Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΑμοργός - Φεστιβάλ "Συνυπάρχω": Κέρδισε το ..στοίχημα, γιατί ζήτησε συγνώμη ο...

Αμοργός – Φεστιβάλ “Συνυπάρχω”: Κέρδισε το ..στοίχημα, γιατί ζήτησε συγνώμη ο Δήμαρχος

|

Το Φεστιβάλ “Συνυπάρχω” ολοκληρώθηκε στην Αμοργό με ιδιαίτερη επιτυχία.. Η παρουσία του Δημάρχου, η “συγνώμη” και το “ευχαριστώ” – Επόμενος στόχος 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο “Φεστιβάλ Συνυπάρχω” που διοργάνωσε ο Δήμος Αμοργού από κοινού με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου και με την στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου.

Σκοπός του φεστιβάλ ήταν η ανάδειξη του αυτονόητου δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία και η ανάγκη τους να συνυπάρχουν, να μοιράζονται και να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις δράσεις της κοινωνίας.

Πάνω σε αυτή τη στάση ζωής, ηθοποιοί με και χωρίς αναπηρία, χάρισαν τέσσερις συγκινητικές βραδιές, στους κατοίκους της Αμοργού, καθώς και σε πολλούς από τους επισκέπτες του νησιού.

Η πρεμιέρα του φεστιβάλ έγινε με τη θεατρική παράσταση: “Ο Μικρός Πρίγκιπας σε χρόνο ενεστώτα” που ανέβηκε στο θεατράκι των Καταπώλων και στο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κάτω Μεριάς από τη θεατρική ομάδα Ten Arts Productions.

Στις παραστάσεις παραβρεύθηκαν ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραίσκος, η Αντιδήμαρχος και τομεάρχης πολιτισμού,  Πόπη Δεσποτίδη, καθώς και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης,  Περικλής Γρίσπος.  Στις ομιλίες τους, τόσο ο Δήμαρχος Αμοργού κύριος Λ. Καραίσκος, όσο και η Αντιδήμαρχος κυρία Π.Δεσποτίδη, μετά το πέρας των παραστάσεων, οι οποίες συνοδεύτηκαν από παρατεταμένο χειροκρότημα, αφού ευχαρίστησαν όλους τους συντελεστές, υποσχέθηκαν να στηρίξουν το “Φεστιβάλ Συνυπάρχω” και τις επόμενες χρονιές, με όλα τα μέσα.

Στο περιθώριο των δύο θεατρικών παραστάσεων του “Φεστιβάλ Συνυπάρχω”, οι κάτοικοι της Αμοργού και οι μαθητές των σχολείων της Αμοργού μοιράστηκαν δύο μοναδικές στιγμές.

siniparxo1.jpg

Η Παραολουμπιονίκης και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια της κολύμβησης, Αλεξάνδρα Σταματοπούλου βρέθηκε στον Όρμο της Αιγιάλης. Από τον ειδικό βατήρα για άτομα με αναπηρία βούτηξε και κολύμπησε στα καταγάλανα νερά. Παρέα με την Αλεξάνδρα, αυτή άλλωστε είναι και η λογική του “Συνυπάρχω”, κολύμπησαν και οι συντελεστές της παράστασης καθώς και λουόμενοι που εκείνη την στιγμή βρίσκονταν στην παραλία της Αιγιάλης.

Παρόντες στην ξεχωριστή αυτή στιγμή ήταν ο Δήμαρχος Αμοργού κύριος Λευτέρης Καραίσκος, ο Αντιδήμαρχος κύριος Κώστας Γρίσπος και ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ κύριος Περικλής Γρίσπος.

Στη συζήτηση που είχε ο Δήμαρχος Αμοργού με την παραολυμπιονίκη Αλεξάνρα Σταματοπούλου και τους συντελεστές της παράστασης, αρχικά τους ζήτησε μια συγγνώη, και στην συνέχεια τους είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Το συγγνώμη, σύμφωνα με τον κύριο Λευτέρη Καραίσκο, έχει να κάνει με την παραδοχή ό,τι αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν για τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου η Αμοργός να γίνει φιλική και προσβάσιμη και για αυτά, είναι πάρα πολλά.

Το “ευχαριστώ” ήταν για τη δύναμη και το μάθημα ζωής  που χάρισαν,  η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και οι συνοδοιπόροι της στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Αμοργού.

Πέραν αυτής της δράσης η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου μαζί με τον ηθοποιό και δημιουργό της θεατρική ομάδας Ten Arts Productions, Δημήτρη Γρίντζο είχαν μια διαδραστική συζήτηση με τους μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκείων(Γενικού και Επαγγελματικού) για την καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα. Δυστυχώς αυτή η στιγμή δεν μπορεί να χωρέσει σε κανένα δελτίο τύπου. Αρκούν τα δάκρυα χαράς καθηγητών και μαθητών, που γέννησε αυτή η στιγμή, η οποία θα μείνει ανεξίτηλη στις καρδιές τους.

Το “Φεστιβάλ Συνυπάρχω”, έκλεισε για τη φετινή χρονιά, η Θεατρική Ομάδα “Εν Δυνάμει” η οποία επί 15 χρόνια πέραν των δεκάδων βραβείων που έχει αποσπάσει, με τις παραστάσεις της, όσο και με την στάση ζωής της, έχει αφήσει εποχή τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Η ομάδα “Εν Δυνάμει”που έφτασε στο νησί μας, από τη βάση της, τη Θεσσαλονίκη, μας ταξίδεψε στον κόσμο του σημαντικότερου Έλληνα Λογοτέχνη, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Μέσα από το διήγημα “Γουπού-Γουπατού”, που παρουσιάστηκε από τους εξαιρετικούς ηθοποιούς της, στα σχολεία της Αιγιάλης και της Χώρας, σε μια παράσταση μόλις 45 λεπτών καθήλωσαν και συγκίνησαν τους θεατές. Αν και το έργο γράφτηκε τον 19ο αιώνα, υπήρξε ίσως το πρώτο, που “μίλησε” για το μπούλινγκ προς τα παιδιά. Μέσα από τη ζωή του “Μανωλιού” οι άριστα δεμένοι μεταξύ τους ηθοποιοί  μας έφεραν στο νου το φόβο, πολλών άλλων παιδιών, αλλά και ενηλίκων με τον οποίον δυστυχώς μέχρι και σήμερα ζουν.

Το Φεστιβάλ Συνυπάρχω, ευχαριστεί όλους τους συντελεστές και των δύο παραστάσεων. Δεν λέει αντίο, αλλά καλή αντάμωση!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αντώνης Παπακωνσταντής: Βαθιά θλίψη στην Ένωση Κυκλαδικού Τύπου για την απώλεια ενός αφοσιωμένου λειτουργού

Ο παλαίμαχος εκδότης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κορωνιδιατών και μέλος της Ε.ΚΥ.Τ., αφήνει πίσω του σημαντική παρακαταθήκη στην πολιτιστική ζωή της Νάξου και των Κυκλάδων

Ναξιακά Γράμματα: 15 χρόνια πνευματικής συνέχειας, Κυκλοφόρησε το 54ο τεύχος

Μελετήματα για την αγροτική κληρονομιά, την απεραθίτικη παράδοση και τη μικρασιατική μνήμη – Αφιέρωμα στη γυναικεία ποίηση της Απειράνθου

Νίκος Ρογκαβόπουλος: “έκλεψε την παράσταση” στην τελετή λήξης της ΑΕ Σαντορίνης

Ο διεθνής άσος της Μπασκόνια και μεταγραφικός στόχος του Παναθηναϊκού βρέθηκε στο κλειστό του ΔΑΠΠΟΣ, αποθεώθηκε από μικρούς και μεγάλους και έδειξε την αγάπη του για τη Σαντορίνη

Δονούσα: Ένας καλοκαιρινός προορισμός με ψυχή, τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το ταξίδι σας

Η Κοινότητα Δονούσας ενημερώνει με σεβασμό και αγάπη τους επισκέπτες για βασικές οδηγίες που διαφυλάσσουν την ταυτότητα, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στο νησί.

Η Νάξος ζωντανεύει την ιστορία της με την εφαρμογή NAXOS AR!

Καινοτόμες πινακίδες με QR code στον Ναό του Απόλλωνα προσκαλούν κατοίκους και επισκέπτες σε μια εικονική αναβίωση του μνημείου – Μια πρωτοβουλία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Κίμωλος: Η αθόρυβη ομορφιά του Αιγαίου, είναι ένας μυστικός Παράδεισος (video)

Από την Ψάθη στο Χωριό, ένα αυθεντικό ταξίδι στη γαλήνη, την αρχιτεκτονική και την αύρα του Αιγαίου

Kανονισμοί άρδευσης έως το 2026: Τέλος στις σπατάλες, αρχίζει η ορθή διαχείριση ύδατος

Ριζική αναδιάρθρωση στον αγροτικό υδατικό τομέα με σύγχρονους κανόνες, ενίσχυση παρακολούθησης και αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού – Προχωρούν έργα 500 εκατ. ευρώ.

Santo Wines – Καινοτομία στην παραγωγή οίνου: Μη οινοπνευματική οινοποίηση ΠΟΠ Σαντορίνη & ΠΓΕ Κυκλάδες

Παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής νέας τεχνολογίας αφαίρεσης αλκοόλης με διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών

Χωρίς Τέλος Ταφής οι εισφορές των Δήμων στον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Η Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο το Σάββατο 14 Ιουνίου, επικύρωσε τους νέους Πίνακες Εισφορών των Δήμων, σε εφαρμογή του ν. 5193/2025

Στην Τήνο ο Γιάννης Βρούτσης: Ανακοινώνει Κολυμβητήριο 2 εκατ. ευρώ

Μεγάλη ημέρα για τον αθλητισμό στις Κυκλάδες – Στην Τήνο ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού μαζί με κορυφαίους αθλητές για την ανακοίνωση του σύγχρονου κολυμβητηρίου στο νησί.

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.