Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕικόνες της ημέραςΓιάννης Franjeskos “Ευχαριστώ πέτρες που μου επιτρέψατε να δω την εσωτερική σας...

Γιάννης Franjeskos “Ευχαριστώ πέτρες που μου επιτρέψατε να δω την εσωτερική σας ομορφιά τους και να ακούσω τους ψιθύρους σας»

|

Από αύριο 29 Αυγούστου και έως τις 11 Σεπτεμβρίου στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου «Ιάκωβος Καμπανέλλης» μία ξεχωριστή έκθεση γλυπτικής, ζωγραφικής και φωτογραφίας του Γιάννη franjeskos

«Οι πρώτες σκέψεις μου γεννήθηκαν πολύ παλιά την δεκαετία του 80 όταν αναρωτήθηκα εάν μπορώ να αποτυπώσω μία φωτογραφία σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Έχοντας κάνει μαθήματα Φωτογραφίας και Ζωγραφικής, η γλυπτική ήρθε ως μοιραία συνέχεια. Και το 2011 σκέφτηκα «γιατί όχι να μην δουλέψω και με μία πέτραΚαι μέσα από το γκρίζο και το άσπρο της πέτρας που κρατούσα στα χέρια μου και παρατηρώντας τα νερά που την διατρέχουν άρχισα να αντιλαμβάνονται τη δομή της. Μέσα από τα νερά της άρχισα να διαβάζω τις προοπτικές που αποτυπώνονται και έτσι ξεκίνησα. Για ένα έργο με βότσαλα ή πέτρες χρειάζομαι από μία έως δύο εβδομάδες με το πιο δύσκολο σημείο να είναι αυτό των λεπτομερειών, του γυαλίσματος, το σκάλισμα των τελειωμάτων. Και άλλωστε οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να βγει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Αναζητώ τις πέτρες που θα μου δώσουν την δυνατότητα να βγάλω από μέσα τους μία εικόνα ξεχωριστή».

Αποκάλυψη τώρα 

Ο Γιάννης Φρατζέσκος (Franjeskos) αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό της Νάξου… Το έχει κάνει και παλαιότερα. Μέσα από δύο εκδόσεις λευκωμάτων φωτογραφίας που έχουν σχέση με τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. Όμως έρχονται και άλλα, όπως θα διαβάσετε στο τέλος του σχετικού άρθρου που βρίσκουμε ένα μίνι βιογραφικό… Όμως, τώρα γίνεται ένα μικρό του όνειρο πραγματικότητα. Για πρώτη φορά εκθέτει έργα του σε επίπεδο ζωγραφικής και κυρίως γλυπτικής. Και για όλα φταίει ο Κώστας Σκαρβέλης (κλινικός ψυχολόγος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας «Κλίμακα» Νοτιοανατολικών Κυκλάδων με έδρα τη Νάξο) πολύ καλός του φίλος αλλά και …μάνατζερ (σ.σ. δεν μας διαβάζουν στα τμήματα του ΣΔΟΕ) με τον οποίο έφτασαν έως την Αιθιοπία και την Ινδία για θέματα …φωτογραφίας αλλά και έως τον Λυώνα ή τις άλλες παραλίες της Νάξου για την ανεύρεση βοτσάλων και πέτρας. Και όπως μας είχε πει στην εφημερίδα «Κυκλαδική» τον Αύγουστο του 2014 «τον βοηθάω να μαζεύουμε βότσαλα και πέτρες» ενώ σχετικά με την γλυπτική στην πέτρα θα δηλώσει «ψάξαμε στο διαδίκτυο και δεν υπάρχει ανάλογη τεχνική»… Οπότε η αυθόρμητη σκέψη όλων «από τη στιγμή που υπάρχει άφθονη πρώτη ύλη στη Νάξο γιατί να μην δημιουργηθεί μία σχολή γλυπτικής για όσους ενδιαφέρονται και να δοθεί μία ακόμη προοπτική στα παιδιά ή τους μεγαλύτερους της Νάξου;

Η συλλογή με τις Παναγίες 

Είναι περήφανος για κάθε του έργο. Το εργαστήρι του στο κήπο του σπιτιού μοιάζει με μικρό λατομείο. Οι πέτρες εκεί …πεταμένες για άλλους. Για τον ίδιο απλά περιμένουν να του ψιθυρίσουν πως θα μετατραπούν σε ένα ακόμη έργο τέχνης. Είναι ιδιαίτερα υπερήφανος για την σειρά με τις Παναγίες που έχει δημιουργήσει. Ενώ τότε μας είχε πει για την εμπλοκή του με την γλυπτική «Οι πρώτες σκέψεις μου γεννήθηκαν πολύ παλιά την δεκαετία του 80 όταν αναρωτήθηκα εάν μπορώ να αποτυπώσω μία φωτογραφία σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Έχοντας κάνει μαθήματα Φωτογραφίας και Ζωγραφικής, η γλυπτική ήρθε ως μοιραία συνέχεια. Και το 2011 σκέφτηκα «γιατί όχι να μην δουλέψω και με μία πέτρα;» Και μέσα από το γκρίζο και το άσπρο της πέτρας που κρατούσα στα χέρια μου και παρατηρώντας τα νερά που την διατρέχουν άρχισα να αντιλαμβάνονται τη δομή της. Μέσα από τα νερά της άρχισα να διαβάζω τις προοπτικές που αποτυπώνονται και έτσι ξεκίνησα. Για ένα έργο με βότσαλα ή πέτρες χρειάζομαι από μία έως δύο εβδομάδες με το πιο δύσκολο σημείο να είναι αυτό των λεπτομερειών, του γυαλίσματος, το σκάλισμα των τελειωμάτων. Και άλλωστε οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να βγει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Αναζητώ τις πέτρες που θα μου δώσουν την δυνατότητα να βγάλω από μέσα τους μία εικόνα ξεχωριστή».

Η δική μου ιστορία 

Οπότε; Από αύριο το απόγευμα μπορείτε να δείτε τα πιο αντιπροσωπευτικά του έργα στην έκθεση που βρίσκεται στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου «Ιάκ. Καμπανέλλης» και θα μας περιμένουν έως την προσεχή Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου. Διαβάστε όμως και το δικό του εισαγωγικό μήνυμα όπως φαίνεται από τη πρόσκληση που έχει αναρτήσει στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook με τίτλο «Οι ιστορίες μου με τις πέτρες» αν και η σχέση του με την δημοσιότητα είναι κάκιστη γιατί ο ίδιος το έχει επιλέξει…

«Από τότε που ήμουν ένα νεαρό αγόρι η σχέση μου με πέτρες υπήρξε πάντα τρυφερή και παράξενη. Όποτε βρέθηκα σε μια παραλία ή βουνό πέρασα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου μαζεύοντας πέτρες. Με την πάροδο του χρόνου, άρχισα να τις ζωγραφίζω, με μικρής κλίμακας παρεμβάσεις στην αρχή. Το μόνο που έκανα ήταν να αναδείξω το ήδη  υπάρχων χρώμα και σχήμα που είχαν. Πριν από τέσσερα χρόνια άρχισα να παίρνω τα πράγματα πιο σοβαρά, παρατηρώντας τη δομή τους, τα χρώματα και τα σχήματα τους καθώς και τις διαφορετικές διαβαθμίσεις του γκρι που είχαν στο εσωτερικό τους. Κάποιες μου φαίνονταν άσχημες και αποφάσισα να τις πετάξω. Αλλά τότε μία απ’ αυτές μου ” ψιθύρισε “; ” μπορεί να φαίνομαι χάλια αλλά αν πετάξεις το μεγαλύτερο μέρος του εαυτού μου, μου το εσωτερικό μέρος θα εμφανιστεί, και αυτό το μικρό κομμάτι θα σου  επιτρέψει να δημιουργήσεις κάτι πολύ όμορφο “. Πράγματι πετώντας το μεγαλύτερο μέρος της με μεγάλη μου έκπληξη, είδα να βγαίνει κάτι υπέροχο, κάτι που δεν περίμενα! Αυτό ήταν… Αυτή η ασχημόπετρα μου έμαθε να ακούω όταν “ψιθυρίζουν” και να βλέπω  μέσα από την πέτρα την εσωτερική ομορφιά παραβλέποντας το εξωτερικό τους πρόβλημα.  Έτσι ξεκίνησα σμιλεύοντας πέτρες και βότσαλα, με διαφορετικά χρώματα και σχήματα: μαύρο – γκρι – άσπρο και μερικές απ αυτές με στρώματα: γκρί – άσπρο – κόκκονο σαν ένα μωσαϊκό. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, στο σκάλισμα δεν είναι το πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας. Αλλά η συλλογή και η διαλογή τους, Μερικές φορές μπορεί να πάω στην παραλία ή στο βουνό 10 φορές, μπορεί να επιλέξω 20 – 25 πέτρες ή βότσαλα ανάμεσα σε χιλιάδες αλλά μόνο 2-3 από αυτές θα ” ψιθυρίσουν ” και μου πουν “εμένα θα με κάνεις πρόσωπο, εμένα θα με κάνεις έντομο, εμένα θα κάνεις…. ” και τότε ξεκινάει το εύκολο μέρος του σκαλίσματος και της ανάδειξής τους.

Μετά από λίγο, άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο σε μουσεία και γκαλερί σε όλον τον κόσμο και διαπίστωσα ότι κανείς δεν έχει κάνει ποτέ κάτι παρόμοιο. Το μόνο που μπόρεσα να βρω ήταν αυτό κάποιοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν μαύρες πέτρες και στο σημείο που την γυαλίζουν παραμένει μαύρη, ενώ εκεί που είναι σαγρέ (άγρια) ασπρίζει και έτσι δημιουργείται διχρωμία.

Ένα πράγμα θα ήθελα να επισημάνω σε αυτό το σημείο είναι ότι ο γλύπτης, όταν χρησιμοποιεί το μάρμαρο, μπορεί να δημιουργήσει πολλά πανομοιότυπα αντίγραφα, ενώ η ιδιαιτερότητα σε συνεργασία με τους “πέτρες μου” είναι ότι κάθε θέμα είναι πρωτότυπο. Είναι αδύνατο για μένα να αναδημιουργήσω το ίδιο κομμάτι. Στην πραγματικότητα μερικές πέτρες είναι τόσο σπάνιες και μοιάζει σαν να βρίσκεις ένα διαμάντι στη μέση του δρόμου!

Ευχαριστώ τις πέτρες μου που μου έμαθαν να ακούω τα «ψιθυρίσματά τους» και να μπορώ να βλέπω «τον εσωτερικό τους κόσμο»

Βιογραφικό και διακρίσεις του Γιάννη Franjeskos

Ο Γιάννης Franjeskos, ζωγράφος και γλύπτης, φωτογράφος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νάξου, το νησί όπου συνεχίζει να περνάς τις μέρες του δημιουργία. Συγκαταλέγεται στους διακεκριμένους σύγχρονους φωτογράφους της εποχής μας. Σπούδασε στην Ακαδημία Τεχνών (1969) στο Μόντρεαλ του Καναδά και στο σχολείο της σύγχρονης φωτογραφίας (Νέα Υόρκη, 1972) τμήμα στο Μόντρεαλ του Καναδά. Το 2003 δημοσίευσε το πρώτο του άλμπουμ φωτογραφιών με θέμα τη Νάξο και μέσα σε ένα χρόνο εξαντλήθηκε. Το 2015 δημοσίευσε το δεύτερο άλμπουμ, επίσης αφιερωμένο στην γενέτειρά του Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. Ετοιμάζει τρία άλμπουμ -ένα για τις Κυκλάδες και τα άλλα δύο για την Ινδία και από Omo Valley της Αφρικής, όπου η πρωτοτυπία των υπηκόων του αιχμαλωτίζει την πολυπολιτισμικότητα και την καθημερινή ζωή των φυλών. Για τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αφοσιωθεί στα γλυπτά του, η μεγάλη του αγάπη, όπως παραδέχεται ο ίδιος.

Διακρίσεις:

Πρώτο βραβείο στην φωτογραφία στην Ελλάδα (1981) στην Αμερικάνικη Ένωση Αθηνών.  Άλλο ένα πρώτο βραβείο για την καλύτερη αφίσα (1986) από το υπουργείο Αιγαίου. Τον Αύγουστο του 2015, δύο από τις φωτογραφίες του ήταν σε μια ειδική δεκαπέντε ημερών έκθεση στο μουσείο του Λούβρου, μαζί με φωτογραφίες από άλλους διακεκριμένους φωτογράφους. Έχει λάβει επίσης πολλαπλές διακρίσεις σε ομαδικές εκθέσεις.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Η ταφή του Πάπα Φραγκίσκου, το πένθος, η επόμενη ημέρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε... Οι επιθυμίες του για την ταφή του και η επόμενη ημέρα

Κυκλάδες – Real Estate: Πάρος και Μύκονος κοντράρονται για την πρωτοκαθεδρία

Μύκονος και Πάρος ανταγωνίζονται για την κορυφή του real estate στις Κυκλάδες

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Βατικανό: Εκοιμήθη ο Πάπας Φραγκίσκος

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος

Σύρος: Άνοιξαν οι εγγραφές για το μοναδικό Stoiximan AegeanBall Festival 2025!

Η αναμονή τελείωσε και η αγαπημένη σου μπασκετική απόδραση βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά, από τον προγραμματισμό σου

Πάρος: Έρχεται το 4th Paros Way και θα συναρπάσει!

Στις 24 -25 Μαΐου 2025 η Πάρος φιλοξενεί το 4th Paros Way και αναμένεται να συναρπάσει τους συμμετέχοντες.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ύψη το κόστος στέγασης για τους γιατρούς στα νησιά

Τα νησιά γεμάτα επισκέπτες αλλά άδεια από γιατρούς – Στα ύψη το κόστος στέγασης για υγειονομικούς - Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ελλάδα: Έρχονται νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Τα νομοσχέδια θα θέσουν νέες βάσεις για το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Σε απόγνωση οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές. Πως η αύξηση των επιβατών δημιουργεί προβλήματα

Το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων σε πτήσεις απειλεί να εκτροχιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και τις ισολογιστικές επιδόσεις εταιρειών στην Ευρώπη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα