Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΝάξος - Νίκη Ευελπίδου: "Γιατί δεν προσπαθούμε να συμφιλιωθούμε με το περιβάλλον;"

Νάξος – Νίκη Ευελπίδου: “Γιατί δεν προσπαθούμε να συμφιλιωθούμε με το περιβάλλον;”

|

Συνέντευξη της κας Νίκης Ευελπίδου, καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Η κα Νίκη Ευελπίδου, καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, απαντά στα ερωτήματα του Naxospress.gr , σχετικά με τις πλάκες που βρισκονται στις παραλίες της Δυτικής Νάξου. Οι λόγοι για τους οποίους οι πλάκες αυτές είναι “πολύτιμες” για τις παραλίες μας, αναλύονται επιστημονικά από την κα Ευελπίδου. Και όπως σημειώνει: “Γιατί δεν προσπαθούμε να συμφιλιωθούμε με το περιβάλλον αντί να θέλουμε να το αλλάζουμε με βάση τη βόλεψή μας;” 

-Πολύς λόγος γίνεται κατά καιρούς για τις πλάκες στις ακτές της Δυτικής Νάξου. Θα θέλαμε να μας τεκμηριώσετε επιστημονικά πως προέκυψε η ύπαρξή τους.

plakes1.jpgΚατά καιρούς έχω ακούσει διάφορες απόψεις και τοποθετήσεις σχετικά με το θέμα. Έχω ακούσει για παράδειγμα πως έριξαν εκεί τσιμέντο οι κατακτητές τα παλιά χρόνια για να βγαίνουν τα σκάφη τους, ή κάποιος ανταγωνιστής για να κάνει τις παραλίες μας λιγότερο όμορφες. Ή ακόμα και ότι ίσως το έκαναν αυτό κάποιοι ιδιώτες που ήθελαν να φτιάξουν αγκυροβόλια.

Η αλήθεια είναι, πως η ιστορία τους ξεκινά μερικές χιλιάδες χρόνια πίσω! Οι πλάκες αυτές, που ονομάζονται ακτόλιθοι, είναι απολιθωμένες αρχαίες παραλίες που με τη σταδιακή άνοδο της στάθμης της θάλασσας βρέθηκαν κάτω από το νερό. Υπάρχουν πολλές σειρές ακτολίθων στη δυτική Νάξο που έχουν χρονολογηθεί από τα 1.000 χρόνια πριν από σήμερα για τους νεότερους μέχρι τα 6.000 χρόνια πριν από σήμερα για αυτούς που βρίσκονται πιο βαθιά.

Οι ακτόλιθοι, είναι συγκολλημένες αρχαίες παραλίες, για αυτό και αν τους κοιτάξουμε από κοντά θα δούμε ότι περιέχουν ό,τι και μια παραλία: δηλαδή κόκκους άμμου σε διάφορα μεγέθη, κοχύλια, και ό,τι άλλο μπορεί να βρεθεί σε μια παραλία!

plakes3.jpg-Πως συγκολλήθηκαν οι πλάκες;

Η απάντηση είναι πολύπλοκη, το σίγουρο είναι ότι έγινε με φυσικό τρόπο, με διάφορες διεργασίες που περιλαμβάνουν την καθίζηση υψηλού μαγνησίου ασβεστίτη και αραγωνίτη λόγω υπερκορεσμού ασβεστίου σε θαλάσσιο νερό που δημιούργησε γύρω από τους κόκκους της άμμου και των κοχυλιών μια φυσική ‘κόλα’.

-Κάποιοι λένε πως οι πλάκες αυτές ενοχλούν. Θα μπορούσαν να αφαιρεθούν για να γίνει η πρόσβαση των λουόμενων πιο εύκολη στις παραλίες αυτές;

Η απάντηση μπορεί να δοθεί σε πολλά επίπεδα. Καταρχάς ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτόν το σχηματισμό. Οι ακτόλιθοι, ως αρχαία παραλία, θεωρείται μνημείο της φύσης, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και προστατεύεται από τον νόμο.

Πέρα από το τυπικό, υπάρχουν και ουσιαστικοί λόγοι που όχι μόνο δεν θα έπρεπε η παρουσία τους να μας ενοχλεί, αλλά θα έπρεπε να νιώθουμε τυχεροί που υπάρχουν στο νησί μας! Οι ακτόλιθοι παίζουν προστατευτικό ρόλο για τις παρακείμενες παραλίες. Έχετε αναρωτηθεί γιατί ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι παραλίες, διαβρώνονται, οπισθοχωρούν και κινδυνεύουν από την άνοδο της  θαλάσσιας στάθμης, στη Νάξο έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε αυτές τις υπέροχες παραλίες; Ο λόγος είναι οι ακτόλιθοι! Οι ακτόλιθοι απορροφούν μέρος της κυματικής ενέργειας η οποία φτάνει τελικά στην ακτογραμμή μειωμένη και έτσι δεν προκαλεί τη διάβρωσή της.

plakes.jpgΥπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές που έγινε παρέμβαση και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό;

Συχνά η άγνοια οδηγεί σε εσφαλμένες αποφάσεις και καταστροφή του περιβάλλοντος. Το έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει και υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα από την νότια Αττική ή και την ανατολική Σκύρο που αφαιρέθηκαν οι ακτόλιθοι (προφανώς παράνομα) για να ικανοποιήσουν τον τουρισμό και τις σχετικές με αυτόν δραστηριότητες και σε λιγότερο από μια δεκαετία είδαμε τις παραλίες να εξαφανίζονται.

Οι ακτόλιθοι είναι εκεί μερικές χιλιάδες χρόνια, μέρος της ιστορίας του Ναξιακού παραθαλάσσιου τοπίου, προστατεύουν τη σημερινή ακτογραμμή και η όποια δράση για απομάκρυνσή τους πέρα από παράνομη θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον και τον τουρισμό που μη ξεχνάμε ένα μεγάλο μέρος του οφείλεται στις υπέροχες παραλίες της δυτικής Νάξου.

plakes2.jpgΈχει βοηθήσει η ύπαρξη των πλακών στις παραλίες της Νάξου την επιστημονική κοινότητα; Είναι σημείο αναφοράς για μελέτη το «φαινόμενο»;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι ακτόλιθοι της Νάξου αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης της επιστημονικής κοινότητας για την προστασία των ακτών από την παράκτια διάβρωση και από την ανύψωση της θαλάσσιας στάθμης ως συνέπειας της κλιματικής κρίσης.

Η κα Ευελπίδου μας παρέπεμψε στα ακόλουθα link σχετιζόμενα με το ερώτημα:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10158394240062846&set=a.10152234751072846

https://hub.uoa.gr/study-of-the-department-of-geology-and-geoenvironment-of-nkua-shore-stones/

Θα μπορούσαν όμως οι πλάκες αυτές να καλυφθούν με άμμο και πάλι για τη διευκόλυνση των λουόμενων;

plakes4.jpgΗ κάλυψή τους με άμμο έχει δύο μεγάλα θέματα: καταρχάς θα αποτελέσει περιβαλλοντική παρέμβαση που θα έχει μια σειρά από συνέπειες στο υποθαλάσσιο έμβιο περιβάλλον. Ακόμη όμως και αν παράβλεπε κάποιος τις περιβαλλοντικές συνέπειες στο βωμό της ικανοποίησης των λουόμενων, μια τέτοια κίνηση θα έμενε στην ιστορία ως παράδειγμα σαν το γεφύρι της Άρτας. Εμείς θα βάζουμε την άμμο και η θάλασσα θα την μετακινεί. Θα είναι μια ατέρμονη και χωρίς κανένα νόημα και λογική, ενέργεια. Η άμμος τόσο στον υποθαλάσσιο όσο και στον παράκτιο χώρο δεν μένει ποτέ σταθερή. Πάντα μετακινείται τόσο κατά τη διάρκεια του χρόνου, όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά συνέπεια θα είναι μια ενέργεια μεγάλου κόστους και χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Απάντησα στις ερωτήσεις σας, όμως θα ήθελα να κλείσουμε με μια δική μου απορία: “Γιατί δεν προσπαθούμε να συμφιλιωθούμε με το περιβάλλον αντί να θέλουμε να το αλλάζουμε με βάση τη βόλεψή μας;”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρες: Φακές με καλαμαράκια και … μυρωδικά

Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσικοθρησκευτική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας - Πότε και που;

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.