Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕικόνες της ημέραςFoodies on Naxos, μια ξεχωριστή εμπειρία δοκιμής κρασιών σε συνδυασμο με τοπικά...

Foodies on Naxos, μια ξεχωριστή εμπειρία δοκιμής κρασιών σε συνδυασμο με τοπικά τυριά Νάξου

|

FOODIES ON NAXOS το concept που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το φαγητό συνδυάζοντας το καλό κρασί (ή τα άλλα προϊόντα του οίνου) με τα ακόμη καλύτερα τοπικά προϊόντα και δη αυτά που προέρχονται από το πρωτογενή τομέα (γαλακτοκομικά) 

Με το συνθηματικό «μια περιπέτεια ξεκινάει…» έκανε τα πρώτα της αποκαλυπτήρια η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων στα πλαίσια της πρωτότυπης ιδέας Foodies On Naxos, τέλη του περασμένου μήνα στο νησί της Νάξου, στο εστιατόριο Αντάμωμα παρουσία ξεχωριστών καλεσμένων και ειδικών σεφ της εκλεκτής Ελληνικής ποικιλίας κρασιών και Ναξιώτικων τυριών.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, το νέκταρ των Θεών ο οίνος είναι το ύδωρ που ευφραίνει την καρδίαν, φέρνει τους ανθρώπους κοντά σε μια παρείστικη ευδαιμονία και άπλετα χαμόγελα. Σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, ιστορικοί αμπελώνες φυτρώνουν τόσο στις πλαγιές όσο και στις αμμουδερές επιφάνειες δίνοντας άλλη χροιά και χρώμα στο αποτέλεσμα. Η ποιότητα, το μεράκι και η πίστη στην παράδοση στοιχειοθετούν ένα αποτέλεσμα κρασιών που τίποτε δεν έχει να ζηλέψει από τους γνωστούς αμπελώνες της Ιταλίας, της Χιλής ή της Καλιφόρνια.

Και αυτό ακριβώς ανακαλύψαμε μεταξύ άλλων εκείνη την πανέμορφη βραδιά δοκιμασίας κρασιού και τυριού στο Αντάμωμα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Η βραδιά ξεκίνησε με την παιδική περιέργεια και ανυπομονησία να δοκιμάσουμε διάφορες ετικέτες κρασιών από όλη την Ελλάδα και να γράψουμε τις εντυπώσεις μας. Κολονάτα ποτήρια διακοσμούσαν τα τραπέζια περιμένοντας στωικά τον έμπειρο οινοχόο να μας τα γεμίσει και να μάθουμε τα μυστικά κάθε ξεχωριστής ετικέτας. Η εμπειρία της δοκιμής συνοδευόταν από μια πιατέλα από εξαιρετικά Ναξιώτικα τυριά όπου η γεύση κάθε τυριού θα συνόδευε την επίγευση κάθε κρασιού με εντυπωσιακό τρόπο.

Ο Γιώργος Κανόπουλος, οινολόγος και ιδιοκτήτης του warehouse Wine Bar στα Εξάρχεια, ήρθε από την Αθήνα για να μας μεταφέρει την πολύτιμη γνώση του, και σαν αυθεντικός sommelier μας ταξίδεψε από την  Μακεδονία, το όρος Παγγαίο έως την Πάρο και την Κω. Διαδοχικά, τα ποτήρια μας φιλοξένησαν από αφρώδεις ντελικάτες μυρωδιές, φρουτώδη, κεχριμπαρένια, βαριά και αρωματικά σαν ουίσκι μικρής μεσαίας ή μεγάλης ωρίμανσης. 12 φορές γέμισαν τα ποτήρια μας και δίχως να το καταλάβουμε οι συζητήσεις είχαν πάρει φωτιά, τα γέλια είχαν πλημμυρίσει την αίθουσα κι αισθανόμασταν όλοι μέρος μιας μυσταγωγίας και μιας εμπειρίας διαφορετικής από το συνηθισμένο.

Το τυροκομείο Κουφόπουλος επιμελήθηκε την ποικιλία τυριών με φροντίδα όπου μεταξύ άλλων απολαύσαμε παλαιωμένη γραβιέρα 2 ετών, καπνιστό τύπου μετσοβόνε, ξυνότυρο με μαύρο σουσάμι ανθότυρο, κεφαλογραβιέρα και αρσενικό Νάξου. Ο οικοδεσπότης μας Γιώργος Δημητροκάλλης ιδιοκτήτης του “Αντάμωμα”, συμπλήρωσε την ολοκληρωμένη εμπειρία σερβίροντας ζεστά τυροπιτάκια συνοδευόμενα από μαρμελάδα πορτοκάλι και φλογέρες με σπανάκι, καπνιστό ζαμπόνι και γλυκιά σάλτσα ντομάτας.

Η σύλληψη της υπέροχης ιδέας  Foodies on Naxos ανήκει στους εμπνευστές της,  Γιώργο Δημητροκάλλη ιδιοκτήτη του Αντάμωμα, Κατερίνα και Καλλιόπη Χατζηπέτρου, των Kallina Coordinators όπου μας εξήγησαν την πρωτοποριακή ιδέα που θα αγκαλιάσει την γαστριμαργική εμπειρία με ένα σύνολο εκδηλώσεων, ημερήσιων εκδρομών κι επισκέψεων σε μέρη αυθεντικού γαστρονομικού ενδιαφέροντος:

«To Foodies on Naxos θα είναι ένα γεγονός για τους  επισκέπτες  και ντόπιους με περιπετειώδη διάθεση και αγάπη για το φαγητό. Σήμερα, συνδυάζουμε την ποικιλία ντόπιων Ναξιώτικων τυριών με επιλεγμένο Ελληνικό κρασί. Είναι μόνο η απαρχή μιας αλληλουχίας εκδηλώσεων που θα εγκαινιάσουμε σαν μέρος από την έννοια του Foodies on Naxos, όπου θα δίνουμε έμφαση στα μέγιστης ποιότητας πρωτογενή υλικά που έχει να προσφέρει το νησί. Το Foodies on Naxos δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους που απολαμβάνουν ένα καλό φαγητό αλλά για εκείνους που ενδιαφέρονται να μάθουν την κουλτούρα και την προέλευσή του. Είναι για να εκτιμήσουμε τις μαγειρικές τεχνικές και την παραδοσιακή σπιτική μαγειρική!

Το Foodies on Naxos στοχεύει να κοιτάξει βαθιά στην μαγειρική κουλτούρα της Νάξου δίνοντας μια εξαιρετική διορατικότητα ακριβώς εκεί που οι ντόπιοι νοιάζονται για το φαγητό που τρώνε, για τον τρόπο που καλλιεργούν και φροντίζουν το προιόν τους, την προετοιμασία που χρειάζεται και πάνω από όλα το μοίρασμα και την απόλαυση του με φίλους και οικογένεια. Το νησί της Νάξου αποτελεί κυριολεκτικά το όνειρο αυτών που αγαπούν το καλό φαγητό διότι προσφέρει μια πληθώρα τοπικών διαδικασιών παρασκευής, μια τεράστια ιστορία  μαγειρικής κουλτούρας με μοναδικές παραδοσιακές και μοντέρνες συνταγές. Στοχεύουμε να εισάγουμε μια μοναδική μαγειρική εμπειρία για εκείνους που ενδιαφέρονται στη γαστρονομία, αυθεντικές γεύσεις και αρώματα, ακόμη και για εκείνους που έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση σε νέες  εμπειρίες σερβιρίσματος. Με το να οργανώνουμε ειδικά σχεδιασμένα γαστριμαργικές εκδηλώσεις θα σας δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψετε της τεράστια ποικιλία της Ναξιώτικης κουζίνας που διατίθεται στο νησί κι επί της ουσίας να γίνετε μέρος της αυθεντικής Ναξιώτικης φιλοξενίας!!!»

Η βραδιά τελείωσε με μια αναπάντεχη ευχάριστη έκπληξη με την κ. Κουφοπούλου να μας φτιάχνει από την αρχή σε πραγματικό χρόνο λαχταριστή μυζήθρα όπου την απολαύσαμε με μέλι και κανέλα. Ένα υπέροχο τελείωμα μιας υπέροχης βραδιάς.

Και γιατί όλα τούτα στην Νάξο? Ας μην ξεχνάμε ότι ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και της Αριάδνης… Τα υπόλοιπα θα σας τα πούμε στο επόμενο ταξίδι του Foodies on Naxos

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Η ταφή του Πάπα Φραγκίσκου, το πένθος, η επόμενη ημέρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε... Οι επιθυμίες του για την ταφή του και η επόμενη ημέρα

Κυκλάδες – Real Estate: Πάρος και Μύκονος κοντράρονται για την πρωτοκαθεδρία

Μύκονος και Πάρος ανταγωνίζονται για την κορυφή του real estate στις Κυκλάδες

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Βατικανό: Εκοιμήθη ο Πάπας Φραγκίσκος

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος

Σύρος: Άνοιξαν οι εγγραφές για το μοναδικό Stoiximan AegeanBall Festival 2025!

Η αναμονή τελείωσε και η αγαπημένη σου μπασκετική απόδραση βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά, από τον προγραμματισμό σου

Πάρος: Έρχεται το 4th Paros Way και θα συναρπάσει!

Στις 24 -25 Μαΐου 2025 η Πάρος φιλοξενεί το 4th Paros Way και αναμένεται να συναρπάσει τους συμμετέχοντες.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ύψη το κόστος στέγασης για τους γιατρούς στα νησιά

Τα νησιά γεμάτα επισκέπτες αλλά άδεια από γιατρούς – Στα ύψη το κόστος στέγασης για υγειονομικούς - Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ελλάδα: Έρχονται νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Τα νομοσχέδια θα θέσουν νέες βάσεις για το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Σε απόγνωση οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές. Πως η αύξηση των επιβατών δημιουργεί προβλήματα

Το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων σε πτήσεις απειλεί να εκτροχιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και τις ισολογιστικές επιδόσεις εταιρειών στην Ευρώπη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα