Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΟι δυό κόσμοι και ο Αγιασμός των Υδάτων

Οι δυό κόσμοι και ο Αγιασμός των Υδάτων

|

Η Υπατία τοποθετείται πάνω στο θέμα των νεκρών παιδιών που εντοπίστηκαν στις παραλίες της Νάξου τα τελευταία 24ωρα.. Μας μεταφέρει στο καλοκαίρι, το χειμώνα βάζει τις διαφορές και εύχεται ” Να μην πετρώσει ο πόνος, κι αυτό είναι κάτι”.

Υπάρχουν κι αυτοί οι νεκροί… που δεν έχουν τάφο. Παρά μονάχα ένα απέραντο υδάτινο προσκεφάλι.

Υπάρχουν κι αυτοί οι νεκροί… που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει. Και βολοδέρνουν μες τα κύματα. Μόνοι. Και άμποτε κανείς αλήθεια να τους ψάξει.

Υπάρχουν κι αυτοί οι νεκροί… που ενίοτε θα τους ξεβράσει κάποιο χειμωνιάτικο κύμα σε κάποια χρυσαφένια αμμουδιά ενός καλοκαιριού.

Ανάμεσά τους και κορμάκια μικρών παιδιών, με φαγωμένα τα μουτράκια από τα ψάρια. Σωστοί ναυαγοί που δε φοβήθηκαν μόνα στα πεντακόσια μέτρα βάθος, που αφήκανε το χέρι της μαμάς τους, κάπου μπερδεύτηκε και το χάσανε και κείνα μείναν μόνα, μα δε φοβήθηκαν.Και είχαν το σακίδιο στην πλάτη… σωστοί ναυαγοί σου λέω…βαρύ το σακίδιο να δεις…με κάτι μουλιασμένα ρουχαλάκια και μπισκότα μέσα.

Να, σ’ εκείνη την ίδια αμμουδιά που ακόμη μυρίζει καλοκαίρι, ακούγονται ακόμη οι φωνές των δικών σου παιδιών, και οι δικές σου μη σου πω… γλυκιά μανούλα τρυφερή …που τα φώναζες να βάλουν αντηλιακό… και γκρίνιαζες μετά γιατί σου χύθηκε ο καφές στην άμμο. Και μετά πάλι τα κυνηγούσες να τα ντύσεις για να πάτε να φάτε στην ταβέρνα από πάνω.

Σ’ εκείνη εκεί την ίδια χρυσαφένια αμμουδιά στον Αλυκό… στριμώχτηκαν χθες δυό κόσμοι. Γιατί ήρθε εκείνο το κορμάκι το φαγωμένο από τα ψάρια… σε προχωρημένη σήψη είπανε… που έχει…είχε… Δεν έχει πια ενεστώτα γι’ αυτό… Είχε την ίδια ηλικία με τα παιδάκια σου που παίζαν…εκεί ακριβώς που το ίδιο κύμα ξεβράζει σήμερα τον ανθρώπινο πόνο, τον πετρωμένο σε ό,τι τρυφερό κρέας του απόμεινε πια. Και σε ό,τι ρουχαλάκια και μπισκότα απόμειναν σε ένα σακίδιο ασήκωτο απ’ το βάρος.

Κι εσύ ευρωπαία μάνα, γλυκιά, τρυφερή, θες να τρέξεις ξαφνικά εκεί στη χρυσαφένια αμμουδιά του καλοκαιριού σου…να τρέξεις δίχως να σε δει κανείς!

Να τρέξεις πάνω από κείνο το προχωρημένο σε σήψη κορμάκι…δε σε νοιάζει…να το αγκαλιάσεις θες…που δεν έχει πια μάνα…να γίνεις εσύ μάνα του για λίγο…γιατί μπορεί κανείς να μην το κλάψει…να του  ισώσεις λίγο τα ρουχαλάκια του στην άμμο… να το ρωτήσεις μήπως πεινά μήπως κρυώνει ή μήπως φοβάται δίχως τη μαμά του…

Να τρέξεις ξυπόλητη θες ουρλιάζοντας, με ξέπλεκα τα μαλλιά σου και τον πόνο ζωγραφισμένο στο βλέμμα, να ανεμίζουνε τα φουστάνια σου και η μαντήλα σου όπως θα έκανε ακριβώς εκείνη η μάνα…να παραμερίσεις θες, ουρλιάζοντας όλους τους όφισερ της θάλασσας και τους ντόκτορς που έχουν μαζευτεί από πάνω του μα είναι πια αργά.

Κι ενώ ξέρεις πως θα κάνουν καιρό να ξαναφάνε και κείνοι ψωμί μαζί με σένα…μαδε σε νοιάζει…εσύ να το αγκαλιάσεις θες και να ουρλιάξεις προς όλη τη θάλασσα…αλήτες αλήτες αλήτες… να φύγει μια κραυγή και ένα αλήτες μαζί προς όλη την ανθρωπότητα απανταχού και απεριόριστα… έτσι όπως θα είσαι πεσμένη πάνω στη χρυσαφένια άμμο.

Ένα αλήτες προς όλους τους μικρούς και μεγάλους καρχαρίες της στεριάς και της θάλασσας που αφήκανε ένα παιδί να πνίγεται στα κύματα με ένα βαρύ σακίδιο στην πλάτη.

Και σφουγγίζεις το δάκρυ σου και πνίγεις τον καημό σου μετά και δεν ξεστομίζεις ποτέ εκείνο το :

«Μιά βάρκα να είχαμε ρίξει ακόμη … Μιά!»

Γιατί θα ακουστεί βαρύ και κανείς ίσως δεν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω.

Γιατί θα ακουστεί βαρύ σε όσους προχθές πέσαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν ένα ξύλινο σταυρό και όχι κάτι άλλο…

Γιατί θα φανεί βαρύ και σε σένα που εκείνη την ώρα τηγάνιζες πατάτες και χαιρόσουνα στη ζέστα του σπιτιού σου.

Και επιτέλους θα φανεί βαρύ που εσύ και τα παιδιά σου κατά τύχη είστε σε έναν κόσμο που έχει καράβια και Μπλου Σταρ και όχι στον άλλον που έχει φορτωμένες με σταυρούς από σάρκα και όνειρα και πόνο βάρκες, που θα μπατάρουν μια μέρα στ’ ανοιχτά.

Τουλάχιστον όμως να μπορείς να κλάψεις γι’ αυτό το παιδάκι, είναι κάτι.

Να μην πετρώσει ο πόνος, κι αυτό είναι κάτι.

Να μην αντέχουμε στα ξεβρασμένα πτώματα, κι αυτό είναι κάτι!

Υπατία

(*) Ο πίνακας είναι της Zaklin Polenaki.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στην Πλάκα ξανά: 7η αυτοψία και 32η συνέλευση πολιτών για τη σωτηρία των παραλιών της Νάξου

Οι ενεργοί πολίτες της Νάξου επιστρέφουν στην Πλάκα την Παρασκευή 11 Ιουλίου, για μια ακόμη αυτοψία και την 32η συνέλευσή τους, εν μέσω καταγγελιών για ανεξέλεγκτες καταπατήσεις, περιβαλλοντική υποβάθμιση και αδράνεια των αρχών.

Μητρόπολη Παροναξίας: Υποδοχή Τιμίου Λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας στην Νάξο

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025 θα πραγματοποιηθεί με ευλάβεια η επίσημη υποδοχή αποτμήματος του λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτισσας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου.

Αιμοδοσία Ιουλίου στη Νάξο: Όταν η προσφορά γίνεται ζωή (πρόγραμμα)

Ο Σύλλογος «Εθελοντική Αιμοδοσία Νάξου» καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη νέα σειρά αιμοδοσιών, δίνοντας το πιο πολύτιμο δώρο — το αίμα τους.

Σύρος: Εκπαιδευτική δράση για παιδιά στο Ενυδρείο Κινίου

Γνωριμία με το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού μέσα από ξενάγηση και βιωματική εμπειρία – Εκδηλώσεις στις 23 και 30 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο

Γαλλικό αφιέρωμα – ύμνος στο ελληνικό καλοκαίρι. Το GEO «ταξιδεύει» στο Αιγαίο

Σειρά δημοσιευμάτων σε έντυπη και ψηφιακή μορφή αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά, την αυθεντικότητα και τη γαστρονομία των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 11 Ιουλίου

Από τις 06:30π.μ. έως τις 08:00π.μ. σε διάφορες περιοχές του νησιού λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Π.Ν.Αι.: Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων

Η διαβούλευση απευθύνεται τόσο σε πολίτες όσο και σε θεσμικούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς και θα είναι ανοικτή έως τις 27 Ιουλίου 2025

Πάρος: Στην τελική ευθεία το νέο Δικαστικό Μέγαρο, επίσκεψη Μπούγα και σύσκεψη στο Δημαρχείο

Σημαντική σύσκεψη εργασίας παρουσία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα για την εξεύρεση χώρου στέγασης του Πρωτοδικείου Πάρου – Κοινός στόχος η αναβάθμιση των δικαστικών υπηρεσιών στο νησί.

«Ο χορός του Ησαΐα» στην Πάρο: Παράδοση ή παρεξήγηση;

Η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας τοποθετείται για το βίντεο γαμήλιας τελετής στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή – Τι είναι πραγματικά το τοπικό αυτό έθιμο και γιατί δεν αποτελεί καινοτομία

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Αναστηλώνεται ο Ι.Ν. Αγίου Μάμαντος στην Ποταμιά

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ενέκρινε την απευθείας ανάθεση στατικής μελέτης για τη στερέωση και αποκατάσταση του ιστορικού ναού, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2025.

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης (18:30) για το “BLUE STAR 1”

Το πλοίο θα αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 18:30 αντί για 17:30 – Δείτε το ανανεωμένο ωράριο για Πάρο, Νάξο, Ίο και Θήρα