Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΜΜΕ, επικαιρότητα και εξουσία

ΜΜΕ, επικαιρότητα και εξουσία

|

Ο Αλέξανδρος Αρβανιτάς έχει … ορέξεις και αναλύει με τον δικό του τρόπο γιατί είχε δίκιο ο ιταλός συγγραφέας,  συγγραφέας, Ουμπέρτο Έκο, όταν έλεγε πριν από αρκετές χρόνια «Σήμερα, μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση»…

Ας υποθέσουμε ότι γνωστό σας ζευγάρι καλεί εσάς και τη γυναίκα σας σπίτι του, προκειμένου να χαλαρώσετε, να συζητήσετε, να δειπνίσετε. Αυτό είναι είτε φιλικό είτε έχετε υποχρέωση απέναντί του (συνεργάτες, προϊστάμενοι, εργοδότες). Πηγαίνετε, λοιπόν, με καλή διάθεση, να περάσετε λίγες στιγμές… ανεμελιάς μαζί τους.

Ύστερα από κάποιο διάστημα, σας φωνάζουν στο τραπέζι. Εκεί η οικοδέσποινα τα δίνει όλα για να σας περιποιηθεί. Το ένα πιάτο διαδέχεται το άλλο. Τα εδέσματα πολλά. Το τραπέζι πλούσιο. Σε λίγο καταφτάνει και ο οικοδεσπότης, κρατώντας μια μπουκάλα: «Πιείτε από το κρασί μας. Το έφτιαξα με τα χεράκια μου. Είναι παραγωγής μας». Βλέπεις ότι οι άνθρωποι σκίζονται να σε ευχαριστήσουν.

Αφού τελειώνει το φαΐ, η κυρία του σπιτιού φέρνει επιδόρπιο: «Αυτό το γλυκό το είδα στην τηλεόραση. Είναι πολύ ωραίο, παιδιά. Δοκιμάστε το». Κάποια στιγμή, φτάνει η ώρα του αποχαιρετισμού. Μετά τα φιλιά και τα τυπικά, ακολουθεί η ερώτηση κρίσεως από τη σύζυγο. «Σας άρεσαν τα φαγητά μας;». Εννοείται πως είναι η ώρα που λειτουργείς με την κοινή λογική και επιστρατεύεις όση αστική ευγένεια διαθέτεις. «Βεβαίως, όλα πολύ ωραία», απαντάς με ένα στόμα και μια φωνή εσύ και η συμβία σου. «Ναι, αλλά εσύ, φίλε, έφαγες πολύ λίγο και ήπιες μόνο δύο ποτήρια κρασί», επιμένει ο σύζυγος.

Γι’ αυτήν την περίπτωση, ένα μόνο χρειάζεται: να είσαι ετοιμόλογος: «Καλέ μου φίλε, ο γιατρός με έχει βάλει στον… πάγο, με τη χοληστερίνη μου. Όσο για το κρασί; Δυο ποτηράκια είναι αρκετά, γιατί πρόκειται να οδηγήσω και επιβάλλεται να είμαι νηφάλιος»… Αφού χαιρετάτε τους ανθρώπους, βγαίνετε στο δρόμο και μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας, δηλαδή σε ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον.

Τότε συμφωνείτε με τη σύζυγό σας ότι τα φαγητά ήταν μάπα. Δεν τρώγονταν ούτε από φοιτητές στις εστίες ούτε από φαντάρους στα στρατόπεδα ούτε καν από τους πρόσφυγες στους καταυλισμούς. Όσο για το κρασί; Ξίδι σκέτο. Το δίνεις μόνο όταν θέλεις να βασανίσεις κάποιον! Θα μου πείτε, τώρα, πού το πάω; Δεν είναι φανερό ότι η σχέση ΜΜΕ-εξουσίας μοιάζει σαν μια σταγόνα νερό με τα ζευγάρια της περιγραφής; Από τα 200 χρόνια ζωής του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, η σημερινή παράταξη κυβερνά σχεδόν τα 150. Από τη Μεταπολίτευση, το 1974 μέχρι σήμερα, βρίσκεται στα πράγματα τα μισά έτη.

Δεν έθεσε, ωστόσο, ποτέ κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ποτέ. Οι δημόσιες συχνότητες χρησιμοποιούνταν -εννοείται δωρεάν- από τον κάθε πικραμένο, ο οποίος ήθελε να το παίξει… καναλάρχης. Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε τα θέματά της. Άλλωστε, κρίθηκε από τους πολίτες. Ωστόσο, θεσμοθέτησε κάποιους στοιχειώδεις όρους στο παιχνίδι. Τα κανάλια πανελλαδικής τηλεοπτικής εμβέλειας θα ήταν μέχρι έξι. Οι συχνότητες θα κόστιζαν σε κάθε ιδιοκτήτη 2,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και κάθε τηλεοπτικό Μέσο αναλάμβανε την υποχρέωση να απασχολεί μίνιμουμ 400 εργαζόμενους, με μισθολόγιο και σεβασμό στον κατώτερο μισθό.

Έτσι, λοιπόν, τα Μέσα απέκτησαν τους δικούς τους και τους… απέναντι. Μόνο που οι δικοί μας ήταν αντιπολίτευση! Ώσπου, μια ωραία πρωία, αποκαταστάθηκε η τάξη. Οι δικοί μας επέστρεψαν στα πράγματα. Οι φίλοι μας. Οι άνθρωποί μας. Αυτοί στους οποίους έχουμε υποχρεώσεις. Και τα δώρα άρχισαν αμέσως να έρχονται. Λόγω της πανδημίας, δεν χρειάζεται να πληρωθεί η δόση των 2,5 εκατομμυρίων για τις συχνότητες! Ούτε απαιτείται να απασχολούνται 400 νοματαίοι στα κανάλια. Μόλις 280 και πολλοί είναι!

Και όχι μόνο αυτό, αλλά να οι χορηγίες, να οι φοροαπαλλαγές, να τα στραβά μάτια της πολιτείας στις υποχρεώσεις των αφεντικών. Με αποκορύφωμα όλων, ασφαλώς, τη λίστα Πέτσα. Για να φτάσουμε στο σήμερα, αναμφίβολα, ο Μένιος Φουρθιώτης υπήρξε η περσόνα του δεκαημέρου. Όχι για τη φύλαξη που του παρείχε η πολιτεία. Για το θέμα περιμένουμε εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Δηλαδή, «χαιρέτα μου τον πλάτανο» που λένε στο χωριό μου.

Ωστόσο, η επιχείρηση εξαπάτησης του Ελληνικού Δημοσίου από την πλευρά του, προκειμένου με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ να καρπωθεί χρήματα, τα οποία δεν δικαιούνταν, συνιστά εισαγγελική παρέμβαση και δρομολόγηση των περαιτέρω! Η συνέχεια γνωστή.

Ο τότε υπουργός Εργασίας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento», αφού απέτρεψε την καραμπινάτη απάτη, κατήγγειλε στην εφημερίδα το πλέον εξωφρενικό. Ο Μένιος Φουρθιώτης συνέχισε τις απειλές του. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, μας αφήνει άφωνους, όταν αναφέρει ότι τόσο ο ίδιος ο υπουργός όσο και οι υπάλληλοι του υπουργείου απειλήθηκαν από τον εν λόγω κύριο και τους φουσκωτούς του!

Τι πιο φυσιολογικό αυτό να αποτελούσε πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων; Είδατε κάτι τέτοιο; Γιατί εγώ δεν το πήρα χαμπάρι. Αυτό δεν ήταν απλώς θέμα, αλλά ΤΟ ΘΕΜΑ. Μούγκα στη στρούγκα, λοιπόν. Κανένα κανάλι δεν έκανε τον κόπο να αναφερθεί σε αυτό το περιστατικό. Η κρίση στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας και οι συλλήψεις επίλεκτων στρατιωτικών είχαν την τιμητική τους. Αλλά το συγκεκριμένο θέμα πέρασε και δεν ακούμπησε.

Ύστερα από μία μέρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το ζήτημα στη Βουλή, ε, τότε κάτι βρήκαν να ψελλίσουν. Για δε τις κυβερνητικές ευθύνες, η μπάλα στην κερκίδα. Μέχρι που ερωτάται η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Πελώνη, δημοσιογράφος πριν από λίγους μήνες, και μας λέει ότι «ο Γιάννης Βρούτσης δεν έδωσε συνέντευξη στο ‘‘Documento’’. Μίλησε τηλεφωνικά και διευκρίνισε κάποια πράγματα σε ερωτήσεις που του έγιναν»! Δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή για την κυρία, η οποία υπήρξε συνάδελφος. Πάντως, για την ταμπακέρα δεν μας έκανε σοφότερους. Τσιμουδιά. Τι να πει, άλλωστε;

Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι ο κύριος Μένιος είχε πλαστογραφήσει δημοσιογραφική ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ και μέσω αυτής είχε πρόσβαση στα υπουργεία. Αντί, λοιπόν η πρόεδρός μας, Μαρία Αντωνιάδου, να κινηθεί νομικά εναντίον του κυρίου, μας είπε το εξής αμίμητο: «Μην μπλέξουμε τώρα. Αυτός κάνει συνεχώς μηνύσεις. Ας τα βρουν οι νομικοί μας σύμβουλοι με τους δικηγόρους του»!

Θα μου πείτε, δεν ήταν αναμενόμενα όλα αυτά; Καναλάρχες, κυβέρνηση και ΕΣΗΕΑ χορεύουν στους ρυθμούς του κυρίου Μένιου. Πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι πρόκειται για «γαλάζιο» στέλεχος, με αγώνες για το κυβερνητικό κόμμα. Οι κακές γλώσσες λένε ότι στις επόμενες εκλογές θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να πιστεύω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς τότε θα έχει χαθεί και το τελευταίο ίχνος σοβαρότητας του εν λόγω φορέα.

Ας επανέλθουμε όμως στα δικά μας. Τις σχέσεις καναλαρχών – κυβέρνησης. Τώρα, στον Θεό σας, εσείς τι περιμένετε να κάνουν αυτοί οι… ταλαιπωρημένοι επιχειρηματίες; Να ενημερώσουν άφοβα τους συμπολίτες τους; Ποιος νοιάζεται για την ενημέρωση, ρε παιδιά; Ποιος; Τι θα πουν στο ζευγάρι που τους κάλεσε στο σπίτι του; «Ξέρετε, τα φαγητά σας δεν τρώγονται και το κρασί σας είναι για πέταμα;». Σοβαροί να είμαστε.

Οι φιλικές σχέσεις και η διαπλοκή δεν επιτρέπουν ούτε πειραματισμούς ούτε αντάρτικο. Όπως λέει ο λαός μας, «το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο». Τα κανάλια, δυστυχώς, σήμερα έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο κομμάτι για την… ενημέρωση των πολιτών. Αυτό αποτελεί παγκόσμιο και όχι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Επιβάλλεται, λοιπόν, να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντί τους, να μην τρώμε αμάσητο ό,τι μας σερβίρουν και κυρίως να ψάχνουμε εναλλακτικές πηγές προκειμένου οι ειδήσεις να είναι ειδήσεις, χωρίς ναι μεν αλλά.

Ο σπουδαίος Ιταλός συγγραφέας, Ουμπέρτο Έκο, μας τα εξηγούσε ωραία, λέγοντας κάτι που χρόνο με το χρόνο ισχύει όλο και περισσότερο, δυστυχώς: «Σήμερα, μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση»… Έτσι έχουν τα πράγματα. Εμείς, απλώς, οφείλουμε να προσέχουμε, γιατί τα παραμύθια είναι για μικρά παιδιά και μόνο γι’ αυτά…

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δύο νέες κατοικίες γιατρού στα Κουφονήσια: Ένα έργο με καρδιά και προοπτική

Ανακατασκευάστηκαν πλήρως και παραδόθηκαν δύο οικίες γιατρών στο Πάνω Κουφονήσι, μέσα από τη συνεργασία της Ομάδας Αιγαίου με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση την Τρίτη (10/05) στο επίκεντρο η αναβάθμιση αφαλάτωσης στη Σχοινούσα

Συζήτηση και λήψη αποφάσεων για κρίσιμα θέματα υποδομών, προμηθειών, πολιτισμού και λειτουργικών αναγκών του Δήμου

Η Wall Street τρέμει: Η Moody’s υποβαθμίζει τις ΗΠΑ

Αντιδράσεις από τον Λευκό Οίκο για την απώλεια του τριπλού Α των ΗΠΑ μετά την αξιολόγηση της Moody's

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πρωινή διακοπή ρεύματος σε περιοχές της πόλης

Δείτε σε ποιες περιοχές της πόλης Νάξου θα έχει διακοπή ρεύματος - Πόση ώρα

Νάξος – “Δύναμη Αλλαγής”: «Φουσκωμένοι» λογαριασμοί νερού προκαλούν οργή, στο στόχαστρο ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός

Η «Δύναμη Αλλαγής» καταγγέλλει αυξήσεις έως και 690% και μιλά για πολιτική αποτυχία και αδιαφορία – Αιχμές για τους υπερψηφίσαντες των αυξήσεων στα τέλη

Νάξος – “Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής”: Δύο ακίνδυνα φίδια απεγκλωβίστηκαν από σπίτια

Ένας Λαφιάτης και ένας Ερυξ μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη φύση – Όλο και περισσότερος σεβασμός προς τα ωφέλιμα ερπετά του νησιού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Θερμές ευχαριστίες για τη σχολική εκδρομή στην Πάρο

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εκφράζει δημόσια την ευγνωμοσύνη του προς τους συνοδούς καθηγητές για την υπεύθυνη στάση τους, σε ένα ταξίδι με απρόβλεπτες συνθήκες.

Ο Παρθενώνας είχε φώτα

Ισπανός αρχαιολόγος αποκαλύπτει πώς φωτιζόταν το εσωτερικό του Παρθενώνα στην Αρχαιότητα

Η ΑΕΚ εξετάζει την περίπτωση του Αλεξάντρε Αλεμάο

Κοντά σε πρόταση για τον Βραζιλιάνο φορ η ΑΕΚ

Λύγισε στη Νίκαια ο Πανναξιακός AOK – Έμεινε εκτός National League 1

Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια και το εντυπωσιακό πρώτο μέρος, ο Πανναξιακός ηττήθηκε από τον Ιωνικό με 67-61 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των playoffs, χάνοντας το εισιτήριο για την άνοδο

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Μιχ. Πολυτάρχου: Γράφει ιστορία, νέο πρωτάθλημα, νέα άνοδος (!!!)

Ο Ναξιώτης αρχηγός οδηγεί τη Δάφνη Δαφνίου στη National League 1 με ηγετική εμφάνιση και 19 πόντους στον τελικό

Νάξος: Η ψύχραιμη προσγείωση, ο γλάρος και η μάχη για τα “Likes”

Ψύχραιμη προσγείωση και υπερβολικές αντιδράσεις: Τι πραγματικά συνέβη με τον γλάρο στην πτήση της Ολυμπιακής στη Νάξο