Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΚυκλάδες - Μύκονος: Ξεκινάει η συζήτηση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Κυκλάδες – Μύκονος: Ξεκινάει η συζήτηση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

|

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια εκδήλωση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο. – Ποιος είναι ο στόχος 

Η Σαντορίνη δίνει την σκυτάλη στην Μύκονο…

Ο λόγος; Η έναρξη της διαβούλευσης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η παρουσίαση του οποίου θα γίνει σήμερα Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στις 19:00 στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο.

mykono1.jpgΟ γενικός τίτλος για την παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι «Με το βλέμμα στο 2050» και όπως ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, κατόπιν συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είχε δηλώσει “Η έναρξη για τη συγκρότηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μυκόνου είναι γεγονός. Η Μύκονος θα είναι από τα πρώτα μέρη σε όλη την Ελλάδα, που θα το επιτύχουν. Ένα σχέδιο που θα καθορίσει τη ζωή όλων μας και διαμορφώσει την εικόνα της Μυκόνου μέχρι το 2050. Η ενημέρωση και η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία ξεκινάει με μια εκδήλωση παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, τεχνοκρατών και τοπικών φορέων. Είμαι βέβαιος ότι γι’ άλλη μία φορά η Μύκονος θα είναι πρωταγωνίστρια και στα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης, ζητήματα που μας απασχολούν όλους”.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος κος Κουκάς είχε συνάντηση μια ημέρα πριν την εκδήλωση, με τον  Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ιωάννη Μπρατάκο. Οπως τονίστηκε μέσω ανάρτηση στα social media ” Συζητήσαμε συνολικά για το ειδικό αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο, που χρειάζεται η Μύκονος ως κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός που προβάλει τη χώρα σε όλο τον κόσμο. Αναγνώρισα τη στήριξη της Πολιτείας τα τελευταία χρόνια ( Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, Υποδιεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας, χρηματοδοτήσεις έργων κα), αλλά επεσήμανα την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων, όπως η περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών, η διάθεση περισσότερων αστυνομικών την επερχόμενη περίοδο, η παροχή της δυνατότητας στο Δήμο να μπορεί να στηρίξει τους δημόσιους λειτουργούς του νησιού, το ζήτημα της υποστελέχωσης & δυσανάλογης χρηματοδότησης των τουριστικών Δήμων. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισα ότι η τοπική κοινωνία επιζητεί αναγνώριση αυτών που προσφέρει σε όλα τα επίπεδα στη χώρα και ότι βασικός στόχος είναι ο συνδυασμός της ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Διαπίστωσα ειλικρινές ενδιαφέρον, πολιτική βούληση και διάθεση για ουσιαστικές παρεμβάσεις”.

Το περιεχόμενο της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Η μελέτη αποτελείται από έξι βασικά κεφάλαια:

Κεφάλαιο 1. Αναπτυξιακός χαρακτήρας – Προοπτικές ευρύτερης περιοχής μελέτης

Κεφάλαιο 2. Κατευθύνσεις και ρυθμίσεις χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης υπερκείμενων επιπέδων σχεδιασμού για την ευρύτερη περιοχή

Κεφάλαιο 3. Παρουσίαση υφιστάμενων χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης στη ζώνη άμεσης επιρροής περιοχής μελέτης

Κεφάλαιο 4. Τεκμηρίωση χωρικού προορισμού

Κεφάλαιο 5. Πρόταση χωρικού προορισμού περιοχής παρέμβασης

Κεφάλαιο 6. Πρόγραμμα ενεργοποίησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.).

Η κύρια μελέτη του Ε.Π.Σ. (στην οποία ενσωματώνεται και το συγκοινωνιακό – κυκλοφοριακό κεφάλαιο) περιλαμβάνει, ως υποστηρικτικές μελέτες, τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.), την ποκαταρκτική μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, την υδραυλική μελέτη οριοθέτησης των υφιστάμενων υδατορεμάτων, εντός των προς πολεοδόμηση περιοχών και την τοπογραφική μελέτη αποτύπωσης των προς οριοθέτηση ρεμάτων.

Υφιστάμενο πλαίσιο χωροταξικής οργάνωσης

mykono2.jpgΣύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα επίσημα έγγραφα της διακήρυξης, η Μύκονος δεν διαθέτει Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ). Το 2010, με απόφαση του Δήμου Μυκόνου είχε ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στον Δήμο, το οποίο όμως δεν είχε προωθηθεί προς έγκριση και δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τη μελέτη αυτή.

Στο Δήμο Μυκόνου υπάρχει μεγάλος αριθμός εγκεκριμένων πράξεων καθορισμού οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας, που καλύπτει σχεδόν όλο το μήκος των ακτών της, ενώ παράλληλα, ο οικισμός της πόλης της Μυκόνου έχει κηρυχθεί ως χρήζων ειδικής κρατικής προστασίας. Οι κηρυγμένοι παραδοσιακοί οικισμοί στο Δήμο Μυκόνου είναι η Χώρα και η Άνω Μερά, ενώ τέλος, όλο το νησί της Μυκόνου έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, ενώ στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μυκόνου, Δήλου και Ρήνειας έχουν καθοριστεί ειδικοί όροι και μορφολογικοί περιορισμοί για τη δόμηση.

Παρ’ ότι στο νησί της Μυκόνου δεν εντοπίζονται περιοχές του δικτύου Natura 2000, στην ευρύτερη περιοχή του νησιού, εντάσσονται στο δίκτυο τα νησιά Δήμος, Ρήνεια, Χταπόδια και Τραγονήσι, τα οποία ανήκουν στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα. Επίσης, δεδομένης της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το σύνολο της Μυκόνου έχει χαρακτηριστεί ως Οργανωμένος Αρχαιολογικός Χώρος.

Όσον αφορά στα ζητήματα δόμησης, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Χώρας Μυκόνου προέβλεπε ένταξη στο σχέδιο πόλης πυκνοδομημένων και αραιοδομημένων περιοχών συνολικής επιφάνειας 800 στρεμμάτων και οργάνωση του οικισμού της Χώρας Μυκόνου σε μία πολεοδομική ενότητα με μέση πυκνότητα 125 κατ./εκτάριο δομημένης περιοχής και μέσο συντελεστή δόμησης 0,6. Ακόμη, με τις διατάξεις του καθορίστηκαν οι χρήσεις γης εντός του οικισμού καθώς και ζώνες προστασίας των ακτών και ζώνη ειδικής προστασίας.

Σε εφαρμογή των κατευθύνσεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Χώρας Μυκόνου, αναθεωρήθηκε και επεκτάθηκε το Εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο (Ε.Ρ.Σ.) του οικισμού. Περαιτέρω, καθορίστηκαν σε αυτό χρήσεις γενικής κατοικίας και πολεοδομικού κέντρου. Επίσης, καθορίστηκαν τέσσερις τομείς όρων δόμησης καθώς και μορφολογικοί όροι και περιορισμοί δόμησης. Περαιτέρω, εγκρίθηκε η νέα επέκταση του Ε.Ρ.Σ. όπου καθορίστηκε χρήση γενικής κατοικίας, οι γενικοί όροι δόμησης και οι μορφολογικοί όροι και περιορισμοί.

Με την υφιστάμενη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, η περιοχή του Δήμου Μυκόνου, διαιρείται σε επιμέρους ζώνες, για κάθε μία από τις οποίες καθορίζονται ειδικές χρήσεις γης, κατώτατα όρια κατάτμησης και αρτιότητας-οικοδομησιμότητας και όροι και περιορισμοί δόμησης. Επίσης σημειώνεται ότι τόσο ο οικισμός της χώρας Μυκόνου, όσο και το υπόλοιπο νησί, διέπονται από Προεδρικό Διάταγμα του 1976, με το οποίο καθορίζονται ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης καθώς και διάφορες ρυθμίσεις που αφορούν στην μορφολογία των κτιρίων κ.α.

Οι βασικοί άξονες εναρμόνισης του Ειδικού Πολεοδομικού

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μυκόνου θα βρίσκεται σε εναρμόνιση με το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, το οποίο παρέχει στρατηγικές κατευθύνσεις για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και την αειφόρο οργάνωση του εθνικού χώρου.

Το εν λόγω πλαίσιο, εντάσσει τη Μύκονο στο «πολυπολικό αναπτυξιακό νησιωτικό σύμπλεγμα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου», για το οποίο επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, η «δημιουργία ενός πλέγματος οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας με κύριο προσανατολισμό τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, αξιοποιώντας παράλληλα και άλλες δραστηριότητες στις οποίες τα νησιά διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, η Μύκονος εντάσσεται στα νησιά με σημαντική τουριστική δραστηριότητα σε Περιφερειακό, Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο με αυξανόμενες περιβαλλοντικές πιέσεις, πληθυσμιακή αύξηση και συγκέντρωση και άμεση ανάγκη ελέγχου του είδους της ανάπτυξής τους και στις περιοχές ποιοτικής αναβάθμισης – εντατικών τουριστικών δραστηριοτήτων.

Η χωρική οργάνωση βασικών λειτουργιών και οικονομικών δραστηριοτήτων και η πρόβλεψη για την ορθολογική τους ανάπτυξη και συσχέτιση στοχεύουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να ανταποκριθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στον περιγραφέντα ρόλο της στο εθνικό και το ευρωπαϊκό χωρικό σύστημα

 

Με πληροφορίες από τη

>σελίδα Koinignomi.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Παρασκευή Μπουγιούκα για τη Νόσο Hashimoto

Η κα. Μπουγιούκα Παρασκευή- Μαρία είναι Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος- Ιατρός Μεταβολισμού. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Πάρος: Άδειες για γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία

Άδειες για γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία στην Πάρο

Οι χορηγίες στις φανέλες των ποδοσφαιρικών ομάδων

Η χορηγία στις ποδοσφαιρικές φανέλες έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Αυτό που ξεκίνησε ως μια απλή ευκαιρία branding έχει πλέον μετατραπεί...

Ισπανία – Βαλένθια: Κόβει νερό και ρεύμα στα παράνομα καταλύματα airbnb

Η Βαλένθια κόβει νερό και ρεύμα στις παράνομες βραχυχρόνιες μισθώσεις – Μέτρα και για την κρουαζιέρα

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Σε ρυθμό εκλογών και ταμειακή ενημερότητα

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Ανακοίνωση για την προθεσμία απόκτησης ταμειακής ενημερότητας για τις εκλογές

Blue Star Paros: Αλλαγή (19/09) στην ώρα αναχώρησης από τον Πειραιά

Νέα αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Paros από τον Πειραιά προς Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Αμοργό

Μύκονος: Πρόστιμο 995 χιλιάδων ευρώ γιατί “έκρυβε” 199 παράνομα καταλύματα (!!!)

995.000 ευρώ πρόστιμο γιατί έκρυβε από την εφορία 199 βίλες στη Μύκονο

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με τα “μπλε” ο Δούκας Γρούδος που έχει κάνει την .. άνοδο ρουτίνα

Πέντε σερί ανόδους μετράει ο Δούκας Γρούδος που θα φορέσει φέτος τη φανέλα του Πανναξιακού ΑΟκ

Λιμενικό Σώμα: Τραυματισμός επιβάτη στο ναυάγιο της Πάρου

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση έξι (6) ατόμων σε σκάφος στα "Ψαλίδια" και η παρουσία του "Blue Star Paros"

Κουφονήσι – Σ.Τ.Ε.Κ.: Εντονη διαμαρτυρία για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, οι προτάσεις

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρηματιών Κουφονησίου για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και οι προτάσεις που κατέθεσαν

Νάξος – Απόλλωνας: Επεσε αυτοκίνητο στη θάλασσα (!!!)

Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα στον Απόλλωνα της Νάξου

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Νάξος – Ben Slot: “Κρατάτε στα χέρια σας χρυσό, φροντίστε να το αξιοποιήσετε σωστά”

O Ολλανδός ιστορικός Μπεν Σλοτ γυρίζει το χρόνο πίσω... Μετράει 50 χρόνια επαφής με τη Νάξο.. Μιλάει από το Αγερσανί για αυτά που του αρέσουν, για αυτά που δεν του αρέσουν και εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο ότι μας απασχολεί.. Κυκλαδική 2011.

Hellenic Highspeed: Για δύο μέρες θα πάει Σύρο – Μύκονο – Ικαρία

Hellenic HighSpeed.. Δρομολογείται για δύο μέρες στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος

Express Skopelitis – Γ. Φωστιέρης: “Σας ευχαριστώ…” και οι σκέψεις περί τιμής από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανάρτηση από το cpt Γιάννη Φωστιέρη ως δείγμα "ευχαριστώ" για τις ευχές που έχει λάβει αυτές τις ημέρες - Οι προθέσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ben Slot: Ο Ολλανδός που έγινε Ναξιώτης (video)

ο κ. Κώστας Κατσουρός ιστορικός και  διευθυντής του περιοδικού ΦΛΕΑ και η κα Γενοβέφα Μανωλά, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Μανωλά, δυο άνθρωποι που το γνώρισαν, δυο φίλοι του, μας μιλούν για τον άνθρωπο Ben Slot.

Πολυτάρχου: Με το δεξί στις υποχρεώσεις του στο κύπελλο και στο βάθος .. ΑΟ Μυκόνου

Δυνατό ξεκίνημα του Μιχάλη Πολυτάρχου με την Δάφνη Δαφνίου - Οι επιδόσεις του και ο .. ΑΟ Μυκόνου που έρχεται

Νάξος – Στ. Σέργης: “Ξέρεις τι είναι να βλέπεις την μπουλντόζα να καταστρέφει το καϊκι;”.

Περίπου 13.500 ξύλινα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη έχουν δοθεί για κόψιμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος που πριμοδότησε την καταστροφή τους

Νάξος: Μοναδικό παράδειγμα βιώσιμου και βιωματικού τουρισμού

Μικρά παραδείγματα και εικόνες που δείχνουν μία άλλη Νάξο...

Αμοργός: Το Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο της Παραδοσιακής Μουσικής είναι γεγονός (video)

Η παράδοση ταξιδεύει στο μέλλον μέσα από το cycladesfolkmusic.com - Τι λένε οι πρωταγωνιστές (video)