Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΝάξος- Smart Island: Το "Νησί της Αριάδνης" γίνεται το πρώτο «έξυπνο» νησί

Νάξος- Smart Island: Το “Νησί της Αριάδνης” γίνεται το πρώτο «έξυπνο» νησί

|

Amazon… Ο γίγαντας του Διαδικτύου σχεδιάζει 17 δράσεις σχετικές με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία που θα κάνουν το νησί πρωτοπόρο

Μια σειρά από μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις θα μετατρέψουν τη Νάξο στο πρώτο «έξυπνο νησί» στον κόσμο, τόνισε η Amazon κατά την παρουσίαση την Τρίτη του σχεδίου «Naxos, Smart Island».

Πρόκειται για μια ιδέα που πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον βασικό μέτοχο της Amazon Τζεφ Μπέζος, κατά τη συνάντησή τους στην Αντίπαρο το καλοκαίρι του 2021, να μετατραπεί το αιγαιοπελαγίτικο νησί σε «έξυπνο» νησί.

Κατά την παρουσίαση την Τρίτη, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, οι αξιωματούχοι της Amazon αναφέρθηκαν σε λύσεις «έξυπνης» διαχείρισης των μαρινών του νησιού, σε εφαρμογές διαμοιρασμού αγαθών μέσω drones στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και σε εφαρμογές τηλεϊατρικής και υψηλής διασυνδεσιμότητας.

Από σήμερα, η Νάξος αναβαθμίζεται ψηφιακά μέσα από νέες υποδομές σε τομείς όπως η τηλεϊατρική, η έξυπνη κινητικότητα, αλλά και μέσα από την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των κατοίκων», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι η Νάξος να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς ως προς την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων».

naxos-smart1.jpgΣε ό,τι αφορά την επιλογή της Νάξου για αφετηρία του προγράμματος σε διεθνές επίπεδο είπε ότι «αποτελεί αναγνώριση και επιβράβευση της εξωστρέφειας και της δυναμικής που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, αποτυπώνει τη συνολική πρόοδο της Ελλάδας την τελευταία τριετία τόσο στην ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, όσο και στη δυνατότητά της να προσελκύει μεγάλες επενδύσεις και καινοτόμα project. Η Ελλάδα έχει αλλάξει κλίμακα και αυτό είναι μια πραγματικότητα που αντανακλάται οριζόντια, σε όλη την επικράτεια και στην καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα».

Με μια δέσμη από 17 διαφορετικές δράσεις, όλες σχετικές με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, η Νάξος μετατρέπεται σε Smart Island.

Εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις drones, τα οποία προβλέπεται ότι θα μεταφέρουν βιολογικό υλικό και φάρμακα όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών της Νάξου, αλλά από και προς τα κοντινά νησιά.

Τα drones θα συμπληρώσουν το ήδη εγκατεστημένο σύστημα τηλεϊατρικής, σώζοντας ακόμη και ζωές αν παραστεί έκτακτη ανάγκη.

Παράλληλα, διαφορετικού τύπου drones, εφοδιασμένα με κάμερες και πομπούς, θα χρησιμοποιούνται από το Λιμενικό Σώμα Νάξου για τον άμεσο έλεγχο εν εξελίξει συμβάντων στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί και σε απόσταση έως και 12 χλμ. περίπου από την ακτή. Είναι αυτονόητο ότι σε περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων, η χρήση των drones μπορεί να αποτρέψει μια επαπειλούμενη καταστροφή.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα drones που θα χρησιμοποιηθούν στο project «Νάξος, Smart Island» είναι ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, βαρέως στρατιωτικού τύπου και με ενισχυμένες δυνατότητες. Αντεπεξέρχονται σε ακραίες συνθήκες (σε ανέμους 6-7 μποφόρ, ριπές έως 12 μποφόρ) υπερκαλύπτοντας τις προδιαγραφές που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για μη επανδρωμένες πτητικές συσκευές αυτής της κατηγορίας. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού και την προσαρμογή τους στο πρότυπο της smart μαρίνας.

Στο νησί δημιουργείται ένα κύκλωμα τύπου Internet of Things (IoT) με την τοποθέτηση, π.χ., ηλεκτρονικών αισθητήρων στις θέσεις στάθμευσης οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για ΑμεΑ ή οχήματα του Λιμενικού Σώματος. Με παρόμοιους αισθητήρες θα είναι εφοδιασμένοι και οι κάδοι απορριμμάτων, έτσι ώστε να εξορθολογιστεί πλήρως η διαδικασία της αποκομιδής και της ανακύκλωσης. Στο σχέδιο εντάσσεται ακόμη και η εκπαίδευση των κατοίκων του νησιού στην αξιοποίηση των σημερινών ψηφιακών εργαλείων προκειμένου απλοποιηθεί η σχέση τους με το Ελληνικό Δημόσιο και, κατά συνέπεια, να επιτευχθεί οικονομία σε χρόνο και ενέργεια.

naxos-smart2.jpgΤο όλο σχέδιο «Νάξος – Το επόμενο ελληνικό Smart Island» βασίζεται στην τεχνική υποδομή που προσφέρει η Amazon Web Services, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό πολλών άλλων εταιρειών (ελληνικών και πολυεθνικών, startups κ.λπ.), καθώς και δημόσιων φορέων που εμπλέκονται ως συνεργάτες στην υλοποίηση του έργου, όπως τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Νάξου κ.λπ. Εκτός των άλλων, το έργο στη Νάξο σχεδιάζεται εξαρχής με τη λογική του υποδείγματος, εφόσον η ευρύτερη προοπτική του σχεδίου είναι η ένταξη πολλών άλλων ελληνικών περιοχών, νησιωτικών και μη, στην κατηγορία Smart Island/Smart City κ.ο.κ.

Από τη συνάντηση Μητσοτάκη και Μπέζος στην υλοποίηση

Η αρχική ιδέα για τη Νάξο συζητήθηκε κατά την ανεπίσημη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος στην Αντίπαρο, πέρυσι το καλοκαίρι. Κατόπιν, το ελληνικό τμήμα της Amazon Web Services (AWS) ανέλαβε τη διερεύνηση των προοπτικών υλοποίησης και πλέον το επιτελείο της έχει ήδη ολοκληρώσει τη σχεδίαση της αρχιτεκτονικής για το σύνολο του έργου, διαδικασία εξαιρετικά ευαίσθητη αλλά και θεμελιώδης σε ό,τι αφορά την περαιτέρω υλοποίηση του project.

Αλλωστε, στις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία της AWS -ιδιαίτερα στην τεχνολογία του υπολογιστικού νέφους (cloud)- βασίζεται η λειτουργία των περισσότερων από τις προγραμματισμένες smart δράσεις στη Νάξο.

Με τη συντροφιά συζύγων, συντρόφων και επιφανών φίλων όπως ο Τομ Χανκς και η Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός κροίσος συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την πιθανότητα δημιουργίας ενός πρότυπου κέντρου ψηφιακού πολιτισμού στο Αιγαίο. Σε επόμενη φάση, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είχε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Δημόσιου Τομέα της Amazon Web Services, Κάμερον Μπρουκς, παρόντων και των ανώτατων στελεχών του ελληνικού τμήματος της AWS.

Ο κ. Πάιατ μετέφερε την ιδέα του «Smart Island», εστιάζοντας στην ενασχόληση της AWS με τα drones για διάφορες χρήσεις ανά τον κόσμο: από τη συντήρηση ανεμογεννητριών σε δύσβατα σημεία έως τον ψεκασμό γεωργικών καλλιεργειών σε διάφορα μέρη του κόσμου. Εν τέλει, αφού εξετάστηκαν εναλλακτικές επιλογές, η AWS κατέληξε ότι η Νάξος είναι το ιδανικό σημείο της ελληνικής επικράτειας. Κατόπιν, η AWS άρχισε συστηματικές επαφές με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και με την Deloitte. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε πολύ μεγάλο φάσμα επιχειρηματικών υπηρεσιών, αποδείχθηκε παράγοντας-κλειδί για την επιτάχυνση του σχεδιασμού και της υλοποίησης του έργου.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Protothema.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

AegeanBall Festival – Σύρος: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο ανοικτό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου

Με πρωτοβουλία της Stoiximan και την παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη, το ανοικτό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου απέκτησε νέα ζωή – Η έναρξη του AegeanBall Festival συνοδεύτηκε από συγκίνηση, χαμόγελα και πολλά εύστοχα σουτ!

Τήνος – ΜΟ.Μ.ΚΑ.: Συνεχίζει δυναμικά τις παρεμβάσεις με έργα ουσίας σε επίπεδο κυρίως αγροτικής οδοποιίας

Μεγάλη κινητοποίηση μηχανημάτων και προσωπικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη βελτίωση του οδικού δικτύου του νησιού – Συγκινητική η συμβολή της ΜΟ.Μ.ΚΑ. στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Πανελλαδικές 2025: Πτώση κάτω από τη βάση για σχεδόν τους μισούς υποψηφίους

Μεγάλο ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση σε Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία και Αρχαία. Εξαιρετικές επιδόσεις μόνο σε επιλεγμένα μαθήματα. Πού αρίστευσαν οι μαθητές και τι δείχνουν τα πρώτα δεδομένα;

Νάξος – Μέλανες: Μια βραδιά παράδοσης, βράβευσης και συγκίνησης στον Κλήδονα (photos)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων "Κούρος ο Ελλήνας" τίμησε το έθιμο του Κλήδονα, γεμίζοντας την πλατεία με μουσική, χορούς και τη δύναμη της κοινότητας

Γιατί “κόπηκαν” τα υδατοδρόμια σε Σαντορίνη και Μήλο;

Σύγκρουση προσδοκιών και πραγματικότητας στα πιο τουριστικά νησιά της χώρας – Η ασφάλεια ναυσιπλοΐας και οι καιρικές συνθήκες καθοριστικοί παράγοντες.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Εκτακτο: Καταστροφική πυρκαγιά στην Παλαιά Φώκαια

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά – Εντολές εκκένωσης από το 112, απεγκλωβισμοί κατοίκων και τιτάνια επιχείρηση κατάσβεσης με επίγειες και εναέριες δυνάμεις

«Εσμεράλντα»: Όταν το μπαλέτο συναντά τη μαγεία της Νάξου (video)

Μια χορευτική εμπειρία υψηλής αισθητικής από τη Σχολή Μπαλέτου της Μαρίας Κατσικάρη – Μαρκοπουλιώτη στο Δημοτικό Θέατρο "Ιάκωβος Καμπανέλλης"

Δυναμική ενίσχυση: Ο Τζέρεμι Έβανς στη Μύκονο, εν αναμονή και του Τάιρι Άπλμπι

Ο ΑΟ Μυκόνου μπαίνει δυναμικά στη Stoiximan Basket League με την απόκτηση του Τζέρεμι Έβανς και βρίσκεται κοντά στη συμφωνία με τον ταλαντούχο γκαρντ Τάιρι Άπλμπι.

Σαντορίνη – Αθηνιός: Σύλληψη οδηγού λεωφορείου για απείθεια και επικίνδυνη οδήγηση

Αγνόησε λιμενικό, στάθμευσε σε επικίνδυνο σημείο και επιχείρησε ελιγμούς απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα στελεχών – Παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις Αρχές

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού