Από χθες 7 Ιουνίου και έως το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, η γαστρονομική απόλαυση περνάει από την …Tortuga, το εστιατόριο του «Naxian on the Beach» στην Πλάκα της Νάξου και με την σφραγίδα του βραβευμένου σεφ Γιάννη Παρίκου
Τι σχέση έχει ο Captain Τζακ Σπάροου με τη Νάξο; Ενδεχομένως καμία… Με την Tortuga όμως; Τον μυστικό παράδεισο των πειρατών της Καραβαϊκής όπου στα καπηλειά και με το κρασί να ρέει άφθονο, την ατμόσφαιρα μεθυστική, οι πειρατές αναγεννιόντουσαν και έτοιμοι για επιστροφή στη δράση…
Η Νάξος και δη η Πλάκα, η ωραιότερη παραλία της Νάξου έχει κάτι από Καραβαϊκή. Κυρίως με βάση τα πανέμορφα κρυστάλλινα νερά της… Όμως, εδώ και μερικές ημέρες έχει αποκτήσει κι έναν δεύτερο λόγο να την ταυτίζουμε με την Καραϊβική. Τι άλλο από την έναρξη λειτουργίας της… Tortuga. Ενός καταπληκτικού εστιατορίου εντός του ξενοδοχείου «Naxian on the Beach» όπου έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην γαστρονομία του νησιού. Και γιατί όχι να λειτουργήσει ως πόλος έλξης …πειρατών (επισκεπτών) από κάθε γωνιά όχι μόνο του νησιού αλλά και των Κυκλάδων…
Πως φτάσαμε στο …Tortuga; Ο Κώστας Καραμανής, ο διευθυντής είχε την έμπνευση… Φανατικός οπαδός των «Πειρατών της Καραϊβικής» είχε κολλήσει με την συγκεκριμένη τοποθεσία, τη βάση των πειρατών. Και ήθελε να τη δει κάπου στη Νάξο. Όταν συναντήθηκε με την Μαρία Πολυκρέτη, την σύζυγο του Γιάννη Μαργαρίτη (οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου) συνέβη το .. μοιραίο… Ο Κώστας έβαλε το όνομα, η Μαρία έβαλε το σχέδιο, με δεδομένο ότι η Tortuga στα ελληνικά δεν είναι άλλη από την χελώνα και έδεσε το γλυκό… Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η περιοχή έχει αρκετές χελώνες και αποτελούν το σήμα κατατεθέν… Εάν μάλιστα κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά το σήμα όπως είναι αρμονικά δομημένο προσφέρει αρμονία. Το «γιν» και το «γιανκ» και όλη η θετική ενέργεια εμφανίζεται στο συγκεκριμένο εστιατόριο που είναι έτοιμο να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της γαστρονομίας…
Και η επιμέλεια της κουζίνας δόθηκε στον Γιάννη Παρίκο, έναν νεαρό μεν σεφ, αλλά με τεράστια (για την ηλικία του) εμπειρία, έναν χρυσό σκούφο στο ..κεφάλι και κυρίως την παρουσία του, στο «Varoulko», έχοντας βέβαια μεγάλο βιογραφικό… Και άμεσα έδειξε τις προθέσεις του. Μαγεύτηκε από τη Νάξο και τα προϊόντα της. Από τα καταπληκτικά τυριά έως τα αρώματα, τα λαχανικά και βέβαια τα ψάρια της. Άφθονα και σε μεγάλη ποικιλία.. Τα προϊόντα της Νάξου τα γνώριζε από την εποχή που δούλευε στην Χαλκιδική… Έτσι εκμυστηρεύτηκε και δεν έχουμε λόγο να του φέρουμε αντίρρηση. Ειδικά τα τυριά και το βούτυρο. Λάτρης του ψαριού έρχεται στη Νάξο να βάλει τη σφραγίδα του σε ένα μενού (σ.σ. να σημειώσουμε ότι το χεράκι του έβαλε και ο Λευτέρης Λαζάρου, ο άρχοντας του ψαριού στην Ελλάδα και το σύνολο του Varoulko team star) που είναι απλό αλλά ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. Ποιος είπε άλλωστε ότι το περίπλοκο είναι και το καλύτερο… Πρεσβεύει την απλότητα έχοντας και καταγωγή: από την Ικαρία.. Οπότε, ξέρει τα μυστικά και τα μετέφερε στην Νάξο… Και είμαστε τυχεροί. Το νιώσαμε στην πρώτη επαφή με το μενού… Από την ψαρόσουπα με λαβράκι έως την τριλογία του Ceviche (τόνος, σολομός και λαβράκι) έως τις μακαρονάδες με λάδι και γυαλιστερές (όστρακα) και την ροφομακαρονάδα έως το ψητό ψάρι. Αλλά και κρέας υπάρχει.. Ανάλογα με τις διαθέσεις που έχει ο καθένας. Ακόμη και στην παραλία μπορεί κάποιος να απολαύσει το φαγητό του.. Και βέβαια, ένα καλό γεύμα ή δείπνο δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και το ανάλογο κρασί… Και εδώ η κάβα της Tortuga ενδεχομένως να είναι καλύτερη κι αυτής των Πειρατών στην Καραϊβική. Άλλωστε η αγάπη του Γιάννη Μαργαρίτη για το καλό κρασί είναι γνωστή. Και η κάβα του αποτελεί τη μεγάλη του αγάπη. Ίσως η πληρέστερη των Κυκλάδων με απίστευτη ποικιλία κρασιού…
Οπότε; Οι γαστρονομικοί δρόμοι φέτος οδηγούν στην Πλάκα της Νάξου… Στην Tortuga του Naxian on the Beach. Εκεί, όπου η ποιότητα συναντά την απλότητα και το χαμόγελα των παιδιών που εργάζονται στο εστιατόριο είναι σε θέση να σας οδηγήσουν στον …παράδεισο… Καθημερινά ανοιχτό λίγο μετά το μεσημέρι και έως τα μεσάνυχτα… Και με τους πειρατές να παίρνουν το δρόμο για την … επόμενη περιπέτειά τους γνωρίζοντας ότι η Tortuga πάντα θα είναι εκεί να τους απογειώνει γευστικά…