Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕικόνες της ημέραςΓια ακόμη μια φορά στη Νάξο των γεύσεων ένα μενου του Γιάννη...

Για ακόμη μια φορά στη Νάξο των γεύσεων ένα μενου του Γιάννη Γαβαλά

|

Σεφ. Γιάννης Γαβαλάς. Χώρος Ξενοδοχείο Γρόττα. Αποτέλεσμα. Εκπληκτικό.

Για ακόμη μια φορά στην Νάξο των γεύσεων και της νησιώτικης νοστιμιάς, ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς (Βακαλό Μύκονος) – όπως και την προηγούμενη χρονιά- φιλοτέχνησε το καινούριο μενού του ξενοδοχείου Γρόττα και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Ο Γιάννης Γαβαλάς, ήταν ο ένας από τους 5 σεφ που είχαν την τιμή για πρώτη φορά στην ιστορία να ταξιδέψουν τ την πλούσια Ελληνική κουζίνα στη Νέα Υόρκη στις 16 Μαρτίου.  Ο Γιαννης Γαβαλάς (Bakalo, Μύκονος), μαζί με τους Χρήστο Αθανασιάδη (Nice n Easy Κολωνάκι, Κηφισιά, Μύκονος), Παναγιώτη Διαμαντή (Rodos Palace Hotel, Ρόδος), Σταμάτη Μισομικέ (Noble, Elysium Resort & Spa, Ρόδος) και Γιώργο Στυλιανουδάκη (Kenshō Boutique Hotel & Suites, Μύκονος), βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη και στον ναό της γαστρονομίας των ΗΠΑ, μια μεγάλη ευθύνη και τιμή για την εξάπλωση της Ελληνικής γαστρονομίας και γευστικής κληρονομιάς.

Είχαμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε επί το έργον, στο ξενοδοχείο Γρόττα με ένα μενού που με επιλεγμένα πιάτα κατάφερε να ενσωματώσει όλη του τη μαεστρία για όλους τους ουρανίσκους.

Στριφτούδια με ζαμπόνι Νάξου και φρέσκια ρόκα, καθώς κι ένα αργοψημένο μοσχαράκι γάλακτος κοκκινιστό με φρέσκα μανιτάρια να αναμειγνύονται με τις Ναξιώτικες πατατούλες – πάντα ψητές κι όχι τηγανιτές, θα μπορούσαν να θεωρηθούν και παραδοσιακά πιάτα Νάξου καθώς αφενός το μοσχαράκι είναι σήμα κατατεθέν του Κυριακάτικου δείπνου και τα στριφτούδια είναι τα φρέσκα ζυμαρικά που έφτιαχναν τα παλιά χρόνια οι μάχιμες νοικοκυρές.

Στο μενού προστέθηκε ένα ιδιαίτερο πιάτο ψητών λαχανικών με σως μπαλσάμικου, κρέμα γιαουρτιού, άριστο πρώτο πιάτο για το κυρίως πιάτο ξιφία που θα επακολουθούσε. Ο ξιφίας σε μια μεγαλοπρεπή παρουσίαση, κρατούσε τους «χυμούς» του και όλη την θαλασσινή φρεσκάδα με περίσσεια απλότητα. Άλλωστε το καλό ψάρι, ουδέποτε χρειαζόταν σάλτσες και επιβαρυντικές γεύσεις για να βγάλει την αυθεντική νοστιμιά του.

Η ευχάριστη έκπληξη ήταν το ρόστο χοιρινό που κυριολεκτικά έλιωνε στο στόμα, με μια εντυπωσιακά δεμένη σως με κομμάτια λαχανικών. Το συγκεκριμένο πιάτο σιγομαγειρευόταν από το πρωί για να βγάλει την απαλότητα και όλη τη σύνθεση των γεύσεων στο έπακρο.

Επίσης, για εκείνους που δεν έχουν  δοκιμάσει παστίτσιο που μαγειρεύεται εκείνη τη στιγμή, δοκιμάσαμε και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.

Τέλος, το λεμονάτο φιλέτο κοτόπουλο με χτυπημένο στο χέρι πουρέ, οι τυροκροκέτες με άνηθο και σως ντομάτας και αχλαδιού, τα υπέροχα γεμιστά μανιτάρια με αργοψημένη πανσέτα σε έκαναν να μην μπορείς να σταματήσεις.

Όσο για την Αμερική, οι Αμερικάνοι, τα ξένα ΜΜΕ που κάλυψαν τα «Δώρα από την Ελλάδα» έφυγαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων, όπου για πρώτη φορά η κουζίνα της Ελληνικής γης τιμήθηκε πραγματικά σαν ένα δώρο στην παγκόσμια γαστρονομία και αναμένονται πολλές εξελίξεις για την εξάπλωση της στο εξωτερικό.

Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά όπου άνθρωποι όπως ο Γιάννης Γαβαλάς με την αγάπη για το αγνό υλικό, την πολιτιστική μας κληρονομιά και την φαντασία τους μπόρεσαν να μεταλαμπαδεύσουν αυτήν την γνώση εκτός συνόρων με το καλύτερο δυνατό τρόπο δημιουργώντας το δυνατότερο δυνατόν αντίκτυπο και αναγνώριση…..


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με 2-0 νίκες πέρασε τα Μελίσσια και τον τελικό αντιμετωπίζει τον Ιωνικό Νικαίας

Σε έναν εντυπωσιακό αγώνα διάρκειας τριών ωρών ο Πανναξιακός νίκησε 92-88 στην έξτρα περίοδο τα Μελίσσια και με 2-0 νίκες προκρίθηκε στον τελικό - Αντίπαλος ο Ιωνικός Νικαίας με μειονέκτημα έδρας

Γ. Πολυχρονάκος : “Η κυβέρνηση στερεί πόρους από τα Λιμενικά Ταμεία”

Γ. Πολυχρονάκος : “Η κυβέρνηση στερεί πόρους από τα Λιμενικά Ταμεία γιατί δεν θέλει να πάρει ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων”

Σαντορίνη – Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Ανοίγει αύριο (11/04) ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι

Ανοίγει ξανά από αύριο 11 Απριλίου για το κοινό ο Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας

Κυκλάδες: Εννέα Λιμενικά Ταμεία διαμαρτύρονται για την μείωση κατά 50% στα λιμενικά Τέλη

Διαμαρτυρία εννέα λιμενικών Ταμείων για τη μείωση του ποσοστού είσπραξης λιμενικών Τελών - Ποια είναι, τι αναφέρουν στην επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας

Οικόπεδα: Τα …αγκάθια για τον καθαρισμό τους, τι λένε δήμαρχοι

Τα κόστη, τα εμπόδια και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για τη διαδικασία και τη συμπλήρωση της δήλωσης. Μιλούν πολιτικός μηχανικός, ιδιοκτήτης συνεργείου καθαρισμού και δήμαρχοι

Νέες ταυτότητες: Υποχρεωτικός πλέον ο Προσωπικός Αριθμός

Νέες ταυτότητες: Υποχρεωτικός ο Προσωπικός Αριθμός – Αντικαθιστά ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

ΠΟΕΔΗΝ: Ερχεται Πάσχα και τα νησιά δεν έχουν γιατρούς, η εικόνα στις Κυκλάδες

Χωρίς γιατρούς τα νησιά – Άγονες οι προκηρύξεις παρά τα νέα κίνητρα - Ποια είναι η εικόνα στις Κυκλάδες

Μ. Κόνσολας: Το πρώτο βήμα για τη συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έγινε

Μάνος Κόνσολας : «Η πρώτη κίνηση για τη συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Η Αίγλη του Ζαφειριού

Στον κόσμο του Χόλιγουντ, αυτά τα πολύτιμα πετράδια έχουν πρωταγωνιστήσει σε εμβληματικές ιστορίες αγάπης και λάμψης

Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Μηνιαίο επίδομα 300 ευρώ στους γιατρούς του Νοσοκομείου Σύρου

Ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για τη μηνιαία οικονομική ενίσχυση από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης - Χαρακτηρίζεται ως "γενναία"

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

kerras cruises: Προσκυνηματική εκδρομή στην Σχοινούσα, εορτή της Παναγίας Ακαθής

Σάββατο 5 Απριλίου και με την Kerras Crouises υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης στη Σχοινούσα για την εορτή της Παναγίας Ακαθής

SeaJets: Ξεκινάει σήμερα η καθημερινή σύνδεση Πειραιά – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Από σήμερα Παρασκευή 4 Απριλίου ξεκινάει - για πρώτη φορά τόσο νωρίς - με δύο ταχύπλοα η σύνδεση Πειραιάς - Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση του “Blue Star Paros” στη γραμμή Πειραιάς – Νάξος

Πότε θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρου - Νάξου

Square Lime: Η Νάξος κινείται ανοδικά (έως 15%), ζητούνται ξενοδοχεία σε Σύρο – Μήλο

Μπουτίκ ξενοδοχεία: Τα νησιά που κερδίζουν το 2025 – Ο Αύγουστος βγαίνει... εκτός υψηλής σεζόν

Blue Star Naxos: Αλλαγή ημέρας δρομολογίου, επιστρέφει Σάββατο κι όχι Κυριακή

Σάββατο αντί για Κυριακή η επιστροφή του Blue Star Naxos από Αμοργό και Μικρές Κυκλάδες προς Πειραιά

Νάξος: Οι φίλοι του Ολυμπιακού βγάζουν σε δημοπρασία φανέλες για καλό σκοπό

Οι φίλοι του Ολυμπιακού βγάζουν σε δημοπρασία μέσω διαδικτύου φανέλες ερυθρόλευκων παικτών για καλό σκοπό..

Βασ. Φλεριανός: “Περισσότερες από 150 γυναίκες κυρίως στην ορεινή Νάξο έκαναν δωρεάν μαστογραφίες” (video)

Ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Βασίλης Φλεριανός σε έναν μίνι απολογισμό για την πορεία της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας που βρέθηκε στη Νάξο (video)

Δωδεκάνησα – Αρκιοί: Διώχνουν τους κατοίκους επικαλούμενοι το … Οθωμανικό Δίκαιο

Έγγραφο-ντροπή του Υπουργείου Οικονομικών προς κάτοικο των Αρκιών Δωδεκανήσου αμφισβητεί το 2025 την νομιμότητα αγοραπωλησίας που έγινε το 1991 με αναφορές στον ...Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή

Aegean Air: Προσφέρει δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης εισιτηρίων λόγω της απεργίας την 9η Απριλίου

Ευελιξία για τα ταξίδια στις 9/4 μέχρι να οριστικοποιηθεί η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας