Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΕυρώπη - Τένις: Ο "βασιλιάς" Φέντερερ είπε "αντίο" στα κορτ

Ευρώπη – Τένις: Ο “βασιλιάς” Φέντερερ είπε “αντίο” στα κορτ

|

Ρότζερ Φέντερερ: Ο χρόνος και οι τραυματισμοί νίκησαν τον «βασιλιά του τένις»

Την εβδομάδα που στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των ανδρών σκαρφάλωσε ένας έφηβος τενίστας, ο Ισπανός Κάρλος Αλκαράθ, επέλεξε ο επονομαζόμενος και «βασιλιάς του τένις» Ρότζερ Φέντερερ να ανακοινώσει την αποχώρησή του από τα κορτ, στα 41 του χρόνια, ύστερα από καριέρα εκτυφλωτικής δόξας αλλά και υποδειγματικής συμπεριφοράς, που τον κατέστησαν πρότυπο για το άθλημα.

Ο Ελβετός θρύλος της αντισφαίρισης, που έχει κατακτήσει 20 τίτλους του Γκραντ Σλαμ (ο πρώτος που έφτασε αυτόν τον αριθμό), δήλωσε χθες ότι αποχωρεί από το επαγγελματικό τένις μετά την ολοκλήρωση του Λέιβερ Καπ.

Ο Φέντερερ ήθελε να συνεχίσει να παίζει και να προσπαθήσει να προσθέσει και άλλα τρόπαια του Γκραν Σλαμ στη συλλογή του. Ωστόσο, αλλεπάλληλα προβλήματα στο γόνατο, που τον οδήγησαν και στο χειρουργείο, δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί ξανά στο κορυφαίο επίπεδο από το περυσινό Ουίμπλεντον, τον Ιούλιο του 2021. Στο Λέιβερ Καπ, 23-25 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, θα συμμετάσχει ως… γκεστ σταρ με την ομάδα της Ευρώπης, στην οποία παίρνει μέρος και ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

fcs-i2fxkaa0iad.jpg «Οπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, τα τελευταία τρία χρόνια μού έφεραν προκλήσεις με τη μορφή τραυματισμών και χειρουργικών επεμβάσεων. Εχω δουλέψει σκληρά για να επιστρέψω σε πλήρη αγωνιστική φόρμα. Αλλά γνωρίζω επίσης τα όρια του σώματός μου και το μήνυμά του τον τελευταίο καιρό είναι ξεκάθαρο: Είμαι 41 ετών», έγραψε στο Instagram.

«Εχω παίξει περισσότερους από 1.500 αγώνες επί 24 χρόνια. Το τένις μού φέρθηκε πιο γενναιόδωρα από όσο θα ονειρευόμουν ποτέ, αλλά τώρα είναι η ώρα να τελειώσω την αγωνιστική μου καριέρα. Το Λέιβερ Καπ την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο θα είναι η τελευταία μου διοργάνωση ATP. Θα παίξω περισσότερο τένις στο μέλλον, φυσικά, αλλά όχι σε τουρνουά του Γκραν Σλαμ ή του ΑΤΡ», ανέφερε.

Η αποχώρησή του προσδίδει τεράστια αίγλη στη διοργάνωση του Λονδίνου το άλλο Σαββατοκύριακο, και είναι ταιριαστό να πει το αντίο του ο Φέντερερ στην πόλη όπου δοξάστηκε όσο πουθενά αλλού, κατακτώντας οκτώ τίτλους στο Ουίμπλεντον. Οταν μάλιστα κατακτούσε το πρώτο του Ουίμπλεντον, το 2003, ο νέος επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης είχε μόλις γεννηθεί: Ο Αλκαράθ ήρθε στον κόσμο τον Μάιο του 2003. Πολύ πιθανόν αυτή η αλλαγή γενιάς στο τένις να συνέβαλε στη χρονική στιγμή που επέλεξε ο Φέντερερ να ανακοινώσει την απόφασή του.

Ο Ελβετός έχει καριέρα με 103 τίτλους και 237 σερί εβδομάδες στο Νο 1, αφού κατέκτησε τα πάντα εκτός από ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο μονό, μένοντας στο αργυρό το 2012. Πήρε πάντως χρυσό στο διπλό το 2008. Εχει όμως και τέσσερα παιδιά, άρα ίσως να μην αργήσει η μέρα που θα ξαναδούμε το όνομα Φέντερερ στο κυρίως ταμπλό τουρνουά…

Αντιδράσεις 

Η κάτοχος του τίτλου στους κατασκευαστές της F1, Mercedes ανέβασε στο λογαριασμό της στο Twitter το ακόλουθο μήνυμα: «Συγχαρητήρια, Ρότζερ, μία καριέρα που άλλαξε το άθλημα. Να έχεις μία αποχώρηση ανάλογη με την αξία σου. Και να θυμάσαι, θα είσαι πάντα μέλος της οικογένειας της Mercedes».

Η ATP ανέφερε λιτά στο ίδιο μέσο: «Άλλαξες το άθλημα!» Άμεση ήταν και η αντίδραση του επίσημου λογαριασμού του Wimbledon, το οποίο ο Ελβετός «βασιλιάς» έχει κατακτήσει 8 φορές, ρεκόρ που κατέχει μέχρι και σήμερα. Με μία φωτογραφία του, στην οποία κρατά στην αγκαλιά του το τρόπαιο.

Ο Αργεντινός, Χουάν Μάρτινβ Ντελ Πότρο, ο οποίος και αυτός έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση ανέφερε στο tweet του: «Ρότζερ, σε ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες για το τέλος και προσωπικά για μένα. Ο κόσμος του τένις δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος χωρίς εσένα. Σ΄ αγαπώ Ρότζερ!»

Οι διοργανωτές του Roland Garros αποχαιρέτησαν τον Ελβετό: «Θρύλος του αθλήματος.»

Ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου και πρόσφατα κάτοχος του US Open, Κάρλος Αλκαράθ, ήταν από τους πρώτους που σχολίασαν την αποχώρηση του Φέντερερα ανεβάζοντας στο Twitter μία καρδιά που έγραψε δίπλα της «Ρότζερ».

Η ομοσπονδία χάντμπολ της Ισπανίας ευχαρίστησε το Σουηδό τενίστα για «την προσφορά του στην κοινωνία, μαζί με το δικό μας, Ράφαελ Ναδάλ, τις βασικές αξίες του αθλήματος: σεβασμό, παιδεία, αγωνιζόμενοι και ήθος, αγωνιζόμενοι στο υψηλότερο επίπεδο.»

Ο συμπατριώτης και κουνιάδος του, Στάνισλαβ Βαβρίνκα, λυπάται επίσης με την αποχώρηση του Φέντερερ και την εκφράζει με τρία «emojis».

Ο Καναδός, Ντένις Σαποβάλοφ είπε το δικό του «αντίο» στον 41χρονο: «Ένα πρότυπο για μένα και για τόσους πολλούς ακόμη!Σε ευχαριστούμε για όλα Ρότζερ, ήταν προνόμιο να μοιραζόμαστε το κορτ μαζί σου.»

Στον επίσημο λογαριασμό της η ΔΟΕ σχολιάζει: «Σε ευχαριστούμε για όλες τις αξέχαστες στιγμές που απολαύσαμε στη διάρκεια της καριέρας σου. Θα μας λείψεις!»

Να σημειωθεί ότι ο Ρότζερ Φέντερερ συμμετείχε σε 4 διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο Λονδίνο το 2012 και το χρυσό στο διπλό στο Πεκίνο 2008. 

 

 

Με πληροφορίες από την σελίδα in.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Πολιτιστικός Σύλλογος “Κούρος, ο Ελληνας”: Το “ευχαριστώ” και … η υπόσχεση για συνεχή μάχη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας» ευχαριστεί τον Δήμο Νάξου για την ιστορική του στάση και καλεί σε συνέχεια του αγώνα για την παραμονή των μνημείων στο Φλεριό

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Η πατινάδα στ’ Απεράθου: Όταν το τραγούδι γίνεται τελετουργία

Από τον έρωτα μέχρι τον σαρκασμό της πρώτης νύχτας – μια βαθιά βιωματική πολιτιστική εμπειρία στον τόπο που τη γέννησε

Πολιτιστικό Καλοκαίρι στην Κωμιακή: Εκδηλώσεις, γιορτές και παράδοση τον Ιούλιο (πρόγραμμα)

Με τη συνεργασία τοπικών φορέων, η Κωμιακή «ζωντανεύει» με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις – Από εγκαίνια και γιορτές μέχρι παιδικές εκδηλώσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Με λαμπρότητα και ευλάβεια τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου στη Νάξο

Διπλές εορταστικές εκδηλώσεις σε Κορωνοχώρι και πόλη Νάξου παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλινίκου και Γεωργίου – Αφιέρωμα στους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες της Κρήτης στο πλαίσιο των "Νικοδημείων 2025".

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Αδένωμα υπόφυσης: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση

Νάξος και τα Online παιχνίδια τα ήσυχα βράδια του νησιού

Όταν η Παράδοση Συναντά την Οθόνη: Οι Νάξιοι και τα Online Παιχνίδια στα Ήσυχα Βράδια του Νησιού

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.