Πέμπτη, 1 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΝάξος - Απόλλωνας: Παίρνουν οι αναμνήσεις "σύνταξη";

Νάξος – Απόλλωνας: Παίρνουν οι αναμνήσεις “σύνταξη”;

|

Στον Απόλλωνα στη Νάξο, ένα απόγευμα του Μάη…

Ώστε αυτός είναι ο Απόλλωνας!! Όσες φορές βρέθηκα στη Νάξο, πάντα ζητούσα  να επισκεφτώ αυτό το «τραγουδισμένο» χωριό.

Αντικρίζοντας από ψηλά το γραφικό ψαροχώρι, ο νους σου πηγαίνει κατευθείαν στο καλοκαίρι, σε αμμουδιές χρυσές και σε καταγάλανα νερά. Κατεβαίνοντας, δε γίνεται να μη μαγευτείς από τη γραφικότητα του Απόλλωνα. Μάης μήνας, στις αρχές του βέβαια, το χωριό είναι σχεδόν ερημικό. Δειλά – δειλά, τα ταβερνάκια και τα καφέ της παραλίας ανοίγουν τις πόρτες τους και οι ιδιοκτήτες τα συγυρίζουν για να υποδεχτούν τον κόσμο.

Μια βόλτα από τη μια άκρη στην άλλη, αρκεί να καταλάβεις πόσο φιλόξενος είναι τούτος ο τόπος και οι άνθρωποι που κατοικούν εδώ.

apollonas1.jpg«Καλώς ήλθατε» μας λέει ο φίλος μας ο Ναξιώτης, που μετά από χρόνια στην Αθήνα, αποφάσισε να επιστρέψει και να δραστηριοποιηθεί στο νησί του.

«Το άλλο Σαββατοκύριακο θα είμαστε έτοιμοι, να έλθετε να φάμε φρέσκο ψαράκι, να τα πούμε κιόλας».

Λίγο πιο κάτω, συναντήσαμε έναν ακόμα ντόπιο που είχε ανοίξει ήδη το μαγαζί του.

Μας έφτιαξε καφέ ελληνικό, μερακλίδικο και πιάσαμε την κουβέντα.

«90 είμαστε όλοι κι όλοι. 90 κάτοικοι που παλεύουμε κάθε χρόνο να κρατήσουμε το χωριό ζωντανό. Ευτυχώς που είναι και οι ξένοι που τα ψάχνουν αυτά και έρχονται να δουν τον Κούρο. Μας έχει σώσει ο Κούρος. Πήγατε; Να πάτε»!

Τον ρωτήσαμε πως είναι η ζωή το χειμώνα σε τούτο το χωριό, που ενώ απέχει μόλις 45 χιλιόμετρα από τη Χώρα, νομίζεις πως είναι πολύ πιο μακριά.

«Η ζωή είναι δύσκολη για μας που απομείναμε. Κάποτε ο Απόλλωνας ήταν αλλιώς. Ήταν σημείο αναφοράς. Να βλέπατε πραμάτειες απλωμένες κατά μήκος της παραλίας. Να βλέπατε φρούτα και να μυρίζατε φρεσκάδα…. Ερχόντουσαν τα καϊκάκια και έπαιρναν πράγματα δικά μας, δική μας παραγωγή. Είχαμε παλιά κίνηση στο χωριό, μέχρι και τελωνείο μας είχαν. Να βλέπατε πλοία να έρχονται και να κατεβάζουν κόσμο με τις βαρκούλες…. τώρα είναι αλλιώς..»

Απόρησα με αυτή την εικόνα που μας περιέγραψε ο Απολλωνιάτης και εύλογα ακολούθησε το ερώτημα: «Αλήθεια γιατί άλλαξε τόσο το χωριό;»

dihtya.jpg«Πολλά τα προβλήματα (απάντησε). Θα σας πω μόνο τούτο.  Το χειμώνα παλεύουμε να βγάλουμε τη θάλασσα από τα μαγαζιά μας. Ένας φίλος εδώ απέναντι, με τα φτυάρια όταν έχει βοριά βγάζει άμμο από το μαγαζί του. Εδώ που καθόμαστε τώρα, το χειμώνα είναι θάλασσα. Το χωριό μας είναι εδώ και χρόνια ξεχασμένο. Έπρεπε να έχουν γίνει έργα. Έπρεπε να έχει φτιαχτεί ο λιμενοβραχίονας. Έπρεπε να έχει ο κόσμος καλύτερη πρόσβαση, κοιτάξτε γύρω σας..! Εδώ θα μπορούσαμε να είχαμε την ομορφότερη μαρίνα στο νησί. Πολλά λέμε, χρόνια τώρα, πολλά ζητάμε, αλλά απ ότι φαίνεται δεν υπάρχει βούληση. Ή μπορεί να μην ήρθε ακόμα η ώρα μας. Πάντως, ο Απόλλωνας δεν έπρεπε να είναι έτσι. Έπρεπε οι νέοι άνθρωποι να μένουν εδώ. Να έχουν κίνητρο να μείνουν. Έχουμε ένα μόλις παιδί στο σχολείο.

Όταν τελειώσει το Δημοτικό θα πρέπει να ταλαιπωρηθεί πολύ αυτό και οι γονείς του για  να πάει στο Σκαδό στο Γυμνάσιο. Μετά, για το Λύκειο θα πρέπει να πηγαίνει στην Τραγαία. Για φροντιστήριο θα πηγαίνει αναγκαστικά στη Χώρα. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό;. Να γιατί ο Απόλλωνας έχει ένα μόνο παιδί στο σχολείο. Να γιατί οι νέοι άνθρωποι φεύγουν και φτιάχνουν τη ζωή τους αλλού. Θλίβομαι πραγματικά γιατί θυμάμαι τα δικά μου χρόνια. Ήμασταν πολλά παιδιά στο σχολείο κάποτε. Στεναχωριέμαι, γιατί τώρα που έφτασα κοντά στη σύνταξη βλέπω το χωριό μου να το εγκαταλείπουν. Ήταν ωραία χρόνια εκείνα. Δύσκολα, αλλά ήταν αλλιώς».

Άκουγα χωρίς να μιλάω στον φίλο μας, τον κοίταζα, έβλεπα το παράπονο στα μάτια του και αναρωτήθηκα. Γιατί τα χωριά να ερημώνουν; Συμφωνήσαμε πάντως για ένα πράγμα. «Μέτρον άριστον». Ούτε στο ένα άκρο ούτε στο άλλο. Ούτε στην ερημιά, ούτε στον υπέρ – τουρισμό. Κάτι ενδιάμεσα, για να κρατάμε τον τόπο μας ζωντανό και να μην χάνουμε το μοναδικό του χρώμα.

Συμφωνήσαμε και κάτι ακόμα. Εγώ είδα για πρώτη φορά σήμερα το χωριό. Είχα την τύχη να συνομιλήσω με το φίλο μας και να πλάσω εικόνες στο μυαλό μου για τον Απόλλωνα μιας άλλης εποχής. Κάποιοι δεν είναι τυχεροί να έχουν αυτή την αφήγηση. Κάποιοι μάλιστα μπορεί να μη γνωρίζουν πράγματα και να είναι απόγονοι αυτών των ανθρώπων. Γι αυτό, οι αφηγήσεις πρέπει να καταγραφούν. Η παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα, οι συνήθειες, να μη σβήσουν. Και που ξέρεις; Κάποια μέρα μπορεί να ξεκινήσει και η υλοποίηση του οράματος. Κάποια μέρα μπορεί να δούμε πάλι καραβάκια να προσεγγίζουν το χωριό, και φρούτα από την ενδοχώρα να προσφέρονται και στους περαστικούς. Που ξέρεις;

apollonas.jpgΑνηφορίζοντας για να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής στάθηκα σε ένα σημείο. Σ αυτό το μαγικό χωριό στην καρδιά του Αιγαίου κάποιοι, «σφράγισαν» την αγάπη τους. Μένει εκεί η επιγραφή για να θυμίζει στους περαστικούς πως ένα «ξεχασμένο» μέρος από τους πολλούς, μπορεί να μείνει αξέχαστο για τους λίγους ρομαντικούς. Είδαμε και κάποιους (λίγους) επισκέπτες που έπαιρναν το δρόμο για την παραλία το σούρουπο. Τυχεροί, σκέφτηκα… τυχεροί γιατί διάλεξαν τούτον το μαγικό τόπο να δουν χρώμα Ελληνικό.

Κι ένας ακόμα ντόπιος, κάθεται εκεί στο παγκάκι δίπλα στα δίχτυα… κοιτάζει τη θάλασσα με βλέμμα παθιασμένο. Αναπολεί μάλλον..!!

Τυχεροί κι εμείς γιατί σε λίγες μέρες πάλι εδώ θα είμαστε. Δώσαμε υπόσχεση στους φίλους μας και φυσικά θα την τηρήσουμε.

Καλή αντάμωση!

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανδρος: Η Μονή Παναχράντου εγκαινιάζει τη μόνιμη συλλογή «Τέχνης Φυλακτήριον»

Ένας νέος πνευματικός και καλλιτεχνικός θεσμός με τη συμμετοχή 46 σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, στην καρδιά της μοναστικής ζωής.

Δραματικές ελλείψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ: Στο «κόκκινο» τα νησιά ενόψει καλοκαιριού (video)

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους σε Κυκλάδες και ηπειρωτικές περιοχές λόγω αδυναμίας 24ωρης λειτουργίας των ασθενοφόρων.

Ανάσα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Μειώσεις μέσω λιμενικών τελών ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας

Μεσοσταθμική μείωση 3,2% και σημαντικές εκπτώσεις για οικογένειες υπόσχεται η κυβέρνηση, με στόχο πιο προσιτά ταξίδια στα νησιά για το 2025.

Σίφνος – Κινητές Ιατρικές Μονάδες: Ολιστική Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το τριήμερο 8-10 Μαΐου

Δωρεάν εξετάσεις από 12 ειδικότητες, σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και πρόγραμμα πρόληψης πτώσεων για άτομα άνω των 65 ετών – Μόνο ηλεκτρονικά τα ραντεβού.

Κίνα: Από την ανάβαση με ιδρώτα, στην άνεση με κυλιόμενες σκάλες

Στην Κίνα, ένα φιλόδοξο έργο μεταμορφώνει την παραδοσιακή ανάβαση στο βουνό Lingshan, ύψους 1.500 μέτρων, με την εγκατάσταση κυλιόμενων σκαλών που επιτρέπουν στους επισκέπτες να φτάσουν στην κορυφή με άνεση.

Δονούσα γιορτάζει το βιβλίο: Πρώτο φεστιβάλ βιβλίου στο νησί των Κυκλάδων

Από τις 2 έως τις 4 Μαΐου, ο Σταυρός στη Δονούσα μετατρέπεται σε μια πολιτιστική γωνιά λογοτεχνίας με τη συμμετοχή σημαντικών συγγραφέων και δημιουργικές δράσεις για όλες τις ηλικίες.

Αμερική – 100 μέρες Τραμπ: Η Νέα Υόρκη καθρέπτης των αλλαγών

Μία Ελληνίδα στην Νέα Υόρκη μας μεταφέρει τις σκέψεις της με αφορμή τις 100 πρώτες ημέρες παρουσίας του Τραμπ στο τιμόνι της Αμερικανικής ηγεσίας (α μέρος)

Αλόννησος: Έσπασε ο κάβος πλοίου εν μέσω θυελλωδών ανέμων – Αναστάτωση στο λιμάνι (video)

Οι δυνατοί άνεμοι παρέσυραν το πλοίο κατά την επιβίβαση αυτοκινήτων – Σκηνές ανησυχίας και παρέμβαση των λιμενικών για την ασφαλή ολοκλήρωση του δρομολογίου. (video)

Αριστεία στην Καρδιολογία: Γιατί οι διεθνείς ασθενείς επιλέγουν Γερμανούς καρδιολόγους

Για τους ασθενείς που αναζητούν ακρίβεια, συμπόνια και παγκόσμιας κλάσης εξειδίκευση στην καρδιολογία, η Γερμανία παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους προορισμούς.

Φόρτωμας: Τι είπε στη Βουλή για τον επαναπατρισμό γιατρών και τη στελέχωση του Νοσοκομείου Σαντορίνης

O Φίλιππος Φόρτωμας στη Βουλή για τον επαναπατρισμό γιατρών από τις ΗΠΑ

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο