Τρίτη, 29 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΚαι τίναξε τον χιονισμένο κουραμπιέ... Και το ευχαριστώ στους κατοίκους της Πάρου

Και τίναξε τον χιονισμένο κουραμπιέ… Και το ευχαριστώ στους κατοίκους της Πάρου

|

Χριστούγεννα και η Υπατία μας κάνει λόγο για τις γιορτές και την μεγάλη αντίθεση των ημερών με αφορμή το τελευταίο ναυάγιο έξω από τη Πάρο… Και “φωνάζει” ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους κατοίκους της Πάρου που για μία ακόμη φορά έβαλαν … πλάτη 

Η χωρισμένη…

Οδηγούσε στην εθνική οδό πίσω από μια νταλίκα. Είχε κολλήσει για την ακρίβεια πίσω της. Φαρδύ το ρεύμα διπλό με προστατευτικό κιγκλίδωμα κι αεροπλάνο χωρούσε κι όμως αυτή εκεί.

Πηγαίναν μαζί κομβόι, σιωπηλό σαν δυο μοναχικές καμήλες στον βόρειο οδικό άξονα του νησιού που όλοι προσπερνούσαν με τα βιαστικά τους άλογα. Ένοιωθε ασφάλεια να είναι εκείνος μπροστά…ο οδηγός της νταλίκας… με τις φαρδυκάπουλες λαμαρίνες του και τα φωτάκια γύρω γύρω. Δεν έβλεπε καλά γι’ αυτό. Έκλαιγε. Δεν έκλαιγε πιο πριν. Να τώρα μόλις. Είχε βάλει το ραδιόφωνο ένα αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι και την έπιασε το παράπονο. Όλα τα θυμήθηκε. Ακόμη και έναν γάιδαρο που την είχε τσινήσει μικρή…ακόμη κι αυτόν τον θυμήθηκε.

Πέρασε ένα περιπολικό με αναβοσβήνοντα φώτα. Δεν την ένοιαξε.

Τα μάτια της τρέχαν. Μην κλαις! Ήταν σαν να της έλεγε ο οδηγός της νταλίκας κοιτώντας από τον μεγάλο καθρέπτη. Έβλεπε την κίνησή της όπως σκούπιζε τα δάκρυα. Μην κλαις…κι εγώ μόνος θα τα περάσω τα Χριστούγεννα. Χωρίς τα παιδιά. Θα τα έχει η γυναίκα. Δεν πειράζει…του λέει με το δικό της βλέμμα. Αυτοί τα Χριστούγεννα εμείς την Πρωτοχρονιά…κι άλλαξε το τραγούδι …σκούπισε τα μάτια…και πορεύονταν έτσι μαζί σαν οι λαμαρίνες τους να αγαπήθηκαν ξαφνικά μέσα στη μοναξιά και την ασχήμια του δρόμου.

Τα Χριστούγεννα των χωρισμένων έχουν μια θλίψη. Και μιαν δυσκολία. Ποιος θα έχει τα παιδιά. Ο ένας μόνο. Ο άλλος… μόνος. Μόνος στο σπίτι, μιας ερειπωμένης αλλοτινής ευτυχίας να υψώνει το ποτήρι του και να τσουγκρίζει με τη θλίψη.

Η χήρα…και τα ορφανά…

Μετρούσε τα σερβίτσια. Ένα λιγότερο. Φέτος. Αν μπορούσε να πατήσει το κουμπί να περάσει ο χρόνος εμπρός να προσπεράσει τα Χριστούγεννα να μη νοιώσει αυτόν τον πόνο. Όσων λείπουν. Από το τραπέζι. Από την ψυχή της. Από τη ζωή. Όσων λείπουνε κι εκείνη δεν αντέχει που λείπουν. Και Θεέ μου πόσο κοινότυπη, αλλά η πιο σημαντική ευχή τελικά φαντάζει κάθε χρόνο : Και του χρόνου!

 Ένα Δόξα Σοι ο Θεός και φέτος. Μακάρι και του Χρόνου. Να είμαστε μαζί.

Ο κουραμπιές…

Τίναξε τον χιονισμένο σαν τα ψηλά βουνά της Κρήτης,από ζάχαρη άχνη κουραμπιέ, στο πιάτο του προσεκτικά…οι φωνές και τα γέλια των παιδιών και των εγγονιών του γέμιζαν τη σάλα χαρά…τα ξύλα τριζοβολούσαν στο τζάκι…οι γυναίκες πηγαινοέρχονταν στην κουζίνα και οι άντρες χαϊδεύαν ευχαριστημένοι τις ξέχειλες κοιλιές τους στον καναπέ. Η σάλα καταστόλιστη…στιγμές οικογενειακής ευτυχίας…χαράς… θαλπωρής…τι όμορφα!

Τα κουφάρια…

Κι εκεί δίπλα στην προβλήτα αυτής της οικογενειακής του ευτυχίας…παραμονή Χριστουγέννων μια άλλη οικογενειακή… τραγωδία. Εκεί στην προβλήτα του νησιού αραδιασμένα άψυχα κορμιά πνιγμένα από ένα ακόμη κομβόι θανάτου σε ύποπτα ναυτικά περάσματα…το λεγε στις ειδήσεις…στην τηλεόραση εκεί ανάμεσα στα γέλια και τις φωνές των παιδιών του…πρόσωπα βουβά στεγνά στο τζάμι της TV κι ας είχαν μουλιάσει στα παγωμένα νερά του Αιγαίου…εκεί στην προβλήτα μυρωδιά θανάτου ξένου που δεν είναι δικός του, είναι ξένος προσφυγικός, μα τόσο πανανθρώπινος μαζί.

Τα παιδιά ανοίγαν τα δώρα χαρούμενα τρέχαν στα ζεστά…και κάποια άλλα παιδιά εκείνη την ώρα γινόταν κουφάρια που μπερδεύονταν με τα φύκια και τα κύματα…τυλίγονταν στις μεταξωτές κορδέλες των διοικούντωντου κόσμου και πηγαίναν στο βυθό.

Όσων διοικούν. Τον κόσμο. Τις τύχες και τις ζωές του. Και κατά τύχη εσύ είσαι στο σαλόνι σου απόψε και στη ζέστα σου και όχι στον πάτο και την παγωνιά της θάλασσας.

Τα παιδιά ανοίγαν τα δώρα και τα κουφάρια στοιβάζονταν μέσα σε μαύρες σακούλες στην προβλήτα του νησιού. Μικροί Χριστούληδες, βρέφη παιδιά που ίσα που πρόλαβαν να γεννηθούν και σταυρώθηκαν ήδη!

Αυτό που πραγματικά θέλω αυτά τα Χριστούγεννα είναι να τινάξω τον χιονισμένο κουραμπιέ στο χαλί του σπιτιού σας, να αναποδογυρίσω τις πιατέλες με τα κρέατα, να ρίξω το δέντρο και τα λαμπιόνια σας, σαν σκαλικάντζαρος θέλω να μπω στα σπίτια σας μέσα, με κρεμασμένα κουδούνια να σας το χαλάσω!

Να σας χαλάσω τα Χριστούγεννα και να ουρλιάξω θέλω για την υποκρισία του κόσμου τούτου. Αλλού φωτάκια κι αλλού κουφάρια. Αλλού φαγοπότια κι αλλού πείνα, δυστυχία, μοναξιά κι αρρώστια. Να ουρλιάξω θέλω αυτά τα Χριστούγεννα που μυρίζουν Θάνατο. Πιότερο Θάνατο παρά Γέννα.

Συμπαθάτε με…

Καλά Χριστούγεννα!

Είθε το πνεύμα των Χριστουγέννων να μπει ακατάληπτο σε όλες εκείνες τις γέρικες και σπαγγοραμένες ψυχές που αποφασίζουν για τον κόσμο τούτο. Να μπει και να τους κάνει τον ύπνο εφιάλτη, όπως κάποτε στην ομώνυμη ταινία το γέρο – Σκρουτζ. Μπας και ξυπνήσει έστω και μία από δαύτες και αλλάξει τον κόσμο.

Αλλιώς ας τον αλλάξουμε εμείς!

(*) Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κοινωνία της Πάρου και κάθε Πάρου για την ανθρωπιστική βοήθεια στους χθεσινούς ναυαγούς και ένα γενικό βαθύ συλλυπητήριο στην ανθρωπότητα όλη. Ο πίνακας είναι του Γιώργου Γαβριήλ.

Υπατία

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σημαντικές παρεμβάσεις στα γήπεδα Φιλωτίου και Αγερσανίου – Έτοιμα για τη νέα σεζόν

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στους συνθετικούς χλοοτάπητες – Έρχεται και νέα περίφραξη στο Φιλώτι

Η Σαντορινιά κυρία της μουσικής στη Μάνη: Ένα ταξίδι με τη Μαρίζα Κωχ

Μια μουσική συνάντηση καρδιάς με τη Σαντορινιά δημιουργό, γεμάτη τραγούδια, παραδόσεις και μνήμες από όλη την Ελλάδα.

Από τα πεύκα στο… τσιμέντο: Η περιβαλλοντική κατάρρευση των νησιών μας σε 30 χρόνια

Μέσα σε τρεις δεκαετίες, το Αιγαίο έχασε πάνω από 138.000 στρέμματα δάσους και απέκτησε 85.000 στρέμματα δόμησης – δραματικά ευρήματα για την αστικοποίηση, τη βιοποικιλότητα και το μέλλον του τουρισμού

Ποιος είναι ο άνθρωπος που καθαρίζει κάθε μέρα, εδώ και 20 χρόνια τη γειτονιά του

Ο “αθόρυβος ήρωας” μιας γειτονιάς στο Ηράκλειο που δίνει μάθημα πολιτισμού με τις πράξεις του.

Ορεινός Αξώτης: «Δούλες» της ξενιτιάς, η σκοτεινή πορεία των Ναξιωτισσών κοριτσιών προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη

Μια άγνωστη, σκληρή ιστορία: Από τις ελπίδες για δουλειά και πρόοδο, στις εξαφανίσεις, τις αρπαγές και τα δίκτυα εκμετάλλευσης – μέσα από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του 1902.

World Travel Awards: Ποια είναι η Ευρωπαϊκή πόλη που αναδείχθηκε για 2η χρονιά κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός

Ξεπέρασε το Παρίσι, τη Λισαβόνα και την Αθήνα, χάρη στην πολιτιστική της ενέργεια, την αρχιτεκτονική της και τα θρυλικά φεστιβάλ της.

Φορολογικές Υποχρεώσεις Ιουλίου: Η «τελευταία προθεσμία» χτυπά στις 31 του μήνα

Εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ρυθμίσεις και εκπτώσεις: Όλα όσα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Μηλώσια 2025: Το Φιλώτι τιμά με σεβασμό τη Μαριάνθη Βασιλάκη

Μια συγκινητική αθλητική εκδήλωση γεμάτη ενέργεια, μνήμη και συμμετοχή, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου – Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025.

8 Καλοκαίρια φεστιβάλ Στρογγύλη: Η τέχνη απλώνεται στη Σαντορίνη

Αγαπημένοι καλλιτέχνες, συγκινητικά αφιερώματα, γέλιο και μουσικές βραδιές σε όλο το νησί – με ελεύθερη είσοδο για όλους

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινό με χόρτα τσιγαριαστά

Με χοιρινό μπούτι, μυρωδικά και μπόλικα άγρια χόρτα φτιάχνουμε αυτό το αξέχαστο τσιγαριαστό.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Νάξος: Παραίτηση Φλεριανού από τη θέση του Αντιδημάρχου Ισότητας, ποιους λόγους επικαλείται (έγγραφο παραίτησης)

Ο Βασίλης Φλεριανός παραιτήθηκε από την προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, επικαλούμενος αντικειμενική αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του – Συζητείται η αντικατάστασή του στο σημερινό (23/07) Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»