Οι μεγάλοι νικητές του Νοτίου Αιγαίου Σαντορίνη και Μύκονος στους Χρυσούς Σκούφους
Υπέροχα εστιατόρια ξεχώρισαν φέτος από τις Κυκλάδες Έξι Χρυσοί Σκούφοι και τέσσερα Βραβεία Εληνικής Κουζίνας απονεμήθηκαν φέτος σε εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες (13/2/2017) στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, στην Αθήνα. Εμείς ξεχωρίσαμε τα εστιατόρια στα γειτονικα μας νησιά και σας τα παρουσιάζουμε
ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ | Ν. Αιγαίο
Bill & Coo, στο ομώνυμο ξενοδοχείο της Μυκόνου, με βαθμολογία 15,5/20
Το μέρος όπου η αυθεντική φιλοξενία συναντά την εκλεπτυσμένη έμπνευση. Το Bill & Coo έχει ξεχωρίσει από το 2007 για τα υψηλά γαστρονομικά του στάνταρ, την προνομιακή του τοποθεσία
Επίλεκτο μέλος της νέας γενιάς της ελληνικής γαστρονομίας, ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος οδηγεί με μαεστρία το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Bill & Coo» σε συνεχείς διακρίσεις στους Χρυσούς Σκούφους και φυσικά στην κορυφή των επιλογών για ένα δείπνο-εμπειρία στο Νησί των Ανέμων. Η δημιουργικά «παιχνιδιάρικη» ματιά του στις κλασικές γευστικές μνήμες της Ελλάδας, η ευχέρεια στις πιο σύγχρονες διεθνείς τεχνικές και η αγάπη του για τον τόπο και τις πρώτες ύλες που προσφέρει μετουσιώνονται και φέτος σε πρωτοποριακά πιάτα-κάδρα, τα οποία χαρακτηρίζουν οι λεπτές ισορροπίες, η φαντασία και η υψηλή αισθητική. Το «Bloody Mary αχινού», το «Σπινιάλο μέσα από τα μάτια μου», η «Σαρδελομάνα» και ο «Χοίρος στα δικά μου Χοιροσφάγια» είναι ορισμένα από τα ολοκαίνουργια πιάτα στο μενού, ενώ τα επιδόρπια δημιουργεί η pastry chef Άντζελα Σίμου, η οποία «μετακομίζει» στο Αιγαίο ύστερα από θητεία χρόνων στην αθηναϊκή «Σπονδή»
Κουκούμαβλος, στη Σαντορίνη, με βαθμολογία 15/20
Σοφιστικέ γαστρονομική πρόταση από τον ευρηματικό σεφ Νίκο Πουλιάση. Ρομαντικές μπαρόκ σάλες και βεράντα στην Καλντέρα, σε ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια των Φηρών. Highlights οι καραβίδες με σάλτσα λευκής σοκολάτας, τζίντζερ και λεμόνι, το αρνάκι με σάλτσα από ροζέ Cabernet Sauvignon, οι παπαρδέλες με κρέμα, ούζο και γλυκάνισο, και το κανταΐφι με ελληνικά τυριά, βανίλια, μανταρίνι και άγριο μύρτιλο.
Matsuhisa Mykonos, στο ξενοδοχείο Belvedere της Μυκόνου, με βαθμολογία 15/20
Ο Nobu Matsuhisa και οι σεφ του συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στο πιο κοσμοπολίτικο νησί της Ελλάδας. Υψηλή μαγειρική τέχνη με εμβληματικές σπεσιαλιτέ της σύγχρονης Jap fusion την οποία καθιέρωσε ο Nobu παντρεύοντας το Περού με την Ιαπωνία. Ευρηματικό ceviche με λαβράκι, κινόα, blueberry και ντομάτα, άψογα ψημένο Chilean sea bass με shiitake και τρούφα.
Κορυφαίο πιάτο: Βlack cod miso
Santoro, στο ξενοδοχείο Grace Santorini της Σαντορίνης, με βαθμολογία 15/20
Μερικά από τα signature πιάτα που προσφέρονται περιλαμβάνουν ψάρι Bonito μαγειρεμένο με τη μέθοδο tataki, φάβα Σαντορίνης αρωματισμένη με wasabi, πράσινο μήλο και σάλτσα κάπαρης με σταφίδες sultana. Μουσακά με λαβράκι και Béchamel από ελληνικό γιαούρτι, ψητή σάλτσα ντομάτας και κοκκινιστά θαλασσινά σβησμένα με Ασσύρτικο κρασί και κοκκινιστό κατσικάκι από τη Νάξο με τσάι του βουνού και ginger σερβιρισμένο με τραχανά, σελινόριζα και σάλτσα από παστέλι.
Σελήνη, στη Σαντορίνη, με βαθμολογία 15/20
Η «Σελήνη» είναι από τα εμβληματικά εστιατόρια στον ελλαδικό χώρο, πρωτοπορώντας εδώ και 30 χρόνια στην ανάδειξη των μοναδικών πρώτων υλών της Σαντορίνης και της τοπικής της κουζίνας. Η «Σελήνη» μετακινήθηκε στο πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό του Πύργου και μπορεί να μη βλέπει καλντέρα, αλλά το μάτι χαζεύει τη θέα των καταπράσινων αμπελώνων μέχρι το Ακρωτήρι, που ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος αποπνέει μια επιβλητική γαλήνη. Η λευκή σάλα της με τα σταυροθόλια και το πλακάκι τερακότα στο πάτωμα έχει μια παλαιάς κοπής αρχοντιά. η επίπλωση στη βεράντα έχει λιγότερο χαρακτήρα.