Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΚυκλάδες - Μύκονος: Ξεκινάει η συζήτηση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Κυκλάδες – Μύκονος: Ξεκινάει η συζήτηση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο

|

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια εκδήλωση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο. – Ποιος είναι ο στόχος 

Η Σαντορίνη δίνει την σκυτάλη στην Μύκονο…

Ο λόγος; Η έναρξη της διαβούλευσης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η παρουσίαση του οποίου θα γίνει σήμερα Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στις 19:00 στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο.

mykono1.jpgΟ γενικός τίτλος για την παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι «Με το βλέμμα στο 2050» και όπως ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, κατόπιν συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είχε δηλώσει “Η έναρξη για τη συγκρότηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μυκόνου είναι γεγονός. Η Μύκονος θα είναι από τα πρώτα μέρη σε όλη την Ελλάδα, που θα το επιτύχουν. Ένα σχέδιο που θα καθορίσει τη ζωή όλων μας και διαμορφώσει την εικόνα της Μυκόνου μέχρι το 2050. Η ενημέρωση και η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία ξεκινάει με μια εκδήλωση παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, τεχνοκρατών και τοπικών φορέων. Είμαι βέβαιος ότι γι’ άλλη μία φορά η Μύκονος θα είναι πρωταγωνίστρια και στα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης, ζητήματα που μας απασχολούν όλους”.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος κος Κουκάς είχε συνάντηση μια ημέρα πριν την εκδήλωση, με τον  Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ιωάννη Μπρατάκο. Οπως τονίστηκε μέσω ανάρτηση στα social media ” Συζητήσαμε συνολικά για το ειδικό αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο, που χρειάζεται η Μύκονος ως κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός που προβάλει τη χώρα σε όλο τον κόσμο. Αναγνώρισα τη στήριξη της Πολιτείας τα τελευταία χρόνια ( Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, Υποδιεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας, χρηματοδοτήσεις έργων κα), αλλά επεσήμανα την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων, όπως η περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών, η διάθεση περισσότερων αστυνομικών την επερχόμενη περίοδο, η παροχή της δυνατότητας στο Δήμο να μπορεί να στηρίξει τους δημόσιους λειτουργούς του νησιού, το ζήτημα της υποστελέχωσης & δυσανάλογης χρηματοδότησης των τουριστικών Δήμων. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισα ότι η τοπική κοινωνία επιζητεί αναγνώριση αυτών που προσφέρει σε όλα τα επίπεδα στη χώρα και ότι βασικός στόχος είναι ο συνδυασμός της ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Διαπίστωσα ειλικρινές ενδιαφέρον, πολιτική βούληση και διάθεση για ουσιαστικές παρεμβάσεις”.

Το περιεχόμενο της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Η μελέτη αποτελείται από έξι βασικά κεφάλαια:

Κεφάλαιο 1. Αναπτυξιακός χαρακτήρας – Προοπτικές ευρύτερης περιοχής μελέτης

Κεφάλαιο 2. Κατευθύνσεις και ρυθμίσεις χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης υπερκείμενων επιπέδων σχεδιασμού για την ευρύτερη περιοχή

Κεφάλαιο 3. Παρουσίαση υφιστάμενων χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης στη ζώνη άμεσης επιρροής περιοχής μελέτης

Κεφάλαιο 4. Τεκμηρίωση χωρικού προορισμού

Κεφάλαιο 5. Πρόταση χωρικού προορισμού περιοχής παρέμβασης

Κεφάλαιο 6. Πρόγραμμα ενεργοποίησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.).

Η κύρια μελέτη του Ε.Π.Σ. (στην οποία ενσωματώνεται και το συγκοινωνιακό – κυκλοφοριακό κεφάλαιο) περιλαμβάνει, ως υποστηρικτικές μελέτες, τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.), την ποκαταρκτική μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, την υδραυλική μελέτη οριοθέτησης των υφιστάμενων υδατορεμάτων, εντός των προς πολεοδόμηση περιοχών και την τοπογραφική μελέτη αποτύπωσης των προς οριοθέτηση ρεμάτων.

Υφιστάμενο πλαίσιο χωροταξικής οργάνωσης

mykono2.jpgΣύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα επίσημα έγγραφα της διακήρυξης, η Μύκονος δεν διαθέτει Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ). Το 2010, με απόφαση του Δήμου Μυκόνου είχε ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στον Δήμο, το οποίο όμως δεν είχε προωθηθεί προς έγκριση και δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τη μελέτη αυτή.

Στο Δήμο Μυκόνου υπάρχει μεγάλος αριθμός εγκεκριμένων πράξεων καθορισμού οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας, που καλύπτει σχεδόν όλο το μήκος των ακτών της, ενώ παράλληλα, ο οικισμός της πόλης της Μυκόνου έχει κηρυχθεί ως χρήζων ειδικής κρατικής προστασίας. Οι κηρυγμένοι παραδοσιακοί οικισμοί στο Δήμο Μυκόνου είναι η Χώρα και η Άνω Μερά, ενώ τέλος, όλο το νησί της Μυκόνου έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, ενώ στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μυκόνου, Δήλου και Ρήνειας έχουν καθοριστεί ειδικοί όροι και μορφολογικοί περιορισμοί για τη δόμηση.

Παρ’ ότι στο νησί της Μυκόνου δεν εντοπίζονται περιοχές του δικτύου Natura 2000, στην ευρύτερη περιοχή του νησιού, εντάσσονται στο δίκτυο τα νησιά Δήμος, Ρήνεια, Χταπόδια και Τραγονήσι, τα οποία ανήκουν στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα. Επίσης, δεδομένης της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το σύνολο της Μυκόνου έχει χαρακτηριστεί ως Οργανωμένος Αρχαιολογικός Χώρος.

Όσον αφορά στα ζητήματα δόμησης, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Χώρας Μυκόνου προέβλεπε ένταξη στο σχέδιο πόλης πυκνοδομημένων και αραιοδομημένων περιοχών συνολικής επιφάνειας 800 στρεμμάτων και οργάνωση του οικισμού της Χώρας Μυκόνου σε μία πολεοδομική ενότητα με μέση πυκνότητα 125 κατ./εκτάριο δομημένης περιοχής και μέσο συντελεστή δόμησης 0,6. Ακόμη, με τις διατάξεις του καθορίστηκαν οι χρήσεις γης εντός του οικισμού καθώς και ζώνες προστασίας των ακτών και ζώνη ειδικής προστασίας.

Σε εφαρμογή των κατευθύνσεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Χώρας Μυκόνου, αναθεωρήθηκε και επεκτάθηκε το Εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο (Ε.Ρ.Σ.) του οικισμού. Περαιτέρω, καθορίστηκαν σε αυτό χρήσεις γενικής κατοικίας και πολεοδομικού κέντρου. Επίσης, καθορίστηκαν τέσσερις τομείς όρων δόμησης καθώς και μορφολογικοί όροι και περιορισμοί δόμησης. Περαιτέρω, εγκρίθηκε η νέα επέκταση του Ε.Ρ.Σ. όπου καθορίστηκε χρήση γενικής κατοικίας, οι γενικοί όροι δόμησης και οι μορφολογικοί όροι και περιορισμοί.

Με την υφιστάμενη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, η περιοχή του Δήμου Μυκόνου, διαιρείται σε επιμέρους ζώνες, για κάθε μία από τις οποίες καθορίζονται ειδικές χρήσεις γης, κατώτατα όρια κατάτμησης και αρτιότητας-οικοδομησιμότητας και όροι και περιορισμοί δόμησης. Επίσης σημειώνεται ότι τόσο ο οικισμός της χώρας Μυκόνου, όσο και το υπόλοιπο νησί, διέπονται από Προεδρικό Διάταγμα του 1976, με το οποίο καθορίζονται ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης καθώς και διάφορες ρυθμίσεις που αφορούν στην μορφολογία των κτιρίων κ.α.

Οι βασικοί άξονες εναρμόνισης του Ειδικού Πολεοδομικού

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μυκόνου θα βρίσκεται σε εναρμόνιση με το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, το οποίο παρέχει στρατηγικές κατευθύνσεις για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και την αειφόρο οργάνωση του εθνικού χώρου.

Το εν λόγω πλαίσιο, εντάσσει τη Μύκονο στο «πολυπολικό αναπτυξιακό νησιωτικό σύμπλεγμα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου», για το οποίο επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, η «δημιουργία ενός πλέγματος οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας με κύριο προσανατολισμό τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, αξιοποιώντας παράλληλα και άλλες δραστηριότητες στις οποίες τα νησιά διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, η Μύκονος εντάσσεται στα νησιά με σημαντική τουριστική δραστηριότητα σε Περιφερειακό, Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο με αυξανόμενες περιβαλλοντικές πιέσεις, πληθυσμιακή αύξηση και συγκέντρωση και άμεση ανάγκη ελέγχου του είδους της ανάπτυξής τους και στις περιοχές ποιοτικής αναβάθμισης – εντατικών τουριστικών δραστηριοτήτων.

Η χωρική οργάνωση βασικών λειτουργιών και οικονομικών δραστηριοτήτων και η πρόβλεψη για την ορθολογική τους ανάπτυξη και συσχέτιση στοχεύουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να ανταποκριθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στον περιγραφέντα ρόλο της στο εθνικό και το ευρωπαϊκό χωρικό σύστημα

 

Με πληροφορίες από τη

>σελίδα Koinignomi.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

45 βαθμοί στη σκιά: Ο καύσωνας «ψήνει» τη Δυτική Ελλάδα – Ασφυκτική η κατάσταση και στην Αττική (πίνακας)

Από τη Σκάλα Μεσσηνίας έως την Αμφιλοχία, οι θερμοκρασίες σπάνε τα όρια – 24 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 42°C, σύμφωνα με το meteo.gr – Πού λειτουργεί το μελτέμι ως «καταβάτης»

Εθνική μάχη με τις φλόγες: Σπίτια καίγονται, χωριά εκκενώνονται σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Θεσσαλονίκη και τώρα και η Ήπειρος βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς – Εικόνες απόλυτης καταστροφής, αγώνας επιβίωσης από πολίτες και Πυροσβεστική

Η Δονούσα και ο θησαυρός της: Η παραλία Κέδρος στις κορυφαίες παγκοσμίως

Ο Κέδρος της Δονούσας γοητεύει παγκόσμια, κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με το Forbes — ένας τόπος φυσικής μαγείας, ιστορίας και απόλυτης ηρεμίας.

Σ.Α.Ε.Κ. Νάξου στο Φιλώτι: Γεφυρώνοντας το σχολείο με την αγορά εργασίας

Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση στον τόπο μας με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Νάξου – Μια μοναδική ευκαιρία για νέους και νέες

Αμοργός – Γιορτή Ψημένης Ρακής: Μια νύχτα γεμάτη παράδοση, χορό και αρώματα του νησιού!

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 στα Κατάπολα η Αμοργός στήνει ένα γλέντι που μυρίζει ψημένη, ακούγεται σαν βιολί και χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η Νάξος έγινε ξανά πανεπιστημιακή πολιτεία, oλοκληρώθηκε το 22ο Θερινό Σχολείο «Μανώλης Μαρμαράς»

Για 22η συνεχή χρονιά, φοιτητές και επιστήμονες συνάντησαν τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Νάξου – Φέτος με αφορμή τα 30 χρόνια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Νίσυρος – Μήλος – Κίμωλος ενωμένες: Κατηγορηματικό “όχι” στη γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας

Με ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι νησιωτικές κοινωνίες απαιτούν την εξαίρεση από κάθε σχεδιασμό εξόρυξης λιθίου, επικαλούμενες σοβαρούς κινδύνους για περιβάλλον, τουρισμό και δημόσια υγεία.

Διπλή θαλάσσια εμπειρία για παιδιά από το Naxos Water Sports με κολύμβηση & ιστιοπλοΐα!

Από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, μικροί Ναξιώτες και επισκέπτες μαθαίνουν τα μυστικά της θάλασσας μέσα από δημιουργικά καλοκαιρινά προγράμματα.

Lennart Neubauer: Η μάχη στη Fuerteventura, ο τραυματισμός και η υπόσχεση επιστροφής

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής από τη Νάξο πάλεψε με πόνο, έγραψε την υψηλότερη βαθμολογία του event και αποχαιρέτησε την Καναρία με ένα μεγάλο “θα επιστρέψω”.

«Ζωολογικός Ήχος»: Παιδιά, τραγούδια και φαντασία στον Πύργο Μπαζαίου με τον Γιώργη Χριστοδούλου

Μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους με τα ωραιότερα παιδικά τραγούδια για ζώα στην ελληνική γλώσσα, έρχεται την Τετάρτη 30 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Νάξου.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία