Ενας πρώτος απολογισμός πεπραγμένων (σε διεθνή και ελληνικό επίπεδο) για την δεκαετία που ετοιμαζόμαστε σε λίγες ημέρες να αποχαιρετήσουμε…
Τελευταίες μέρες της δεκαετίας, μέρες απολογισμού και σχεδιασμού.
Τι έγινε όμως αυτά τα δέκα χρόνια στον κόσμο και την πατρίδα μας;
Προβληματισμένοι από τις αναταράξεις στην Ελλάδα δεν αντιληφθήκαμε ότι οι τελευταίες ημέρες του 2019 σφραγίζουν μια από τις καλύτερες δεκαετίες στην παγκόσμια ιστορία.
- H ακραία φτώχεια έχει πέσει κάτω από το 10% όταν μόλις το 1981 το 42% του πληθυσμού της γης ζούσε με λιγότερο από $1,90 την μέρα (1).
- Ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε χωρίς προηγούμενο. Η ανισότητα και αυτή μειώνεται καθώς οι πιο φτωχές χώρες (της Αφρικής και της Ασίας) αναπτύσσονται με σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς από τον ανεπτυγμένο κόσμο (1).
- Οι κρίσεις λιμού (πείνας) τείνουν να εξαλειφθούν από την επικαιρότητα ενώ η παιδική θνησιμότητα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (2).
- Ο αναλφαβητισμός μειώνεται παντού ενώ περισσότερες χώρες από ποτέ έχουν δημοκρατική διακυβέρνηση (3).
- Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ήδη υπολογίζεται ότι με την βελτίωση της αποδοτικότητας της σύγχρονης γεωργίας έως το 2050 θα απελευθερωθεί γη έκτασης ίσης με την Ινδία!
- Η τάση αύξησης του πληθυσμού δείχνει να ανακόπτεται με ορατή πλέον τη στιγμή που ο παγκόσμιος πληθυσμός θα σταθεροποιηθεί (4).
- Το AIDS είναι πλέον μία αντιμετωπίσιμη χρόνια ασθένεια ενώ το ποσοστό επιβίωσης από τις παλαιότερα ανίατες ασθένειες βελτιώνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό (2).
- Οι περιφερειακές συγκρούσεις (παρά τις αναταράξεις στην γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου) μειώνονται διαρκώς.
Και όμως αυτές οι θετικές ειδήσεις σπανίως μπαίνουν στα σπίτια μας επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι οι «Καλές Ειδήσεις Δεν Είναι Ειδήσεις» (good news is no news).
Απειλές και κίνδυνοι υπάρχουν, ανέκαθεν υπήρχαν και ποτέ δεν θα πάψουν να υπάρχουν ακόμα και σε εποχές που ο κόσμος γίνεται ξεκάθαρα καλύτερος. Κίνδυνοι που θέτουν τις προτεραιότητες για την επόμενη δεκαετία.
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν έχει αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά ενώ η βιοποικιλότητα δέχεται ισχυρό χτύπημα.
- Η πολυπολική πραγματικότητα ευνοεί την ανάδυση τοπικών ισχυρών χωρών που τροφοδοτούν τοπικές ανακατατάξεις και συγκρούσεις.
- Η μετακίνηση πληθυσμών δημιουργεί εύλογα ένα κλίμα ανασφάλειας στις χώρες υποδοχής.
- Η μετατόπιση ισχύος (οικονομικής, πολιτικής, στρατιωτικής) από την Δύση προς την Ασία δημιουργεί την αίσθηση ανασφάλειας στις μέχρι πρόσφατα κυρίαρχες δυτικές κοινωνίες.
Και η Ελλάδα;
Η δεκαετία ήταν πραγματικά καταστροφική, η απώλεια πλούτου, ισχύος, πληθυσμού υπήρξε χωρίς προηγούμενο, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο που κάλπαζε μπροστά.
Όμως οι ευκαιρίες δεν χάθηκαν…
Η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, στρατηγική θέση, ισχυρή παρουσία σε παγκόσμια κρίσιμους οικονομικούς κλάδους (π.χ. Ναυτιλία), μορφωμένο πληθυσμό, παγκόσμιες συμμαχίες, πλουτοπαραγωγικές πηγές που μπορούν να τροφοδοτήσουν μια αλματώδη ανάπτυξη.
Εφόσον απελευθερώσει το δημιουργικό δυναμικό του έλληνα μπορούμε να δούμε ρυθμούς ανάπτυξης που θα μας εκπλήξουν.
Το κάναμε στο παρελθόν μπορούμε να το κάνουμε ξανά!
Η επόμενη δεκαετία μπορεί να είναι η δική μας δεκαετία. Η δεκαετία της Ελλάδας!
Ναι μπορούμε!
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε κάθε Ελληνικό σπιτικό !
(1) Πηγή: World Bank
(2) Πηγή: World Health Organization
(3) Πηγή: Economist Intelligence Unit
(4) Πηγή: Pew Research Center