Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝάξος - Δύναμη Δημιουργίας: Για το λατομείο στο Σαγκρί και για το...

Νάξος – Δύναμη Δημιουργίας: Για το λατομείο στο Σαγκρί και για το “βόδι” που έδωσε ο Δήμος

|

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη “Δύναμη Δημιουργίας” με σημείο αναφοράς το ζήτημα του λατομείου στο Σαγκρί .. Τι αναφέρει 

“….. Την εικόνα αυτή δείξαμε στο δημοτικό συμβούλιο και προτείναμε να απορριφθεί το αίτημα της ανωτέρω εταιρείας, καθώς εδώ και χρόνια εκμεταλλεύεται παράνομα δημοτική έκταση, αφού σε περίπτωση που γίνει δεκτή, θα αποτελεί επιβράβευση της καταπάτησης. Από την αντίδραση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μαυρομάτη και του Δημάρχου κ. Λιανού, έγινε εμφανές ότι η συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα ήταν γνωστή από χρόνια στην παράταξή τους, αφού έσπευσαν να αιτιολογήσουν τη θετική τους εισήγηση θέτοντας το ερώτημα «Δηλαδή τί θέλετε; Να εξακολουθήσει να εκμεταλλεύεται τη δημοτική έκταση παράνομα;» και συμπλήρωσε ο Πρόεδρος: «Με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνουμε την ιδιοκτησία του Δήμου»…. 

Μέρος από την ανακοίνωση της δημοτικης παράταξης “Δύναμη Δημιουργίας” Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τίτλο ”  Μας χρώσταγαν το γάιδαρο, …τους δώσαν και το βόδι”.  Και διαπραγματεύεται το θέμα του λατομείου στο Σαγκρί…    Απόφαση που έχει προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις στους κατοίκους… 

Και καταλήγει η ανακοίνωση: ” ….Αυτές τις μέρες ο Δήμος καλείται να καταθέσει τις απόψεις της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σχετικά με το θέμα, ενόψει της κρίσης προσφυγής που έχουν καταθέσει κάτοικοι του Σαγκρίου. Το ερώτημα μετά από όλα τα παραπάνω είναι το εξής: θα προβούν έστω και τώρα στις υποχρεωτικές από το Νόμο ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας και για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος ή θα αφεθούν να τους ρουφήξει η δίνη της αλαζονείας και της μικροπολιτικής τους; Έχουν μερικές ημέρες για να το αποδείξουν…. “. 

Αναλυτικά (μπορείτε να την δείτε και σε μορφη pdf στο τέλος του άρθρου) 

“Στη συνεδρίαση του Ιουλίου, γίναμε κοινωνοί μιας σκανδαλώδους απόφασης που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους των συμβούλων της παράταξης του Δημάρχου. 
Εταιρεία που ασκεί λατομικές δραστηριότητες με αίτησή της προς τον Δήμο, ζητούσε να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για λατομικά ορυκτά (πέτρα) σε δημοτική έκταση 25.759,20 τ.μ. στη θέση «Πλατιά Ράχη» της Κοινότητας Σαγκρίου. 

Ήδη νωρίτερα, το θέμα είχε περάσει και από το συμβούλιο της Κοινότητας Σαγκρίου, που κατά πλειοψηφία πήρε αρνητική απόφαση .

Από την εφαρμογή των συντεταγμένων της δημοτικής έκτασης, για την οποία ζητήθηκε η έγκριση, στην εφαρμογή του Κτηματολογίου διαπιστώσαμε (βλ. εικόνα), ότι σε μέρος της έκτασης αυτής, επιφάνειας 7-8 στρεμμάτων περίπου, έχουν γίνει παρανόμως εκτεταμένες εργασίες λατομικής εκμετάλλευσης, από την ίδια εταιρεία, η οποία ήδη εδώ και χρόνια διατηρεί λατομείο και σπαστήρα σε διπλανή ιδιοκτησία. 

Την εικόνα αυτή δείξαμε στο δημοτικό συμβούλιο και προτείναμε να απορριφθεί το αίτημα της ανωτέρω εταιρείας, καθώς εδώ και χρόνια εκμεταλλεύεται παράνομα δημοτική έκταση, αφού σε περίπτωση που γίνει δεκτή, θα αποτελεί επιβράβευση της καταπάτησης. Από την αντίδραση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μαυρομάτη και του Δημάρχου κ. Λιανού, έγινε εμφανές ότι η συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα ήταν γνωστή από χρόνια στην παράταξή τους, αφού έσπευσαν να αιτιολογήσουν τη θετική τους εισήγηση θέτοντας το ερώτημα «Δηλαδή τί θέλετε; Να εξακολουθήσει να εκμεταλλεύεται τη δημοτική έκταση παράνομα;» και συμπλήρωσε ο Πρόεδρος: «Με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνουμε την ιδιοκτησία του Δήμου».

Μάλιστα, τόνισαν ότι η εταιρεία έχει πληρώσει πρόστιμα (λίγο – πολύ μας είπαν ότι η εταιρεία αυτοβούλως πλήρωσε πρόστιμα, πράγμα που δεν ισχύει) και  για το λόγο αυτό, ζητάει τώρα να εκμεταλλευτεί νόμιμα το χώρο. Ωστόσο, τα πρόστιμα, στα οποία αναφέρθηκαν αφορούσαν την λατομική δραστηριότητα χωρίς σχετική άδεια και όχι την καταπάτηση της δημοτικής έκτασης. Από την συζήτηση δεν προέκυψε, ότι ο Δήμος επέβαλε  την πληρωμή τελών και δικαιωμάτων στην ανωτέρω εταιρεία για τη χρήση του εν λόγω χώρου, έστω αναδρομικά, όπως προβλέπει ο Νόμος.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στις το συμβούλιο της Κοινότητας Σαγκρίου, με ομόφωνη απόφαση του, είχε ζητήσει από τον Δήμο να προβεί στην σύνταξη τοπογραφικών μελετών για όλες τις δημοτικές εκτάσεις της κτηματικής περιφέρειας της κοινότητας αυτής, ωστόσο, μέχρι σήμερα, κανένα τοπογραφικό δεν συνέταξε, γεγονός που επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ότι ο Δήμαρχος, όλο αυτό το διάστημα τελούσε σε γνώση του γεγονότος ότι γινόταν παράνομη λατομική δραστηριότητα σε δημοτική έκταση και απέφευγε να ζητήσει την σύνταξη τοπογραφικών, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η παράνομη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας που -σε μικρή κοινωνία ζούμε- είναι συμφερόντων συμπολίτη μας που βρίσκεται πολύ κοντά στην παράταξή του.

Δεν είναι τυχαίο, το γεγονός ότι αν η αντιπολίτευση δεν είχε αναδείξει κατά την ανωτέρω συνεδρίαση, ότι μέσα στην αιτούμενη έκταση λειτουργεί παράνομο λατομείο, ουδείς εκ της Δημοτικής Αρχής δεν θα είχε ενημερώσει το Σώμα. Θεωρώντας δε δεδομένο ότι γνώριζαν ήδη από χρόνια την καταπάτηση της δημοτικής έκτασης, ήταν υποχρεωμένοι να εισάγουν το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, εισηγούμενοι τη λήψη απόφασης περί σύνταξης και έκδοσης Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής, υποβολής μήνυσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου, προκειμένου να επιβληθούν οι από το νόμο προβλεπόμενες ποινές και βεβαίωσης τελών και δικαιωμάτων για τη χρονική περίοδο κατά την οποία γινόταν παράνομη λατόμευση αλλά και περί άσκησης αγωγής κατά της εταιρείας με αίτημα την επιδίκαση αποζημίωσης υπέρ του Δήμου για την επί χρόνια απομείωσης περιουσίας του με την παράνομη αφαίρεση και εμπορία πέτρας από τη Δημοτική έκταση. 

Όλες οι ανωτέρω ενέργειες προβλέπονται ρητά από την Ελληνική Νομοθεσία, την οποία σκοπίμως ουδέποτε εφάρμοσε ο Δήμος, ο οποίος οφείλει να διατηρεί, να προστατεύει και να διαχειρίζεται την δημοτική περιουσία με τρόπο επιμελή και αποδοτικό και να προστατεύει το έδαφος στην περιφέρειά του, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρα 75Ιβ2 και 178 παρ. 1) σε συνδυασμό ασφαλώς με .
Αντίθετα, όχι μόνον δεν προέβησαν στις ανωτέρω ενέργειες, αλλά θέλησαν να επιβραβεύσουν την εταιρεία, παραχωρώντας της επιπλέον δημοτική έκταση (μαζί με την ήδη λατομευμένη!) για διενέργεια …διερευνητικών εργασιών. «Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε». Ευλογούν εξόφθαλμα την παρανομία και στην ουσία προτρέπει σε ίδιες πράξεις, όποιον θέλει να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα.

Δεν περιμέναμε βέβαια το συγκεκριμένο σκάνδαλο για να διαπιστώσουμε ποιοι διοικούν το Δήμο, αυτοί δηλαδή που θυσιάζουν τα συμφέροντα του Δήμου και το περιβάλλον για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. 

Αυτές τις μέρες ο Δήμος καλείται να καταθέσει τις απόψεις της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σχετικά με το θέμα, ενόψει της κρίσης προσφυγής που έχουν καταθέσει κάτοικοι του Σαγκρίου. Το ερώτημα μετά από όλα τα παραπάνω είναι το εξής: θα προβούν έστω και τώρα στις υποχρεωτικές από το Νόμο ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας και για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος ή θα αφεθούν να τους ρουφήξει η δίνη της αλαζονείας και της μικροπολιτικής τους; Έχουν μερικές ημέρες για να το αποδείξουν.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ειδική Αγωγή με Καρδιά: Σε τροχιά ολοκλήρωσης τα ειδικά σχολεία στη Νάουσα Πάρου

Ένα όραμα γίνεται πράξη: Σχεδόν έτοιμα το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πάρου – Επίσκεψη Αντιδημάρχου και Προέδρου Παιδείας στον χώρο των εργασιών

Η Μήλος δείχνει τον δρόμο της προσβασιμότητας, σε λειτουργία εκ νέου τα seatrac για ΑμεΑ

Η πρόσβαση στη θάλασσα είναι δικαίωμα για όλους και ο Δήμος Μήλου το αποδεικνύει στην πράξη: πλήρης επαναλειτουργία των αυτόνομων μηχανισμών σε Πλάθιενα και Παπικινού, έπεται και των Πολλωνίων

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Χρυσή η Εθνική πόλο γυναικών, παγκόσμιες πρωταθλήτριες μετά από 14 χρόνια

Μετά από μια ονειρική πορεία και έναν τελικό για την ιστορία, τα χρυσά κορίτσια της Ελλάδας θριάμβευσαν επί της Ουγγαρίας (12-9) και ανέβηκαν ξανά στην κορυφή του κόσμου

Δανακός: Θυρανοίξια με κατάνυξη και ιστορική βαρύτητα στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο

Οκτώ αιώνες ιστορίας συνάντησαν τη σύγχρονη ευλάβεια στο ανακαινισμένο κοιμητηριακό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου στον Δανακό, με την παρουσία του Μητροπολίτη Παροναξίας και πλήθους πιστών.

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων, αισθητός σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Αττική

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και προκάλεσε ανησυχία σε ευρύ γεωγραφικό φάσμα – Δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Νάξος: “Παραμύθι, παραμύθι… στο Καλόξυλο η μαγεία παίρνει σάρκα και οστά” (αφίσα)

Το χωριό-σκηνικό της Νάξου μεταμορφώνεται για δύο μέρες σε καμβά παράδοσης τέχνης παιχνιδιού και πολιτιστικής συγκίνησης – Ελάτε να ξαναγίνουμε παιδιά!

Α.Ο. Θήρας: Με όνειρα και πάθος ξεκινά το φετινό ταξίδι στη Volley League Γυναικών (πρόγραμμα)

Η κλήρωση για το πρωτάθλημα 2025-2026 έφερε πρεμιέρα εντός έδρας με το Μαρκόπουλο – Σαντορίνη, έτοιμη για μεγάλες αναμετρήσεις και ευρωπαϊκές προκλήσεις!

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της