Κυριακή, 24 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΜια Παναγιά… μια Καλαμιώτισσα.

Μια Παναγιά… μια Καλαμιώτισσα.

|

Εκεί στο γιγαντιαίο μονόλιθο της Μεσογείου, που μόνο το Γιβραλτάρ τον κερδίζει σε ύψος, σ’ εκείνη την κορυφή του κόσμου, η ψυχή του ανθρώπου, περήφανη και αρπαχτική σαν τον μαυροπετρίτη της Ανάφης… συνομιλούσε πάντοτε με το Θεό. Παλιά με τον Αιγλήτη, τώρα με το Χριστό. Και με τη Μητέρα Του τη Θεογεννήτρα.Την Παναγία την Καλαμιώτισσα!

«Εγώ ειμί το φως του κόσμου.
Ανάφη δώς μου
Το φως του Κόσμου»

kalamiotissa-1.jpg

Και η μικρή Ανάφη…έδωκε το φως του Κόσμου. Πρώτα με τον Αιγλήτη της, τον Απόλλωνα, που στάθηκε στα Φτενά μια μαύρη και ανταριασμένη νύχτα ξεχύνοντας Φως, για να σώσει κάποιους…Αργοναύτες λέγονταν θαρρώ. Στο άγριο και φουρτουνιασμένο Κρητικό πέλαγος είχανε χαθεί, που τελειώνει εκεί ακριβώς στα Φτενά, τις δύο μικρές νησιδούλες νότια της Ανάφης, όπου γεννά όλος ο Αρτέμης των Κυκλάδων!!! Εκεί ανάμεσα στα κρωξίματα των γλάρων και τις σπαρακτικές οιμωγές των αρτέμηδων, το θαλασσοπούλι που κλαίει σαν το μωρό τις νύχτες…εκεί στάθηκε ο Απόλλωνας.

Έπειτα τα χρόνια διάβηκαν και άναψαν τα πυρσεία των Φρυκτωριών, του ιδιότυπου συστήματος επικοινωνιών που είχαν πρώτα οι Μινωίτες και κράτησε μέχρι το Βυζάντιο. Ο άνθρωπος ανέβαινε τότε στις πιο ψηλές κορφές του και άναβε φωτιές!!!! Δεν είχε άλλο τρόπο. Και από τις απέναντι κορυφές το βλέπανε και άναβαν και εκείνες. Μια αλυσιδωτή αντίδραση από φλεγόμενες κορυφές έστελνε το μήνυμα μέχρι την Βασιλεύουσα, την Πόλη. Έτσι λοιπόν οι φρυκτωρίες ή καμινοβίγλες της Ανάφης καίγανε και μεταλαμπαδεύανε το Φως στον κόσμο. Δύο ήτανε, η πρώτη στη Βίγλα (586 μ.) και η άλλη στην κορυφή του Καλάμου (460 μ.). Μοναχοί τις προσέχανε. Αυτοί ήταν οι φύλακες του Φωτός που ξέχυνε στον Κόσμο η Ανάφη.

Ο Κάλαμος!!! Ποιος από σας γνωρίζει τον Κάλαμο άραγε. Ρωτήστε εμένα που είμαι μαγεμένη… Τόσο ψηλός όσο ένας Γίγαντας…ρίχνει τη σκιά του στο Πέλαγος και τρομάζει τα γλαροπούλια μα όχι το μαυροπετρίτη! Το αρπαχτικό γεράκι της Ελεονόρας που φωλιάζει στις πιο απάτητες και σκιερές γωνιές του, περιμένοντας ως λεία τα αποδημητικά του Σεπτέμβρη. Πριν αποδημήσει και ο ίδιος με τα μωρά του για τη μακρινή Μαδαγασκάρη.

Εκεί στο γιγαντιαίο μονόλιθο της Μεσογείου, που μόνο το Γιβραλτάρ τον κερδίζει σε ύψος, σ’ εκείνη την κορυφή του κόσμου, η ψυχή του ανθρώπου, περήφανη και αρπαχτική σαν τον μαυροπετρίτη της Ανάφης… συνομιλούσε πάντοτε με το Θεό. Παλιά με τον Αιγλήτη, τώρα με το Χριστό. Και με τη Μητέρα Του τη Θεογεννήτρα.Την Παναγία την Καλαμιώτισσα!

Έτσι την ονομάσανε γιατί η εικόνα Της βρέθηκε αναρτημένη πάνω σε ένα καλάμι στην κορυφή του Καλάμου! Φοβερό ε; Μα το πιο φοβερό ήταν ότι αυτή η εικόνα είχε πείσμα…Το πρωί την κατεβάζανε στους πρόποδες του βουνού και το επόμενο πρωί Εκείνη ξανανέβαινε…έτσι σαν παραμύθι, που είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό, οι Αναφιώτες κατάλαβαν που ήθελε το σπίτι Της. Στα 460 πιο δύσβατα και δυσθεώρητα μέτρα που αγγίζουν τα σύννεφα σχεδόν! Εκεί οι πρώτοι Φρύκτες ή καμινοβιγλάτορες του Καλάμου, με εντολή Σταυροπηγιακή κατευθείαν από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, θα μπήξουν το ιερό σύμβολο του Σταυρού στα θεμέλια και με τη δύναμη των Αναφαίων, με τα γαϊδουράκια κουβαλητές στο δύσβατο και ανηφορικό μονοπάτι, θα χτίσουν τον πρώτο μεγαλόπρεπο Ναό Της!

Η Παναγία η Καλαμιώτισσα ορθώθηκε και ευλόγησε πρώτη φορά το Πέλαγος γύρω στο 1000 μ.Χ. και ενόσω οι φρυκτωρίες της Ανάφης ακόμα καίγανε. Πάνω στα ερείπια του Αιγλήτη και των ενετικών οχυρών. Να παντρεύει αρμονικά δυο κόσμους παράταιρους και να δίνει το φως. Έκτοτε θα καταστραφεί και θα ανεγερθεί οχτώ περίπου φορές και λόγω του δύσβατου της περιοχής και των ακραίων κεραυνικών φαινομένων στο υψόμετρο αυτό, ως Μονή θα εγκαταλειφθεί.

«το Φως του Κόσμου…Ανάφη δώς μου»

Η Παναγία η Καλαμιώτισσα της Ανάφης εορτάζει αύριο το Γενέσιο Της 8 Σεπτεμβρίου και πλήθος πιστών συρρέει στο νησί Της. Για να αποδεχτεί την πρόκληση να ανέβει στην κορυφή του Καλάμου και να πάρει την ευλογία από την Καπετάνισσα του. Την Καπετάνισσα όλων των Κυκλάδων…

«Θεοτόκε Παρθένε Καλαμιώτισσα, Κυκλάδων σκέπη προστάτις, φρουρέ και καταφυγή, και Ανάφης εξαιρέτως μέγα καύχημα…»

Υπατία

Ο τίτλος και οι πρώτοι στίχοι είναι από το τραγούδι «Μια Καλαμιώτισσα» και «Σπουδή στο Φως» του Δημήτρη Σφακιανάκη / Χρόες Ηρακλείου. Οι τελευταίοι στίχοι είναι από το Απολυτίκιο του παρακλητικού κανόνα που έγραψε για την Παναγία Καλαμιώτισσα ο Χαράλαμπος Μπούσιας.

Πηγή : αρχεία του Γεώργιου Ηλιόπουλου, περήφανου τέκνου της Ανάφης, και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Φωτογραφίες : Στρατής Μανωλάκης , Μαρία Βεκρή


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μειώσεις φόρων για 4 εκατ. φορολογούμενους,οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα

Αυξάνεται το αφορολόγητο, μειώνονται οι συντελεστές και τα τεκμήρια – Το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ατυχήματα με γουρούνες: Ένας καλοκαιρινός «εφιάλτης» για τα νησιά

Γιατροί περιγράφουν ότι «η μισή εφημερία είναι περιστατικά με γουρούνες» – Τουρίστες έως 25 ετών τα κύρια θύματα, με τραυματισμούς από απλά κατάγματα έως θανατηφόρες κακώσεις

Νάξος: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Ψάξε στο όνειρό μας» (αφίσα)

Το αφιέρωμα στη Νάξο δεν αποτελεί απλώς μια συναυλία, αλλά μια γιορτή μνήμης και τιμής στον καλλιτέχνη που σημάδεψε την ελληνική μουσική σκηνή

Ανανέωσε με Τσουγκαράκη ο ΑΠΑΣ Νάξου – Ανακοίνωση φιλικών αγώνων προετοιμασίας

Ο έμπειρος σέντερ συνεχίζει στη Νάξο, ενώ η ομάδα ανακοίνωσε το πρόγραμμα φιλικών για τον Σεπτέμβριο ενόψει της σεζόν 2025-26 στη National League 1.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «Κακλαμανάκεια 2025» στην Αμοργό

Ο ΑΝΠΟ Αμοργού και ο Δήμος Αμοργού τίμησαν την Ολυμπιονίκη Ειρήνη Νίνου στην τελετή λήξης του θεσμού προς τιμήν του Νίκου Κακλαμανάκη.

Μύκονος: Τραγωδία σε ξενοδοχείο του Ορνού – Νεκρός 25χρονος σε ιδιωτική πισίνα δωματίου

Δύο νεαροί Βραζιλιάνοι βρέθηκαν αναίσθητοι σε πισίνα ξενοδοχείου – Ο ένας διασώθηκε, ο άλλος ανασύρθηκε νεκρός. Στο δωμάτιο βρέθηκαν σύριγγα και σακουλάκια με λευκή σκόνη.

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πολιτικός Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών

Γιος του αξέχαστου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία, την πολιτική και τον πολιτισμό

Αμοργός: Η «Γιορτή του Παστελιού» επιστρέφει στη Λόζα Χώρας

ην Κυριακή 24 Αυγούστου 2025 στις 20:00, ο Σύλλογος «Σημωνίδης» μας καλεί σε μια γιορτή γεύσεων, μουσικής και παράδοσης με παστέλι, ψημένη ρακή, χορό και τραγούδι ως το πρωί.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση και εκλογές του Συλλόγου Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου

Το Σάββατο 30 Αυγούστου στον χώρο της βιβλιοθήκης του 1ου Γυμνασίου Νάξου

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.