Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑσία - Ιράν: Ξεχειλίζει η οργή, δεκάδες νεκροί, διαδηλώσεις χωρίς προηγούμενο

Ασία – Ιράν: Ξεχειλίζει η οργή, δεκάδες νεκροί, διαδηλώσεις χωρίς προηγούμενο

|

Ματαιώθηκε η συνέντευξη του Ιρανού προέδρου στο CNN επειδή η ανταποκρίτρια Κριστιάν Αμανπούρ δεν φορούσε μαντίλα

Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις που συνεχίστηκαν χθες για έκτη ημέρα στο Ιράν εναντίον της καταπίεσης των γυναικών από το θεοκρατικό καθεστώς. Καταλύτης της οργής ήταν ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμίνι στα χέρια της αστυνομίας ηθών, την περασμένη εβδομάδα.

Διαδηλωτές εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων και αστυνομικών δυνάμεων στο Ιρανικό Κουρδιστάν, την επαρχία από την οποία καταγόταν η Αμίνι, ενώ οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε συνολικά 50 πόλεις, περιλαμβανομένης και της Τεχεράνης. Σύμφωνα με το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν, τουλάχιστον 17 άνθρωποι, πολίτες και αστυνομικοί, έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιρανικό Κουρδιστάν, ενώ είναι ασαφής ο αριθμός των απωλειών στην υπόλοιπη χώρα.

Το διάταγμα
Το σίγουρο είναι ότι οι ιρανικές αρχές έχουν θορυβηθεί. Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι κάποιοι έχουν «στασιάσει» και πρέπει να παταχθούν με παραδειγματικό τρόπο, ενώ για σήμερα Παρασκευή, ημέρα προσευχής των μουσουλμάνων, ετοιμάζεται φιλοκυβερνητική διαδήλωση. Μετά την πρόσφατη εκλογή του, ο συντηρητικός πρόεδρος Εμπραΐμ Ραϊσί υπέγραψε διάταγμα που αυξάνει τις ποινές για τις γυναίκες (και τους άνδρες) που ανεβάζουν στο Ιντερνετ περιεχόμενο που αμφισβητεί το κάλυμμα της κεφαλής των γυναικών.

Υπενθυμίζεται ότι το «έγκλημα» της Αμίνι ήταν ότι έβγαιναν τούφες από τα μαλλιά της έξω από τη μαντίλα, γι’ αυτό και συνελήφθη από την αστυνομία ηθών, η οποία ισχυρίζεται ότι η 22χρονη ήταν φιλάσθενη και πέθανε από φυσικά αίτια. Ο πατέρας της, σε συνέντευξη στο βρετανικό BBC, το αρνείται, ενώ κάνει ευθέως λόγο για επιχείρηση συγκάλυψης από τις ιρανικές αρχές.

Αμερικανικές κυρώσεις στην αστυνομία ηθών για τον θάνατο της 22χρονης Αμίνι.

Τα δραματικά αυτά περιστατικά επρόκειτο να αποτελέσουν αντικείμενο της τηλεοπτικής συνέντευξης που θα παραχωρούσε ο Ιρανός πρόεδρος στη βετεράνο των ανταποκριτών του CNN Κριστιάν Αμανπούρ χθες στη Νέα Υόρκη. Ομως η συνέντευξη που θα είχε θέμα τη μαντίλα ματαιώθηκε λόγω… μαντίλας, αφού ο Ραϊσί διεμήνυσε στην Αμανπούρ ότι θα προσέλθει στη συνέντευξη μόνο αν εκείνη καλύψει το κεφάλι της.

Η ανταποκρίτρια έχει καλύψει κατά καιρούς το κεφάλι της σε συνεντεύξεις με αυστηρούς μουσουλμάνους στη Μέση Ανατολή, αλλά αρνήθηκε να κάνει το ίδιο μέσα στη χώρα της.

Μιλώντας αργότερα σε κύκλο δημοσιογράφων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ραϊσί υποστήριξε ότι το επίσημο πόρισμα για την Αμίνι δεν έχει βγει ακόμα, ενώ επιχείρησε έναν αντιπερισπασμό, αναφέροντας ότι έχουν υπάρξει εκατοντάδες επιβεβαιωμένοι θάνατοι πολιτών στα χέρια των αμερικανικών αστυνομικών αρχών.

Χθες, η αμερικανική κυβέρνηση συμπεριέλαβε και την αστυνομία ηθών του Ιράν στον μακρύ κατάλογο των ιρανικών κρατικών οργανισμών που βρίσκονται σε καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε συγκεκριμένα ότι η αστυνομία ηθών είναι «υπεύθυνη» για τον θάνατο της Αμίνι και επέβαλε κυρώσεις ως απάντηση «στην κακομεταχείριση και τη βία εναντίον γυναικών στο Ιράν και την παραβίαση των δικαιωμάτων ειρηνικών διαδηλωτών».

Οι διαδηλώσεις είναι οι σοβαρότερες στο Ιράν από τον Νοέμβριο του 2019, όταν πολίτες είχαν κατεβεί μαζικά στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση του κόστους ζωής. Τότε η Διεθνής Αμνηστία είχε καταγράψει πάνω από 300 θανάτους διαδηλωτών, ενώ άλλες πηγές ανέφεραν ακόμη και πολλαπλάσια νούμερα. Δέκα χρόνια νωρίτερα, το 2009, είχαν ξεσπάσει διαδηλώσεις με αφορμή την αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, ενώ και τότε μια γυναίκα, η Νέδα Αγά-Σολτάν, που πυροβολήθηκε από τις Αρχές, είχε γίνει σύμβολο της εξέγερσης. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πορτάρα Νάξου: Ανάγκη προστασίας ή αλλοίωση της ταυτότητας;

Έντονες αντιδράσεις από πολίτες και επισκέπτες για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος – Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα επόμενα βήματα

Κατερίνα Γιαννακά: “Το κοτετσόσυρμα στην Πορτάρα της Νάξου”

Η εικόνα της Πορτάρας πίσω από κοτετσόσυρμα εκθέτει την πολιτεία – Δεν χρειάζονται φράχτες, αλλά στρατηγική, επιτήρηση και παιδεία

Γιάννης Λιγνός: «Η δραματοποίηση της μοριοδότησης ήταν ένας πολιτικός εμπαιγμός»

Παρέμβαση του Γ. Λιγνού για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές το θέμα της μοριοδότησης – Έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία ζητά το ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.: Ανάσα για τη Θηρασιά. Ξεκίνησε η λειτουργία του ανακαινισμένου πρατηρίου καυσίμων

Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας, οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θηρασίας αποκτούν ξανά πρόσβαση σε βασική υποδομή, χάρη στην πρωτοβουλία της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα

Μάρκος Καφούρος: “Δικαιωμένοι οι μαθητές της Αμοργού, της Ανάφης της Ίου, της Θηρασιάς και της Σαντορίνης”

Έμπρακτη στήριξη στους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών – Ειδική ποσόστωση για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ως αναγνώριση των δυσκολιών που βίωσαν

Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα για την προστασία της Πορτάρας Νάξου – Συνάντηση με Δ. Αθανασούλη

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αθανασούλη και κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση της φύλαξης και της ενημέρωσης των επισκεπτών

Κατερίνα Μονογυιού: Θεσμοθετήθηκε η ποσόστωση για τους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών

Μετά από παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού και σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, θεσπίζεται ειδικό ποσοστό 2% για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Γιώργος Λεονταρίτης: Στήριξη στην παράδοση και τις υποδομές της Σαντορίνης

Από τη γιορτή του τρύγου στο SantoWines, στις επαφές για τη βελτίωση του οδικού δικτύου

Σαντορίνη: Ειδικό ποσοστό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους από πληγείσες περιοχές

Ειδικό ποσοστό 2% στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Β. Κικίλιας: “Στόχος η επιπλέον μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων”

Β. Κικίλιας: «Στηρίζουμε με κάθε τρόπο την νησιωτικότητά μας- Στόχος η επιπλέον μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων»

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Όταν το καλοκαίρι τραγουδάει στις Μελάνες…

Ο Γιάννης Βαρδής και ο Χάρης Βαρθακούρης συναντιούνται μουσικά σε μια αξέχαστη βραδιά στη Νάξο. Πότε; Που;