Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕικόνες της ημέραςLe Grand Blue… Το πρότζεκτ τριών 23χρονων αρχιτεκτόνων στη Νάξο που έγινε...

Le Grand Blue… Το πρότζεκτ τριών 23χρονων αρχιτεκτόνων στη Νάξο που έγινε πραγματικότητα χάρη στην Veronis – Jakobsen

|

Το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου έχει φυτεμένο δώμα και χάνεται στο φυσικό έδαφος (υπόσκαφο). Σημαντικό πλεονέκτημα είναι οι βιοκλιματικές του ιδιότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

 

«Le grand bleu». Το όνομα αυτό επέλεξαν οι αρχιτέκτονες μίας πολυτελούς, εξοχικής κατοικίας στη Νάξο, για να αποδώσουν την εικόνα που μπορεί να θαυμάσει κανείς από το εξωτερικό της. Το «Απέραντο Γαλάζιο» κατασκευάζεται σε πλαγιά πάνω από την παραλία της Πλάκας με «φυγή» προς το Αιγαίο, το βουνό και τη Χώρα, για να παραδοθεί σύντομα στους Γάλλους ιδιοκτήτες του. Η «Καθημερινή» παρουσιάζει αυτό το ξεχωριστό έργο στις Κυκλάδες, που σχεδίασε μία ομάδα τριών νέων αποφοίτων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ.

 «Η κατοικία εμπνέεται από παραδοσιακούς κυκλαδίτικους οικισμούς και αναπτύσσεται σε στενή σχέση με το έδαφος, ακολουθώντας τη φυσική τοπογραφία, το δρόμο του νερού και των μονοπατιών. Η σύνθεση δεν ακολουθεί ένα αυστηρό γεωμετρικό μοτίβο, αλλά αντίθετα ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο και τις ιδιαιτερότητές του», εξηγεί ο Αριστείδης Μησιάρης, μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας.

Η είσοδος στην υπόσκαφη κατοικία επιτρέπει άμεση οπτική επαφή με το καθιστικό. Στο βάθος «καδράρεται» η τραπεζαρία που βρίσκεται σε ψηλότερο επίπεδο, ώστε να εξασφαλίζεται ανεμπόδιστη θέα προς τον ορίζοντα. Δίπλα, χτισμένο σε εσοχή, βρίσκεται το τζάκι. Προχωρώντας προς τα δεξιά, ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται τη γεωμετρία της κεντρικής σκάλας, που ο όγκος της σιγά-σιγά «σβήνει» προς τα πάνω, αποκαλύπτοντας την κουζίνα και τον γεμάτο φως διάδρομο που οδηγεί στους ιδιωτικούς χώρους του σπιτιού. Από την κουζίνα, υπάρχει άμεση επικοινωνία με την μπροστινή αυλή, έτσι ώστε βγαίνοντας, η διαμορφωμένη ημι-υπαίθρια εσοχή να προσφέρεται για πρωινό γεύμα με θέα προς τη θάλασσα και τη Χώρα της Νάξου.

Ο διαμπερής διάδρομος, που διατρέχει το κτίριο σε όλο του το μήκος, φωτίζεται από το πέτρινο αίθριο δίνοντας την αίσθηση μίας φυσικής μεσογειακής χαράδρας. Η θέα μπροστά από τον ημι-υπαίθριο χώρο του καθιστικού συμπληρώνεται με το δέντρο της ελιάς, σύμβολο του ελληνικού μεσογειακού κλίματος.

Η διαρρύθμιση των υπνοδωματίων έχει γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε να «προσφέρουν» μαγευτική θέα προς τον ορίζοντα και την αυλή. «Θεωρήσαμε σημαντικό κάθε δωμάτιο να είναι αρκετά ευρύχωρο, να έχει ντουλάπες και έναν προσωπικό χώρο υγιεινής, που ταυτόχρονα να φωτίζεται επαρκώς. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω αίθριων φωταγωγών, που φέρνουν τις ακτίνες του ήλιου στο εσωτερικό», λέει η Ήρα Δεσύπρη, μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας.

Στον εξωτερικό χώρο, η πισίνα αναπτύσσεται γραμμικά, καταλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος της όψης της κατοικίας. Το επίμηκες σχήμα της έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μία ομαλή μετάβαση του βάθους της, όπως θα γινόταν και σε μία φυσική ακτή. Έξω από την πισίνα μπορεί κανείς να απολαύσει τον ήλιο και τη θέα σε κάθε σημείο της αυλής ή να καθίσει στον ειδικά διαμορφωμένο σε επίπεδα χώρο, ιδανικό σημείο μετά τη δύση του ηλίου, καθώς προσφέρει πανοραμική θέα.

 «Η κατοικία συνδυάζει τον μοντέρνο αρχιτεκτονικό χειρισμό με τη χειροποίητη αίσθηση και το ύφος του παραδοσιακού», εξηγεί ο Φίλιππος Τσουλογιάννης – Νικολάου, που είναι το τρίτο μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας. «Τα συμβατά υλικά δόμησης με οπλισμένο σκυρόδεμα και τούβλο, επιχρισμένα με λευκό σοβά όπως και η δομή από πέτρα, δημιουργούν μια δυναμική αντίθεση μεταξύ χτιστού και φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, η επιλογή απλών υλικών, συμβατών με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική βοηθάει στην ένταξη αυτής της δυναμικής “γραμμής” στο τοπίο της Νάξου».

Βιοκλιματική κατοικία

Το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου έχει φυτεμένο δώμα και χάνεται στο φυσικό έδαφος (υπόσκαφο). Σημαντικό πλεονέκτημα είναι οι βιοκλιματικές του ιδιότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τους καλοκαιρινούς μήνες το χώμα μεταφέρει τη θερμοκρασία του εδάφους κρατώντας το κτίριο δροσερό, ενώ το χειμώνα, το έδαφος λειτουργεί ως μόνωση προστατεύοντας το εσωτερικό από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

 «Στόχος είναι η δημιουργία μιας βίλας φτιαγμένη για τον άνθρωπο και όραμά μας είναι η υλοποίηση ενός αρχιτεκτονικού έργου που δεν θα αποτελεί μία απλή κατοικία, αλλά ένα τοπόσημο της περιοχής», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Νικητές Διαγωνισμού

Η σχέση των νεαρών αρχιτεκτόνων με το νησί είχε ξεκινήσει πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν ως φοιτητές ακόμη του ΕΜΠ κέρδισαν ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετέχοντες το διαγωνισμό «The House Project», που διοργάνωσε η κατασκευαστική εταιρεία της Νάξου, Veronis – Jakobsen, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Best Athens» της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ. Το πρότζεκτ αφορούσε τη μελέτη της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ενός σύγχρονου συγκροτήματος υπόσκαφων κατοικιών. Η ομάδα του Αριστείδη, της Ήρας και του Φίλιππου ξεχώρισε με τη δουλειά της και η διάκριση αυτή εκτιμήθηκε. Όταν η ίδια εταιρεία ανέλαβε φέτος να κατασκευάσει αυτό το ιδιαίτερο οικοδόμημα στην Πλάκα, απευθύνθηκε στους πτυχιούχους -πλέον- της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ. «Οι τρεις φοιτητές είχαν κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις», λέει στο «Κ» ο Γιώργος Βερώνης, που διευθύνει το γραφείο Veronis – Jakobsen. «Όταν λοιπόν οι Γάλλοι αγοραστές ήρθαν σε επαφή μαζί μου ζητώντας κάτι ξεχωριστό, ήμουν βέβαιος ότι η συγκεκριμένη ομάδα θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις τους, με καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες, δημιουργώντας μία εξοχική κατοικία με σεβασμό στο περιβάλλον του νησιού και την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική», εξηγεί.

Οι ταλαντούχοι αρχιτέκτονες έχουν αναλάβει και άλλα έργα στην Αθήνα και δηλώνουν διαθέσιμοι σε νέες προκλήσεις και καινοτομίες. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση του έργου που έχουμε αναλάβει στη Νάξο», λέει η Ήρα Δεσύπρη και καταλήγει: «Θα θέλαμε να κυνηγήσουμε τις ευκαιρίες στην Ελλάδα, καθώς το ελληνικό τοπίο με την ιδιαίτερη ομορφιά και την ιστορία του αποτελεί πρόκληση για κάθε νέο αρχιτέκτονα»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Το “αντίο” του Καραλευθέρη και η μεγάλη αγκαλιά που βίωσε στη Νάξο (video)

Με ένα ξεχωριστό τρόπο ο Λευτέρης Καραλευθέρης έκλεισε το κεφάλαιο "Πανναξιακός ΑΟΚ - Νάξος" - Τι αναφέρει στο μήνυμά του (video)

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ….. πορεία προς μία κοινωνία δικαιοσύνης

Αρθρο του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη με αφορμή την Πρωτομαγιά.. Πρώτη ημέρα του μήνα των λουλουδιών, των ανθέων. Εποχή του Έρωτα.

Μητρόπολη Παροναξίας: Το τροπάριο της Κασσιανής στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος

Μικρές Κυκλάδες: Ομιλίες για τον καρκίνο του δέρματος και δερματολογικές εξετάσεις σπίλων

Σε Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εξετάσεις δωρεάν με επίκεντρο το καρκίνο του δέρματος - Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ

Naxos Medical: Ερχεται δωρεάν έλεγχος μαστών με υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση

Μία ακόμη πρωτοβουλία από το πολυκέντρο Υγείας Naxos Medical για τις γυναίκες της Νάξου και όχι μόνο. Δείτε πως μπορείτε να κάνετε την προληπτική αυτή εξέταση

Νάξος – Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών: Το 1ο Συνέδριο Παιδιών γίνεται πραγματικότητα (!!!)

Ο Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα πραγματοποιήσει το 1ο Συνέδριο για παιδιά (6 – 15 ετών) - Ποιο είναι το θέμα και πότε θα γίνει

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποστολή δώρων στα παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”

Αποστολή δώρων από τη Νάξο στα παιδιά που νοσηλεύονται αυτές τις ημέρες στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα πρόνοιας Βασίλης Φλεριανός

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

MyCoast: Διαθέσιμη η εφαρμογή στα κινητά για καταγγελίες όσον αφορά παρανομίες σε παραλίες

Πέρυσι υπό την πίεση του «κινήματος της πετσέτας» έγιναν 4.500 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.750 παραβάσεις

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)