Σε προκηρύξεις θέσεων γιατρών μερικής απασχόλησης σε περιοχές ή σε ειδικότητες όπου δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς να καλύψουν τα κενά των μονάδων υγείας του ΕΣΥ προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας
Σε προκηρύξεις θέσεων γιατρών μερικής απασχόλησης σε περιοχές ή σε ειδικότητες όπου δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς να καλύψουν τα κενά των μονάδων υγείας του ΕΣΥ προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας.
Είναι γνωστό, πως αν και προκηρύσσονται θέσεις για την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομειακές άλλες υγειονομικές δομές στα νησιά, αυτές δεν καλύπτονται, καθώς μέχρι σήμερα, τα κίνητρα που παρέχονται για την κάλυψη αυτών των θέσεων από γιατρούς, είναι πενιχρά.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα αυτό, αφενός με την αύξηση των μισθών των γιατρών κατά 10% μεσοσταθμικά, όπως εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, γεγονός το οποίο -σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη- διαμορφώνει τους μισθούς (μαζί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης) σε ποσά που ξεκινούν από 3.000 και φτάνουν τις 4.000 ευρώ, όπως είπε.
Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σε νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η αναπλ. υπουργός Μίνα Γκάγκα και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα –πιθανόν και την προσεχή εβδομάδα– εξετάζεται να υπάρχει πρόβλεψη και για προκηρύξεις θέσεων μερικής απασχόλησης γιατρών.
Aυτό θα γίνεται στοχευμένα είτε σε ειδικότητες είτε σε περιοχές όπου βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις για θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. «Υπάρχουν πολλά νησιά που έχουν ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι δεν επιθυμούν τη σκληρή σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης», σημείωσε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας ότι εάν σε αυτές τις περιπτώσεις δοθεί η δυνατότητα μιας ευέλικτης εργασιακής σχέσης, όπου οι γιατροί θα διαθέτουν ένα μέρος του χρόνου τους για το ΕΣΥ χωρίς να χάνουν τη δυνατότητα και του ιδιωτικού έργου, αυτομάτως το σύστημα καθίσταται πολύ πιο ελκυστικό.
Παράλληλα, το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει στη διασύνδεση περιφερειακών νοσοκομείων με νοσοκομεία αναφοράς στα μεγάλα αστικά κέντρα. «Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί ο γιατρός που βρίσκεται, λόγου χάρη, σε ένα νησί να έχει τη δυνατότητα ένα διάστημα του χρόνου να μπορεί να βρίσκεται στο νοσοκομείο με το οποίο διασυνδέεται και να παραμένει επιστημονικά ενεργός έχοντας μια αναφορά και σε ένα μεγάλο νοσοκομείο», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.
Επίσης, σημαντική συμβολή στην υποστελέχωση των νοσοκομείων στα νησιά έχουν και τα στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, πρόβλημα στο οποίο θα πρέπει να συνδράμει και η τοπική κοινωνία, ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον νέο χάρτη υγείας που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας και βάσει του οποίου θα προχωρήσει και η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ. Οπως εξήγησε, «δυστυχώς, γιατί πρέπει να λέμε τα πράγματα με μια ειλικρίνεια, πολλές φορές οι υγειονομικές δομές δεν γίνονταν με γνώμονα τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών, αλλά με στόχευση να ικανοποιούνται μικροπολιτικά συμφέροντα στην κάθε περιοχή. Αυτό το οποίο κάνουμε τώρα είναι ότι αποτυπώνουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και πλέον οι δομές θα ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες».