Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΚυκλάδες: Ταξιδιώτες μεταφέρουν εμπειρίες από Ηρακλειά, Κίμωλο και Σίφνο

Κυκλάδες: Ταξιδιώτες μεταφέρουν εμπειρίες από Ηρακλειά, Κίμωλο και Σίφνο

|

Εμπειρίες επισκεπτών το φετινό καλοκαίρι σε νησιά των Κυκλάδων – Οι ανατιμήσεις, οι καθυστερήσεις στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις και το “‘αστο γιατί ο χειμώνας ήταν δύσκολος” 

Και στις διακοπές, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Αλλά για την Α.Γ., που με δύο φίλους της είχαν κλείσει μέσα από γνωστή πλατφόρμα μια μεζονέτα μπροστά στη θάλασσα στη Μεσσηνία, το καλωσόρισμα ήταν κακό, ψυχρό κι ανάποδο. «Αντικρίσαμε ένα σπιτάκι κακοδιατηρημένο, άσχημο και ζεστό σαν φούρνο, που μύριζε βρώμικη σφουγγαρίστρα και μούχλα», λέει η ίδια την «Κ» (τα στοιχεία όλων βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας).

«Δεν είχε θέα όπως έγραφε στην περιγραφή, το δήθεν μπαλκόνι ήταν περισσότερο παράθυρο, υπήρχαν τρύπες στο πάτωμα, στο μπάνιο το σιφώνι ήταν βρώμικο και με τρίχες, το χαλάκι δεν είχε αλλαχθεί ποτέ κ.ά. Εκτός αυτών, όταν είπα στον ιδιοκτήτη ότι δεν είναι στρωμένος ο -Θεός να τον κάνει- καναπές-κρεβάτι, όπως είχαμε συνεννοηθεί, απάντησε “θα αρχίσουμε με γκρίνιες;”». Το ημερήσιο μίσθωμα για το κατάλυμα ήταν 125 ευρώ και η παρέα είχε προπληρώσει για όλη τη διαμονή μέσω της πλατφόρμας.

«Η πλατφόρμα, αν και έλαβε εγκαίρως τα παράπονά μας, απλώς επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος αρνήθηκε να επιστρέψει τα χρήματά μας. “Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι”, μας απάντησε η εταιρεία. Το κερασάκι; «Οταν φύγαμε, κάθισα στο τιμόνι του οδηγού και ο ιδιοκτήτης κορόιδευε τους φίλους μου ότι οδηγώ εγώ και όχι αυτοί, φωνάζοντας ότι δεν πρέπει η γυναίκα να κάνει κουμάντο. Τέλειο;».

Ελληνικό καλοκαίρι 2022. Η περίοδος που όλοι περιμέναμε διακαώς μετά τον μακρύ χειμώνα της πανδημίας, τότε που θα μπορούσαμε επιτέλους να ζήσουμε τον μύθο μας με (σχετική) ασφάλεια, λες και μας άφησε όλους να περιμένουμε τη σειρά μας σε μια γραμμή παραπόνων. Το επιβεβαιώνει στην «Κ» και η ΕΚΠΟΙΖΩ, που καταγράφει αύξηση των καταγγελιών των καταναλωτών, σύμφωνα με τις οποίες φέτος υπήρξαν:

• Ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών σε ταξιδιωτικούς προορισμούς που φτάνουν σε 50%-70%.

• Υπηρεσίες κατώτερες των υπηρεσιών που διαφημίζονται, μολονότι το αντίτιμο έχει προπληρωθεί.

• Μεγάλες καθυστερήσεις σε προορισμούς από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες.

• Μεγάλες αυξήσεις προϊόντων σε σούπερ μάρκετ.

• Αδιαλλαξία στην αντιμετώπιση των διαμαρτυριών των καταναλωτών και μη τήρηση της νομοθεσίας.

• Ποιότητα γευμάτων που δεν ανταποκρινόταν στις υπερβολικά υψηλές τιμές.

• Αδυναμία να κοπεί απόδειξη ή να γίνει χρήση πιστωτικής κάρτας με πρόσχημα την έλλειψη σύνδεσης στο Ιντερνετ.

Πιο φθηνή η Ιταλία

«Ενα θα σου πω», λέει στην «Καθημερινή» η Δ.Κ. «Παγωτό στη Φοντάνα ντι Τρέβι σε χωνάκι, 2,5 ευρώ. Μπάλα παγωτό σε κυπελλάκι τόσο δα στο Βαθύ Μεγανησίου (σ.σ. νησάκι του Ιουνίου), 3 ευρώ. Με τις υγείες μας!». Η σύγκριση με την Ιταλία φέτος δεν περιποιούσε τιμή για την Ελλάδα. Το διαπίστωσε η Σ.Α., που με την οικογένειά της έκαναν διακοπές και στις δύο χώρες. «Το διαμέρισμα στο οποίο μείναμε στη βόρεια Ιταλία, σε γνωστό τουριστικό προορισμό, το οποίο είχε δύο κρεβατοκάμαρες, δύο μπάνια, πλυντήριο κ.λπ., είχε την ίδια τιμή με το δίχωρο δωμάτιο που κλείσαμε στην Ηρακλειά (σ.σ. 140 ευρώ)», αναφέρει. Η ίδια έχει επισκεφθεί πολλές φορές το νησί των Μικρών Κυκλάδων.

«Φέτος είδα μεγάλη διαφορά στις τιμές. Ο καφές στην Ιταλία ήταν απείρως φθηνότερος. Στις ταβέρνες, ακόμα και η χωριάτικη είχε εξωφρενική τιμή. Γι’ αυτό και ο κόσμος επέλεγε να τρώει στο δωμάτιο. Το ξέρω γιατί έβλεπα τι αγόραζαν στο μίνι μάρκετ. Εβλεπα να παίρνουν κατεψυγμένα φασολάκια και αρακά να φτιάξουν στα παιδιά τους. Ή βλέπαμε κόσμο με σακούλες με σουβλάκια που επέστρεφε στο δωμάτιο για να φάει. Η αύξηση των τιμών ήταν παράλογη σε σχέση με πέρυσι και δεν συνοδευόταν από βελτίωση της ποιότητας. Ηταν δυσάρεστο, έβλεπες μια κοντόφθαλμη λογική ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε τώρα, λες και οι επισκέπτες ήμασταν ΑΤΜ», λέει η Σ.Α. και αμέσως προσθέτει: «Εννοείται ότι σε πολλά μαγαζιά έπρεπε να ζητήσεις απόδειξη και ότι το POS στην καφετέρια όπου παίρναμε πρωινό ήταν χαλασμένο για όλο το διάστημα που μείναμε στο νησί».

Παρόμοια εμπειρία είχε η Λ.Φ. στην Κύθνο. «Το δωμάτιο είχε χαλασμένη κουζίνα και ένα μπαλκόνι ένα επί ένα με θέα τον απέναντι τοίχο. Ολα αυτά τα παραβλέψαμε λόγω της καλής θέσης του καταλύματος, της καθαριότητας και του ότι δεν θα μαγειρεύαμε. Οταν όμως ήρθε η ώρα να πληρώσουμε, όλως τυχαίως ήταν χαλασμένο το μηχάνημα που έκοβε απόδειξη. Της δώσαμε το email μας για να μας τη στείλει, αλλά όσο την είδες εσύ, την είδαμε κι εμείς.

Το νιώσαμε ότι πήγαν να βγάλουν σε ένα καλοκαίρι όλα τα σπασμένα του περασμένου διαστήματος. Βρήκαμε σε beach bar το σετ ομπρέλας 40 ευρώ χωρίς κατανάλωση, βρήκαμε σε μαγαζί μαγνητάκι 12 ευρώ, αλλά στη μια περίπτωση πιάσαμε αλμυρίκι και στην άλλη απλώς δεν το αγοράσαμε. Αυτό που με πείραξε ήταν το δωμάτιο. Σκέφτηκα να κάνω αρνητική αξιολόγηση, αλλά είπα άσ’ το. Είχαμε δύσκολο χειμώνα, δεν μπορώ άλλη μίρλα. Κράτησα την ομορφιά του νησιού και δεν ασχολήθηκα άλλο».

Πολλά ήταν τα προβλήματα που προέκυψαν φέτος και από τις online κρατήσεις. Ο Ν.Τ. από τη Θεσσαλονίκη διηγείται στην «Κ» τη δική του απίθανη ιστορία. «Είχα κλείσει να πάω στην Κίμωλο μέσω γνωστής πλατφόρμας, την οποία χρησιμοποιώ παραπάνω από συχνά, ανήκοντας πλέον στην ανώτατη βαθμίδα των “μελών”. Η κράτηση συνοδεύεται και από μικρή έκπτωση ως επιβράβευση. Ελαβα την επιβεβαίωση του καταλύματος και προχώρησα στην οργάνωση του υπόλοιπου ταξιδιού, κλείνοντας αεροπορικά, ακτοπλοϊκά και διαμονή στην Αθήνα.

Δύο ημέρες πριν από το ταξίδι, λαμβάνω μήνυμα ότι το κατάλυμα δεν δύναται να εξυπηρετήσει την κράτηση λόγω overbooking. Μάλιστα, υπήρχε υπογραμμισμένη η φράση “χωρίς χρέωση”, μολονότι αυτοί μου ακύρωσαν! Να σημειώσω πως δεν υπήρχε η επιλογή να ακυρώσω εγώ σε περίπτωση αλλαγής σχεδίων. Από τη στιγμή που επιβεβαίωσα, αποδέχθηκα ότι θα χρεωθώ όλο το ποσό, ανεξάρτητα από το αν εμφανιστώ. Σε επικοινωνία που είχα με την πλατφόρμα, μού πρότειναν ως εναλλακτική διαμονή σε άλλο νησί και άλλες ημερομηνίες. Από τη χώρα τους, η Μήλος φαινόταν κοντά… Οταν τους είπα πως τα ακτοπλοϊκά μου είναι συγκεκριμένα και δεν αλλάζουν, τότε μου απάντησαν πως δεν γίνεται κάτι άλλο εφόσον δεν αποδέχθηκα την εναλλακτική».

Ο παραλογισμός συνεχίστηκε όταν την επόμενη μέρα τού τηλεφώνησε η ιδιοκτήτρια του καταλύματος να τον ενημερώσει πως δεν είχε γίνει overbooking, απλώς είχε συνειδητοποιήσει ότι με τις εκπτώσεις που εφαρμόστηκαν στην κράτηση… δεν βγαίνει οικονομικά. «Της είπα πως ήθελα να βαθμολογήσω με 0 στα 10 την όλη εμπειρία μου. Μου ζήτησε να μην κρίνω και κακοχαρακτηρίζω το νησί με βάση αυτό το γεγονός και πως απλά έπεσα στην περίπτωση».

Τριπλή ανατίμηση

Οι τιμές των ακτοπλοϊκών ήταν ο λόγος που πολλοί επέλεξαν φέτος να μην επισκεφθούν νησιωτικό προορισμό. «Τα ναύλα για Σέριφο με ταχύπλοο αυξήθηκαν φέτος 20%», αναφέρει στην «Κ» ο Κ.Π. «Επίσης, παρατηρήθηκε νέα επιπλέον αύξηση μετά τις 10 Αυγούστου της τάξης των 6 ευρώ».

Μετά την τρίτη κατά σειρά αύξηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, στα μέσα Αυγούστου, οι Δήμοι Σερίφου και Σίφνου απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία επισημαίνοντας τις πολύπλευρες αρνητικές επιπτώσεις της πρακτικής εν μέσω θερινής περιόδου.

«Η συγκεκριμένη ενέργεια ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του πολύμηνου σχεδιασμού των τοπικών φορέων που “επενδύουν” στην έγκαιρη προβολή των νησιών μας, προσπαθώντας να προσελκύσουν ολοένα και περισσότερους επισκέπτες», τονίζουν.

Τα δύο νησιά εξυπηρετούνται και με συμβατικό πλοίο, που όμως πραγματοποιεί σε 5-6 ώρες τη διαδρομή, ενώ φέτος κατέγραψε πολύωρες καθυστερήσεις καθημερινά. «Η στάση της εταιρείας σε εισιτήρια που δεν ήταν εφικτό να χρησιμοποιηθούν λόγω καθυστέρησης είναι άμα δεν μπορείτε να ταξιδέψετε μέσα σε ένα έτος με αυτά, απλά τα πετάτε και χάνετε τα χρήματά σας», αναφέρει ο Κ.Π.

Οταν οι βρύσες βγάζουν σταγόνες 

Το κυτίο παραπόνων των διακοπών-2

Οι πρώτες διακοπές με παιδί είναι πάντα μια περιπέτεια, αλλά καμιά φορά για αναπάντεχους λόγους. Για τη Βάλια Δημητρακοπούλου και την οικογένειά της οι διακοπές στον Αρτεμώνα της Σίφνου στις αρχές Αυγούστου είχαν την επιπλέον δυσκολία της έλλειψης τρεχούμενου νερού. «Χωρίς υπερβολή, αν έβαζες το χέρι σου κάτω από τη βρύση πολύ συχνά δεν έβγαινε σταγόνα ή έτρεχε τόσο λίγο που δεν μπορούσες ούτε να πλύνεις τα πιάτα. Αν ήσουν τυχερός, μία – δύο φορές μπορεί να είχε αρκετό νερό ώστε να κάνεις ένα ολοκληρωμένο ντους», λέει στην «Κ».

«Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να ξεπλύνω το μπιμπερό του μωρού για να του φτιάξω γάλα ή να το ξεπλύνω από τα αλάτια από τη θάλασσα». Η φετινή ήταν η 25η χρονιά που η Βάλια έκανε διακοπές στη Σίφνο. Είναι ο τόπος της. Το πρόβλημα με το νερό το έζησε και το προηγούμενο καλοκαίρι. «Ισως πέρυσι να μη με ένοιαζε τόσο πολύ γιατί ήμουν μόνη μου. Είχαμε δεχτεί το σήκωμα των ώμων, ότι δεν περιμέναμε τόσο κόσμο, ότι δεν έβρεξε αρκετά. Τους αφήσαμε ένα χρόνο όμως. Δεν είναι λίγο ένας χρόνος. Είναι αρκετός ώστε να γεμίσει ένα νησί από εκατοντάδες Airbnb που ένας Θεός ξέρει πώς λειτουργούν αυτές τις μέρες. Δηλαδή, τι; Θα πει ο ιδιοκτήτης στον Γάλλο τουρίστα να κάνει ντους μετά τις 11 το βράδυ;».

Ο αντιδήμαρχος Σίφνου Γιώργος Γεωργούλης είπε στην «Κ» ότι τα προβλήματα ήταν φέτος περιορισμένα και εστιάζονταν στις ώρες αιχμής και κυρίως στα καταλύματα που οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν προβλέψει να αποθηκεύουν νερό σε στέρνες.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Νάξος – Β. Κατσαράς: Επίσκεψη του Τζερόμ Καλούτα, γυρίσματα της εκπομπής Φτάσαμε”

Η Νάξος στην Ελληνική τηλεόραση μέσω της εκπομπής "Φτάσαμε" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group