της 12χρονης

|

Εισαγγελική έρευνα για δημοσιεύματα που αναφέρουν αυτούσια την κατάθεση του κοριτσιού στις αστυνομικές αρχές, καθώς και για τις φήμες περί διαρροής φωτογραφιών 

Η δυσώδης υπόθεση με τον βιασμό και την εκπόρνευση του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό δεν έχει τέλος. Εκτός από τις συνεχιζόμενες έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν όλοι όσοι μετείχαν στην κακοποίηση του άτυχου παιδιού, συνεχίζεται η έκθεση της ανήλικης με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αυτούσια παράθεση της κατάθεσής της στις αστυνομικές αρχές.

Παράλληλα, υπήρξαν πληροφορίες πως έχουν κυκλοφορήσει και φωτογραφίες του παιδιού από τη δικογραφία ή από άλλες πηγές και επίκειται να δουν το φως της δημοσιότητας.

Η Εισαγγελία της Αθήνας, με εντολή του προϊσταμένου της Αντώνη Ελευθεριάνου, προκειμένου να αναχαιτιστεί ένας δεύτερος δημόσιος «βιασμός» της ανήλικης και μία δεύτερη θυματοποίησή της, παρενέβη άμεσα. Διέταξε πρώτα έρευνα για παραβίαση του δικαστικού απορρήτου για τη δημοσιοποίηση της κατάθεσης που έδωσε η ανήλικη στις αστυνομικές αρχές, κάνοντας διάλογο με παιδοψυχολόγο για να μπορέσει να μιλήσει για όσα βίωσε και επιπλέον να καταγράψει σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στις έρευνες.

Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και πάτησε σε διάταξη του Ποινικού Κώδικα που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση στοιχείων της δικογραφίας.

Ακόμη, σημειώθηκε και δεύτερη άμεση εισαγγελική παρέμβαση, όταν έγινε γνωστό μέσω τηλεοπτικής εκπομπής πως έχουν διακινηθεί φωτογραφίες της ανήλικης, προ του κινδύνου να δημοσιευθούν. Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά πολύ σοβαρό αδίκημα, κακούργημα με ποινές 10 χρόνια κάθειρξη, καθώς στηρίζεται στις διατάξεις της νομοθεσίας για τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος

Πέραν των δύο εισαγγελικών παρεμβάσεων, που επιχειρούν να βάλουν φρένο στον κατήφορο της δημοσιοποίησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που αφορούν ένα 12χρονο κακοποιημένο παιδί, παρέμβαση έκανε και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Ο πρόεδρός του Δημήτρης Βερβεσός διέταξε αμέσως έρευνα για τη δημοσιοποίηση της κατάθεσης του παιδιού και ενδεχόμενη διαρροή και άλλων στοιχείων της δικογραφίας με αντικείμενο τον πειθαρχικό έλεγχο των δικηγόρων που μετείχαν σε αυτή την υπόθεση και είχαν πρόσβαση –άμεση– στην επίμαχη δικογραφία. Προς τούτο δόθηκε εντολή στον επικεφαλής των πειθαρχικών ελέγχων στον Δικηγορικό Σύλλογο, δικηγόρο Ζήση Κωνσταντίνου να ενεργήσει τα ανάλογα. Πάντως, εκείνο που προκάλεσε τις άμεσες εισαγγελικές παρεμβάσεις ήταν το γεγονός ότι ο διάλογος του ανήλικου κοριτσιού με την παιδοψυχολόγο παρουσιάστηκε αυτούσιος χωρίς καμία περικοπή.

Ομως για τις ανάγκες της ενημέρωσης σε μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει τους πάντες, θα αρκούσε προβολή και αξιοποίηση των πραγματικών περιστατικών που αφορούν την ουσία της υπόθεσης και όχι η δημοσιοποίηση του συνόλου του διαλόγου που συνιστά παραβίαση όχι απλά ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αλλά εκ νέου «βιασμό» της ψυχής ενός παιδιού μόλις δώδεκα χρόνων που έχει υποστεί αυτές τις φρικτές εμπειρίες.

Δικαστικό απόρρητο

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν εισαγγελικές πηγές, ο νόμος για τη διασφάλιση του δικαστικού απορρήτου έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια ρωγμές που επιτρέπουν διαρροές οι οποίες δεν θα έπρεπε να γίνονται και ξεπερνούν τις όποιες ανάγκες της ενημέρωσης. Οι διατάξεις για την τήρηση του δικαστικού απορρήτου ενεργοποιούνται σε τέτοιες βαριές περιπτώσεις παραβάσεων, όμως σπανιότατα καταλήγουν κάπου, καθώς εκείνοι που έχουν πρόσβαση συνήθως είναι πολλοί και η όποια ευθύνη χάνεται. Από την άλλη, ο αυτοπεριορισμός των επαγγελματιών δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης ίσως είναι μια λύση για να μη συνεχιστεί ο κατήφορος της παραβίασης της ιδιωτικότητας ανήλικων παιδιών. Οσο για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, αναμένεται να παρέμβει μετά και την πρωτοβουλία που έλαβε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από την σελίδα Kathimerini.gr – Photo Credit INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ]


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ρεύμα την Τρίτη περιοχές της Νάξου, τι ώρα και πού θα γίνει διακοπή

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος στις περιοχές Στελίδα, Άγιος Προκόπιος, Γλυφάδα και Πάγκοι Χώρας Νάξου λόγω τεχνικών εργασιών — Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι

Σαντορίνη – Ε.Π.Τ.Α.: Στις 6 Ιουλίου, ενώνουμε δυνάμεις κατά των τροχαίων ατυχημάτων

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δράσεις στην πλατεία Εμπορείου, γιατί η πρόληψη είναι στο χέρι μας. Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους. 

MTC Group: Ο τουρισμός στην Ελλάδα το 2026 – Στρατηγικές προσαρμογής μετά τις γεωπολιτικές αναταράξεις

Έκθεση της MTC GROUP καταγράφει τις γεωπολιτικές προκλήσεις, τη σημασία της εικόνας προορισμού και την ανάγκη επανατοποθέτησης της Ελλάδας στον διεθνή τουριστικό χάρτη

Εστία Πύργου Καλλίστης: Καλοκαίρι πολιτισμού στον Πύργο Σαντορίνης

Η “Εστία Πύργου Καλλίστης” προσκαλεί σε ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Μουσική, λόγος, εικαστικά, παιδικό θέατρο και παράδοση από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο

Πολιτική Προστασία: Επαγρύπνηση για τις πυρκαγιές στα νησιά των Κυκλάδων

Την ώρα που τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου βγαίνουν από την ενεργειακή απομόνωση, η Περιφέρεια καλεί πολίτες και παραγωγούς σε ετοιμότητα για την προστασία των δασών – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA λόγω ισχυρών ανέμων

Ιντερ – Φλουμινένσε: Μάχη πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με over στα γκολ

Οι «νερατζούρι» αντιμετωπίζουν τη σκληροτράχηλη Φλουμινένσε στους «16» της διοργάνωσης – Όλα ανοιχτά στη Σάρλοτ και ποντάρουμε στα γκολ

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

ΑΔΜΗΕ: Έξι διασυνδέσεις 6 δισ. ευρώ βάζουν τέλος στην ενεργειακή απομόνωση των νησιών

Ο ΑΔΜΗΕ φέρνει επανάσταση στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, συνδέοντας Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο με το ηπειρωτικό σύστημα, ενώ ενισχύει τη συνεργασία Ελλάδας–Ιταλίας και την ασφάλεια της Πελοποννήσου

Ξανά στη ρότα τους τα πλοία: Ομαλοποιείται η ακτοπλοΐα μετά το χθεσινό απαγορευτικό

Κανονικά πλέον τα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Τι πρέπει να προσέχουν οι ταξιδιώτες για τις επόμενες ώρες

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.