Χωρίς συμφωνία για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Χωρίς συμφωνία για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιστρέψει με άλλα πιθανα έκτακτα μέτρα, όπως η επιβολή συνολικού πλαφόν σε όλο τα εισαγόμενο φυσικό αέριο. Ακόμη ζήτησαν μέχρι τα μέσα του μήνα να ετοιμαστούν προτάσεις για την επιβολή ορίου στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από διάφορες πηγές πλην του φυσικού αερίου,
«Θα συνεχίσουμε τις εργασίες σε όλα τα μέτωπα και θα παρουσιάσουμε την ερχόμενη εβδομάδα ρηξικέλευθες προτάσεις για την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών.
Η ίδια διευκρίνισε ότι «τίποτα δεν βρίσκεται εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή» όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά σημείωσε ότι εξετάζονται και άλλοι τρόποι μείωσης των τιμών. «Είναι σημαντικό να διαφοροποιηθούμε, να συνάψουμε συμφωνίες με αξιόπιστους εταίρους», ειπε.
Τι συζήτησαν οι υπουργοί
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ ζητούν από την Κομισιόν να ετοιμάσει μέχρι τα μέσα του μήνα νέες προτάσεις για να μπει όριο στα έσοδα των παραγωγών ενέργειας που δεν αξιοποιούν το φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το ενεργειακό κόστος για τους πολίτες σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της σημερινής τους συνάντησης, ανέφερε νωρίτερα το Reuters. Ζητούν ακόμη μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των ενεργειακών εταιρειών.
Τέλος, οι υπουργοί ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει άλλα έκτακτα μέτρα όπως η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά απέφυγαν να υποστηρίξουν την πρόταση για πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις της μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ανέφερε το προσχέδιο.
Κάποιοι υπουργοί υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν γενικά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, ενώ συζητείται και η ιδέα κοινών αγορών φυσικού αερίου στην ΕΕ. Ακόμη κάποιοι υποστηρίζουν την φορολόγηση των «υπερκερδών» των ενεργειακών εταιρειών αλλά και την παροχή ρευστότητας σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Μιλώντας πάντως στην συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι σε θέση να προσφέρει ρευστότητα σε εταιρείες ενέργειας.
«Σε αυτό το πολύ ασταθές περιβάλλον, είναι σημαντικό να τεθούν μέτρα στήριξης, ώστε να υπάρξει ρευστότητα προς τους παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, ιδίως τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου στην Πράγα, όπου παρευρίσκεται στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Eurogroup.
Η Λαγκάρντ προσέθεσε όμως: «Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες του ευρωπαϊκού συστήματος, βεβαίως θα είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε ρευστότητα στις τράπεζες, όχι όμως στις εταιρείες ενέργειας».
Γερμανία και Αυστρία τάσσονται κατά του πλαφόν
Κατά του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου τάσσεται η Γερμανία, επισημαίνοντας ότι κάποιες χώρες παραμένουν εξαρτημένες από αυτές τις προμήθειες. Η άποψη αυτή βρίσκει σύμφωνη την Αυστρία.
«Αυτές οι χώρες έχουν ακόμα εξαρτήσεις που τις αναγκάζουν να χρησιμοποιούν αυτό το φυσικό αέριο», είπε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg. «Επομένως, δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι η Γερμανία πάντα ζητά κατανόηση, αλλά οι άλλες χώρες δεν μπορούν να την έχουν», εξήγησε.
Η Αυστρία, η οποία ακόμα χρειάζεται τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, έστω και εάν η εξάρτησή της αυτή έχει μειωθεί, επίσης δεν στηρίζει το πλαφόν, είπε υπουργός Ενέργειας της χώρας, Λεονόρε Γκεβέσλερ.
Η Γερμανία τάσσεται επίσης κατά ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα στην αγορά, πρόσθεσε ο Χάμπεκ. Όπως είπε, στηρίζει ένα πλαφόν που θα καλύπτει τις βασικές ενεργειακές ανάγκες, με τους καταναλωτές να πληρώνουν περισσότερα, όμως, όταν η χρήση τους ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.
Σήμερα πραγματοποιείται η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., όπου θα συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου ή τον διαχωρισμό των τιμών ρεύματος από το φυσικό αέριο. Ουσιαστικά, θα συζητηθεί το σενάριο μίας έκτακτης και εκ θεμελίων αλλαγής στο ενεργειακό σύστημα της Ε.Ε., μία διαδικασία η οποία αναμένεται να είναι περίπλοκη και μακρά. Ωστόσο, δεδομένης της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου και του συναγερμού που έχει σημάνει στη Γηραιά Ήπειρο η μείωση των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία, οι αξιωματούχοι σπεύδουν να βρουν μία άμεση λύση.
Η θέση της Ελλάδας
Η επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο δεν θεωρείται ικανοποιητική από την ελληνική πλευρά, που επιθυμεί την επιβολή πλαφόν στο TTF και στις τιμές ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος με βάση το ελληνικό μοντέλο στο οποίο αποπληρώνονται οι παραγωγοί.
Παράγοντες της αγοράς ενέργειας σχολιάζουν ότι το πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα είχε ως συνέπεια να σπάσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας τα συμβόλαιά τους με την Gazprom, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε δικαστικές περιπέτειες με αβέβαιη έκβαση και πιθανές σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.
Εξάλλου, η υιοθέτηση ενός πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα έπρεπε να εφαρμοστεί υποχρεωτικά και από την Ελλάδα – εξέλιξη που θα είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας μέσω του αγωγού Turk Stream, που προς το παρόν συνεχίζεται κανονικά.
Ως προς το ανώτατο όριο των 200 ευρώ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην Ελλάδα ήδη εφαρμόζεται πλαφόν ύψους 112 ευρώ για την υδροηλεκτρική ενέργεια και 85 ευρώ για τις ΑΠΕ. Μια καθολική εφαρμογή του μέτρου της Επιτροπής θα οδηγούσε στο να μειωθούν τα υπερκέρδη από τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα τη συνεπαγόμενη μείωση των κονδυλίων για επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
Σκρέκας: Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα
«Σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την προσέλευση του στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πηγή: Moneyreview